Slovenija

Informativni dnevi napolnili visokošolska središča

Ljubljana, 10. 02. 2012 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Naj bo vsebina pred privlačno embalažo!" bodoče študente in dijake ob začetku informativnih dnevov opozarja ŠOS. Kot ponavadi je bila tudi tokrat v okolici fakultet in srednjih šol precejšnja gneča.

V Ljubljani pričakujejo od 10 do 20 tisoč mladih, ki so željni znanja.
V Ljubljani pričakujejo od 10 do 20 tisoč mladih, ki so željni znanja. FOTO: Sani Karič

Danes so se začeli informativni dnevi srednjih šol in fakultet, zato so predvsem v Ljubljano, Maribor, Kranj, Koper in Novo Gorico prišli številni bodoči dijaki in študentje, ki jih zanimajo informacije o nadaljnjem šolanju. Predstavniki fakultet in srednjih šol bodočim dijakom in študentom odgovarjajo na morebitna vprašanja in jim posredujejo koristne informacije o možnostih nadaljevanja izobraževalne poti na srednjih šolah, gimnazijah, fakultetah, višjih strokovnih šolah ter drugih visokošolskih zavodih.

Največji naval pričakujejo v Ljubljani

Po besedah Ane Pleško, predsednice ŠOU v Ljubljani, bo v teh dveh dneh prestolnico obiskalo od 10.000 do 12.000 mladih iz vse Slovenije. Največji naval je bil na glavni železniški in avtobusni postaji med 8. in 10. uro zjutraj, ko so v Ljubljano prispeli vlaki iz Štajerske in Primorske, ob čemer so predstavniki študentskih organizacij prebivalce glavnega mesta pozivali k potrpežljivosti in razumevanju.

ŠOS opozarja dijake, naj ne nasedajo pomanjkljivim zavajajočim podatkom nekaterih šolskih zavodov.
ŠOS opozarja dijake, naj ne nasedajo pomanjkljivim zavajajočim podatkom nekaterih šolskih zavodov. FOTO: POP TV

Na ulicah mladim pomaga, usmerja ter deli informativna gradiva približno 50 študentov ter približno 20 dijakov. "ŠOU v Ljubljani ima na informativnih dnevih eno nalogo – čim bolje in čim bolj učinkovito pomagati bodočim študentkam in študentom, da bodo v petek in v soboto čim prej in čim lažje prišli do fakultet, na katerih želijo nadaljevati študij. Za to bodo poskrbeli naši informatorji, ki bodo mlade na ključnih točkah v Ljubljani usmerjali proti avtobusom in fakultetam. Informatorji bodo dijakom na voljo tudi z ostalimi potrebnimi informacijami o študiju in obštudijskem življenju,“ pravi Pleškova in dodaja, da lahko na spletni strani ŠOU v Ljubljani in na Facebooku ŠOU v Ljubljani mladi že preverijo urnike predstavitvenih predavanj po visokošolskih zavodih, objavljena pa je že tudi knjižica Informativni dnevi 2012.

V knjižici, ki jo v podhodu glavne železniške postaje, na glavni avtobusni postaji, pred fakulteto za družbene vede, pred filozofsko fakulteto, na Prešernovem trgu in na Bavarskem dvoru delijo informatorji v prepoznavnih ŠOU majicah, so med drugim koristne informacije o visokošolskih zavodih v Ljubljani in opisi poti do njih ter kontaktne številke. Bodoči študentje lahko za kakršne koli dodatne informacije pokličejo tudi na brezplačni študentski telefon 080 98 67 ali pa se oglasijo v študentski hiši SRCe na Židovski stezi 6, ki je danes odprta od 9. do 18. ure, v soboto pa od 9. do 15. ure.

