Slovenija

Interni nadzor pokazal odklone

Ljubljana/Slovenj Gradec, 26. 10. 2011 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V primeru "koroške deklice" je interni nadzor nad delom policije pokazal nekatere odklone, pravijo na GPU. A odkloni niso bili taki, da bi vplivali na rezultat preiskave, še dodajajo. V Svetovalnici Akcija! pa napovedujejo kazenske ovadbe.

Deklica
Deklica FOTO: POP TV

Interni nadzor nad delom policije v primeru "koroške deklice", ki ga je decembra lani odredil generalni direktor policije Janko Goršek, je pokazal na nekatere odklone, so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). V Svetovalnici Akcija! pa menijo, da poročilo ugotavlja strokovne napake in napovedujejo kazenske ovadbe.

Poročilo o nadzoru nad delom delavcev na upravi kriminalistične policije GPU in na takratni Policijski upravi Slovenj Gradec je javnosti posredoval Matic Munc iz Svetovalnice Akcija!, ki v javnosti predstavlja interese očeta koroške deklice.

Kot navaja Munc, so v poročilu "jasno zapisane strokovne napake posameznih policistk in policistov". Preiskava je bila po Munčevem mnenju vodena "nestrokovno in površno", in to na škodo štiriletne deklice. Napovedal je kazenske ovadbe proti javnim uslužbencem in dodal, da se tožilstvu v prah sesuva obtožba proti očetu, zaradi katere je v priporu 126. dan. Zato v Svetovalnici Akcija! nemudoma zahtevajo ukrepanje pristojnih.

Matic Munc iz Svetovalnice Akcija! pravi, da je bila akcija vodena "nestrokovno in površno".
Matic Munc iz Svetovalnice Akcija! pravi, da je bila akcija vodena "nestrokovno in površno". FOTO: Mia Media

GPU: Nadzor pokazal nekatere odklone

Na GPU pa so v zvezi s poročilom pojasnili, da je nadzor nad policijskim delom v primeru deklice iz Mežice pokazal nekatere odklone, predvsem organizacijske in časovne. "Poudarjamo pa, da ti niso bili takšni, da bi lahko vplivali na sam rezultat konkretne preiskave oziroma na odločitev tožilstva in sodišč," navajajo na policiji in dodajajo, da je policija primer predala v nadaljnjo obravnavo okrožnemu državnemu tožilstvu v Slovenj Gradcu s celovitim in strokovnim dokumentom, ki je vseboval kar 259 različnih prilog.

Generalni direktor policije je na podlagi ugotovitev nadzora izdal usmeritve za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti in prioritetno obravnavo primerov nasilja v družini, ko je oškodovanec mladoletna oseba. Pozneje je usmeritve na tem področju izdalo tudi ministrstvo za notranje zadeve. Zaradi ugotovitev iz poročila je prišlo tudi do zamenjave vodstva oddelka za mladoletniško kriminaliteto na GPU in še nekaterih kadrovskih sprememb.

Na GPU poudarjajo, da si v policiji ne zatiskajo oči pred posamičnimi napakami in da pristopijo k njihovi odpravi, če jih zaznajo, tako kot se je zgodilo v tem primeru. Še posebej so pozorni na varovanje pravic otrok.

Spomnimo ...

Gre za javnosti poznan primer štiriletne deklice, ki je oče kljub pravnomočni sodbi, s katero je bila dodeljena v materino vzgojo, varstvo in oskrbo, ni želel izročiti materi, prav tako ni dovolil stikov med materjo in deklico. Koroški policisti so v začetku marca dobili obvestilo, da je deklica pogrešana in jo od tedaj neuspešno iščejo.

