Slovenija

Infrastrukturno ministrstvo in AMZS iščeta načine za izboljšanje prometne varnosti

Vransko, 08. 06. 2016 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za infrastrukturo bo z AMZS okrepilo sodelovanje, da bi povečali prometno varnost, saj se je ta letos izrazito poslabšala. Po besedah infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča so se z AMZS dogovorili, da bodo pregledali najbolj kritične cestne odseke in potem izboljšali njihovo varnost.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ekipa AMZS.
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ekipa AMZS. FOTO: AMZS

Ministrstvo za infrastrukturo bo z Avto moto zvezo Slovenije (AMZS) okrepilo sodelovanje, da bi povečali prometno varnost, ki se je letos precej poslabšala.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič se je danes v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem na delovnem srečanju sestal z vodstvom AMZS. Govorili so o aktivnosti in predlogih za izboljšanje prometne varnosti, vodstvo AMZS pa mu je predstavilo svoje aktivnosti in predloge za izboljšanje prometne varnosti v Sloveniji.

Ministra so seznanili tudi s svojimi izkušnjami na področju zakonsko določenih programov varne vožnje, to so program za voznike začetnike, program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo za izbris kazenskih točk in program za poklicne voznike, so v sporočilu za javnost zapisali na AMZS.

"Močno smo zaskrbljeni nad stanjem prometne varnosti v državi in iščemo načine, da bi stanje izboljšali. Z AMZS, eno največjih nevladnih organizacij, ki deluje na področju prometne varnosti, usposabljanja in izobraževanja, in Agencijo za varnost v prometu želimo čim bolj intenzivirati sodelovanje s ciljem povečanja prometne varnosti. Konkretno bomo skupaj z direkcijo za infrastrukturo pregledali najbolj kritične odseke, ki jih bomo v naslednjih letih izboljšali," je povedal minister Gašperšič.

Gre za odseke, kjer se najpogosteje dogajajo prometne nesreče s smrtnimi žrtvami, izboljšava pa ne bo veliko stala, je po ocenil Gašperšič. Seznam teh odsekov na ministrstvu po njegovih besedah še pripravljajo.

Direktorica AMZS Lucija Sajevec, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Robert Štaba, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in podpredsednik AMZS Jože Režonja.
Direktorica AMZS Lucija Sajevec, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Robert Štaba, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in podpredsednik AMZS Jože Režonja. FOTO: AMZS

Na prometno varnost vplivajo vsi udeleženci prometnega trikotnika - udeleženci v prometu, vozila in infrastruktura, opozarjajo na AMZS. Da bi vzgojili varne voznike, v AMZS deluje Šola vožnje, dodatna izobraževanja voznikov pa izvajajo v svojem Centru varne vožnje na Vranskem, enem največjih tovrstnih centrov v Evropi.

"Izzivi nas čakajo na več točkah – ena je varnost v cestnem prometu, ki se je v zadnjih mesecih izrazito poslabšala, kjer se sprašujemo, kaj lahko civilna družba skupaj z državo naredi. Pred nami pa so poletni meseci, prihaja turistična sezona, kjer lahko AMZS prispeva tako, da obvešča slovenske voznike in člane partnerskih tujih avtoklubov, med njimi tudi člane ADAC, največjega avtokluba v Evropi z 20 milijoni članov, o tem, kako se izognejo gneči, in jim svetuje alternativne poti. Dotaknili smo se tudi izobraževanja voznikov ter tega, kaj nas čaka pri novi zakonodaji s področja cest in tehničnih pregledov na vozilih," je dejal Robert Štaba, generalni sekretar AMZS.

Po nekaterih napovedih se bo med poletno sezono promet proti morju povečal za 15 odstotkov. Tudi minister je dodal, da bodo prednostno obveščali voznike o prometnih zastojih, da bi se jim lahko izognili.

Sicer pa vlada že letos namenja sredstva prometni policiji za nakup novih vozil in zaposlovanje novih policistov, učinki tega vladnega ukrepa pa naj bi bili vidni čez leto ali dve, je še dejal Gašperšič.

Število žrtev prometnih nesreč se je letos v primerjavi z lanskim letom izrazito povečalo. Po podatkih policije so se na slovenskih cestah minuli teden zgodile tri nesreče s smrtnim izidom, v katerih so umrli trije ljudje. Do konca minulega tedna je tako letos v prometnih nesrečah umrlo skupaj 58 ljudi, v enakem obdobju lani pa 36.

