Slovenija

Nadzor v gostilnah: umazanija, hrana s pretečenim rokom in celo ščurki, a vendarle se stanje izboljšuje

Ljubljana, 12. 07. 2017 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović/N.Š.K.
Komentarji
73

Umazani pulti, peči in hladilniki, pajčevina in insekti – celo ščurki – v kuhinji, shranjevanje občutljivih živil dlje, kot je to priporočljivo in dopustno ... To je nekaj nepravilnosti, ki so jih med lanskim nadzorom v gostinskih lokalih odkrili inšpektorji. Čeprav se stanje izboljšuje, nekateri gostinci še vedno ne dajo preveč na higieno.

Pridobili smo odločbe inšpekcijskega nadzora Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je potekal lansko leto. Inšpektorji so obiskali in temeljito pregledali več sto gostinskih lokalov. Pri tem so 325 restavracijam in 16 pekarnam izdali odločbe, od tega so 37 restavracijam in dvema pekarnam začasno, do odprave nepravilnosti, prepovedali obratovanje.

Nadzor je pokazal, da se stanje na področju gostinskih lokalov v primerjavi s prejšnjimi leti izboljšuje, a še vedno precej gostincev ne zagotavlja ustreznih higienskih pogojev. Na vprašanje, kakšno je stanje letos, če ga primerjamo s prejšnjimi leti, direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak odgovarja: "Če bi to gledala z rezultati leta 2013, potem bi lahko rekla, da je nek napredek. Ni bistven, ni zelo velik. Napredek je, da so pomanjkljivosti delne, na primer odredi se neuporaba določenega prostora, odredi se prepoved dajanja na trg določenega živila. Ni več takšnih zelo grobih napak. Če pa pogledamo v odstotkih, je pa še vedno med 18 in 20 odstotkov od vseh pregledanih obratov takšnih, ki dobijo odločbe o odpravi nepravilnosti."

Nadzor v gostilnah: Umazanija, hrana s pretečenim rokom in celo ščurki

Pri restavracijah so inšpektorji odkrili kar precej nepravilnosti. Začasno prepoved obratovanja so izdali v 37 primerih, medtem ko so nepravilnosti odkrili še v 288 primerih.

Pogosto so bila tla in oprema umazani, na oknih pa niso bile nameščene mrežice proti mrčesom, živila pa so bila neprimerno shranjevanja in označena.

S stanjem v gostilni v Središču ob Dravi inšpektorica vsekakor ni mogla biti zadovoljna. Na opremi in pultih so bili stari zasušeni ostanki hrane in druge umazanije. Takšna so bila tudi tla, kjer je inšpektorica poleg zasušenih ostankov hrane opazila celo ščurke. V kuhinji so se med pripravo in strežbo hrane na več mestih nahajale posode s kuhinjskimi odpadki, ki so bili tam tudi od prejšnjih dni. Povsod po pultih so se nahajale umazane vlažne kuhinjske krpe. 

Nekateri gostinci še vedno ne skrbijo za ustrezno higieno.
Nekateri gostinci še vedno ne skrbijo za ustrezno higieno. FOTO: iStock

V piceriji v Banovcih so med drugim ugotovili, da muhe padajo po jedilnem priboru, v restavraciji so našli zamrznjene čevapčiče s pretečenim rokom uporabe in gnilo zelje. Lastnica je obrat, čeprav bi lahko v petih dneh nepravilnosti odpravila, gostilno povsem zaprla. To sicer ni pogost pojav, saj so se večinoma gostinci odločili, da pomanjkljivosti čim prej odpravijo in nadaljujejo z obratovanjem.

Eni od ljubljanskih picerij so začasno prepoved obratovanja izdali, ker je v času inšpekcijskega nadzora potekala prenova kuhinje in pomožnih prostorov. Nadzor so opravili po prijeti pritožbi zaradi neustreznega higienskega stanja celotnega lokala, ki je bil v tistem času praktično gradbišče. 

Tudi v eni od uglednih restavracij na Bledu so našli nepravilnosti. Tam so namreč v hladilniku hranili občutljiva živila dlje časa, kot je to priporočljivo in dopustno. Razne omake, juhe, špagete, sladico "creme brule" in pleskavico – živila, ki so mikrobiološko občutljiva – so bila v hladilniku že od šest do 12 dni, čeprav so lahko največ štiri. Gostincu so izdali zgolj odločbo, da mora ta živila umakniti iz prometa, ne pa tudi prepovedi obratovanja.