Slovenjgraško tožilstvo je zoper očeta, ki je v priporu od 23. junija, vložilo obtožnico zaradi odvzema mladoletne osebe. Obravnava na slovenjgraškem sodišču je predvidena 11. novembra letos, je povedal Munc.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
28. 10. 2011 10.30
Buena Vita: točno to, ko se je pripravljalo na preiskavo kot se šika, pa opa naenkrat ne bi.... V nekem dokumentu je celo dedek priznal in se opravičil in dejal, da ne bo več sam hodil po otroka....zanimivo...ampak naša dolina šentflorjanska ne vidi nič problematičnega v vseh teh zadevah...mah saj ni vredno
Buena Vita
27. 10. 2011 19.15
Buena Vita
27. 10. 2011 19.15
ČAKITE,ČAKITE NO POGLEJTE V DOKUMENTE,KO JE VSE BILO PRIPRAVLJENO ZA IZVEDENSKA MNENJA IN OPREISKAVE,KO SO BILI IZBRANI LJUDJE,SAJ VEMO DA V TEJ IZVEDENSKI SKUPINI NI V SLOVENIJI GLIH VELIKO STRUČKOTOV,KAKŠNIH 5 BI SE KOMAJ NAŠLO KO JE BILO DOGOVORJENO VSE ZA DEKLIČINO OVERBO RESNICE ALI LAŽI,TAKRART SO SODNIŠKO TO PREPOVEDALI Z IZVRŠBO,IN SEDAJ KRIVITE OČETA KDO JE HOTEL ZADEVO POD PRAG POMESTI IN KDO JE PODPISAL IZVRŠBO PRED PREISKAVO POSTOPKI MORAJO IMETI VRSTNI RED,TO BI MORALO BITI JASNO SLEHERNEMU,,ALI PA UTIHNITE
pravica123
27. 10. 2011 12.51
haarpo očitno si oseba katera teško sprejme dejstva in si idealen kandidat za zaposlitev v javni upravi po možnoti policija, sodišče ali tožilstvo kolikor pa očeta poznam verjemi da otroku ni slabega Kar se pa izraza "ugrabitelj" tiče pa prosim preveri kaj pomeni beseda, kajti otrok ni živel nikjer drugje kot pri očetu razen kolikor je hodil k mami občasno na obiske pa še to če je imela čas za njega( če ni bil kak party). V kolikor imaš otroke kar jih verjetno nimaš se poizkusi postavit v vlogo očeta a bi ti dal svojega otroka osumljencu spolne zlorabe če te sam otrok z solzami na obrazu lepo prosi če je lahko pri tebi in nebi želel iti k mami. po drugi strani ti pa oče mame zabrusi "otroka pa tako in tako ne boš več videl". Premisli
haarpo
27. 10. 2011 12.26
Kr klofajte minuse, ma ne oče ne mama nista vredna tega otroka... Pravica123..... važno da je zdrav in v varnem okolju.... ja pa jade, skrivajo otroka po stanovanju, bog vedi kje, odrašča brez vrstnikov.... kr zagovarjajte ugrabitelja!!
pravica123
27. 10. 2011 11.37
savica.modrine glede na to da je center rez "zajebo" mamo pa preiskovalni organ kateremu se pri nas reče policija oni majo tudi petega plačo pa to niso prometniki ampak kriminalisti ki imajo nekje IV ali IIV stopnjo izobrazbe
pravica123
27. 10. 2011 11.35
haarpo ti si pa res napol pismen očitno nisi prebral da po prijavi mame lastnega očeta je zaslišanje vodila sama ob prisotnosti Bračka. Ka te briga kje je otrok važno da je zdrav in v varnem okolju
Travar
27. 10. 2011 11.21
Mimogrede... kako pa kaj prekinitev pogodbe za NPU z Pogačarjem?
Travar
27. 10. 2011 11.12
Kriminalista pa odpustit in ovadit zaradi nevestnega dela v službi... Sam če to naredijo, potem lahko odpustijo celotno državno upravo, saj so vsi nasposobni paraziti.
slosap@yahoo.de
27. 10. 2011 11.09
@haarpo, kar nekaj s caps lockom komentiraš, očitno je pa, da si na pol pismen, ker če ne bi bil, bi vedel, da je oče otroka v priporu... Ne vem kako lahko oče svojega otroka ugrabi, otrok pa je od rojstva do danes živel pri očetu.... In glede na poročilo je jasno, da je Mušičeva vodila neko svojo igro in da kriminalist Bračko še za prometnika ni...
haarpo
27. 10. 2011 11.00
ZAMENE MUNC IN OČE, KI GA ZASTOPA NISTA GLIH NEKAJ SVETEGA, DA BI JIMA VERJEL... OČE JE Z KRIVO OVADBO SPOLNEGA NASILJA S STRANI MATERINEGA SORODNIKA POSKUŠAL ZAVESTI JAVNOST..... IN SEVEDA JE OVADBA PADLA, KAKOR JE PADLA OVADBA MATERE, DA JE OČE SPOLNO ZLORABIL OTROKA.... IN KJE JE OTROK????? OČETA BI MORALI OVADIT ZARADI UGRABITVE OTROKA!!!
Travar
27. 10. 2011 10.56
Kdaj bodo očeta, ki je EDINI zaščitil deklico spustili? Ali je mati del udbovske naveze? Najbrž...
slosap@yahoo.de
27. 10. 2011 10.36
pa savica, sam sem izkusil netaktnost slovenske policije zelo globoko... Mušičeva je opravila svoje delo...pedofil še vedno na prostosti...
