Slovenija

'Informacija ni nova'

Maribor, 26. 08. 2009 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po razkritju o pomanjkljivih patriah je Jelušičeva povedala, da je bilo to znano že od lanskega decembra. Kot pravi, bo pri vozilih v prihodnje zagotovo treba spremeniti število, ceno ali opremo.

Glede torkovega poročanja oddaje 24UR, da je od 135 naročenih oklepnikov 8x8 25 le školjk, brez motorja, menjalnika in koles, je ministrica za obrambo Ljubica Jelušič povedala, da ta informacija ni nova in je znana že od decembra lani, ko je prevzela ministrstvo. "Vemo, da je bilo v pogodbi od vsega začetka 135 kosov, ampak 25 kosov od tega ni opremljenih," je dodala.

Slovenija bo morala preložiti in redefinirati cilje v okviru zveze Nato, pravi Jelušičeva.
Slovenija bo morala preložiti in redefinirati cilje v okviru zveze Nato, pravi Jelušičeva. FOTO: Blaž Garbajs

Že prevzetih 13 vozil je popolno opremljenih, 25 neopremljenih kosov pa je bilo predvidenih za konec izpolnjevanja te pogodbe, ki po zdajšnjih podatkih sega do leta 2013 in po tem letu je bilo po besedah ministrice "predvideno tudi odločanje o nadgradnji teh praznih vozil in to odločanje bi bilo povezano z izpolnjevanjem ciljev zveze Nato".

Ministrica je ob tem napovedala možnost, da bo treba v prihodnje ne le pri teh 25, ampak tudi pri drugih vozili, "zagotovo" spremeniti njihovo število, njihovo ceno, njihovo dinamiko dobav in tudi opremo.

Gvido Kres: Stvari se ne premaknejo niti za milimeter

V SLS pozivamo ministrico za notranje zadeve in tudi ministra za pravosodje, da v skladu s svojimi pristojnostmi nemudoma ukrepata in naredita vse, da bodo postopki zaključeni, javnost pa podrobno seznanjena z vsemi relevantnimi informacijami. Gvido Kres

Ob tem je poslanec SLS in član Odbora DZ RS za obrambo Gvido Kres ponovno opozoril na zavlačevanje postopkov in neobveščenost javnosti v tej zadevi. "Sum korupcije v aferi Patria je bila ena najbolj vročih tem v predvolilni kampanji za volitve v DZ RS 2008, veliko je bilo obtožb o neučinkovitih policijskih preiskavah in o odvisnem tožilstvu in sodstvu. Od tega sedaj mineva eno leto, postopki pa se niso premaknili niti za milimeter – razen, da so nekateri sumi kaznivih dejanj zastarali. Ena najbolj glasnih kritikov neučinkovitosti pristojnih je bila ravno aktualna ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je v svojih takratnih kritikah med drugim izpostavila, da je temeljni problem premajhna obveščenost javnosti. Vendar sedaj – v času njenega mandata, in skoraj eno leto po teh komentarjih, ni prav nič bolje," je razložil Kres in dodal, da "ne javnost ne poslanci v času od nastopa mandata ministrice Kresalove do danes nismo dobili nič več informacij kot prej. Edine informacije, ki so na voljo, pricurljajo v javnost zgolj po naključju ali zaradi očitnih nepravilnosti.“

Redefiniranje ciljev

Sicer pa bo Slovenija v prihodnjih mesecih zaradi neizpolnjevanja ciljev v okviru zveze Nato morala izpolnjevanje nekaterih ciljev preložiti, nekatere pa redefinirati, je še dejala Jelušičeva. S tem se je odzvala na včeraj predstavljeno poročilo Računskega sodišča RS, ki ugotavlja, da ministrstvo za obrambo z izvedenim nakupom 135 osemkolesnikov ne bo moglo doseči sprejetih ciljev zveze Nato za Slovenijo, kot so veljali v času nakupa, niti nacionalnih ciljev, določenih v srednjeročnih obrambnih programih za to obdobje.

Kot je pojasnila, cilji, ki so predpisani s strani zveze Nato, izhajajo iz obljub države, kaj namerava narediti na področju nacionalne obrambe, in so takšne vrste, da jih je mogoče izpolniti delno, v celoti ali prolongirati za prihodnost. Dejala je, da bo morala Slovenija zaradi neizpolnjevanja ciljev izpolnjevanje velikega dela ciljev preložiti v kasnejše časovno obdobje, "precejšen del teh ciljev pa bo treba tudi najbrž redefinirati na način, ko jih država Slovenija ne bo mogla izpolniti".