Letošnja shema mestnih avtobusov do fakultet v Ljubljani.
Letošnja shema mestnih avtobusov do fakultet v Ljubljani. FOTO: LPP
Letošnja shema mestnih avtobusov do ljubljanskih srednjih šol.
Letošnja shema mestnih avtobusov do ljubljanskih srednjih šol. FOTO: LPP

Tudi Mitja Lešnik, predsednik Dijaške organizacije Slovenije, pravi, da so vse odločitve o nadaljnjem izobraževanju zelo pomembne, zato se je treba zelo dobro informirati. Učencem zadnjega razreda osnovnih šol priporoča aktivno sodelovanje pri predstavitvah, vključevanje v debate ter postavljanje vprašanj dijakom in študentom, ki že obiskujejo dotično srednjo šolo ali fakulteto. "Le na tak način si lahko ustvarimo celovito sliko o izobraževalni ustanovi, na kateri se želimo vpisati,“ pravi.

Prilagojen avtobusni promet, vozniki in kontrolorji pa še posebej prijazni

Ljubljanski potniški promet se je tudi letos povezal s Študentskimi organizacijami v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem. V Ljubljani so predstavniki LPP na Bavarskem dvoru ter na glavni železniški in avtobusni postaji med 7. in 15. uro razdeljevali sheme linij mestnega potniškega prometa, na katerih so označene vse pomembnejše izobraževalne ustanove. Dijakom in študentom nudijo pomoč pri iskanju poti do želenih ustanov, jih seznanjajo kje in kako kupiti Urbano, kako urediti šolsko terminsko Urbano in podobno. Ob urbanomatih pri Nami ter na Bavarskem dvoru so za vse informacije o karticah Urbana na voljo kontrolorji LPP, avtobusi pa vozijo bolj pogosto.

Informacije so na postajališčih posredovali tudi vozniki avtobusov, saj so s shemami linij mestnega potniškega prometa opremljeni tudi oni. Pri izbiri prave postaje za izstop so v pomoč tudi prikazovalniki nad vozniki avtobusov, na katerih se prikazujejo izstopne točke za posamezne izobraževalne ustanove. Več informacij je na voljo tudi na spletni strani LPP pod rubriko Informativni dnevi.

V Mariboru organiziran brezplačen prevoz do fakultet

Študenti zasedli Filozofsko fakulteto - 10
Študenti zasedli Filozofsko fakulteto - 10 FOTO: Damjan Žibert

Tudi okoli 7000 dijakom zaključnih letnikov, ki želijo obiskati fakultete Univerze v Mariboru, so na pomoč priskočili informatorji, ki jih je lahko prepoznati po modrih šalih z napisom "Mene vprašaj“. Organiziran je bil celo brezplačen avtobusni prevoz mimo vseh fakultet v Mariboru.

"Za vse potrebne informacije bomo pripravili informativne mape, v katerih bodo dijaki zraven kemičnega svinčnika, sponke, ravnila, zemljevida in bloka prejeli tudi vse potrebne informacije o študiju na Univerzi v Mariboru, bivanju, študentski subvencionirani prehrani, o štipendijah in druge,“ so še dejali.

Za bodoče študente je poskrbela tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Poleg priprave informativnih točk pred fakultetami, so na svoji spletni strani izpostavili nekaj ključnih informacij o vseh fakultetah, predstavili možnosti bivanja v študentskih in dijaških domovih ter opisali področje subvencionirane študentske prehrane in možnosti obštudijskega udejstvovanja študentov. ŠOUP je sicer svoje aktivnosti in projekte predstavila tudi v publikaciji Vodnik po študijskih programih 2011/2012.

ŠOS: Ne nasedajte zavajajočim podatkom!

Ker je v zadnjem času mogoče opaziti velik porast pri oglaševanju študijskih programov, Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije pozivata dijake k tehtnemu premisleku pri izbiri želenega študija, pri čemer naj se odločajo predvsem na podlagi vsebin programov ter preverjenih informacij, in ne privlačnih oglasnih sporočil. "Določeni predstavljeni "podatki“, ki jih v ta namen pripravijo visokošolski zavodi, so po mnenju ŠOS velikokrat pomanjkljivi ali celo zavajajoči,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Razpisanih manj mest kot lani

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe objavilo razpis, ki predvideva skupaj 22.436 vpisnih mest, od tega 12.751 na Univerzi v Ljubljani. Po njihovih podatkih bo v novem študijskem letu 2.224 mest manj kot v preteklem letu, vpisna mesta v primerjavi z lani pa so se zmanjšala na vseh študijskih področjih, najbolj na področju naravoslovja in družbenih ved.

Knjižica Informativni dnevi 2012
Shema mestnih avtobusov do fakultet 2012
Shema mestnih avtobusov do srednjih šol 2012

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Renminbi
12. 02. 2012 21.31
HAHAHAHAHA. Kaki nateg. Ja tehnicnega kadra res primanjkuje, samo placajo pa za en k. Ce imas diplomo(!) si kot programer zacetnik lahko obetas okoli 1100 do 1200, ce nimas diplome si ze pri 1050. Ravno tako ce si stromar, strojnik, itd z diplomo. Lejte fantje, 1500 eur kot zacetnik lahko vidis kot pravnik, zdravnik, pogojno (odvisno od firme) pa tudi ce delas v marketingu, logistiki, arhitektura, kar je takih stvari. Se bolje je pa ne it na faks pa kako obrt imet, to imas pri 24ih letih lahko ze lep denar, pa kakega podrejenega. Ne hodit na tehnicne fakse!!! Zaj faks, pol imas se zaj job, hkrati ti pa menedzment pobere ves kes, dobis drobtinice. Tisti, ki so blizje denarnemu toku vedno dobijo vec za svoje delo, to si zapomnite! To je prodajni oddelek, marketing oddelek, ljudje ki delajo s strankami, sefi, kadrovska itd... inzenirji so pa najbolj oddaljeni od toka denarja in strank (- pac ni tveganja, da bo na svoje odnesel kako stranko za razliko od prodajnika,ki ga vse stranke poznajo) se pa seveda lahko nadejajo proporcionalno glede na svoje delo najmanj.
Tonček Balonček
11. 02. 2012 08.14
Poklicna odločitev glede na potrebe "trga dela" so takorekoč smešne. Izobražujemo se 5-10 let, delamo jih 40. Kaj bo čez 10 ali 3o let, ne ve nihče. Če danes ne rabimo učiteljev, to ne pomeni nič. Dandanašnji so konjukturni poklici duhovnika, svetovalcev za zlato ter platino, pa davčni svetovalci, tekstopisci reklamnih sporočil, udeleženci resničnostinih šovov, TV voditelji itd., tu pa nekateri še evdno sanjate o zidarjih in keramičarjih! Kdo je perd 30 leti mislil, d abo danes v Sloveniji toliko vizažistk in oblikovalk torbic ter čevljev, vemo ap, da je čevljarska industrija propadla!
Dejan Zajebancije
11. 02. 2012 06.51
+2
Ha, ha, naj vas številke v video posnetku o elektrotehniki ne zavedejo! Pojdite malo povprašat tiste, ki res delajo v tehniki in imajo vsaj univ.dipl.inž. izobrazbo in res delajo strokovno in odgovorno! O 1.500 NETO lahko 80% samo sanja! 2000 NETO pa presega samo 5 %. Take nerealne in lažnive številke dajajo v javnost tisti, ki želijo več tehničnega kadra, ki ga res primanjkuje. Ampak če želite imeti res take številke na plačilni listi, kot o njih govori članek, morate pa it študirat medicino ali pa pravo. V tehniki takega denarja ni!!!
Dj-Pohar
10. 02. 2012 17.21
+4
Nuben ne zna več delat dons...
davor17
10. 02. 2012 14.06
+11
informativni dan kako čez par let pristati na borzi
povrsniste24kur
10. 02. 2012 13.39
+6
ti dve shemi za avtobuse, ki ste jiju dali...če vaš novinar v članek ne zna vstavit slike, ki bi se jo dalo povečat, ko klikneš na njo, je bolje, da je naslednjič sploh ne vstavlja, ker s tega se ne da razbrat čisto nič, pa še jasno sporočilo ste dali širši javnosti, da ste očitno premalo izobraženi še za najpreprostejše reči.