slosap@yahoo.de
27. 10. 2011 10.34
@savica modrine: najbrž si policaj, ki ščiti nesposobne kriminaliste. Kaj ima Munc v tem poročilu? Navajam citate iz poročila, ti pa z Muncem. Taktika zaslepljevanja pač ne bo uspela.... Policija ni delovala taktno? Interni nadzor govori, da so vpleteni delovali nestrokovno! Ne vem odkod tebi ideja o netaktnosti? Sicer pa, daj se raje ukvarjaj s tem , kako izboljšati policijo, ne pa da tu komentiraš neutemeljeno. Preberi si poročilo, ki je zdaj javno! Kot sem razbral iz Muncovega delovanja, on ravno napada in sodišče in CSD in vas policaje, tako da ne vem o čem klamfaš...
alpino
27. 10. 2011 10.18
slosap27.10.2011, 09:34 Očitno si klonirani MUNC, tebi je izmed stotih neustretznih postopkov najbolj pomemben kriminalistov pogovor z deklico, ki seveda ni bil ne pravilen in ne strokoven, a v tej zgodbi nima ključnega pomena. Glavna zgodba se vrti okoli centra za socialno delo, tamkaj zaposlenih in odgovorne osebe, ki so kot za tovrstne zadeve visoko usposobljen "strokovni organ" s svojim ,,nestrokovnim,, delom zamočili zgodbo na celi dolžini, to o kriminalistih je samo kamenček mozaika, ki se imenuje ,,center za socialno delo,,!. Očitno je, da skušate prevaliti krivdo na policijo, ki resda ni ravnala taktno, a v tej zgodbi je policija stranski igralec ne pa glavni. Glavna cesta se vije med Centrom za socialno delo in sodiščem, če tega nočeš zlepa razumeti, boš pa takrat, ko se bo zgodba odvila do konca. MUNC igra tu zelo umazano igro, ker ščiti ,,svoje,, ki so kot strokovnajaki za to področje opravili delo šarlatansko in s hudimi posledicami za otroka, sedaj pa je potrebno najti krivca, kot so policiji skušaliu naprtiti tragedijo v Mostah, tudi tam je bil MUNC pameten. Pa še nekaj, MUNC zasluži dve plače kriminalista z enakpo izobrazbo in zadolženega za odkrivanje najhujših oblik kriminala, tako pa je plačanih tudi večina ,,kvazi strokovnakjokv,, po centrih za socialno delo RS.
slosap@yahoo.de
27. 10. 2011 09.56
mene pa zanima zakaj ne objavite poročila? Bi vsaj Slovenci videli kaj je po policijskem mnenju odklon....
slosap@yahoo.de
27. 10. 2011 09.34
Vporočilu piše:"Bračko je v zadevi opravil izjemno skopo zbiranje obvestil. Poskušal je opraviti razgovor z otrokom, vendar je otrok odklanjal razgovor z njim. Razgovor je nato opravila mati, kriminalist Bračko pa je razgovoru prisostvoval. Takšno zbiranje obvestil, oziroma opravljanje razgovora z otrokom je strokovno povsem zgrešeno." Jaz tu osebno ne vidim odklon, ampak povsem zgrešeno zbiranje obvestil...nadalje piše:" Iz prijave je razvidno, da naj bi bil spolnega napada osumljen XXXXXX. Kriminalist z njim ni opravil razgovora, oziroma policijsketga zaslišanja, kar je povsem nesprejemljivo in nestrokovno." Odklon???
Tonček Balonček
27. 10. 2011 09.34
Šlo je verjetno za komunikacijski šum!
slosap@yahoo.de
27. 10. 2011 09.24
Odklone? Ali je avtor tega članka sploh prebral poročilo? Jaz sem ga in notri izrecno piše: Ker dekle ni želelo govoriti s kriminalistom, je zaslišanje opravila mati. To je nestrokovno! Samo Ftičar, šengenski policist z enomesečnim tečajem je bil zadolžen za delovno skupino in sam izrazil dvom strokovnosti!! Odkloni? V poročilu pišejo zadeve, da ti gredo kocine pokonci....
alpino
27. 10. 2011 08.59
pravica12327.10.2011, 06:54 DA,DA Pravica, ne branim policajev tudi slučajno ne, a vem, da policist s 5 stopnjo izobrazbe in usmerjen v zakonodajo ni sposoben reševati ,,socialnih kriminalnih dejanj,, ali odgovarjati za nedelo ,,PREPLAČANIH BABNIC NA CENTRIH ZA SOCIALNO DELO,, ki so v prvi vrsti zadolženi za to zadevo in kot se spomnimo Slakovih pogledov, so prav ti ,,zamočili,, zadevo. Sem, med njih spada prepotentni važič MUNC, ki išče napake vsespiovsod drugod, razen v svojem okolju, ki ga je sproduciralo in ki ga danes ignoira. Res butalska deželica pod Alpami. MUNC najprej naj vloži kazenske ovadbe zoper odgovorne na centru za sodialno delo in sodišče, ki je pisalo butaste sodbe, saj nima jajc revež.