Slovenija

Za dimnikarsko dejavnost bodo po novem potrebne licence

Ljubljana, 15. 09. 2015 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vsak uporabnik kurilne naprave bo moral izbrati dimnikarja in z njim podpisati izjavo, pravijo na ministrstvu. Vsi, ki bodo želeli opravljati to dejavnost, pa bodo morali imeti licenco. Predlog novega zakona o dimnikarski dejavnosti ureditev dejavnosti še poslabšuje in prikrito omogoča nadaljevanje monopola, pa so prepričane številne civilne iniciative na tem področju.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ukinitev koncesij in uvedba licenc za dimnikarje
    01:14
    Iz SVETA: Ukinitev koncesij in uvedba licenc za dimnikarje
  • Iz 24UR: Konec dimnikarskega monopola?
    02:13
    Iz 24UR: Konec dimnikarskega monopola?
Dimnikar
Dimnikar FOTO: Thinkstock

Z novim predlogom zakona o dimnikarskih storitvah bo to še naprej regulirana dejavnost, namesto koncesij bodo potrebne licence, uporabnik pa bo lahko izbiral dimnikarja, je pojasnila Tanja Bolte z ministrstva za okolje in prostor, ki je predlog pripravilo. Dejavnost bodo lahko opravljali tudi 'mali' dimnikarji, ne le veliki.

"Ministrstvo še vedno zagovarja javni interes, da zaščitimo okolje, požarno varnost ter premoženje in zdravje ljudi. Zato to ne more biti tržna dejavnost in mora biti še vedno regulirana," je v izjavi za medije v Ljubljani poudarila generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu Boltetova in zavrnila očitke, da rušijo sistem.

Tega želijo po njenih pojasnilih le urediti, in sicer tako, da bodo dejavnost opravljali tudi mali dimnikarji, ne le večji koncesionarji. "S predlogom zakona odpiramo trg in želimo spodbuditi konkurenčnost," je dodala.

Dimnikarja bodo uporabniki lahko zamenjali enkrat na leto

Vsak uporabnik kurilne naprave bo moral izbrati dimnikarja in z njim podpisati izjavo. To bo treba predložiti v evidenco, ki jo vodi ministrstvo. Dimnikarja bo lahko zamenjal, in sicer med 15. majem in 15. septembrom tekočega leta, to pa bo lahko storil enkrat na leto.

Uporabnik s predlaganim zakonom pridobi določene obveznosti, ki jih doslej ni imel. "Ta mora skrbeti za svojo napravo, saj je v njegovi hiši. Mora poskrbeti za svoje zdravje in požarno varnost," je poudarila Boltetova.

Koncesij ne bo več, uskladiti je treba še prehodno obdobje, v katerem bodo morali tisti, ki bodo želeli opravljati to dejavnost, pridobiti licenco. To je eno od pravnih dilem, ki so odprte – to bodo reševali v prihodnjih tednih.

Licenco za opravljanje storitve bodo morali imeti vsi, ki bodo želeli opravljati to dejavnost v Sloveniji. Ta bo veljala za celotno območje Slovenije, medtem ko so koncesije zdaj veljale za določeno območje. Licence bodo podeljevale upravne enote, pogoja pa bosta dokazilo o nekaznovanosti in opravljeno izobraževanje po predpisanem programu – nato bo moral v 18 mesecih po pridobitvi licence uspešno opraviti izpit, sicer se licenca lahko odvzame.

Ceno opravljanja storitve so omejili navzgor, še vedno je lahko nižja. Ministrstvo si želi boljšega nadzora nad dejavnostjo, to bo storilo tudi z vzpostavitvijo izboljšanega informacijskega sistema.

Boltetova je opozorila, da nekateri dimnikarji zdaj niso sporočali podatkov. Tako je trenutno popisanih približno 270.000 kurilnih naprav, medtem ko jih je v državi več kot 500.000. Na ministrstvu želijo imeti natančne podatke o tem, kakšno napravo ima uporabnik in katerega dimnikarja je izbral.