patre94
10. 02. 2012 15.07
+2
pa če bi podrobneje prebral članek in videl, da so spodaj povezave do pdf dokumentov s shemami in knjižico o informativnih dnevih?
KomentarDOO
10. 02. 2012 12.05
neumno je to, da srednje šole forserajo informativne dneve tudi za dijake tretjih letnikov. Gužva bi bila v vsakem primeru, vprašanje pa je,če tisti, ki so pred študijem res slišijo vse?!
lady18
10. 02. 2012 11.27
+6
glede na potrebe za zaposljivost se je težko odločat, ker nekatere poklice ki jih potrebujejo letos, ni nujno da jih bojo rabli tud čez 5 let (po bolonjskem sistemu traja študij vsaj 5 let, ker se samo z diplomo ne moreš zaposlit) sam bi pa mogl omejit prosta mesta (ne ukint) družboslovne smeri in odpret več mest za kakšne tehnične...
NightWishFan
10. 02. 2012 12.07
+11
Se strinjam, ne ukinit samo omejit. Bolj bi tudi morali hvaliti poklicne šole, ne pa da že otroku vcepijo v glavo, da tisti, ki naredijo poklicne šole so zabiti, zato je treba na gimnazijo in na študije. Elektrotehnik, vodovodarji, kuharji bodo vedno zaželeni.
davor17
10. 02. 2012 14.13
+5
faracej
10. 02. 2012 16.00
+4
sory, ampak tehnikov je tako kot družboslovcev več kot preveč (sam sem tudi tehnik)
Renminbi
12. 02. 2012 22.07
lady18 kaj ti pomagajo razpisna mesta na tehniki, ce pa folk noce tega pocet. Folk ki cvika it na druzboslovne smeri, kjer je en predmet matematike pac tega ne bodo nikoli izbrali. Po svoje jim dam prav.
NightWishFan
10. 02. 2012 10.16
+16
Itak vsi na gimnazije potem pa na FDV ali na ekonomske smeri potem pa se jokat, da ne morete dobit službe.
gruber74
10. 02. 2012 10.45
-6
Renminbi
12. 02. 2012 22.04
+0
Ce hoces bit politik, je super izbira. Saj ti vendar ze med predavanji povedo: "vi ste druzbena in intelektualna elita". Ljudje ki se ukvarjajo s turbinami za hidroelektrarne so zabiti fohidioti, nic ne vedo o marxu in feminizmu. Tako o tem FDV.
lubje
10. 02. 2012 09.41
+2
Pa bo spet prodaja alkohola narasla in trola številka 27 bo polna. Ostalo pa koga briga, greš družboslovno informatiko ali pa komunikologijo študirat, ah ne antropologijo, to so same super stvari.
gruber74
10. 02. 2012 10.45
+3
jstpajstpajst
10. 02. 2012 11.06
+4
silce
10. 02. 2012 08.56
+7
srecni jezek:jezek je uzival v svojem vrticku,kjer je poznal vsako bilko in veliko zdravilnih zelisc,ter znal le te tudi uporabljati.lezal je tako nekega dne in se nastavljal toplemu soncu,pa pride k njemu dedek:jezek,zakaj nic ne pocnes,v zivljenju je treba nekaj postati,uspeti.jezek je pobral svojo culo in se odpravil na pot,da vidi,kaj je s tem dedek mislil.pa je kmalu srecal zelvo,ki je tekla.zelva,zakaj tako drvis,jo je vprasal jezek.zelva vsa zadihana odgovori.hocem postati najhitrejsa,zato treniram.se ti lahko pridruzim ,vprasa jezek.seveda,odgovori zelva.jezek tece,a kmalu obupa.zelva,ali te nic ne moti pri teku tezak oklep,ki ga nosis na sebi?seveda me,ampak jaz zelim biti pac najhitrejsa,odgovori.jezek gre dalje in sreca