Slovenija

Kdo je posredoval slike golega trupla?

Ljubljana, 09. 02. 2010 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.S./D.Š./STA/B.K.
Komentarji
312

Okoliščine tragedije, ko so trije psi raztrgali Baričeviča, niso razjasnjene. Policija je sprožila notranji nadzor, saj naj bi nekdo fotografijo golega trupla posredoval javnosti. Preučujejo tudi morebitno kaznivo dejanje mučenja živali.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A

Na današnjem vrhu koalicije so se dotaknili tudi tragičnega napada treh bulmastifov, ki so do smrti pogrizli vplivnega in priznanega zdravnika Saša Baričeviča. Čeprav opozicijska SLS glasno zahteva odstop ali zamenjavo ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika zaradi objektivne odgovornosti, pa premier Borut Pahor še naprej zaupa svojemu ministru. Kot je povedal, predvsem na podlagi poročila ministrstva o okoliščinah, ki so pripeljale do tragičnega dogodka.

Slovenska policija preučuje morebitno mučenje živali, saj še vedno ni jasno, kaj se je dogajalo v garaži lastnika. Mnogi ljudje o tem dogodku ne želijo govoriti. Eden izmed kinologov je poudaril, da če je bila prisotna zloraba, potem je to edina logična razlaga reakcije psov.

"Če opozicija meni, da je interpelacija pravi način za tematiziranje teh vprašanj, potem imajo to pravico. Jaz kot predsednik vlade vem, da sem moral na to tragedijo odreagirati, in da je Pogačnik moral izdelati poročilo." Pahor še dodaja, da bo natančno poročilo o dogodku postalo javno, šele takrat pa bo mogoče ugotavljati odgovornost za to tragedijo. "Upam, da bo ta tragedija pripomogla k temu, da se nova ne bo pripetila."

Sledili stališču Upravnega sodišča RS

Komisija je v svojem izvedeniškem mnenju zapisala sledeče: "Bivalni pogoji za pse so tako v Ljubljani, Oražnova 11 kot na lokaciji na Javorju 2, Dobrunje primerni in varni. V Ljubljani je dodatno izdełan in pregrajen poseben vhod, za katerim so psi popolnoma izolirani od okolice. Bivalni pogoji za hišo so prav tako primerno zagrajeni tako, da psi nimajo nikakršne možnosti kontaktiranja ne z ljudmi in ne z drugimi živalmi. Osebni vhod v hišo je ločen od prej opisanega tako, da lahko obiskovalci prihajajo v hišo posebej in varno. Na njihovem drugem domu na Javorju 2, kjer bodo z lastnikom prav tako prisotni psi, je celotna parcela ograjena z močno žično ograjo višine 2 metra. Za pse so izdelani trije ločeni bivalni prostori, ki so primerni za normalno življenje in gibanje psov."

Ustrezno skrbel za pse

Milan Pogačnik-4
Milan Pogačnik-4 FOTO: Blaž Garbajs

Komisija je na podlagi temeljitih ogledov in preverjanj med drugim soglasno ugotovila sledeče, da je Baričevič na lokacijah, kjer bi psi z njim skupno živeli, poskrbel za primerne in za okolico varne bivalne pogoje za pse.

"Baričevič je na lokacijah, kjer bi psi z njim skupno živeli, poskrbel za primerne in za okolico varne bivalne pogoje za pse. Dodatno pa predlagamo, da na obeh lokacijah izdela zunanje pesjake z ločenimi bivališči za pse, ki imajo tudi zagrajene primerne izpuste," je bilo zapisano v odločbi ministrstva.

Prav zaradi tega ministrstvo v odločbo kot pogoj ni navedlo, da mora lastnik na obeh lokacijah izdelati zunanje pesjake z ločenimi bivališči za pse, ki imajo tudi zagrajene primerne izpuste. To je bilo priporočilo, s katerim se je seznanil lastnik psov na ustni obravnavi Ta zapisnik potrjuje, da je članica komisije izvedencev, izvedenka Alenka Černe, stranki ustno pojasnila pogoje, pod katerimi se psa k njej lahko vrneta.

Kužki se branijo z ugrizom

"Poteptan je bil javni interes in poteptana je bila v tem primeru javna država," je v zvezi s to tragedijo dejal predsednik SLS Radovan Žerjav. Strinjal se je tudi z ugotovitvijo, da bi se ta dogodek lahko zgodil tudi komu drugemu, na primer kakšnemu otroku.

O tem, kar se je dogajalo v Baričevičevi garaži, nihče noče govoriti. V primeru nasilja nad živalmi odgovornost nosi prav lastnik. A poseganje v to temo pri sogovornikih izzove le nelagodje. Tudi Žerjav ni hotel tega komentirati. Spregovoril pa je eden izmed članov komisije Franc Šterman. Dejal je, "da so se dogajale zelo nečedne stvari, torej spolno posilstvo živali."

Če je zloraba bila, je to edina logična razlaga reakcije psov, še dodaja in opozori, da: "tisti, ki kužke pozna, ve, da se telesno ne dovolijo izrabljati. In da se branijo z ugrizom". Na vprašanje, ali dvomi v pristnost dokumentov, pa je odgovoril pritrdilno.

