Slovenija

Oglobljen ni bil nihče, stran zopet deluje

Ljubljana, 03. 06. 2011 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović/STA/T.V.
Komentarji
416

Prometni in tržni inšpektorat zanikata, da bi njihovi inšpektorji oglobili voznico, ki je prevoz ponujala prek priljubljene spletne strani. Na podlagi tega so se administratorji odločili, da uporabnikom zopet omogočijo dostop.

Potem ko je razburjenje med študenti povzročila novica o umiku spletne strani Prevoz.org, sta tako tržni kot tudi prometni inšpektorat zanikala, da bi njihovi inšpektorji izdali kako odločbo povezano s ponujanjem prevozov preko spletne strani Prevoz.org. Stran ponovno deluje, administratorji pa so jo umaknili na podlagi novice Radia Študent, da naj bi inšpektor, ki se je izdajal za študenta, neznani voznici izrekel globo.

Tržni inšpektorat: Mi nismo nikogar oglobili

Na tržnem inšpektoratu so se na informacije odzvali okoli 13.30. Pravijo, da so preko evidenc o inšpekcijskih zadevah pregledali vse izdane plačilne naloge zaradi kršitve Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC), ki so bili izdani aprila in maja 2011. "Vendar tržni inšpektor študenta voznika, ki naj bi preko spletne strani prevozi.org nudil prevoze, ni obravnaval niti ni izrekel nobenega ukrepa," pravijo.

Problem pri organiziranju prevozov naj bi bil v tem, da vozniki prevoz oglašujejo na spletni strani.
Problem pri organiziranju prevozov naj bi bil v tem, da vozniki prevoz oglašujejo na spletni strani. FOTO: Aljoša Kravanja

Prav tako iz evidenc o inšpekcijskih zadevah ne izhaja, da bi tržna inšpekcija zoper katerega koli študenta v zvezi s prevozi uvedla kakršen koli inšpekcijski postopek.

Dodali pa so, da je nad določili zakona o delu na črno na področju prevozov nadzor opravlja prometni inšpektorat.

Prometni inšpektorat si je prav tako umil roke

Čeprav naj bi sprva odgovor prometnega inšpektorata dobili šele v ponedeljek, so inšpektorji z odgovorom vseeno malce pohiteli. 

V imenu glavnega republiškega inšpektorja magistra Jurija Kosa so zapisali, da "Prometni inšpektorat RS primera oglaševanja in izvajanja prevozov preko spletnega portala prevozi.org ni obravnaval in ni izrekel nobenega ukrepa."

MDDSZ bodo zaprosili za tolmačenje zakonodaje v zvezi s stranjo

Po objavi izjave Tržnega inšpektorata RS in Prometnega inšpektorata RS, kjer oba jasno zanikata, da naj bi obravnavala in oglobila uporabnika zaradi oglaševanja in izvajanja prevozov prek spletnega portala Prevoz.org, so se administratorji odločili, da ponovno omogočijo delovanje spletne strani.

Domnevna novica o težavah s tržno inšpekcijo je razjezila številne uporabnike spletne strani Prevoz.org.
Domnevna novica o težavah s tržno inšpekcijo je razjezila številne uporabnike spletne strani Prevoz.org. FOTO: Reuters
V ponedeljek bodo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prosili za uradna pojasnila v zvezi z izjavo državne sekretarke Anje Kopač Mrak na današnji novinarski konferenci, da je to, da študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, lahko delo na črno.

'Trenutno stanje kaže, da je to zelo čudno, sivo področje, in še vedno preučujemo, kaj vse skupaj pomeni za naše uporabnike. Ministrstvo za delo in inšpektorati namreč niso bili pripravljeni ponuditi pravne interpretacije zakonodaje,'' pravijo. Država bi se po njihovih besedah morala ''dokončno izjasniti o peti točki prvega odstavka tretjega člena zakona o preprečevanju dela na črno," so za 24ur.com sporočili upravljavci spletne strani.