Odločbe o začasni prepovedi so izdali za naslednje restavracije in gostilne: Črni ribič iz Ormoža, Črnuški dvor iz Ljubljane, picerija Foculus iz Ljubljane, Gostilna Šerek iz Višnje Gore, Gostilna Herič iz Sv. Duha na Ostrem Vrhu, Gostilna Kančal iz Lendave, neregistriran catering Kaučič iz Beltincev, okrepčevalnica Kebapči iz Ljubljane, Kitajski vrt iz Ptuja, Picerija in špagetarija Konoba z Bleda, Longi bar iz Kopra, Gostilna Meja iz Šentilja v Slovenskih goricah, Gostilna Mencinger iz Gornje Radgone, Mihov dom iz Kranjske Gore, Gostilna Muršič iz Ptuja, BIO pekarna in kavarna Nonina špajza iz Ljubljane, okrepčevalnica Ham Ham z Bleda, okrepčevalnica Pri babici iz Ljubljane, Gostilnica Pri mostu iz Ljubljane, Okrepčevalnica pri Havlasu iz Ormoža, Picerija Mama Mia iz Veržeja, Gostišče prenočišče Puhan iz Prosenjakovcev, Ribca pro iz Celja, Restavracija Ribji Grill iz Murske Sobote, Okrepčevalnica kmetija Robidišče iz Breginja, Okrepčevalnica Rudi iz Ljubljane, Gostilna in picerija Šadl iz Križevcev pri Ljutomeru, Gostišče Siva Čaplja iz Trnovske vasi, slaščičarna Šport iz Murske Sobote, okrepčevalnica Stara pumpa iz Ljubljane, Topolino z Bleda, Tramvaj iz Ljubljane, Uršulin dom iz Rakeka, Okrepčevalnica V&M iz Ljubljane, Gostilna Veselko iz Središča ob Dravi in Oštarija Žiga Žaga iz Ljubljane.

Večina je pomanjkljivosti v roku odpravila, razen prej omenjene picerije, kjer se je lastnica odločila, da jo preprosto zapre. 

Pri pekarnah se stanje izboljšuje, začasno prepoved izdali le dvema  

Pred dvema letoma so javnost razburile ugotovitve inšpektorjev o slabih higienskih pogojih v slovenskih pekarnah. Takrat so nepravilnosti odkrili v 50 pekarnah. 

Tokrat pa so inšpektorji odločbe izdali 16 pekarnam, od tega sta dve dobili takojšnjo prepoved obratovanja do odprave nepravilnosti, ki sta jih nato tudi odpravili. Gre za Pekarno Biga iz Križevcev pri Ljutomeru, kjer je pregled potekal marca lani in za pekarno Niti Plus iz Črnomlja, ki so jo inšpektorji obiskali decembra.

V pekarnah se stanje postopoma izboljšuje.
V pekarnah se stanje postopoma izboljšuje. FOTO: Thinkstock

Pri pregledu proizvodnih obratov marca 2016 so v pekarni iz Križevcev inšpektorji ugotovili, da hladilniki, zamrzovalniki, peči, police za odlaganje živil in druge delovne površine, ki prihajajo v stik z živili, niso bile dovolj čiste. Na opremi so bile vidne starejše nečistoče, zasušeni ostanki živil in maščobe, umazana in nasmetena pa so bila tudi tla. Zato so obratu začasno prepovedali proizvodnjo pekovskih izdelkov in bureka, dokler prostorov in opreme temeljito ne očistijo ter odpravijo ostalih pomanjkljivosti.

Lastnik je nato naslednji dan poklical inšpektorje in sporočil, da so lokal očistili, o čemer se je na terenu nato prepričala tudi inšpektorica. Poleg tega so odpravili tudi druge pomanjkljivosti. Denimo, ob prvem pregledu je inšpektorica ugotovila, da nekatera živila, kot so narezani sir, šunka in šampinjoni, v hladilnikih niso bila označena. Inšpektorica je odredila, da za te izdelke ni možno zagotoviti sledljivosti živil. Lastnik je nato moral ta živila uničiti, v nadaljevanju pa vsa živila imeti ustrezno označena. 

Tudi pekarni iz Črnomlja je inšpektorica začasno prepovedala obratovanje zaradi slabe higiene in neustreznega ravnanja z živili. Odredila je, da morajo lastniki nemudoma odpraviti nepravilnosti.

Umazane so bile med drugim stene, ploščice, notranjost hladilnikov in kovinski pekači za peko. Platnena podloga na aparatu za listnato telo je bila natrgana in delno plesniva. V pekaču so bili vidni ostanki praženega, mletega mesa, ki so bili že čisto posušeni, piše v odločbi. 

Našteli so tudi takšne nepravilnosti, kot je denimo, da je bilo med vrečami z moko odloženih 11 umazanih vreč z odpadnim kruhom in pekovskim pecivom. Prav tako so bila na tleh odložena čistila in čistilni pripomočki. Poleg tega prostor, kjer je pekarna, ni bil ustrezno zaščiten pred vdorom škodljivcev, saj na odprtem oknu ni bila nameščena zaščitna mreža.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

channelle
13. 07. 2017 16.38
Ne razumem ljudi, ki jih boli k***c za higieno, sploh če delajo z 100 000+ folka na dan. Ko da ljudem ni logično in jasno in samoumevno, da more bit higiena na prvem mestu v takih primerih. Taki "profesionalci" in "strokovnjaki" v kuhinjah, pol pa slišim take nehigienske stvari, ki še meni pri vsakodnevnem kuhanju/pripravi hrane ( ki je namenjena samo meni), niti na kraj pameti ne pade, da bi naredila, dopustila kej tazga... Kaj je s temi ljudmi? omg...
Suckhead
13. 07. 2017 12.41
+1
Kuri te bolac itak je prevreto se vse bakterije uničijo
resslovenka
13. 07. 2017 09.05
+5
Nekdo zagovarja hrvaško gostinsko čistočo po lokalih. Seveda, so redke izjeme tudi tam. Ampak bom povedala kar naravnost. Ko dobiš Na krožnik kalamare z skoraj zmrznjenim polnilom za povrh v solati še "flajster", ki se je nekomu odlepil med mešanjem solate, pa bolognese z vsaj teden dni starim okusom te mine. Verjemite mi. Kaj dosti bolje ni ob slovenski obali. Vonj po prezganem olju smrdi daleč naokoli. Ne vem a je res lahko vsak gostinec brez predhodne izobrazbe? O prijaznost raje ne bi. Pri nas se še nekako potrudijo. Na Hrvaškem bolj malokrat. Kot da smo mi zradi njih in ne obratno. No vsaj tiste hrane nam niso zaračunali. Zelo korektno so pristopili in nam ponudili drugo. Ampak se nismo odločili . Je pa res, da je bilo tam nekaj tujih turistov, ki pač niso razumeli nad čem smo se pritožili. Ker če bi.....vemo kaj bi sledilo.
RdečiKarton
13. 07. 2017 09.44
+0
Zato nekateri že desetletja dopustujemo povsod po svetu samo na hrvaškem ne. Dolgčas lahko pasem tudi v domačem bazenu in vsaj hrana je vrhunska.
medo90
13. 07. 2017 08.29
+20
Sem otrok gostilne, zrasel sem dobesdno za šankom. V 70, 80 ko so bili pomivalni stroji pravi luxus si kaj takega pa res ne predstavljam. Higijena je bila najpomembnejša in v vsakem trenutku je moralo biti čisto. Izgovorov ni bilo. Res je pa tudi, da vsak Ahmed ni bil gostilničar.
schrodingerScat
13. 07. 2017 10.10
-14
očitno zrasel za šankom namesto v šolskih klopeh
medo90
13. 07. 2017 16.14
+4
nisi vprašal na kateri stranka šanka sem rasel????? Očitno si bil ti na drugi strani kakor jaz.
sast7625
13. 07. 2017 05.58
+5
Okej..vse lepo in prav.. ne razumem pa tega suhega kruha.. najbrž ga je šparal za sosedove zajce..hvala bogu ne gre v smeti..pa je to narobe al kaj.. brezveze.
schrodingerScat
13. 07. 2017 10.10
+1
murkecc
12. 07. 2017 22.48
+5
Ščurki so specialitet, kaj jih tu žalite zdej.
RdečiKarton
13. 07. 2017 09.42
+1
schrodingerScat
13. 07. 2017 10.11
+1
niso slabi ja, resda so pa ti naši malce majhni in ne preveč sočni
7Scythe7
12. 07. 2017 21.19
+13
Ramsey naj naredi en krog po sloveniji pa naredi šov ;)
Sunshine73
12. 07. 2017 21.18
+9
Bistvo vsega je, da se lahko ŠTRUDL hladi na wc školjki :))
flexi22
12. 07. 2017 20.19
+24
vsim tem bi morala inšpekcja dati na vrata posebno nalepko za določen čas. tako da bi gosta opozorila da je lokal umazan
gasper111
12. 07. 2017 20.16
+24
Zakaj ne objavite še tistih, ki so vzorno prestale inšpekcijski nadzor? Menim da bi bila to tudi precejšnja vzpodbuda tudi za vse tiste, ki se tokrat niso najbolje odrezale.
