Slovenija

Informativni izračuni mrtvim, nekdanjim lastnikom in jeznim Slovencem

Ljubljana, 01. 10. 2010 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

'Država nima pojma,' se jezi Janez, ki je prejel informativni izračun o vrednosti svoje nepremičnine. Tiste, ki je v resnici nima, ker sta jo z ženo lani ob ločitvi prodala. A to ni še nič v primerjavi s tem, da je obvestilo za neko drugo nepremičnino dobil tudi njegov oče, ki je že nekaj let mrtev.

Informativni izračun jezi Slovence.
Informativni izračun jezi Slovence. FOTO:

Preveč, premalo, kaj, čigavo? Informativni izračun o vrednosti nepremičnin je močno razburil Slovence. Ljudje se za začetek jezijo zaradi dejstva, da morajo podatke sami popravljati po tem, ko so se morali ob popisu ukvarjati s popisovalcem. Odgovor geodetske uprave je, da s popisom niso bili zbrani vsi podatki, da so bili nekateri nepopolni in da so pri obdelavi lahko nastale napake.

Zakon o davku na nepremičnine naj bi v veljavo stopil s 1. januarjem 2011, s tem letom pa naj bi davčna uprava tudi prvič odmerila davek. Po predvidevanjih bo davek odmerjen enkrat letno z odločbo, ki jo bo davčni organ izdal do 31. maja za tekoče leto, plačilo davka pa bo pri vrednosti nad 200 evrov v treh enakih obrokih, pri nižjih vrednostih pa v dveh obrokih.

Zapleta se pri tistih nepremičninah, pri katerih je lastnikov več. Izračun seveda ni narejen po deležih, ampak se bodo morali lastniki, ko bo čas za plačilo davka, sami uskladiti, kdo in koliko bo plačal. Jezni so tako tisti, ki so jim v izračunu upoštevali že zdavnaj podrte kose hiš, lesene nadstreške ob hiši prišteli k stanovanjski površini ali pač preprosto naračunali preveč, kot tudi tisti, ki menijo, da je vrednost njihovega nepremičnega premoženja ocenjena prenizko. Oboji se namreč bojijo, da se bodo te vrednosti uporabljale še za kaj drugega kot le za določanje davka, ki bo zamenjal dosedanja nadomestila za stavbno zemljišče. Na geodetski upravi menijo, da bi se lahko njihova izračunana vrednost uporabila kot izhodišče za delitev premoženja, če se seveda vse stranke strinjajo, lahko to vrednost tudi prevzamejo. Generalni direktor Geodetske uprave Aleš Seliškar omenja tudi možnost, da se izračunana vrednost nepremičnine uporablja na primer kot izhodiščna vrednost pri prodaji nepremičnine, na to vrednost pa lahko vežemo tudi hipoteko, ki jo najamemo od banke.

Na geodetski upravi pojasnjujejo, da se je na informativni izračun seveda mogoče pritožiti. “V roku 53 dni od formalnega začetka obveščanja. Če bo stavka po 4. oktobru, se za toliko dni prestavijo tudi roki. Po poteku tega roka pa bodo lahko lastniki še naprej spreminjali podatke z vprašalniki registra nepremičnin oziroma rednimi postopki spreminjanja podatkov zemljiškega katastra in katastra stavb,” pojasnjuje Seliškar.

Preverite, kako in kje se pritožiti, na katere podatke na informativnem izračunu morate biti pozorni, kako so vrednost vaše nepremičnine sploh izračunali in mnenje strokovnjaka, kako, če sploh, bo cenitev vplivala na tržno vrednost vaše nepremičnine.

Če ne boste plačali davka, boste ob nepremičnino!

Mnogo razburjanja povzročajo 11., 12. in 13. člen zakona, ki govorijo o tem, kaj se zgodi, če odmerjenega davka ne boste mogli plačati. Kot predvideva zakon, se lahko namreč zgodi, da boste nepremičnino prisiljeni prodati.

Davek na nepremičnino boste morali poravnati v predvidenem roku, če tega ne boste storili, potem vam lahko nepremičnino zaplenijo.
Davek na nepremičnino boste morali poravnati v predvidenem roku, če tega ne boste storili, potem vam lahko nepremičnino zaplenijo. FOTO: Miro Majcen

11. člen namreč govori o odpisu davka za fizične osebe. "Ne glede na določbo zakona, ki ureja davčni postopek, davka na nepremičnino ni mogoče odpisati iz razloga, če bi bilo s plačilom davka ogroženo preživljanje davčnih zavezancev in njegovih družinskih članov.“

Višina davčne stopnje v rokah občin

Lokalna skupnost bo lahko sama določala davčno stopnjo. Za zdaj zakon omejitve davčnih stopenj navzgor ne predvideva, ampak prepušča občinam, da skozi določanje davčnih stopenj vodijo svojo nepremičninsko politiko.