Osnutek zakona gre še ta teden v medresorsko usklajevanje, Boltetova upa, da bo do konca leta, ko dimnikarstvo ureja zakon o varstvu okolja, sprejet. Sicer bo s 1. januarjem 2016 tržni sistem, vsak bo lahko delal, kar bo želel, je pojasnila.

Trenutno je 64 koncesionarjev na 194 dimnikarskih območjih, podeljenih pa je 209 koncesij. Ministrstvo je doslej odvzelo 10 koncesij, največ odvzetih je bilo v letu 2014. Večina koncesij sicer poteče konec leta, približno štiri pa veljajo do leta 2018.

Civilne iniciative: Nov zakon ne preprečuje monopola in zlorab

Ministrstvo si z novo ureditvijo, ki bi začela veljati prihodnje leto, saj se bodo podeljene koncesije iztekle, dejavnost želi urediti na še vedno reguliran način. Predlagana ureditev namreč temelji na licenčnem sistemu, novost pa je možnost proste izbire izvajalca dimnikarskih storitev.

Dimnikarska dejavnost je v Sloveniji urejena tako, da omogoča monopol, nepravilnosti in zlorabe, ocenjujejo številne civilne iniciative, ki se borijo proti dimnikarsko-koncesionarskem lobiju. A ugotavljajo, da predlog novega zakona o dimnikarski dejavnosti ureditev dejavnosti še poslabšuje in prikrito omogoča nadaljevanje monopola.

"Nezakonitosti na tem področju je preveč, da bi lahko verjeli, da gre odločevalcem za ureditev dejavnosti in za varnost," je na današnji novinarski konferenci povedal Ivan Tomše iz Društva civilna iniciativa Malečnik. Nov predlog zakona ne rešuje glavnih problematik, se s stališči društva strinjajo tudi v Vseslovenski civilni pobudi Dimnik, Združenju lastnikov nepremičnin in Društvu za napredek in razvoj.

Nova ureditev mora po njihovem uvesti prosti trg storitev, dejavnost mora biti tržna, saj je takšna rešitev poznana v državah EU. Na tem trgu se mora uvesti prosto oblikovanje cen, ki so sedaj občutno predrage. Za pregled nove kurilne naprave, ki jo umesti pooblaščeno podjetje, dimnikar zaračuna skoraj 80 evrov. Meritve in pregledovanje sedaj izvajajo izven kurilne sezone in to nerazumno zaračunajo, je dejal.

Dimnik
Dimnik FOTO: Thinkstock

Očitek, da bi to prineslo nižjo varnost, so zavrnili s številkami. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje se je število požarov med letoma 2004, ko je država za izvajanje dimnikarske dejavnosti začela podeljevati koncesije, in do leta 2012 povečalo za 220 odstotkov. Če bi bila varnost res prednostna naloga, se število dimnikarskih požarov ne bi smelo tako povečati, nasprotno, moralo bi jih biti manj.

Kot so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije predlog zakona med drugim predvideva tudi, da se dimnikarske storitve ne bi več izvajale na podlagi koncesij, ampak na prostem trgu. Komisija za dimnikarsko dejavnost pri Zbornici komunalnega gospodarstva (GZS-ZKG) in Sekcija dimnikarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije (OZS) sta enotnega mnenja, da je predlog zakona po vsebini in s pravnega vidika nedorečen ter nejasen. Znani niso podzakonski predpisi, prehodno obdobje za njegovo sprejetje pa je prekratko oziroma ga sploh ni. Takšna sprememba bi lahko pomenila drastično znižanje okoljevarstvene, požarne in zdravstvene varnosti ljudi, so prepričani.

Ministrstvo za okolje za opravljanje dejavnosti od leta 2004 podeljuje koncesije, ki so po mnenju omenjenih iniciativ monopol in predstavljajo privatizacijo izvajanja dejavnosti. To po zakonu o varstvu okolja iz leta 2004 izvajajo gospodarske javne službe na infrastrukturi državnega pomena. "Ali je moja kurilna naprava infrastruktura državnega pomena?" se je vprašal Tomše.