malimoz2012
12. 07. 2017 22.12
+0
To ljudi be zanima. Zanima jih..kdo je. kero posilu...pa kokos vkral....pa kdo je joint przgu..pa negativne stvari. Dobre stvari 2r kur ne pise. Kaj je slabo to gre v promet.
luzarf@arcor.de
12. 07. 2017 20.13
+8
vec nerabim pisati, smo na repu balkancev v vsakem pogledu, a hocemo biti najbol pametni.
luzarf@arcor.de
12. 07. 2017 20.11
+2
saj bi kaj napisal ampak resnice nesmem napisati, lagati v vaso korist pa nocem.
big brother
12. 07. 2017 19.58
+13
Zanimivo, da so napadl spet gostilne. Term Čatež pa ne, kjer je zagotovo največje nahajališče ščurkov v Sloveniji. Eni so veliki ko rogač. Ko u filmu. Ko sediš na terasi tekajo pod nogam. Si predstavljate da prneseš domov oplojeno samico, ki povrže 200 ščurkov?
luzarf@arcor.de
12. 07. 2017 20.12
+5
minnied
12. 07. 2017 20.34
+17
Kot bivša delavka lahko povem, da so ščurki tam še najmanjši problem...
RdečiKarton
13. 07. 2017 09.41
+1
Vsako leto sem tam pa nisem videl še niti enega ščurka. Prej bi se našel kak drug problem...
Die einemaister
12. 07. 2017 19.32
+22
pa nisam ti ja maćak da ti hvatim miši
DonDonDan
12. 07. 2017 19.12
+8
aaaahhhhhh, futrajte se doma, tam je najboljš in najcenejš !!!
johanca123
12. 07. 2017 18.54
+13
Kako to - gostilne umazane, pa polno turistov, predvsem v najljepshem mjestu na svijetu.
ecnarf
12. 07. 2017 19.21
+4
bb5a
12. 07. 2017 18.53
+21
Roko na srce, redke so gostilne v Sloveniji v katerih bi si človek želel jesti...
RdečiKarton
12. 07. 2017 18.14
+9
Še dobro da so objavljeni grešniki. Bi me presenetilo, če na seznamu prepovedanih ne bi bilo pizzerije Žiga žaga. Samo trikrat sem bil tam na pivu (jedel hvala bogu Falusu nisem nič), torej prvič, zadnjič in nikoli več. Če imajo tako nehigienično pred šankom in v jedilnici, kakšna morata biti šele kuhinja in hladilnik. Dobro je vedeti v naprej kam niti slučajno.
malimoz2012
12. 07. 2017 18.09
+24
Drzava je z novo nastalo SLO 91.L., dovolila samozaposlovanje in se resila borz polno ljudi. Mehanik je postal pek, sofer kamijona gostilnicar, keramicar pa pekarnar. Ja kaj stepa pametni uradniki mislili da bo. Pravih natakarjev ..kuharjev..pekov vec ni saj lahko to vsak dela in ni cenjeno. Sole se zapirajo ali pa imajo najslabse ucence saj gostinska sola vse sprejme. No pa ce pogledamo drugače, tudi gosti v Slovenijini niso zahtevni in jim je vseeno. Kelnarca v raztrganih hlacah..da negovorim da neznajo skuhat v 90%dobre kave itd... ampak to sploh ni pomembno saj folk sploh ne ve kaj je dobra kava ali pica...al da je cisto..pomenbno je le da tam grejo vsi pa nezaradi dobre kave al cistoce...to je za nazadnje. Tak fda lahko so stakorji ovce so ovce.
flexi22
12. 07. 2017 20.32
+7
se spomnim takrat ko so na lomu obnovili lokal bilo je zgodaj zjutraj naročim kavo dobim polno skodelico do vrha umazane vode pa sem ji spet reku da kratko kavo pa je bilo spet isto potem je bila mašina kriv sem jo vprašav a neznaš ?je znam pa ji nisem plačav pa nikoli več se nisem ustavu
CastrumFF
12. 07. 2017 17.36
+0
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
macro
12. 07. 2017 18.44
+7
osnovna šola
12. 07. 2017 18.56
+3
povanpireni
12. 07. 2017 20.01
-3
macro- pojdi preverit potem pa komentiraj resnico. Resnica je, da sta umazana nacija, ker sam se osebno prepričal, ker imam tako delo, da veliko obiščem strank v Sloveniji. Me sram, da vas poznam. Pometi pred svojim pragom, ker je umazanije za izvoz...
macro
12. 07. 2017 22.42
+8
Se strinjam. treba vas je spokat čez mejo. Bo takoj bolj čisto.