Na Radiu Študent pravijo, da so pri poročanju o oglobitvi voznice in o nezakonitosti organiziranja prevozov preko Prevoz.org, oblikovali ''napačen sklep''. Kljub celodnevnemu trudu jim ni uspelo stopiti v stik domnevno oškodovanko, niti pridobiti materialnega dokaza o globi. Ker ostaja nejasno, če je sploh prišlo do ''oglobljenja'' študentke, se Radio Študent javno opravičuje za zavajajoče poročanje o izreku globe in nezakonitosti organiziranja prevozov preko Prevoz.org.

Za delo na črno se po 3. členu zakona o delu na črno med drugim šteje tudi to, če posameznik opravlja dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen, kot to določa zakon o delu na črno ali drugi zakon.

Administratorji spletne strani Prevoz.org sicer pravijo, da so z umikom spletne strani reagirali na novinarsko izjavo Radia Študent. Stran so po njihovih besedah začasno umaknili zato, ker niso želeli ''spravljati naših uporabnikov v položaj, kjer jih država globi za dobronamerno souporabo avtomobila''. Uporabnikom priporočajo, da pri iskanju in ponujanju prevoza upoštevajo določbe Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

MDDSZ: Če se je sploh kaj zgodilo, se je po že obstoječi zakonodaji

Odzvalo se je tudi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), ki sporoča, da konkretnega primera ne poznajo in ga ne morejo komentirati.  Poudarjajo, da se določbe, ki opredeljujejo, kaj je delo na črno, z novelo Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno vsebinsko ne spreminjajo.

Je novica o inšpektorjih, ki se izdajajo za študente, zadnje orožje v predrefendumski kampanji proti zakonu o preprečavanju dela na črno?
Je novica o inšpektorjih, ki se izdajajo za študente, zadnje orožje v predrefendumski kampanji proti zakonu o preprečavanju dela na črno? FOTO: Aljoša Kravanja

''Navedeni primer, ki ga danes mediji izpostavljajo, če se je sploh res zgodil, ni v nikakršni povezavi z novelo zakona, o katerem se bo odločalo na nedeljskem referendumu,'' so še zapisali na MDDSZ.

Je ponujanje storitev preko Prevoz.org pridobitna dejavnost?

"Če študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, bi lahko šlo za delo na črno," so pojasnili na tržnem inšpektoratu in navedli, da bi to lahko pomenilo, da niso registrirani za to dejavnost. "Vsekakor pa bi bilo potrebno z inšpekcijskim pregledom ugotoviti, ali je ponudba na spletni strani Prevoz.org takšna, da izpolnjuje pogoje za opravljanje dela na črno – to je opravljanje pridobitne dejavnosti," so dodali.

Kazen za tovrstnega kršitelja po besedah inšpektorata znaša 208,65 evra, v primeru opravljanja dela na črno pa inšpektor z upravno odločbo tudi prepove opravljanje dejavnosti.

Podobne sisteme organiziranja prevozov poznajo tudi drugje

Storitev sicer deluje oziroma je delovala tako, da je nekdo, ki je moral na pot z osebnim avtomobilom, pri tem pa je imel prostor še za sopotnike, to objavil na omenjeni spletni strani. Ob tem je po navadi navedel, koliko takšen prevoz stane. Če je komu ustrezala cena in ura prevoza, se je lahko odločil, da se raje kot z vlakom ali avtobusom na pot odpravi s takšnim ponudnikom.

Podoben sistem organiziranja prevozov poznajo tudi v drugih državah. Tako denimo deluje platforma, ki vključuje države v Nemčiji, Franciji, Italiji, Grčiji, Veliki Britaniji, Avstriji, Švici, Španiji in na Poljskem. Registriranih je prek 1,5 milijona uporabnikov, s pomočjo platforme pa vsak dan organizirajo preko 10 tisoč potovanj. Ustvarjalci spletne strani pravijo, da njihovi uporabniki v različnih državah na ta način prihranijo denar in prispevajo k reševanju okolja. V Nemčiji je takšna praksa ponujanja in iskanja prevozov tudi zakonsko urejena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

242424
05. 06. 2011 09.47
+0
Franc Lepej 03.06.2011, 17:34 34 Prevoz na delo je velik biznis za carinike in policaje. Ogromno jih je, ki se vsak dan vozijo tudi po 200 km v eno smer v službo. Na mesec dobijo cca 1.200 € prevoznih stroškov. Ker se dogovorijo še s tremi kolegi vozi vsak en teden in si tako vsak v žep vtakne 900€ čistega vsak mesec. Dajte novinarji tole malo raziskat...
wizeman
04. 06. 2011 21.53
@denon 04.06.2011, 21:30 Ha, kako prozorno. Če bi inšpektorji oglobili študentko, bi jo lahko samo na podlagi sedaj veljavnega Zakona o preprečevanu dela in zaposlovanja na črno, ki ga je sprejela Janševa garnitura. In o katerem narod nimam pojma, da že sedaj prepoveduje sosedsko pomoč.
denon
04. 06. 2011 21.30
Info iz prve roke,.. stvar je bila lansirana in realizirana s strani SDS,. da se ustvari negativno mnenje proti vladi Vira ne bom izdal je pa siguren.
wizeman
04. 06. 2011 21.02
@rrobert 04.06.2011, 06:56 Ne odvračaj pozornosti. Red je treba začet pri malih lopovih. Ko mali lopov zraste v velikega, ga nihče več ne zaustavi. Tipičen primer Ivan J.J & Co.
wizeman
04. 06. 2011 20.59
@mlutherking 04.06.2011, 09:11 Ne trosi gnojnice. Ve se, kdo je naredil ta dolg, in to povsem brez vsakega kančka dvoma. Tisti, ki ga sedaj pričakujete kot mesijo in odrešenika. Pa jade...
skoljka11
04. 06. 2011 12.15
1. Po vsem, kar se je dogajalo v poročanju medijev včeraj v zvezi z globo študentke, ki je nudila prevoz drugim študentom, bi bilo sedaj pravilno in odgovorno, da se objektivizira vsa stvar. Seveda je bila reakcija nas taka, da smo negativno nastopili proti inšpekcijskim službam, navezujoč se tudi na zakon, o katerem bomo glasovali na referendumu. 2. Stvari so sedaj postale malo čudne in drugačne in vsemu bomo lahko verjeli, ko nam bodo mediji postregli z uradnimi dokumenti o plačilu globe ter kateri inšpektorat in inšpektor je opravll to delo. 3. Razne "zanimive" politične bombice, ki pa se pojavljajo v zadnjih dneh, skupaj z vstopom ga. Šoba v izbrano politično stranko, pa so zelo slaba igra in promocija stranke. Nekako nam ta poteza res ne predstavlja pozitivne strani za rešitev Slovenije iz gospodarske kriize, temveč reševanje same sebe z v naprej zagotovljeno dobro službo ob zmagi na volitvah stranke, ki ji sedaj pripada. Gospodična res ne predstavlja strokoven, sposoben in perspektiven kader za konstruktivno reševanje države iz krize.
tgorazd
04. 06. 2011 10.58
reforme sploh ne rabimo itak bomo delali do smrti
tgorazd
04. 06. 2011 10.55
70-letna babica okara 35-letnega vnuka: "Da boš vedel, jaz sem pri TVOJIH letih že hodila v službo!" Vnuk ji odvrne: "So what, jaz bom pa pri TVOJIH."
mlutherking
04. 06. 2011 09.27
Sedaj smo videli, daje Vegrad v resnici organiziral JJ in SDS, Pahor ni nakradel in naredil najvišji dolg v zgodovini ampak je bila to SDS. SCT in Merkur sta tudi SDS delo. Sedaj pa vemo resnico. Busmastifi so isto iz reje SDS in ostalo sranje. Patrija pa je delo Pahorja. Tako smo sedaj zvedeli resnico. Hahaha, res sem se nasmejal za sobotno jutro. Hvala za polepšanje dneva.
korintos1
04. 06. 2011 09.14
Kolikšna pa je tarifa za vstop v SDS?
mlutherking
04. 06. 2011 09.11