Poleg tega sta se ta teden na slovenskih zgodili še dve prometni nesreči s smrtnim izidom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
09. 06. 2016 15.48
Vsi ti,ki že sedaj zapravljajo denar za nebuloze, se bodo potrudili, da ga bodo zapravili še več,l za še večje nebuloze!
lilyallen
09. 06. 2016 11.53
nevem da se nekomu na ravnini rata postavt na sreho, nevem kdo je tukaj kriv, hitrost al cesta. al pa da nekdo pikira v drevo, verjetno drevo ki je zrastlo tam ta čas, saj hitrost ziher ni igrala vloge, ne? Potrebno je spremeniti vozne navade voznikov in se nesreče zamnjšajo za 50%. lp!
marston
08. 06. 2016 19.11
+3
nesreče so posledica izživljanja posameznikov, alkohol, objestnost, itd., vendar bo treba enkrat priznat, da so ceste tudi krive za nekatere nesreče in da je ta delež višji, kot si upamo priznat. Lahko je asfalt na pogled lep, a ne zagotavlja trenja, itd. Da je vozišče problem, si poglejte kaj je bilo v soboto pri Moto2. Grbina na asfaltu in zdrs kolesa. Niso samo vozniki problem, je tudi infrastruktura. Policija pa itak napiše neprilagojena hitrost ali iz neznanega razloga zavil v desno. Kaj pa če ni bil neznani razlog?? Moj predlog je, da če bi vsi vozili po omejitvah in z 0.0 alkohola v krvi, bi se nesreče prepolovile. V to sem prepričan.
Tomvojo
08. 06. 2016 19.02
+1
Črne točke so v glavah prepotentnežev. Ni pomoči.
perovskija
08. 06. 2016 18.55
+2
in koliko je bilo motoristov, tudi delež napol pubertetnikov ni zanemarljiv
mimic
08. 06. 2016 18.41
-1
najprej ceste popravit!!
dr.dare
08. 06. 2016 18.40
A to bodo preučevali in določali tisti ki določajo kako je treba izpit opravit da imamo take voznike na cesti?
jimi62
08. 06. 2016 18.21
+1
mene to čisto nič ne preseneča,ko gledam kako vozijo večina voznikov. celo še premalo je mrtvih glede kako se vozi. vozniki se obnašajo tako na cesti kot da so sami in sami si izmišljajo pravila in predpise.policija in država pa se samo sestankujejo in nabirajo everčke a rešitve ni. treba narediti bolj oster in normalen zakon,boljše ceste in več policije med vozniki.ne samo čakati za ovinki in grmovji na prekrškarje.norci pa norijo in ubijajo.. bojim pa se da to ni v njihovem interesu in se jim fučka za vse.
specialnih10
08. 06. 2016 18.03
+6
Da veš razloge za to , kar se dogaja na naših cestah pač ne rabiš bit veleum. Razlogi: Objestnost , divjanje tam ko to sploh ni mogoče , premalo se mladina zaveda kaj sploh pomeni imeti vozniški izpit , alkohol .... Dokler voznik ne bo sam se zavedal kaj pomeni biti udeležen v prometu bodo tudi žal tragedije na cestah. Za motoriste pa najbolje da se poskrbi , da se jim zgradi eno dirkališče ( ne rabi bit brno , barcelona , mugello ipd ) pa mislim , da se jih bo manj pobijalo na cestah. Pa varno vožnjo vsem.
dr.dare
08. 06. 2016 18.00
+0
Ponavadi ko grem domov delam cca 1600km... zadnjih 60 po Sloveniji se zmeraj tresem in rešujem življenja z umikanjem ipd... vprašajte tujce česa jih je najbolj strah na potovanjih po evropi... bolj kot cestne zasede v Rusiji se bojijo slovenskih cest in voznikov na njih!!
ggzz
08. 06. 2016 17.46
+2
torej je znano, na ceste bodo narukal še več radarjev. Tako se rešuje "varnost" v SLO. Da bi kaj obnovili, postavili kakšne znake, naredili končno kakšno cesto tako kot se spodobi... ah ne, zakaj bi, radar je cenejši pa še za plače vseh v državni upravi bo