12. člen, ki se nanaša na izvršbo na nepremičnino, pravi, da "ne glede na določbo prvega odstavka 142. člena ZDavP-2, se davčna izvršba na nepremičnini lahko opravi, če davka ni bilo mogoče izterjati iz dolžnikovih prejemkov, sredstev na računih, terjatev ali iz premičnega premoženja, tudi v primerih, ko je vrednost nepremičnine nesorazmerno velika glede na višino neplačanega davka.“

Kot določa 13. člen zakona, lahko v primeru, da davka ne moreš plačati, skleneš z občino neke vrste dogovor, da ji v zameno za svoje plačilo v last daš del svoje nepremičnine. Gre za konverzijo terjatve v lastniški delež. "Občina lahko z davčnim dolžnikom sklene dogovor o konverziji zapadlega in neplačanega davka na nepremičnini v lastniški delež občine na tej nepremičnini.“ V nadaljevanju: "O sklenitvi dogovora o konverziji zapadlega in neplačanega davka v lastniški delež občine na nepremičnini odloča občinski svet na predlog župana. Šteje se, da je davek plačan na dan podpisa dogovora o konverziji davka v lastniški delež občine na nepremičnini dolžnika.“ Tak dogovor je mogoče tudi razdreti: "Če se dogovor o konverziji davka v lastniški delež občine razdre, ta o tem obvesti davčni organ, ki na podlagi tega obvestila ponovno vzpostavi obveznost plačila davka skupaj z zamudnimi obrestmi.“