Vse skupaj je so naredili Pahorci, ker hočejo reševati svojo kampanjo za referendum. Kako ekspertni so, da hočejo naprtiti sedaj SDS neko afero podtikanja, da bi rešili svoj referendum. To so se naučili pri Američanih, ki v zadnjih trenutkih preko laži itd vplivajo na ljudi. Spomnite se samo na dolg, ki ga je ta vlada naredila in vse kraje. To je dovolj za 3 krat NE na referendumu.
mlutherking
04. 06. 2011 09.02
Zanimivo pri Yorku pritisneš na minus pa dobi plus. Se je še komu to zgodilo? Drugače pa izgleda je Katja Šiba odgovorna za vse neumnosti, ki jih Pahor in ostala klapa zganjajo. Včasih se sprašujem, če ne bi bilo potrebno, da bi pred parlament šli vsi ne samo študenti, ne razbijat ampak zahtevati pravico. Katja Šiba je isto organizirala vse tajkunske kraje itd. Kakšni neumni komentarji.
Epi
04. 06. 2011 08.40
"Stran so po njihovih besedah začasno umaknili zato, ker niso želeli ''spravljati naših uporabnikov v položaj, kjer jih država globi za dobronamerno souporabo avtomobila''." Se meni zdi, da so vse skup nardili z namenom propagande - vemo kakšne.
orangensaft
04. 06. 2011 07.21
pri nas mamo tolk inšpektoratov, pa nobenemu nič ni v pristojnosti
rrobert
04. 06. 2011 06.56
...pa kaj še si ne boste izmislili...zdaj je pa že vse delo na črno... ja kaj ste fauš če si študentje prišparajo kak € ? Rajši tajkune in Zidarje malo podrkajte...pospešite sojenje, da ne bo starega prej stisnilo
York
04. 06. 2011 00.37
Gosp. Katja Šiba, tista Katja, ki je organizirala razbijanje parlamenta je ravno včeraj vstopila v stranko SDS in se odična za politično kariero. Pa kako je trdila, da SDS nima nič z neredi. Kravje mleko je za teličke in ne ljudi, Katja to bi pa že morala vedeti. Prvo nalogo za stranko je opravila več kakor odlično. Lažno sporočilo, da so inšpektorji oglobili študentko, ki je vzela v avto kolegico. No, nekatere dame stojijo po vogalih, druge se prodajajo političnim strankam za prgišče drobiža. Bolje bi bilo, da bi pri 24-ih letih uspela zaključiti študij. Ja, take frače bodo pa res morale delati, ne do 65-ega, ampak do 70-ega leta. Kakor je rekla Pečaričeva, kriza bo v teh letih stati na pločniku, vrteti torbico v rokah in čakati na stranko. A, Katja verjetno misli, da jo bo pri 70-ih lahko tako prodajala kakor danes.
zFoo
04. 06. 2011 00.00
@comment123 Da ne vidiš nobenih alternativ si si sam kriv. Največjo napako, ki pa jo lahko sedaj storimo slovenci je pa ta, da gremo volit proti oziroma za človeka. Odločat se gremo o zakonih, ki ne krojijo le naših življen, ampak tudi naših naslednikov. Na vsakem referendumu imamo možnost krojit politiko v naši državi državljani sami, a se najdejo ljudje, ki ne morejo videt čez lasten ego in edino kar vedo je nagajat ljudem. Volite kakor želite, vendar razmislite če počnete to s pravih razlogov ali zato, da bi nekomu kljubovali.
abeceda123
03. 06. 2011 23.47
pravkar zagorelo na RTV.
scipio
03. 06. 2011 23.33
all is well that ends well pamet je zmagala. prvič po dolgem času studentje dobr delajte izpite v tem toplem juniju 2011 in pametni bodite na cestah in čimbolj se organizirajte na vseh ravneh. pokazali ste, da se s tem transportom in logistiko do fakultet in Ljubljane znate, s pravi, da se boste znali tudi glede drugih potreb in interesov.
comment123
03. 06. 2011 23.05
SLOVENCI ZNAMO PREPOZNATI PRAVE STVARI V PRAVIH TRENUTKIH.... PRAVI IN ZAVEDNI SLOVENCI, KI SIŽELIMO BOLJŠE PRIHODNOSTI NA DOMAČI ZEMLJI.. 3 X ZA POTEM PA DOMAČE NEDELJSKO KOSILO !