Glasba
Oglas

Inovativni in kreativni dijaki Gimnazije Franceta Prešerna s projektom MyMachine na 2. svetovnem kongresu UNESCO

Kranj, 08. 02. 2018 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Gimnaziji Franceta Prešerna (GFP) bodo v šolskem letu 2018/19 vpisovali v tri programe: gimnazijo, ekonomsko gimnazijo in športni oddelek ekonomske gimnazije.

Gimnazija Franceta Prešerna  iz Kranja je v slovenskem prostoru poznana kot športu prijazna šola. Že vrsto let znajo zelo uspešno prisluhniti potrebam športnikov. Njihovo gimnazijo so obiskovali mnogi uspešni slovenski športniki: Peter Prevc, Jurij Tepeš, Žan Košir, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek, Grega Žemlja,  Anže Semenič, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Anamarija Lampič, Maja Vtič …. Tudi danes se na GFP šola ogromno mladih perspektivnih športnikovDomen Prevc, Bor Pavlovčič, Nika Križnar, Vid Vrhovnik, Jaka Primožič, Nik Čemažar …, ki že v najstniških letih dosegajo neverjetne športne uspehe. Na zimski olimpijadi v Pjongčangu bo sodelovalo kar enajst njihovih nekdanjih in sedanjih dijakov. Na olimpijadi v Sočiju so njihovi nekdanji dijaki osvojili pet od osmih slovenskih medalj.

Gimnazija Franceta Prešerna v Kranju
Gimnazija Franceta Prešerna v Kranju FOTO:

 

Njihovi dijaki pa niso samo uspešni športniki, ampak med njimi najdemo tudi mnogo umetnikov, veliko dijakov pa je zelo inovativnih in podjetnih. Na GFP se zavedajo, da so za uspešno poslovno in športno pot potrebni podjetnost, obvladovanje tujih jezikov, ekonomska znanja, na teh področjih pa so njihovi dijaki močni. So ena redkih slovenskih šol, ki že desetletje omogoča opravljanje nemške jezikovne diplome. Uspešno opravljen mednarodni izpit Deutsches Sprachdiplom (DSD)   omogoča dijakom študij na nemških univerzah in dokazuje aktivno znanje nemškega jezika.   

Na šoli tudi informatiki posvečajo mnogo večji poudarek kot ga na gimnazijah, kjer se predmet informatika večinoma izvaja le v 1. letniku. Ekonomska gimnazija pa ima predmete povezane s poslovno informatiko vsa štiri leta, zato pridobijo dijaki veliko uporabnega znanja.

Navdušenci na GFP lahko ustvarjajo tudi robote
Navdušenci na GFP lahko ustvarjajo tudi robote FOTO:

Prav njihova nekdanja dijakaVladimir Balukčić in Mihael Mirt  sta ob pomoči svojih profesorjev poskrbela za razvoj, elektronskega dnevnika in redovalnice, eAsistent-a, ki ga danes uporablja večina slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Uveljavlja pa se tudi v tujini. Nejc Kodrič, nekdanji dijak njihove ekonomske gimnazije, glavni izvršni direktor in soustanovitelj kriptovalute Bitstamp, pa je v slovenskem prostoru oral ledino na področju kriptovalut. Investitor, inovator in predavatelj na mednarodnih dogodkih s področja blokovnih verig spada danes med najbogatejše Slovence.

Leta 2017 je bila GFP edina slovenska gimnazija, ki se je predstavila s projektom MyMachine na 2. svetovnem kongresu UNESCO v Ljubljani. Projekt MyMachine spodbuja ustvarjalnost v izobraževanju, saj povezuje vse stopnje izobraževanja – otroke v vrtcih, osnovnošolce, srednješolce in študente –  ter industrijo, s tem pa omogoča uresničitev idej otrok. Osnovnošolci predlagajo idejo za sanjski stroj, študentje načrtujejo, dijaki stroj izdelajo. Projekt izvira iz Belgije in se izvaja od leta 2008, v Sloveniji pa od leta 2014 ob pomoči Inštituta Jožef Stefan.