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomtan
12. 10. 2010 21.19
pozdravljeni! zdaj pa mi naj nekdo lepo razlože zakaj mora biti davek na naepremičnine. davkarija in država naj prvo dokaže komu je dala denar da je lahko zidal in komu je plačala vse prispevke!! povem vam da vsi lastniki so delali samo, z lastnimi rokami in lastnimi finančnimi sredstvi, vse kar so imeli je bil kredit ki so ga drago preplačali. sram naj bo državo da zahteva denar od tam kjer ni imela nič zraven.
ravnilo1
05. 10. 2010 20.05
Vsi se neki kregate kva boste zdej še davk plačval, a do zdej ste pa lhk nadomestilo za stavbno zemljišče plačval?? Pa še enkrat, geodetska uprava zihr ne bo rešila nubenga problema če boste kle gor jokal da je obvestilo dubu dedek oziroma babica ki je že 10 let pod zemljo - najprej poštimat dedovanje po se pa oglašat.
FARM14931
05. 10. 2010 09.23
vsa leta , kar sva poročena sva se vsemu odrekala, da sva si zgradila hišo, sedaj ko imava penzije po 400 eur bova pa davke plačevala, pokojnino so nam zmanjašali skoraj na pol j, če ne bova plačala davkov nama vzamejo še hišo. Sramota, drugi pa so poceni po nekem zakonu kupili stanovanja in to za minimalne cene, Potem so stanovanja prodajali in si kupili hiše. Stanovanja pred leti sploh nisi dobil, če nisi bil na ič, imel veliko družinskih članov, pa čeprav so tii bili v Bosni ali drugje. Sramota. za to vlado, da vse obesi ugogim oz. najnižjem sloju, do kdaj bomo reveži to prenašali...
FrancRozman
04. 10. 2010 21.19
Ko so študentje bombardirali parlament, sem rekel, da so šli predaleč. Zdaj mi je žal, da nisem bil tam.
FrancRozman
04. 10. 2010 20.22
Admin mi je izbrisal moje razmišljanje, a ne vem, zakaj. Ne morem pomagati, če nisem zadovoljen z obvestilom. Že več let nisem lastnik nekaterih nepremičnin, pa so še vedno pisane name, čeprav bi jih morala država po uradni dolžnosti prepisati. Ker JAZ TUDI PLAČUJEM TO DRŽAVO, imam najbrž tudi pravico, da povem svoje mnenje. Zato ponovno: Ta razgrnitev podatkov (kot jo strokovno imenuje parazitska birokracija) je neverjetno abotna aroganca oblasti in zahmehovanje in podcenjevanje državljanov brez primere. Kako si upajo delo (urejanje evidenc), za katerega prejemajo nemajhno plačilo, preložiti na ramena državljanov?! Poleg tega pa je ta razgrnitev podatkov tudi razgrnitev nagnusnega smradu in gnilobe državne birokracije, ki ni sposobna niti voditi evidence nepremičnin. Še najbolj pa je to sramota za vse dosedanje oblastnike, na čelu s predsedniki, njihovimi ministri in direktorji uprav, ki niso sposobni zagotoviti pravilnosti podatkov. Grem kozlat.
Klemen Poljakovi?
04. 10. 2010 08.54
G. Seliškar, izračun bi moral biti narejen http://24ur.com/clanki-spored/informativni-izracun... deležih, saj smo po deležih tudi lastniki. V primeru, da so solatniki medseboj v slabih odnosih kako naj se dogovarjajo. Od nas lastnikov ste zahtevali natančne podatke, zato jih tudi naredite.
daf3
03. 10. 2010 19.22
tam k živiš jih nič ne briga saj si s svojimi žuli naredu kaj jih briga gre jim samo zato da bodo delavnim pobral denar lenuhe pa povzdignl
nekdo...
03. 10. 2010 12.16
Sej pa izračuna še ni!? Kaka je vrednost še ni objavleno!? AL je? Me lahko kdo poduči!?
Ma-oljka
02. 10. 2010 20.10
Jaz sem kar bogatejši še za sosedovo hišo. Pol sem je lastnik jaz, pol pa moja žena. Nevem kam s tolikim premoženjem. Naj vrnejo zaslužen denar tisti, ki so popisovali. Kot pravi eden, da smo na pol pismeni.
japajaane
02. 10. 2010 16.16
Zakaj cerkev ne plačuje nobenega davka?Nam pa obdavčjo vsako vejico.Davek,davek pa saj sem že davek plačal za vsaki cigel,cement,delo itd.ka se gre ta država.
Antikapitalist
02. 10. 2010 10.25
Sploh za mrtve?? Moj tast je pokojni skoraj 4 leta, pa je dobil obvestilo, kaj vse ima, čeprav so dedovanje in vse ostale procedure že zdavnja zaključene.
lepdanzelim
02. 10. 2010 09.55
Eh, pomota: za popis smo izračunali neto tlorisne površine in z odbitki mansard visokih pod 1,6 m ter tehničnih prostorov in stopnišč dobili UPORABNE TLORISNE POVRŠINE.
lepdanzelim
02. 10. 2010 09.52
Razmišljam: Za popis nepremičnin smo dobili zelo natančna navodila, na podlagi katerih smo vse zmerili in izračunali površine, naredili odbitke od neto uporabnih površin in tako dobili bruto uporabne površine, ki smo jih povedali popisovalcu. Ta jih je zapisal v popisni list, ki smo ga mi podpisali in te podatke so uporabili za izračun vrednosti. Če je vsakdo dobro opravil svoje delo, ne bi smel nastati noben problem. Vendar je vsaj pol ljudi v naši državi funkcionalno nepismenih, kar pomeni, da nismo sposobni posredovati pravih podatkov, pogosto tudi zato, ker navodila niso pravilno napisana. Npr. v brošuri, ki jo je ob poskusnem izračunu vrednosti dobilo vsako gospodinjstvo piše, da garderobe spadajo k tehničnim prostorom, na tlorisu pa so obarvane kot uporabna površina, kar ne gre skupaj. Še veliko večji problem pa je to, da v zemljiški knjigi pogosto ni urejen vpis dejanskega lastnika nepremičnin. Ljudje prodajo nepremičnino brez odvetnika in potem nihče dokončno ne uredi papirjev (treba je plačati razne takse,...). Če je bil popis dobro narejen, se bo zdaj marsikaj ugotovilo in pred nami je še veliko dela in stroškov.
gospakatja
02. 10. 2010 09.19
ok, ok, tukaj vsi bentimo in pihamo, kolnemo in zmerjamo, a ko bo prišla položnica, jo bomo morali plačati!! spomnim se svojega pokojnega očeta , ko je - vsakokrat, ko je kdo izjavil, da ga politika ne briga- rekel: kako te ne briga, politika je položnica, ki jo plačuješ!?! točno to, ta položnica je "socialna" politika "socialne" vlade!!!!!!!!!
vetrolov
02. 10. 2010 08.19
za ljubljano je ta davek preverjeno višji za vsaj 7o % ! za nujne popravke in pritožbe, pa bi država morala uvesti še obvezne eno do dvo-tedenske tečaje izobraževanja, saj se je skozi njihovo zamegljevanje s poprečnim IQ nemogoče znajti ! naključje ? NITI SLUČAJNO !
123hip-hip-hura
02. 10. 2010 07.42
janšata nazaj!!!!
123hip-hip-hura
02. 10. 2010 07.41
Pahor je vsega kriv
Franc Zabukovec
02. 10. 2010 07.31
igicza ! nimaš prav da kriviš študente. to so delali ZAPOSLENI v določenih DRŽAVNIH službah. al so bili to začasni delavci(študenti) al pa redno zaposleni sploh ni pomembno. delodajalec je odgovoren za delo svojih zaposlenih, ki mimogrede sedaj baje celo štrajkajo. te neumnosti, ki jih sedaj pošiljajo so se kopičile vsa leta naše države!!!! po moje ne zato ker bi uslužbenci garali in se trudili urediti dokumente, ampak zato ker v službo hodijo preganjat dolgcajt. zdaj pa še štrajkajo. res za koz...lat
Janez Nasrase
02. 10. 2010 07.30
Ne sekirajte se, ljudje, po vsem tem popisovanju in vseh podatkih iz zemljiške knjige so šalabajzerski preplačani uradniki naredili tako solato, da je ne bodo nikoli sposobni urediti, kot bi se spodobilo. Tako da na tej podlagi tudi tega davka ne bo nikoli.
igicza
02. 10. 2010 02.44
Edina razlaga je, da so to delali študentje, ki jih prav malo briga za točnost podatkov!!!