vzdev
08. 06. 2016 17.38
+3
Prva stvar, ki bi jo morali storiti, da bi povečali varnost, bi bila podrobna raziskava vsake nesreče. Ne pa avtomatsko napisati prevelika hitrosti. Že v osnovni šoli so nas učili, da če želiš odpraviti težavo, moraš najprej vedeti vzrok za njo. In če oni za vsako nesrečo napišejo prevelika hitrost in nato postavljajo radarje. Število nesreč in smrti se pa ne zmanjša.
haaaahahahaha
08. 06. 2016 17.37
+9
problem ni v cestah , če ti piše na tabli 50 je to 50km/h ne 140km/h , če ti cel lajf govorijo , da ne smeš pijan za volan to ne pomen da se vsedeš pijan za volan , ko boste to dojel beboti , šele takrat bo mir na cestah
planetiusode
08. 06. 2016 17.45
+2
se strinjam,ampak to nekaterim ne boš nikoli dopovedal,že na tem portalu najdeš "pametne"
ggzz
08. 06. 2016 17.46
-1
še 50 om/h je rpeveč za te razhajkane ceste, konjska vprega bi bila ravno pravšnja.
lilyallen
09. 06. 2016 11.54
ggzz če bi res 50km/h vozil, verjem da je to čisto dovolj pa če je makadam spodaj. lp!
bobiv
08. 06. 2016 17.37
+5
Ko bo šel denar od cestnin za obnovo cest se tudi varnost zvišala, kajti temu po čemer se sedaj vozimo težko rečemo cesta!
butalistan
08. 06. 2016 17.32
+5
Po slovenskih kolovozih dovolimo samo konjsko vprego. Zaposlimo dodatnih 100000 pobiralcev in mešalcev dreka in živimo od turizma in gibala razvoja v javni upravi!
kokicas
08. 06. 2016 17.27
+8
Na avtocestah odctranit cestninske postaje, pospravt tiste himavske radarje s skatlami in na uvozih AC ter na AC poslat policiste na motorjih. Ter kontrola nad problematicnimi voznik v kombijih z vzhoda preobtezenimi in neizpravnimi vozili, jim nabit kazni in izlocit iz prometa. Zaceti z sirjenjem najbolj kriticnih odcekov AC in denar od registracij uporabljat za obnovo regionalnih cest brez flikanja. Dokler se bo varnost iskala na tak nacin kot se sedaj nebo nic bolje in nadzor nad prepocasnimi vozniki ki so prav tako lahko zelo nevarni
Joža Gabroža
08. 06. 2016 17.21
+16
ceste obnovite potem pa iščite krivca smo ja tak kot v albaniji luknja pri luknji verjetno vam spet diši dvig kazni banda nesposobna
dr.dare
08. 06. 2016 17.19
-1
Po vsej zahodni evropi je na vsakih par km stacionarni radar ampak mi smo premoderni za njih.. mi rajši truge delamo...
ggzz
08. 06. 2016 17.47
+0
ja, res se velik voziš po celi Evropi. take policijsko-radarske države kot je SLO, ni v Evropi
dr.dare
08. 06. 2016 18.12
+2
ne mešat pojmov... eno so stacionarni radarji ki so postavljeni za umirjanje prometa drugo pa so naši policaji skriti 2m od konca omejitve....
Smrekar1
08. 06. 2016 17.16
-3
Za začetek lahko prepovemo oglaševanje načinov kako se ogniti radarjem na internetnih spletnih portalih, češ da se s tem izogneš plačilom nerealnih kazni za divjanje po naseljih.
Mr.
08. 06. 2016 17.15
+2
samo in še enkrat samo je največ, kar lahko storimo kultura voznikov in uničevanje mafijskih združevanj in lastninjenja pravice le teh!!!! kazni obvezno za povzročene smrtne izide nesreč pet let + itd.... Ko bomo to uredili bodo ceste in udeleženci na cestah vsaj 80% bolj varni....!!! mi bi pa komisije pa kar nekaj ... zato je varnost na cestah tudi kar nekaj....
fiftgear
08. 06. 2016 17.32
+1
kaj 5 let +,najmanj 30 let za smrt povzročeno pod vplivom opojnih substanc ali alkohola