Slovenija

Inšpektorji mižali, da ne bi videli?

Ljubljana, 25. 09. 2009 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Javni uslužbenci so inšpektorjem prijavili, da jih na delu šikanirajo. Inšpekcijski pregled pa je pokazal, da zlorab ni bilo. So bili inšpektorji pristranski?

Kečanovič je pomočnik predsednika komisije Draga Kosa
Kečanovič je pomočnik predsednika komisije Draga Kosa FOTO: POP TV

Lani so na protikorupcijski komisiji prejeli prijavo o sumu korupcije v enem od javnih zavodov, je za 24ur.com povedal pomočnik predsednika komisije Bečir Kečanovič. Javil pa se jim je tudi delavec istega zavoda, ker mu je odgovorna oseba le nekaj mesecev pred redno upokojitvijo odpovedala pogodbo o zaposlitvi, ker je nasprotoval ravnanjem, s katerimi so povezana omenjena kazniva dejanja.

Kečanovič je pojasnil, da so sume kaznivih dejanj prijavili policiji, odpoved delovnega razmerja uslužbenca pa so prepustili delovnemu inšpektoratu. Ta je kljub številnim pisnim dokazilom prijavitelja ugotovil, da v primeru ni bilo storjenih nepravilnosti in da je bila odpoved upravičena. Inšpektorat naj bi tako odločitev sprejel kljub temu, da z odpuščenim delavcem ni navezal nobenega stika. Komisija je nato za odgovor zaprosila še drugostopenjski organ. Odgovoril je glavni predstojnik inšpektorata, njegov odgovor pa je bil enak prvostopenjskemu.

Omenjeni inšpektorat naj bi med obravnavo primera pristojnost prelagal tudi na Inšpekcijo za sistem javnih uslužbencev, ki pa je odgovorila, da nima pristojnosti v tej zadevi. Kečanovič pravi, da je delovni inšpektorat to tudi vedel, saj medsebojne pristojnosti poznajo. Zato sklepa, da je v tem primeru nekdo želel pridobiti na času.

Primer noseče uslužbenke prav tako brez epiloga

Nosečnica
Nosečnica FOTO: iStockphoto

Primer suma kršitev dolžnega ravnanja delovne inšpekcije je komisija ugotovila tudi v zvezi s prijavo oziroma pobudo delavke med nosečnostjo, ki je prijavi predložila izjavo o ravnanjih delodajalca, zaradi katerih izraža bojazen, da bodo negativno vplivala tudi na njeno nosečnost. Ugotovitve delovne inšpekcije, da ravnanje delodajalca ni sporno, tega niti z eno besedo ne omenjajo, kar prijavitelj, v tem primeru sindikat, upravičeno razume kot razlog za sum, da inšpekcija navedb delavke o ravnanju delodajalca, ki ima tipična znamenja kršitev dostojanstva delavcev in zakonite dolžnosti delodajalca, da zagotovi človeka vredno in dostojno delovno okolje, sploh ni preverjala.

Dvakrat odpuščene inšpektorat za delo ni obravnaval?

Tudi neka delavka, ki je bila dvakrat odpuščena z istega delovnega mesta, čeprav je pristojno sodišče pri prvi odpovedi ugotovilo, da je bila odpoved nezakonita, je primer prepustila komisiji, saj je ugotovila, da se inšpekcija za delo na njeno prijavo ni odzvala, čeprav je iz njenih navedb jasno, da gre za prekršek, za katerega je delovna inšpekcija pristojna.

Problem prelaganja tudi splošen

Na komisiji opozarjajo tudi na splošen problem sistemskega odklanjanja med inšpekcijskimi službami. Delovna razmerja namreč pokrivajo delovna inšpekcija, inšpekcija za sistem javnih uslužbencev, na obrambnem ministrstvu in v policiji pa to počneta tudi notranji inšpekcijski službi, a paradoks je, da slednji niti nimata pooblastil, da bi to počeli, nadaljuje Kečanovič. Tako tudi na sistemski ravni nastaja kaotično stanje. Na to želimo pokazati na konkretnem primeru, pa tudi na splošni ravni. Gre za izjemna tveganja za varstvo človekovega dostojanstva, saj inšpekcije prelagajo primere ena na drugo.

Komisija tudi poudarja, da se na inšpekciji za sistem javnih uslužbencev z inšpekcijskim delom ukvarja le ena oseba, v njeni pristojnosti pa so primeri vse javne uprave. Načelno mnenje po besedah Kečanoviča apelira tudi na pristojne ministre in ministrstva, naj odpravijo probleme, do katerih prihaja na sistemski ravni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
26. 09. 2009 11.13
W mobbing ! W t.im. inšpektorji za delo & podobni "organi" ! W država od K. !
Tonček Balonček
26. 09. 2009 10.11
Vsi vodilni, ki so nadlegovali ali dvorili nižjim uslužbenkam ali uslužbenvcem, so s eporočili ali pa registrirali istospolno skupnost. Šlo je za moralo in red, ne pa zdaj, ko kar svingajo vsevprek. Značilno za komuniste!
Tonček Balonček
26. 09. 2009 10.10
Pod prejšnjo vlado se kaj takega ni dogajalo, sramota!!!
HomoHominiLupus
26. 09. 2009 08.25
Kaj se bunite? Humano je, da kot inšpektorje zaposlujejo člane Zveze slepih in slabovidnih Slovenije! Vsem enake možnosti!
Buena Vita
25. 09. 2009 22.44
HEH,PARAZITARJI,BO VAM ODKLENKALO BO, ŠE SEKRETE BOSTE ZZADOVOLJNI ČE VAM KDO ODSTOPI V ČIŠČENJE
Buena Vita
25. 09. 2009 22.43
BOGDANP RES,SI PA SILA ŠE PONOSEN SI NASE KER SI SEKRET DIPLOMIRANC ,IN PARAZITAR,BREZ DELA NA TUJIH PLEČIH UŽIVAŠ ŠE IMAŠ FACO NEKOGA PODJ,,,,,V,A.T,NEKOGA KI PROIZVAJA,KI DELA ČISTI DOHODEK NA DODANO VREDNOST OGLASI SE KO BOŠ IMEL ŽULJ NA DLANI OD DELA
Buena Vita
25. 09. 2009 22.39
MA JA,TAJKUNU DA BI ZAPRLI, DEJTE NEHAT NIČ PREJ DOKLER VSE NE POSRKA KO BO PODJETJA POPOLNOMA IZČRPAL IN POKRADEL,POTEM PA DELOVCI NA CESTO ULTRA IZUM TEH VLADINIH PRIJATELJČKOV
aloalo
25. 09. 2009 22.28
jebise2 pa ti ves kako se meri ucinkovitost v javnem sektorju, si nabrjz zlo studiran. Ti si pa revcek pr privatniku kaj ti jest morem ce ne sme na malco pa si sikaniran burek.
nono1
25. 09. 2009 20.23
Prav res verjamem, da inšpektorji veliko prevečkrat mižijo kar na obe očesi. Kot nekdo pravi vrana vrani ne izkjuje oči. Dandanes lahko nekateri predpostavljeni delajo s svojimi podrejenimi kot se jim zazdi. Šikaniranje, vzvišan odnos, nezamenjivost, zamerljivost, znašanje nad podrejenimi to je vse prevečkrat stalnica v naših ustanovah. Potem pride prijava, seveda se inšpektorji in vodilni poznajo, zraven še pride kakšen prepotenten županček pa je stavr urejena. Vse nepravilnosti se ze pometejo pod preprogo, išpektor izda zapisnik, da je vse vredu, obračun pa sledi na občini ali pa kje drugod - roka roko umije- In ko je vsega preveč kakšen ravnateljček ali ona pobegne iz ene izmed notranjskeih osnovnih šol saj ne vzdrži več sovraštva do nje - njega s strani kolektiva.Seveda si najde delo nekje na primosrski osnovni šoli, kjer se bo skrila. Takšni ljudje so bolani in bi bili potrebni nujnega in temeljitega zdravljenja.Prepovedati vse nadalnje funkcije na vodilnih položajih in delati pod strokovnim nadzorom.
pika poka ježek
25. 09. 2009 19.03
Vrana vrani ne izkljuje oči. Da bo inšpektor ugotovil nepravilnosti inšpektorja. Logika vodilnih v javnem sektorju - odličnih delavcev ni, odlični so lahko le vodilni.
bre11
25. 09. 2009 18.43
kaj pri nas mamo inspekcijsko sluzbo prvic cujem.saj pa se doben ni nikol nic odgovarjal aja mogoce kak gostinc ki je pusto gostom kadit.skoda da dajejo placo tem seljakom
Buena Vita
25. 09. 2009 17.16
JEBISE2 IMAŠ POPOLNOMA PRAV PARAZITI NAJ MOLČIJO
Buena Vita
25. 09. 2009 17.15
MENE ŠE ZRAVEN ZANIMA KDAJ BODO INŠPEKTORJI ŠLI NA DETEKTOR LAŽI,IN TO VSAKO LETO
Tonček Balonček
25. 09. 2009 17.05
Mene pa zanima, kdaj bodo zaprli cerkve, ki kršijo vs ezakone, tiste o razsvetlajvi in varčevanju z elektriko, tiste o požarni varnosti, gradbenih in uporabnih dovoljenjih, pa o sanirtarnih pogojih (vsak dan po nekajkrat jih obišče tudi Bog) itd. Kako deluje mek tak objekt brez parkirišč, sanitarij itd,, gre za polucijo, ne le v ekološkem smislu! Ali pa ravno v tem, širše gledano!
heldam
25. 09. 2009 16.23
Mene pa zanima kdaj bodo inšpektorji zaprli poslovalnico Merkurja ki se je včeraj odprla brez uporabniškega dovoljenja??? Tam so bili prisotni šef Bine Kordeš, Zorko Janković, Ivanček Zidarjev... in vsi še kako dobro vejo da stavba nima obratovalnega dovoljenja. No inšpektorji, izkažite se, če smo kot pravite vsi enaki pred zakonom !!!!
Dzingiskan
25. 09. 2009 16.05
Preveč jih je, vsi mislijo, da se dela, pa se ne, mislijo da imajo red, pa je anarhija, potem pa se prerivajo :)
jebise2
25. 09. 2009 16.04
Ja seveda, javni uslužbenci ste pa res šikanirani???!!!! Če bi radi spoznali pravo delo za malo denarja ob tem pa bili šikanirani vsaj 8ur dnevno, potem pojdite delat v privatni sektor!!! Vse to boste doživeli, revčki!? Vam se cedi med in mleko, pa ne jafkajte! Polovico vas bi treba ven iz služb pometat in glede na vašo učinkovitos, zmanjšat plače vsaj za 50%!!!!!!
Alia Evans
25. 09. 2009 15.26
kakšen naslov...!?