Slovenija

Inšpektorat preiskuje šole zaradi leteče solate

Ljubljana, 22. 06. 2010 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Eva Kobe/T.Š./V.L.
Komentarji
168

Inšpektorat za šolstvo preiskuje, ali sta vodstvi dveh osnovnih šol kršili zakonodajo, ko sta otrokom zaradi neprimernega obnašanja odvzeli kosilo. V uradu varuhinje človekovih pravic pa menijo, da to ni vzgojni ukrep.

V dveh ljubljanskih osnovnih šolah, Danile Kumar in na Prulah, kjer so učenci za metanje hrane po jedilnici kaznovani z enotedensko prepovedjo kosila, že poteka inšpekcijski nadzor. Inšpektorat za šolstvo namreč ugotavlja, ali so tovrstni ukrepi v skladu ali v nasprotju s slovenskimi zakoni.

Šolniki so se za ta vzgojni ukrep odločili, ker so imeli dovolj, da je jedilnici oblepljena s kosi namazanega kruha, solata pa leti po zraku. Otroci se morajo naučiti prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja in nositi posledice, pravijo predstavniki šol.

So ukrepi šol zaradi objestnosti učencev nezakoniti?
So ukrepi šol zaradi objestnosti učencev nezakoniti? FOTO: Reuters

Na drugi strani pa v uradu varuhinje človekovih pravic pravijo, da gre za obliko telesnega kaznovanja, ki je pri nas prepovedano. Takšen ukrep ni vzgojen ukrep in posega v telesno integriteto, pomeni obliko telesnega kaznovanja otrok, menijo v uradu. V nasprotju je tudi z določbo v konvenciji, ki prepoveduje vsakršno telesno ali psihično nasilje nad otroki, dodajajo.

'Kazen vzgojna, a ne zdravju škodljiva'

Medtem ko minister za šolstvo Igor Lukšič tega ukrepa ne želi komentirati, dokler njegovi inšpektorji ne zaključijo preiskave na obeh šolah, pa odvzema kosila nikakor ne odobrava prejšnji šolski minister Milan Zver. Kazen mora biti vzgojna, ne pa otrokovemu zdravju škodljiva, meni. Napako lahko učenec popravi s svojim delo, "recimo, da pomaga v kuhinji ali čisti šolsko okolico,“ meni Zver. Po njegovem bi bil tak ukrep bolj učinkovit, kot pa, da je brez hrane.

"Če se otrok tako norčuje iz hrane, ki je naše največje bogastvo in dragocenost, mu je treba dat drugačno kazen in sicer delo. Naj dajo v vzgojni načrt, da bo po pouku pomagal snažilkam, v kuhinji. Pa delo je vendar največja vrednota, brez dela ni jela, od dela ni še nihče zbolel,“ pravi Angelca Likovič iz Pobude za šolo po meri človeka.

Kdor ne bo priden, bo lačen

Ker so šle pravice otrok in objestnost nekaterih šolarjev čez vse meje, so na omenjenih dveh osnovnih šolah posegli po posebnem vzgojnem ukrepu – kdor ne bo priden, bo lačen.

Na osnovni šoli Danile Kumar učenca, ki meče hrano po jedilnici in naredi tri prekrške, doleti kazen – prepoved kosila za en teden. Podoben ukrep so uvedli tudi na Prulah, kjer nameravajo ta ukrepi črno na belem uvesti v šolski pravilnik.

Večina staršev se z ukrepom stradanja, ob katerem jim odvzetih obrokov sicer ni treba plačati, ne strinja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tjasy87
27. 06. 2010 23.25
Res se ogromno hrane vrže stran s temi zastonj malicami, ki so pravzaprav prava kosila. Češ ni dobro...!! Vidim pri mlajši sestri kako se zmrdujejo in raje hodijo po sendviče. Par let nazaj bi pa moja generacija bila najsrečnejša, da bi imeli čas za dobro toplo malico in konec tistih mastnih sendvičev!! Večina res nezna cenit ničesar, še najmanj pa kaj podarjenega!!...
Tjasy87
27. 06. 2010 23.25
Res se ogromno hrane vrže stran s temi zastonj malicami, ki so pravzaprav prava kosila. Češ ni dobro...!! Vidim pri mlajši sestri kako se zmrdujejo in raje hodijo po sendviče. Par let nazaj bi pa moja generacija bila najsrečnejša, da bi imeli čas za dobro toplo malico in konec tistih mastnih sendvičev!! Večina res nezna cenit ničesar, še najmanj pa kaj podarjenega!!
Ulla Gaertner
23. 06. 2010 10.06
Kaj je problem (oziroma KDO je problem) na OŠ Danile Kumar vemo vsi, ki imamo/imajo otroke tam... Kot pravim: družbeno koristno delo, čiščenje. Tukaj je odgovor. PO ŠOLI!
jokal
23. 06. 2010 09.01
brezplačno malico zavržejo, nato pa gredo v mcdonalds in porabijo do 10 € za burger, pomfri in coca colo. v cenejših gostilnah jih ne vidiš, ker tam ni kul. v žep na najnajnovejši mobitel, v usta čik in posedati po vseh raznih kafičih. na rit markarska kavbojke in allstarke (bognedaj ponaredek, ki je 5 x cenejši od originala, čeprav je čist enak). nato sledi še obezno slovensko jamranje kako revni smo, in kako nam gre slabo. taka razvajena mladina ki ima polno rit vsega v življenju ne bo pripravljena prijeti za delo.
loden
23. 06. 2010 08.01
Naj bodo en teden brez malce in brez kosila. Pridejo v jedilnico, se vsedejo za posebno mizo, ki ostane prazna in gledajo druge kako jejo. Tam naj počakajo do konca.
Dejan Zajebancije
23. 06. 2010 04.01
Kako pa kaznujejo tiste srednješolce, ki zavržejo brezplačni obrok, ki jim ga plačamo davkoplačevalci? Na ta način se zavrže ogromno "brezplačne" hrane zaradi razvajenosti srednješolcev!
seba81
23. 06. 2010 01.05
Edino pravilno.. jaz bi jim še dve vzgojni okoli glave pripeljal, če sem na mestu vzgojitelja ali pa starša, pa mulca en teden poslal še posodo pomivat. Tako naprej, pa bodo tile še kaj več kot solato ali pa granitne kocke metali v parlament.. ja kam smo pa prišli.. polne riti vsega, pa ne znajo ceniti niti težko prigaranega kosa kruha svojih staršev. Starši pa v veliki meri mulce zagovarjajo, saj kaj več kot to, da jih imajo o njih tako ne vedo..
jezek_taglavn
22. 06. 2010 22.19
+1
V mojih časih smo za kaj takega dobil dve po ustih... Zdaj mulca nadereš pa si že pred sodnikom
pikam_dopust
22. 06. 2010 20.54
"Kazen bi morala biti drugačna,recimo dupla cena na položnici.Potem pa naj doma razloži zakaj.Sicer pa to delajo razvajenci,katerim se doma kuha dvojno,trojno kosilo,ker revček ne je vsega in bo lahko izbiral,da ne bo lačen." In to bo mulca, ki itak meni, da mu je vse dano z neba, naučilo česa? Njegove starše pa česa? Hrana v šoli je itak prepoceni - ti starši še opazili ne bodo, da se jim dvojno računa. Mulc pa sploh ne bo nič opazil.
orahovcan
22. 06. 2010 20.26
popolnoma pravilna kazen
Tonček Balonček
22. 06. 2010 20.23
Kaj če bi imeli kar vsi zastonj prehrano? To alhko zrihta le janez Jnša, ne pa ti šalabajzerji, ki nam vladajo! Morda je kupil Mercator prav s tem namenom!
jafalical
22. 06. 2010 20.17
jokal
22. 06. 2010 19.56
kar je zastonj se v sloveniji ne smatra za kaj vredno. kot bo mogel s svojo žepnino plačevat malico, bo se naučil reda. sem hodil v avstriji v srednjo šolo, obroke prehrane v šolski menzi sem mogel plačevati po redni ceni z mojo žepnino. država nič ni subvencionirana. poleg tega tam kot srednješolec ne dobiš nobene štipendije. življenje te s tem nauči, da čisto nič ni zastonj in moraš delat, če hočes kaj imeti.
Marija Krebs
22. 06. 2010 19.40
Potem pač ukiniti prehrano, naj jo nosijo otroci s seboj v šolo. V mojih časih je bilo tako in malic res nismo metali
strigalca
22. 06. 2010 19.30
Kako naj otroci spoštujejo hrano, če tega ne znajo starši? Vsako jutro gredo po svež kruh, kar ga je ostalo od prejšnjega dne, pa spotoma odvržejo v kontejner. Take starše bi bilo treba skupaj z otroki poslati na prisilno delo na kakšno hribovsko kmetijo. Ko bi vsaj nekaj mesecev jedli samo to, kar bi pridelali v potu svojega obraza, bi se jim nekaj dni star kruh gotovo ne zataknil v grlu. Tudi otroci bi spoznali, da pečen krompirček ne raste v restavraciji, da dunajski zrezki rijejo po blatu, da najbolj zdrava jajca znese kokoš, ki brska po gnoju. Otroci so ogledalo staršev! Če dva starša nista sposobna vzgojiti enega otroka, kako naj potem to uspe enemu učitelju pri dvajsetih razvajencih, ki imajo same pravice in ne poznajo nobene dolžnosti, še manj spoštovanja?
davkoplacevalka
22. 06. 2010 19.27
Kaj zdaj starši jokajo ? Pravi čas bi morali vzeti otroke v roke,in naučiti svoje razvajene otroke, reda in spoštovanja ! Ponavadi pa so pri hrani najbolj obupni tisti otroci, ki doma nimajo prave, zdrave in primerne hrane ! Torej njihove mamice so slabe gospodinje ,nesposobne kuharice in slabe matere !!!
Janko35
22. 06. 2010 19.17
Popolnoma podpiram ukrep,tu bi še starše kaznoval,ker ne znajo vzgojiti otroka,potem ko bo odrasel,pa se čudijo,kako je njihov sinček ali hčerkica zašla na stran pota.Zopet bo kriva družba.Nekateri nimajo kaj jesti,ti pa delajo z hrano kot pras... z melnatim žakljem,tako so rekli stari ljudje.
funygirl
22. 06. 2010 18.59
ferdox šola se ni sama distancirala od vzgoje,ampak so jo naši zakoni in starši sami,Če imaš otroke,verjetno veš,da lahko otroci vse,učitelj pa jih še grdo pogledat ne sme.In si zamisli vzgajanje razvajenih otrok.Starši so tisti,ki vzgajajo ne glede na to,kako dolgo so v službi!
funygirl
22. 06. 2010 18.49
jaz pa mislim,da lakote ne bo.Za malico se bodo dobro najedli,pri kosilu bodo sošolci sigurno kaj prešvercali...Kazen bi morala biti drugačna,recimo dupla cena na položnici.Potem pa naj doma razloži zakaj.Sicer pa to delajo razvajenci,katerim se doma kuha dvojno,trojno kosilo,ker revček ne je vsega in bo lahko izbiral,da ne bo lačen.Če ti v šoli hrana ni dobra je ne jej in ne meči po tleh.Čisto preprosto.STARŠI,ZAČNITE VZGAJAT OTROKE!
pikam_dopust
22. 06. 2010 18.38
@ puma "Jaz v tem ukrepu ne vidim elementov telesnega kaznovanja. Samo svoj sendvič si bodo morali prinesti! Smešno, kaj vse se da prikazati kot telesno kaznovanje." TOČNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... ni sposobna kritične presoje, kje je treba vtakniti svoj nos, kje pa ne. Pa se spotika ob osnovnošolske učitelje (ki se samo trudijo popraviti posledice "moderne " vzgoje), delavci brez plače pa ne pritegnejo njene pozornosti....