Navedel je številne primere, ki dokazujejo nepravilnosti in nezakonitosti pri izvajanju te dejavnosti. Od tega, da so dimnikarski koncesionarji, ki so ljudem pošiljali obvestila, kdaj bodo prišli preverjat njihovo kurilno napravo, do leta 2013 podatke uporabljali nezakonito, do tega, da so zaposleni na ministrstvu podeljevali koncesije z njimi povezanim osebam.

Trditev o neurejenosti področja je podkrepil s podatkom, da je župan Mežice, solastnik dimnikarskega podjetja, v vseh teh letih dobil koncesijo za izvajanje dejavnosti v 27 občinah, s tem da je v podjetju uradno 26 zaposlenih, od tega pa niso vsi dimnikarji. V Kranjski Gori je dimnikarjem celo uspelo vpisati služnostno pravico nad pregledovanimi napravami v zemljiško knjigo, je opisal še en absurden primer.

V več primerih so (so)lastniki dimnikarskih podjetij občine, denimo mariborska in celjska, kar nakazuje, da dimnikarjev ne zanima njihova primarna dejavnost, to je čiščenje dimnikov, temveč meritve in pregledovanje kurilnih naprav, ki nosijo pravi dobiček, je ocenil Tomše.

Dimnik
Dimnik FOTO: Thinkstock

Navedel je še, da so se koncesije podeljevale brez razpisov, nad področjem ni bilo ustreznega nadzora. Inšpekcijski je bil neučinkovit, saj je rešil le približno 20 odstotkov pritožb lastnikov kurilnih naprav. Na neustreznost delovanja in nadzora je pred dvema letoma opozorilo tudi računsko sodišče, država ureja dejavnost šele zaradi evropske direktive, so opozorili vsi današnji sogovorniki.

Ministrstvo si z novo ureditvijo, ki bi začela veljati prihodnje leto, saj se bodo podeljene koncesije iztekle, dejavnost želi urediti na še vedno reguliran način. Predlagana ureditev namreč temelji na licenčnem sistemu, novost pa je možnost proste izbire izvajalca dimnikarskih storitev.

Iniciative pa so že pred časom napovedale, da bodo, če bo ureditev še naprej monopolna in bo ščitila lobije, lastnike kurilnih naprav pozvali, naj s prihodnjim letom začnejo odklanjati še vedno obvezne dimnikarske storitve. Če ta ukrep ne bo zadoščal, pa bodo pripravile referendum, s katerim bodo preverile voljo uporabnikov malih kurilnih naprav.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1110355
26. 08. 2016 20.39
Glede prvih pregledov. Če vgradiš novo kurilno napravo ali nov dimnik ima dimnikar pravico narediti prvi pregled. Prvi pregled se naredi na prijavo lastnika, ponavadi pa dimnikar ob obisku obvesti šefa da je vgrajen a nova naprava in dimnikarsko podjetje pošlje preglednika da opravi prvi pregled. Nikjer nisem zasledil predpisa kaj naj vsebuje prvi pregled. Dimnikarstvo dovrtel zahteva: za novo dimovodno napravo izjavo izvajalca dimovodnih del, izjavo o lastnostih za dimnik, za novo kurilno napravo pa izračun preseka dimovone naprave, izjavo izvajalca za toplovodni kotel, izjavo o lastnostih za kaminske kurilne naprsve(na 4 ih straneh). V Bohinju dimnikar sploh ne ve kaj je prvi pregled. Sedaj pa, ko smo dali skoz ta dlakocepski pregled ki je raztegnjen na vse možne opcije ki se jih spomni naš dimnikarski preglednik, na koncu dobimo poročilo. Poročilo je pozitivno ali pa (v 99%) z pripombami in rokom za odpravo pomanjkljivosti. Do tukaj je vse lepo in prav (seveda če se sprijaznite z plačilom cca 70 eur.) Sedaj pa pride ugotovitev zakaj smo porabili denar. Če primerjamo z tehničnim pregledom za avto. Če ga ne opraviš, ne moreš registrirati avtomobila. Avto kljub temu lahko zavaruješ. Če dobiš negativno poročilo dimnikarja, lahko še naprej kuriš, zavarovanje ti normalno velja. Ni vzvoda da te prisilijo da odpraviš pomanjkljivosti. Kje je point stroška 70 eur? Gremo naprej. Če se odločiš da boš odpravil pomanjklivosti, po odpravi pokličeš dimnikarsko službo če lahko pridejo še enkrat pogledat če je vse ok. In dimnikarska služba ne pride ker nima pravice še enkrat zaračunati pregleda. Absurd. Če kot nevedni uporabnik potrebuješ nasvet dimnikarja glede kakšne zadeve glede dimnika ali kurilne naprave ti z veseljem pomagajo IN ZARAČUNAJO SVETOVANJE!!!!!! Da se razumemo,, takšni pregledi so potrebni ampak če že plačaš je smiselno da ima tak pregled nekakšen zaključek. Največja bedarija pa je, da v Kranju dimnikar naredi celo recenzijo , v npr. Črnomlju pa lahko vgradiš lesen dimnik in nikogar nič ne briga. Če teh bedarij novi zakon ne rešuje je novi zakon strel v prazno.
Kirbi_Bundi
16. 09. 2015 11.42
+5
OPOZORILO UPORABNIKOM DIMNIKARSKIH STORITEV Uporabnike dimnikarskih storitev obveščamo, da so se nekateri lastniki dimnikarski koncesij vpisovali v zemljiških knjigah služnostne pravice do nemotenega dostopa do uporabnikovih nepremičnin , v katerem koli času dneva. Ali so uporabniki bili seznanjeni o tem nezakonitem početju, ali pa sploh ne vedo, da se jim je njihov dimnikarski koncesionar vpisal služnostne pravice na njihovi nepremičnini. V danih primerih gre za huda kazniva dejanja posameznega koncesionarja ali več njih, ki so se lotili podobnih početjih .Kajti tega dimnikarska zakonodaja ne nalaga. PRILOGA ZDRUŽENJE LASTNIKOV NEPREMIČNIN V SLOVENIJI Novi trg 6, 1000 Ljubljana, Slovenija info@zdruzenjelastnikovnepremicnin.si 8 vprašanja, ima lahko izkušnje na področju dimnikarstva, vendar ne na področju izvajanja dimnikarskih storitev). PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE Ureditev izbrisa v zemljiško knjigo vpisanih nepravih stvarnih služnosti v korist obstoječih koncesionarjev Iz dosedanje prakse so poznani inovativni »prijemi« nekaterih dimnikarskih koncesionarjev, ki so si zagotovili ustanovitev neprave stvarne služnosti vzdrževanja, čiščenja in nadzora vseh kurilnih naprav v posameznem objektu, vključno s pravico neomejenega in trajnega vstopa. Primer takšne služnosti je razviden iz priloženega zemljiškoknjižnega izpiska za parcelo št. 4/6 k.o. Kranjska gora (str. 6), kjer si je lokalni dimnikarski koncesionar, Dimnikarstvo Dovrtel d.o.o., Koroška c. 45, Kranj, zagotovil služnostno pravico: »vzdrževanja, čiščenja in nadzora vseh dimnikarskih, kurilnih in prezračevalnih naprav objekta, ki so navedene v 2. členu pogodbe o ustanovitvi stvarne služnosti, ter neomejenega in trajnega dostopanja do vseh kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav, vključno z vsemi potrebnimi napravami in pripomočki, potrebnimi za opravo predmetnih dimnikarskih storitev, pri čemer je prost dostop dolžan zagotoviti vsak in vsi služnostni zavezanci oziroma njihovi pravni nasledniki.« Ponekod so bile tovrstne služnosti pridobljene celo z izsiljevanjem lastnikov nepremičnin, na primer tako, da je koncesionar pogojeval izdajo pozitivnega mnenja o požarni varnosti nepremičnine z lastnikovim pristankom na ustanovitev stvarne služnosti v korist koncesionarja. Obravnavane služnosti so očiten odraz zlorabe monopolnega položaja koncesionarjev. Poleg tega so nezdružljive s konceptom predlagane nove ureditve dimnikarske službe, saj onemogočajo prosto izbiro izvajalca dimnikarskih storitev, pomenijo pa tudi bistveno znižanje vrednosti nepremičnine in s tem precejšnjo premoženjsko škodo njenemu lastniku. Iz vseh navedenih razlogov jih je treba odpraviti in sklepanje takšnih pogodb v bodoče prepovedati. Nujno je torej, da se v predlogu Zakona predvidi pravna podlaga, ki bo lastniku nepremičnine, obremenjene z nepravo stvarno služnostjo v korist izvajalca dimnikarskih storitev, omogočala, da doseže izbris neprave stvarne služnosti iz zemljiške knjige. Doda naj se člen, ki se glasi: »(1) Določila pravnega posla, iz katerih izhaja obveznost ustanoviti stvarno služnost izvajanja dimnikarskih opravil, kot so na primer vzdrževanje, čiščenje ali nadzor dimnikarskih, kurilnih ali prezračevalnih naprav v določenem objektu, ali iz katerih izhaja pravica vstopanja v objekt ali dostopanja do naprav, povezanih z izvajanjem dimnikarskih opravil, v korist določenega izvajalca dimnikarskih storitev, so nična. (2) V zemljiško knjigo vpisana služnost iz prejšnjega odstavka preneha na podlagi tega zakona.«
murate
16. 09. 2015 19.15
-2
ni_mi_vse_eno
16. 09. 2015 10.34
+2
Imam koncesijo za lopatanje snega - pa še licenco sem pridobil. Ko pride zima bom lahko sebi skidal. :)
ni_mi_vse_eno
16. 09. 2015 10.31
+5
Monopol nikoli v zgodovini ni bil dober.
simple_mind
16. 09. 2015 09.32
+4
Seveda, gangsterji, strici in botri se ne dajo, ovceee pa še kar veselo na striženje, ne ?
Tom Roblek
16. 09. 2015 09.17
+5
in potem pride na 24ur Dovrtel, ki je še kako namočen v tele rabote v navezi s politiko. Kdo je temu dal koncesijo? In mal se pozanimajte kolk gospodinjstev je na gorenjskem, ki jih dotični pokriva s svojo koncesijo in zmnožite x 40 evrov! Jasno, da je prišel v studio zagovarjat svoje interese.
Biofanatik
16. 09. 2015 06.58
+3
Kaj nam pa morete, morete, če vas bomo gulili še naprej.
Klimova
16. 09. 2015 00.10
+11
Če mi kdo samo omeni dimnikarja dobim napad panike.Pred kurilno sezono konec poletja obvezno naročim serviserja za peč na olje, ki je pedanten, hiter in korekten. Potem pride na vrsto starejši kurjač iz našega konca. Spijeva pivo, potem pa jaz dirkam po bajti in zapiram ter odpiram radiatorje. Cena je smešno nizka, vendar mi v radiatorjih niti enkrat ne zaklokota. Ja, in ko je konec kurilne sezone, dobim obvestilo od dimnikarja, kjer me že vnaprej obveščajo,da bo sledila kazen, če se vabilu ne odzovem. Cela katastrofa- odpre vratca in pomete saj za eno smetišnico, potem vklopi še sesalec in na koncu zmeri emisije: Ja, gospa preveč emisij imate bo treba poklicat serviserja. In povem: Poslušte: serviser je bil tukaj pred kurilno sezono,kakšen smisel ima, da ga kličem sedaj ko je zunaj že 18 stopinj in bom čez en teden nehala kurit'? Ja,morte ga poklicat, če ne boste plačala kazen! Se pravi, da vam bom morala še enkrat plačati zato, da mi boste izmerili emisije, potem ko bom še enkrat plačala serviserja? Ja, gospa, rabimo dokaz, da ste zadevo porihtala. Šefica teži veste in bom jaz odgovarjal, če se vam kaj zgodi. Aha, naslednji teden ko bo zunaj 20 stopinj bom jaz hajcala še peč in se zanalašč zadušila v emisijah? Potem pa tip gre in mi poruka ror, ki vodi od peči do zidu, oziroma dimnika: Pa tole boste morala tudi zrihtat, ker je zmahano. Dokler ga nisi ti idhiot uniču je čisto uredu tesnil. In potem me pošlje po palico in cegu, da je podprl ror od peči do stene. in za povrh vsega mu ni nerodno, da me vabi na kofe.. Sam zgin, da te ne vidm več.. Naslednjič bom vse posnela od A do Ž
Klimova
16. 09. 2015 00.15
+13
Aja, pa še to. Imam tudi krušno peč in posebej.Pa sem vprašala kakšna je cena za čiščenje tega dimnika. Ja, gospa, boste mogla pa druzga dimnikarja poklicat za to peč. Sorry, nisem vedela, da ste specializirani šalabajzerji..
Darko32
16. 09. 2015 08.00
+5
JAz pa sem imel primer, da sem jaz moral dimnikarju posoditi svoje orodje, da je odprl vratca dimnika, katera so bila vgrajena in kupljena v naših trgovinah. Odpiranje je normalno, seveda, če imaš primerno orodje. Toliko o strokovnosti. Vsak, k i ima hišo ima tudi pripomočke za čiščenje dimnikov.
Biofanatik
15. 09. 2015 20.49
+6
Naj objavijo cenik, pol bo šele glava pekla, notarji bojo luleki proti tačrnim
Uporabnik427732
15. 09. 2015 20.05
+5
Danes se v ameriki odločim da bom jutri postal frizer. In to postanem. V sloveniji je potrebno met šolo za frizerja da si lahko frizer. Mislim, komu se splača sploh delat v taki državi???
Uporabnik427732
15. 09. 2015 20.05
+1
Uporabnik427732
15. 09. 2015 20.06
Uporabnik427732
15. 09. 2015 20.06
+1
Uporabnik427732
15. 09. 2015 20.06
Uporabnik427732
15. 09. 2015 20.06
poslanka sexs
15. 09. 2015 20.31
+7
ZATO JE SLOVENIJA POSTALA SVICA OD LETA 1991 KER VSI SLOVENCI IMAJO VELIKO SOLO A PRAZNO GLAVO JAS V SKANDINAVIJI SEM NAPREDOVAL BREZ SOLE A IMEL SEM NEKAJ V GLAVI A V SLOVENIJI NEMORES NAPREDOVATI CE NEPODMAZES TO SE RECE SAMO KORUPCIJA VELJA V SLOVENIJI
JosipBrozDrugi
16. 09. 2015 12.58
+3
V glavnem drži. Toda za merjenje emisij moraš obvladati še nekaj več kot ometanje dimnikov.
Xdata
15. 09. 2015 19.50
+2
Upam da ne bodo podeljevali licence dimnikarjem, ki imajo kupljeno šolo na Hrvaškem. Potem pa na ministrstvu v Sloveniji požegnane...
Xdata
15. 09. 2015 19.53
+2
In ministrstvo jim je tudi požegnalo krajo denarja za odkup Se soka deleža v dimnikarskem podjetju. Za bruhat...
Xdata
15. 09. 2015 19.54
+4
Pa kupljenega kriminalista, upam da so ga že vrgli s PU LJ, da zataška vse postopke v zvezi z dimnikarji...
Xdata
15. 09. 2015 19.57
+2
Koliko ljudi je že umrlo zaradi kao dimnikarjev?
krtaksn
15. 09. 2015 19.43
+4
Licenca za dimnikarja, hoho saj pa ni zdravnik oz notar. Bolana drzava do amena.
mobutu1
15. 09. 2015 19.38
+0
Sej ne morem verjeti, da še nimajo licence za opravljanje tako odgovornega dela.