Pri projektu MYMACHINE so ustvari sanjski stroj (avtonomno šolsko torbo)
Pri projektu MYMACHINE so ustvari sanjski stroj (avtonomno šolsko torbo) FOTO:

Pri projektu MyMachine so sodelovali tretješolci Osnovne šole Predoslje, ki so predlagali ideje, jih narisali in opisali želeno delovanje sanjskega stroja. Študenti fizike, strojništva in elektrotehnike so nato pregledali otroške ideje in izbrali šolsko torbo, ki bi na podlagi senzorjev samostojno sledila učencu na poti v šolo. Delovanje avtonomne šolske torbe sta zasnovala dipl. fizika Tadej Legat in Damjan Delač. 

Nastajanje sanjskega stroja
Nastajanje sanjskega stroja FOTO:

Dijaki pa so na podlagi zasnove in predlaganega delovanja izdelali in realizirali idejo avtonomne šolske torbe. Mentor Tadej Legat je povedal, da so avtonomno šolsko torbo in model posredovali v podjetje Elan, v katerem so lesene dele šolske torbe rezkali, sestavljanje torbe pa prepustili dijakom.

Inovatorji: dijaka Tadej Hrovat in Aljaž Plahuta in mentorja dipl. fizika Tadej Legat in Damjan Delač
Inovatorji: dijaka Tadej Hrovat in Aljaž Plahuta in mentorja dipl. fizika Tadej Legat in Damjan Delač FOTO:

Izdelava šolske torbe je poleg programiranja in modeliranja zahtevala tudi učenje ročnih spretnosti, kot so spajkanje, ukrivljanje pleksi stekla, delo z orodji in izdelavo sprednjega odbijača (bumper) torbe, ki zazna dotik torbe ob oviro in omogoča ustavljanje torbe ob nezaželenem trku. Dijaki so delovanje šolske torbe uspešno demonstrirali na kongresu v Cankarjevem domu. Ideja mladih osnovnošolskih "izumiteljev" je na ta način postala resničnost.

Inovator Aljaž Plahuta na intervjuju na konferenci UNESCO
Inovator Aljaž Plahuta na intervjuju na konferenci UNESCO FOTO:

Za nadgradnjo znanja pridobljenega v šoli je za dijake Gimnazije Franceta Prešerna zelo pomembno tudi izobraževanje in tekmovanje o študiji primera (case study) za srednješolce, ki ga organizirala Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, podjetja in Gimnazija Franceta Prešerna. Dijaki spoznajo različne veščine predstavljanja in pridobijo znanje o pripravi rešitve konkretnega poslovnega problema iz prakse. Po končanem usposabljanju sledi predstavitev vsebine problema, ki ga predstavi določeno podjetje. Po predstavitvi imajo dijaki čas, da poskušajo najti rešitve, ki jih potem predstavijo na  tekmovanju. Dijaki Prešernove gimnazije so lansko leto zmagali, v letošnjem letu pa zasedli drugo mesto.

Tekmovanje o študiji primera za srednješolce (case study) je zanimiv način učenja, ki popestri šolsko delo, predvsem pa se dijaki učijo povezovati pridobljeno teoretično znanje in prakso. S takimi projekti pri mladih razvijamo podjetnost in inovativnost in željo po novih znanjih in izkušnjah.

Zmagovalna ekipa Case study 2017
Zmagovalna ekipa Case study 2017 FOTO:

Na Gimnaziji Franceta Prešerna dosledno sledijo svoji viziji, najpomembneje se jim zdi, da dijaki pridobijo toliko znanja, poguma in podjetnosti, da znajo, predvsem pa si upajo razviti svoje potenciale. V današnjem neverjetno hitro spreminjajočem se svetu morajo mladi  poleg dobrih ocen in uspeha na  maturi pridobiti predvsem znanje za življenje. Odločiti se morajo za tisto, kar ji zanima in veseli, kajti le v tistem bodo tudi dobri in samo na ta način bodo postali samozavestni in uspešni mladi ljudje, ki se bodo veselili življenja in prihodnosti.

Vabimo vas, da v času informativnih dni, v petek, 9. februarja 2018, ob 9. in 15. uri in soboto, 10. februarja 2018, ob 9. uri, obiščete Gimnazijo Franceta Prešerna na Kidričevi 65 v Kranju. Spoznali boste njihov šolski vsakdan, raznovrstno delo, dijake in učitelje.

Naročnik oglasa je Gimnazija Franceta Prešerna

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni