Slovenija

Inšpektorji pred kopalno sezono: Kopanja vam ne smejo zaračunavati!

Ljubljana, 21. 05. 2013 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kopalne vode so javno dobro in brezplačno jih lahko uporablja vsak od nas, ne glede na lastništvo, pred poletno sezono pravijo inšpektorji. Na Arsu ob tem dodajajo, da je kakovost naših voda dobra.

Slovenija premore uradno 48 kopalnih voda, od tega 18 naravnih kopališč, kjer je prisoten reševalec in je dostop do vode urejen, in 30 kopalnih območij, kjer se kopamo na lastno odgovornost.
Slovenija premore uradno 48 kopalnih voda, od tega 18 naravnih kopališč, kjer je prisoten reševalec in je dostop do vode urejen, in 30 kopalnih območij, kjer se kopamo na lastno odgovornost. FOTO:

1. junija se bo začela kopalna sezona na morju, dva tedna pozneje pa se bo uradno začela tudi na jezerih in rekah. Sicer so temperature še nekoliko prenizke za kopanje, saj morje meri pičlih 18 stopinj Celzija, a vroče poletje se nevzdržno približuje. V kolikor se boste tedaj želeli tudi sami osvežiti, lahko to storite brez nekih zadržkov, saj so po besedah strokovnjakov, ki so opravili analize, prav vse slovenske kopalne vode dovolj čiste za kopanje, poleg tega pa bi morali do njih dostopati brezplačno, saj gre za javno dobro.

Kopanje
Kopanje FOTO: Thinkstock

Kot so danes dejali strokovnjaki na Agenciji RS za okolje, v letu 2012 neskladnih kopalnih voda ni bilo, saj so vse izpolnjevale zahteve kakovosti. Iskali so vidne nečistoče, površinsko aktivne snovi, mineralna olja, fenole in pojav cvetenja, v mikrobiološkem laboratoriju pa so preverjali prisotnost bakterij fekalnega izvora. Ugotovili so, da je 36,2 odstotka kopalnih voda glede na predpisane zahteve dovolj čistih, kar 63,8 odstotka kopalnih voda pa je še čistejših. Med temi so na primer tudi Soča, Bohinjsko jezero, Blejsko jezero, Kolpa in čisto vsa morska kopališča, na lestvici evropskih držav pa se Slovenija po primernosti morja za kopanje uvršča na zavidljivo drugo mesto. Pred nami se je znašel le Ciper.

Kot pravijo, imamo trenutno v Sloveniji 18 naravnih kopališčih. Gre za naravne odseke na jezerih, rekah in morju, ki jih je lansko sezono obiskalo najmanj 300 kopalcev dnevno. Ta imajo svoje upravljavce in tudi reševalce iz vode, urejeni so dostopi, sanitarije, prva pomoč, na voljo pa je tudi dodatna ponudba. Kopamo se lahko tudi na 30 ostalih kopalnih območjih, a tam se kopamo na lastno odgovornost. Strokovnjaki svarijo, naj se na morju od obale ne oddaljimo več kot 150 metrov, na jezerih ne več kot 100 metrov, na rekah pa se lahko od obrežja oddaljimo do 30 metrov.

Seznam vseh slovenskih kopalnih voda

Portorož
Portorož FOTO: Aljoša Kravanja

Ni pravnih podlag za zaračunavanje kopanja!

Agencija bo tudi prihajajočo sezono spremljala kakovost vode. Meritve in mikrobiološko analizo bodo opravljali vsakih 14 dni, na delu pa bodo tudi inšpektorji. Jana Miklavčič z inšpekcije za okolje in naravo je dejala, da so inšpektorji v preteklem letu opravili 8000 nadzorov voda in izrekli za 1,4 milijona evrov kazni. Od tega so opravili 1000 pregledov onesnaževalcev in čistilnih naprav. Največji problemi, ki jih opažajo na terenu, so nezgrajena kanalizacija, nezadostno delovanje čistilnih naprav in zaračunavanje dostopa do voda. "Nihče ne sme zaračunavati kopanja in dostopa do vode," pravi in pojasnjuje, da mora ne glede na lastništvo lastnik omogočiti dostop do morja, reke ali jezera, saj se to obravnava kot javno dobro. Slednjega sicer nekateri v preteklih letih niso upoštevali. Znano je, da je bil prej onemogočen brezplačen dostop na portoroško plažo, prav tako na plažo v Simonovem zalivu, Debelem Rtiču in na nekatere druge plaže ob hotelih. "Ni pravnih podlag za zaračunavanje kopanja in dostopa do vode. Lahko zaračunavajo izposojo ležalnikov, sanitarije, športne pripomočke in ostalo, a dostop ne sme biti zavrnjen. Če so ograje, morajo biti odklenjene!" je dejala Miklavčičeva in pojasnila, da pas priobalnega zemljišča obsega 25 metrov od morja, na jezerih in rekah pa od 5 do 15 metrov. Kazen za omejevanje oziroma onemogočanje brezplačnega dostopa do voda znaša od štiri do 125 tisoč evrov za pravno osebo, od 600 do 2000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe in od 400 do 1000 evrov za posameznika. "V nekaterih primerih prekrški niso bili izrečeni, saj so kršitelji takoj po opominu prenehali z zaračunavanjem. A če se bo to znova pojavilo, bodo inšpektorji izrekali kazni," je še dodala.