piu
15. 09. 2015 19.35
+10
Manever vlade bo podražil dimnikarske storitve.....to je cilj...
Borec21
15. 09. 2015 19.19
+2
zahtevam licenco da zlahko podpišem z gospodinjstvom pogodbo da jim bom prodajal kramo..................to je to kar se gre naša država...........
hansola
15. 09. 2015 18.56
+7
Kaj smo kapitalisti al kaj sploh smo? Kdo na tem svetu še ma koncesije na karkoli lepo vas prosim? Kdo ma regulirane cene goriv? Ja kdo, Slovenija....
hansola
15. 09. 2015 18.58
+7
Dimnikar je enkrat prišel pucat dimnik 2 dni po menjavi celotnega notranjega dela dimnika, ne samo, da je prišel čistit zglancan dimnik, še rise je s tistim omelom not nardil. Drugo leto pride 2 meseca PO KURILNI SEZONI, jasno piše, da mora biti meritev opravljena, ko peč deluje in to že nekaj časa.
tali?ni tom
15. 09. 2015 20.17
+5
butl , zakaj ga zaradi risov nisi privil! isto napako sem naredu ja , v rostfreidimnik je zatlaču krtačo za šamot in ga uničil ! so se saje prjemale ko nore nanj! in jaz nesposobnež jih nisem šel tožit ker bi tožbo dobil! pač , soseda pravnica pa se nisem posvetoval ! sem zamenjal dimnik za šamotnega , a dimnikarja ne maram videt niti od daleč! mi je zafrknu dva tisoč evrov , kovinskega sem dal preč in nakup novega ter vgradnja! toliko o "šolanih" dimnikarjih!
Darko32
16. 09. 2015 08.05
+1
waco Prav da si javno povedfal kakšni šalabajzerji so. Kot opažam, izredno dobro poznaš požarno varnost in risi, ter nabiranje saj pa ti res povzročijo škodo. ZAto menim, da ljudje, naj sami preventivno pregledajo oziroma spremljajo tehnično stanje dimniških tuljav.
grumf
15. 09. 2015 18.47
+3
se pravi, idealen scenarij bi bil neuspeh zakona in končno tržna logika.
murate
15. 09. 2015 19.03
-2
Tako je , dimnikar naj pride izključno takrat ko ga pokličeš in takrat bo računal 200 € , ne pa da mu nekdo določa koliko lahko računa ...
nevica
15. 09. 2015 18.33
+17
torej je treba novi zakon popraviti - ker so dimnikarji kot davkarija - pri plinskih kotlih najprej kličeš serviserja, ker peč očisti in potem izmeri pline in nato pride še dimnikar (po zakonu) in izmeri pline - čisti pa nič. Dobiš dva računa - eden je čisto odveč. Menim, da če bi dimnikarju predložili dokument o opravljenem servisrianju, da bi moral lepo domov - nobenega računa. Eeee, to pa dimniakrjem ne bi bilo všeč - so kar radi davkarji. Še največji del dela, ki ga opravijo, je vožnja do stranke.
User792410
15. 09. 2015 19.32
+2
nevica tvoje razmišlanje je povsem na mestu, ampak obstaja en velik problem in to je, da je periodični servis plinskega kotla samo priporočilo proizvajalca in ne zakonska določba ! Se pravi, če želimo, da bo opravljen periodični servis s strani pooblaščenega serviserja referenca, potem je potrebno prej to zakonsko regulirati in šele potem bo moral tudi dimnikar serviserjevo referenco upoštevati kot enakovredno njegovim meritvam. Upam, da nisem preveč zakompliciral in napisal razumljivo. l.p.
janezpodre
15. 09. 2015 17.56
+7
A se vi delomrzneži na Ministrstvu zahebavate. Če bi bli trotlni mal načitan, bi vedl, kaj se je zgodil Faustu, ko je podpisou pogodbo s "ta črnim"
GOBARBO
15. 09. 2015 17.51
+23
že 30 let ga sam drgnem pa ga bom še naprej in to brez licence
Darko32
16. 09. 2015 08.08
+1
Pa zelo paziš, da ne narediš škode in sočasno, da ima dober vlek. Tudi sam imam pripomočke, kot so krtače, žice in tudi sam očistim dimnik preventivno vsakih 25 dni. Poleti pa normalno ne očistim, ker sem ga že prej. Tudi meritve se opravljajo sočasno pa ni nobenih težav. Še ko pride dimnikar moram posoditi njemu orodje, ker ga nima s seboj, da bi opravil pregled.