zajca,ki hitro tece.zajcek,ali tudi ti treniras?ga vprasa jezek.ne,v solo se mi mudi,odgovori.jezek ga vprasa,ce lahko gre z njim,saj ne ve,kaj to sola je.pridi z mano jezek,mu rece zajec.jezek za drevesom poslusa,kaj se v soli dogaja.ko je pouka konec,vprasa zajca:zajcek,ali ti sploh kaj razumes?zajcek odgovori:seveda ne ,ucim se na pamet,ker hocem biti najpametnejsi.jezek gre dalje in sreca jazbeca,ki dviguje velik kamen,ter ga vprasa:jazbec,ali kaj gradis,ti lahko pomagam?nic ne gradim,ampak dvigujem kamen,saj hocem postati najmocnejsi.jezek spet nic ne razume,saj on nosi kamenje samo kadar gradi zidek okrog svojega vrta.jezek se odpravi proti domu,kjer ga caka dedek in ga vprasa:jezek,si spoznal,kaj si zelis postati?dedek,sem se veliko naucil,sedaj pa sedi sem,da ti skuham caj iz zelisc,ki jih zelo dobro poznam,saj te slisim,da hudo kasljas.in jezek je nabral svoja zelisca na vrtu,pripravil svojemu dedku caj proti kaslju in ob tem je bil srecen.
faracej
10. 02. 2012 16.10
+3
tantadruj1
10. 02. 2012 08.23
+9
--- vi samo študirajte, potem ko boste potrošli 4 leta ali 5 za študij, in boste prišli na trg dela, boste ugotovili, da pri nas lahko vsak dela vse, da to kar so vas učili niti ni uporabno, ker je sama teorija in vam papir ne bo pomagal nič. vsi tisti, ki niso šli študirat, ampak so prečitali dobljene zapiske v enem mescu ali se učili iz prakse vas bodo šišali. tako da ste bli samo šolskemu sistemu v prid. in država vam potem ne bo vrnila 5 let izgubljenega zaslužka in niti inšpektorjev ne bo poslala ven, da bi preganjala samouke v vaš prid. tako da..
CyChick85
10. 02. 2012 09.01
+28
Tule pa nekdo ni izkoristil svojih študentskih let.
upornik22
10. 02. 2012 09.10
+7
ljubljana ne da toliko učnega znanja da bi res znal vse, raje pojdite v tujno študirat. zdraven tega se naučite še kak tuji jezik.
tantadruj1
10. 02. 2012 10.35
+7
izkoristil, samo več znanja pridobil iz samobrige, kot čakat, da ti na študiju povedo, to kar resnično potem potrebuješ.
kahelc
10. 02. 2012 12.10
+4
kar si se ti naučil v tem mesecu jih bo diplomirani tudi, potem sta na istem. aja nista, on je diplomirani :p
faracej
10. 02. 2012 16.08
+3
no če greš na faks samo zaradi papirja, potem pa nevem kaj ti rečt
rexi09
10. 02. 2012 08.08
+22
Sam ne na filofaks, najbol nekoristn faks in najvec nepotrebne piflarije v sloveniji
Feels_good_man
10. 02. 2012 08.04
+11
Upam da se bodo letos za spremembo odločali glede na možnosti zaposlitve
wsharky
10. 02. 2012 07.58
+10
... he he he .. mestni redarji v mb in lj si ze manejo roke, ce bo kateri od obiskovalcev nepravilno pakiral he he he ... lumpi ...
wsharky
10. 02. 2012 07.59
+12
... vse cestirke portalu 24ur, da je objavil samo lokacije fakultet in srednjih sol v Ljubljani ... packi ...
lubje
10. 02. 2012 09.42
+8
Ti dam prav! Kaj pa Univerza na Primorskem! Univerza v Mariboru! Nimamo samo vaše prečastite UNI-LJ.
faracej
10. 02. 2012 16.03
-1
samo uni-lj je vredna svojega imena, pa brez zamere