Miklavčičeva je še poudarila, da se je od leta 2000 število predpisov na njihovem področju povečalo za štirikrat, število inšpektorjev pa ostaja isto.

Čeprav so naše kopalne vode primerne za kopanje, pa moramo biti med kopanjem še vedno previdni. Ivanka Gale z Inštituta za varovanje zdravja je dejala, da na varnost vplivajo tako mikrobiološki, kemijski in fizikalni dejavniki kot tudi onesnaženost obalnega peska in drugih površin, prisotnost alg in njihovih toksinov, temperatura vode in zraka, sončno sevanje, nevarni vodni organizmi in poškodbe. Ker so takšna tveganja praviloma znana in predvidljiva, jih lahko z doslednim preventivnim ravnanjem obvladujemo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mežemadabite
22. 05. 2013 08.44
+6
Dragi gostinci,ki se razburjate kako morate pospravljati za gosti ki niso plačali vstopnine. Ali ste kaj razmišljali da bi imeli normalne cene,in verjemite da bi večino odpadkov čistili samo iz svojih miz ! Za nas delavski razred je kriza zelo močna,in si enostavno ne moremo štirje člani privoščit za eno rundo dat 15 ali več evrov. Tisti tajkunski denar pa vi ne boste videli ker gre v bolj eksotične dežele. Pa da se vrnemše malo k smetem.Pa kolikor sem jaz do sedaj opazil, sosmeti ponavadi po tleh takrat,ko so vsi koši lepo polni smeti.
Cedevitaaaa
21. 05. 2013 22.18
+22
SIMONOV ZALIV (2012): Smo prišli na kopanje, je rekel da moramo plačati. Smo rekli da na internetu piše da to ni zakonito, pa se je smejal. Smo rekli da pokličemo inšpekcijo in smo res. A s tega ni blo nič. So rekli da je bla inšpekcija pred pol ure in ni blo kao nič narobe z zaračunavanjem. (nateg totalen). Nato nam je blagajnik poklical šefa hotela in se je tam z nami pogovarjal ful nekaj strokovno da na koncu sploh nisi vedel kaj govori. Nato smo želeli vstopiti pred nami pa sta se blagajnik in nek gost že prerivala in skoraj tepla ravno zaradi te vstopnine. Nato gremo na drug konec, kjer spet pobirajo vstopnino, a za polovico cene manj... SRAMOTA vglavnem! Potem pa si želijo turistov in nevem kaj vse...
Juzni
21. 05. 2013 22.38
+16
Naslednjic placaj,zahtevaj racun in,ce ti ga dajo ga nesi na inspekcijo. Moj nasvet.
498983
21. 05. 2013 21.27
+9
Tipičen primer je npr. Simonov zaliv, no zdaj ne vem kako je, me že nekaj časa ni bilo, še vedno pa je tukaj Fijesa... Postavljena je rampa na vrhu in lepo kasa.... Do tja ne moreš glih drugače, kot z avtomobilom sploh če imaš družino, (no ok, tudi peš, ampak moraš 'živeti' res blizu), tko da ti nabijejo parkirnino nekam tja v nebesne višave....
profil007
21. 05. 2013 21.31
+0
Cisto prav... ste hoteli imeti javno dobro, zdaj pa ste se na slabsem...
tedomedo_8
21. 05. 2013 21.26
+9
Kmalu se nam bo zaračunalo tudi dihanje...
xproject
21. 05. 2013 21.21
+17
Sicer je dosti lepših kotičkov ob slovenski obali, katera niso urejena kopališča...a vseeno v tujini gre to nekako takole...na plaži postaviš bife (seveda vključena toaleta in tuš), na plažo navlečeš ležalnike in marele...zaračunaš tistih 5-10 eur za uporabo ležalnikov...pokasiraš na pijačah in prigrizkih...tuš in wc nekako podariš ;) Na koncu je lastnik lokala kar dobro plačan s to razliko, da ti ta ne bo jamral, če ležalnika ne boš vzel in si postavil brisačo tam kjer je plac... Pri nas pač požrešnost ne pozna meja...že tako so na obali oderuški s parkirninami potem ti pa hočejo še kao plažo zaračunat...ma ni čudno, da se večina slovencev odpravlja čez mejo. P.S. Slovenska obala bi lahko bila biser jadrana a naši turistični delavci na obali so tak hudič, da me ob vsakem obisku našega primorja srat prime...od svinjskega morja do nekulturnih in neprijaznih natakarjev. Pri nas smo enostavno nesposobni dela s turisti pa naj bo to domač ali tuj turist.
profil007
21. 05. 2013 21.27
-3
Kar naj slovenci grejo raje dol cez mejo, ker itak od njih ni nic koristi
morfo
21. 05. 2013 22.36
+6
Baje da so v LJ bolj poceni parkingi kot na obali .
platon26
21. 05. 2013 20.37
+9
To v ustavi piše že od nastanka Slovenije no tisti ki smo malo bolj razgledani to že dolgo vemo in smo znali uporabljat sebi v prid 2x sem imel problem vsakič prosil "skrbnika" naj pokliče policijo pa bomo videli kaj in kako pa je bil hitro mir! Ovcam more pa itak vse televizija povedat drugače be še z gatami na glavah okol hodil!
purjakolt
21. 05. 2013 20.49
+3
Če imaš opravka z neuravnovešenimi "skrbniki", ki še policaje (žlahta na policiji) in inšpektorje spodijo, ti tudi to ne pomaga, kot da se sprijazniš s tem.
Buena Vita
21. 05. 2013 20.14
-14
HJA,KR NAJ PRIDEJO NA OBALO,MI NIČ NE BOMO ČISTILI IN NAJ SE VALJAJO V SVINJARIJI KI JO ZAPUSTIJO ZA SABO, kaj šalabajzarski inšpekrttorji mislijo da je voda zastonj,da je wc- paper zastonj,da so čistilci zaporniki in čistijo po nalogu,kaj so vse storitve zastonj,sanitarije čistijo dobre vile s čarobno palčko,, eeeeeeeee,butalci,zastonj se še mački dol ne dajo,
platon26
21. 05. 2013 20.34
+12
a te je kdo prosu da pucaš in postaviš wc? za to bi morala poskrbeti država ne pa da si nek hotel prisvoji plažo!
Buena Vita
21. 05. 2013 20.45
-6
AAAAAA,SEVEDE,ZA TVOJESRANJE BO PLAČAL DAVKOPLAČEVALEC,TI PA IMAŠ SOL V BETICC
morfo
21. 05. 2013 22.38
+3
Saj se lahko kopajo v Ljubljanici tam je baje zastonj.
profil007
21. 05. 2013 19.49
+2
Slovenci smo najslabsi gosti...
macek_garfield
21. 05. 2013 19.28
+6
.... he he he .. kar placujte za lezalnik na slo obali ... he he he ... bucmani ...
BMWmunja
21. 05. 2013 17.40
+15
"Kopanja vam ne smejo zaračunavati!"... Tudi te dobrine se bomo nekoč samo grenko spominjali, tako kot nekaterih drugih, ki so nam ostale v spominu še iz Titovih časov...
schranz91
21. 05. 2013 18.13
-33
v titovih časih je blo skoraj vse slabše naj ne pozabim oment da če si hotel prečkat mejo si moral plačati divize ki so te stale skor pol plače, sedaj pa greš čez mejo zastonj
fitobe
21. 05. 2013 19.00
+21
dej ne prbiji schranz91...kdaj si bil pa rojen? Predvidevam po imenu - 91. leta?!
Bover
21. 05. 2013 20.55
+6
Ze v 60 letih si moral placati ce si se hotel kopat v Portorozu,ker so si drzavni hoteli vzeli pravico da je to drzavno in lahko to pocnejo.Tudi na cudovitih Karibih si nihce ne lasti obale tudi ce je 5star hotel kot na Bahamas Paradise Island je obala dostopna vsem. Koncno so se tudi v Sloveniji spomnili in zaceli ravnati pravilno in koncali to diktaturo negdanjega drzavnega rezima.
gujdekbaraba
21. 05. 2013 17.01
+17
Tudi v Beli krajini je takšen problem, ker so večinoma tajkunalizirali obale, postavili zapornice na cesto, parkirišč itak ni. Domačini podijo iz svoje zemlje vse kopalce in ostale turiste. Dobrodošel si samo, če plačaš vsaj 5 EUR, da stojiš na njihovi zemlji, tudi 2 metra od vode. Eni bistroumi, so si naredili celo boe iz piksen na Kolpi :))), kot prepovedano kopanje ob njihovem zemljišču. Ne bojijo se ne policije in ne inšpektojev, ti celo bežijo pred njimi. Čista norišnica. To govorim za primere, kjer so pred prihodom teh tajkunov v vasi bila kopališča.
retropil
21. 05. 2013 16.46
+34
parkirnino ti pa nabijejo tako da glava peče... še za plažo zraven :D
498983
21. 05. 2013 16.29
+21
Ah kolk ste naivni. Saj ne bodo kopanja zaračunavali. Bodo samo parkirnino...
Ofca1A
21. 05. 2013 17.00
-8
sloeuro
21. 05. 2013 16.22
+35
Jaz vem samo to, da če se mi letos zgodi kako kasiranje na plaži ne bom plačal in zaradi mene naj pokličejo policaje pa naj ti naredijo zapisnik ki ga bo potem dobila inšpekcija medtem se bom sam kopal.
SteelHand
21. 05. 2013 16.15
-11
Pišejo, da se lahko kopate kjerkoli, ne da ležite kjerkoli. Za brisačona obali vas bojo se zmer po zepu uzgal.
fujj92
21. 05. 2013 16.21
+25
kot sem informiran 25 metrov obale od morja je ravno javno dobro in je ne sme nihče zaračunati in si je lastiti
SteelHand
21. 05. 2013 16.38
+8
korupcija je tudi prepovedana, pa je zato ni ?
schmexxx
21. 05. 2013 16.42
+1
SteelHand
21. 05. 2013 16.55
+7
zarjavel gor al dol, teorija je eno, praksa drugo, nasi zakoni pa za u vazo pa na mizo postavt da lepo zgleda
bebo3
21. 05. 2013 15.52
+39
me prav zanima če bo Simonov zaliv res zastonj. ali pa Bernardin.
kaj te briga konj
21. 05. 2013 18.06
-1
Če ne bo plačila ; plaže bodo umazane,na plažah ne bo reševalcev.......
lunatix28
22. 05. 2013 00.59
+3
ŠAJETA: Kdo jih pa sili, da so tam? Hoteli si hočejo lastiti najlepše dele obale... obstajajo tudi divje plaže in prav nič niso umazane a so dokaj obiskane. Vseeno nekaj spoštovanja do narave le premoremo...
doktor_muc
21. 05. 2013 15.35
+46
u strunjanu je blo lani za plačat...bomo vidl letos...pomoje bo isto dej dej
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
21. 05. 2013 15.44
+45
policaje poklič pa jim povej da te ovirajo, dobiti morajo kazen!
Ofca1A
21. 05. 2013 17.01
-1
Ofca1A
21. 05. 2013 17.01
+3
F1 F1 F1 !!!
21. 05. 2013 15.30
+29
kaj zopet blebetate kokoši!!??? na Bledu prvo počistite ograje koruptnežem in bodite potem pametni kaj in kje je zakon priobalnega pasa....!!!!
Ofca1A
21. 05. 2013 17.02
+3
Juzni
21. 05. 2013 15.27
+27
Koncno nekaj pametnega tudi v Sloveniji. Morje,reke in jezera so darilo narave in to nam nima nobeden pravice zaracunavati. To je isto kot ce bi nam zaracunali sprehajanje po gozdu. Edino kar lahko zaracunajo je tusiranje in to par centov,ker negdo mora placati cisto vodo iz vodovoda.
mike888
21. 05. 2013 15.09
+45
Vstop na plažo brezplačen - da mi je to videti!!??