VURS: Nalogo so opravili korektno

Direktorica veterinarske uprave Slovenije (VURS) Vida Čadonič Špelič se je odzvala na namigovanja, da rezultati izsledkov preiskave oziroma poročila ne bodo resnični. "Izrazila bi skrb v ta dvom. Ne vem, na osnovi česa, je bil izrečen. Sama sem prepričana, da so strokovnjaki Nacionalnega veterinarskega inštituta pri Veterinarski fakulteti opravili korektno sekcijo teh živali in da so tudi izvidi takšni“.

Identifikacija živali je opravljena, končne izsledke pa pričakujejo v tem tednu, poudarjajo na Vursu.
Identifikacija živali je opravljena, končne izsledke pa pričakujejo v tem tednu, poudarjajo na Vursu. FOTO: POP TV

Glede morebitnih političnih pritiskov na veterinarski inštitut pa je dejala sledeče: "Prepričana sem, da ni nikakršnih pritiskov. Tudi, če bi se ti pritiski pojavili, sem prepričana, da strokovnjaki tem pritiskom ne bi podlegli. Že vrsto let delamo z njimi, oni so naš pooblaščeni laboratorij in z njimi imamo dobre izkušnje“. Čadonič Špeličeva je še zaključila, da je identifikacija živali opravljena, končne izsledke pa pričakujejo v tem tednu.
 

Ministrstvo: O odločbi ni odločalo sodišče

Mnenje državnega pravobranilstva, da je odločba ministrstva za kmetijstvo o vrnitvi bulmastifov lastniku nezakonita, je sicer legitimno, vendar o nezakonitosti oziroma zakonitosti odločb ministrstev v Sloveniji odločajo sodišča, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo.

"Mnenje državnega pravobranilstva, da je odločba ministrstva o vrnitvi psov lastniku nezakonita, je sicer legitimno, vendar o zakonitosti odločbe ni odločalo nobeno sodišče. Ministrstvo tudi ne more prevzemati odgovornosti, če državno pravobranilstvo ni imelo ustreznega pooblastila za zastopanje javnega interesa v obravnavanem primeru," v današnjem sporočilu za javnost pravijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

SLS pripravlja interpelacijo

Aleksander Baričevič
Aleksander Baričevič FOTO: POP TV

V opozicijski stranki SLS zaradi napada bulmastifov s smrtnim izidom pripravljajo interpelacijo o delu in odgovornosti kmetijskega ministra Milana Pogačnika. Očitajo mu nespoštovanje ustave, kršitev slovenske zakonodaje, neupoštevanje javnega interesa, zanikanje stroke in pristranskosti vodenja postopka vrnitve dveh bulmastifov lastniku. Kot pravijo v SLS, je državno pravobranilstvo ugotovilo, da je kmetijsko ministrstvo izdalo nezakonito odločbo v primeru vrnitve bulmastifov lastniku, saj so bila bistveno kršena pravila postopka, zaradi napačno ugotovljenega dejanskega stanja pa je bilo napačno uporabljeno materialno pravo.

"Ker je kmetijski minister v teh dneh večkrat javno zavrnil možnost, da bi sam osebno prevzel odgovornost in podal odstop, in ker predsednik vlade Borut Pahor v celem tednu od dneva tragedije ni odgovoril na javni poziv SLS k razrešitvi ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milana Pogačnika, SLS pripravlja interpelacijo," so zapisali v SLS.

Menijo namreč, da Pogačnik ni spoštoval ustave, da je kršil slovensko zakonodajo, da ni upošteval javnega interesa ne stroke, očitajo pa mu tudi "očitno pristranskost vodenja postopka vrnitve dveh bulmastifov lastniku".

Odlog izvršitve vrnitve psov

Državno pravobranilstvo je, kot v današnjem sporočilu navajajo na ministrstvu, 23. julija lani vložilo tožbo za odpravo odločbe o vrnitvi psov in zahtevalo odlog izvršitve vrnitve psov. Upravno sodišče je naslednji dan zahtevi pravobranilstva za odlog izvršitve vrnitve psov ugodilo, pooblaščenec lastnika psov pa se je na to odločitev upravnega sodišča pritožil pri vrhovnem sodišču.

Vrhovno sodišče je 13. avgusta ugodilo pritožbi lastnika psov, razveljavilo navedeni sklep upravnega sodišča in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Vrhovno sodišče je namreč ugotovilo, da je upravno sodišče bistveno kršilo določbe postopka v upravnem sporu, ker državno pravobranilstvo za vložitev tožbe v javnem interesu ni imelo ustreznega pooblastila vlade.

Po navedbah kmetijskega ministrstva je državno pravobranilstvo šele 24. avgusta zaprosilo vlado, da jo pooblasti za zastopanje javnega interesa v zadevi vračila psov. Upravno sodišče je nato 31. avgusta zavrglo predlog pravobranilstva za odlog izvršitve vrnitve psov in njegovo tožbo proti odločbi ministrstva, s čimer je bil postopek tožbe zaključen.

Ozadje tragičnega dogodka

Kot je znano, so trije bulmastifi prejšnji torek napadli in ubili lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega.

Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije, dve je imenovala veterinarska uprava in sta ocenjevali psa Atosa, eno pa kmetijsko ministrstvo. Slednja je odločala o vrnitvi zgolj drugih dveh psov. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Po torkovem napadu na lastnika so so nato vsi tri pse evtanazirali.

Izvedensko poročilo
Odločba kmetijskega ministrstva
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3