V prihodnje bo zagotovo spremeniti število vozil, njihovo ceno, dinamiko dobav in tudi opremo.
V prihodnje bo zagotovo spremeniti število vozil, njihovo ceno, dinamiko dobav in tudi opremo. FOTO: POP TV

Sicer pa je računsko sodišče v svojih ugotovitvah po njenih besedah potrdilo tisto, kar so decembra lani ob pregledu vseh pogodb in dokumentov, povezanih z nakupom osemkolesnikov, ugotovili tudi na ministrstvu za obrambo. Hkrati jim bodo ugotovitve sodišča, tako ministrica, olajšale delo pri pogajanjih v dveh smereh. Kot je dejala, bo potrebno opraviti pogajanja pri reprogramiranju pogodbe o nakupu osemkolesnikov in pogajanja glede obveznosti Slovenije do zveze Nato.

Na ministrstvu naj bi napake, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, odpravljali že v času delovanja sodišča na ministrstvu, prav tako bodo ugotovitve upoštevali pri prihodnjih načrtih investicij in opremljanju Slovenske vojske. Tako so med drugim že vmes uredili področje protidobav in uspešno rešujejo vprašanje kazni zaradi neizpolnjevanja pogodbenih določil. Doslej je ministrstvo po zagotovilih Jelušičeve zaračunalo vse pogodbene kazni do dobavitelja osemkolesnikov, tako v povezavi z prevzemom prvih 13 vozil, kot tudi pri neizpolnjevanju drugih obveznosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
27. 08. 2009 09.09
Oblastniki očitno ne delajo v korist države ampak za svoje interese.Na bruhanje mi gre vse skupaj...
Buena Vita
26. 08. 2009 23.51
SRAMOTA SLOVENIJE SO SAMO LEVAKI,PREDVSEM PA TA VLADA-JE RDEČA IN POSRANA
Buena Vita
26. 08. 2009 23.49
NAKLADAJO LEVAKI IN LAŽEJO KER TO SAMO ZNAJO,S SUHO VEJO ZAROPOTAŠ ,PA VSI ZBEŽIJO V MIŠJE LUKNJE,PREDVSEM BORAT BEŽALIČ PRED KAMERE SE NASTAVLJA KOT BRAD PITT,KO PA JE POTREBNO ODGOVORIT NA KONKRETNO VPRAŠANJE PA ČRTA,BEŽI KO KAFRA
Buena Vita
26. 08. 2009 23.47
KAJ JE PA KUPIL KUČAN OD IZRAELCEV HAUBICE KI BI POBILE VSE NAŠE VOJAKE,KAR NEBI POBILE PA NAREDILE INVALIDE,NA BAREDIH NAD IZOLO JE EDEN TEH VOJAKOV---MLAD IN SLEP--HVALA KUČAN,TVOJE VODILO JE ČIM VEČ SLOVENCEV UNIČIT A NE ŠPICELJ-SDS-MAFIJA LAHKO SIM MENJAŠ IME ,ŠE VEDNO SI RAZPOZNAVEN KOT UDBOVSKO TELE
R57
26. 08. 2009 23.30
Eno leto brezveznega nakladanja. Samo, da se očrni prejšnja vlada in, da ljudje ne bi opazili v kakšno godlo nas vodijo diletanti, ki so sedaj na oblasti. Če laž ponavljaš dosti dolgo bo postala resnica. Tako pač funkcionirajo levaki.
nightangel
26. 08. 2009 20.18
@SDS-Mafija,kaj maš ti tolko proti Janši? Samo si poglej to tvojo rdečo mafijo,ki nas bo uničila!
Piko Boss
26. 08. 2009 19.05
pardon 24 eno patrijo rabi jurcek cekuta da bo risal tihozitja
Piko Boss
26. 08. 2009 19.04
25 patrij brez opreme so narocili za v slovenske muzeje kot starine
JanezNovakJohn
26. 08. 2009 18.41
Vloga Nata v svetu po padcu Berlinskega zidu je neprepoznavna. Svet na ve kaj bi s tem Natom počel. Zdi se mi da je le igračka v rokah fantkov, ki imajo denar. Morda je to način za pranje denarja. Kaj neki mi in Nato delamo v Avganistanu. Vsiljujemo jim civilizacijo, ki jo ne želijo in ne potrebujejo Mcdonalca, Leclerka, Merkatorja. Morda nas moti proizvodnja opija. Sami bi z opijem pospravili če bi jih pustili na miru, saj islam opija ne dovoljuje. Talibani bi sicer to malo nasilno uredili, kot jim nalaga njihova vera in kultura. Pa bi. Žal smo mi še bolj nasilni. Hočemo da se njihove žene pretegujejo na drogu. One pa ne žele sneti tančico z obraza. Nato je propadla firma, le zapreti jo ne znamo. -Po ureditvi meje z Hrvaško in razveljavitvi pogodbe z Patrijo bi morali zahtevati naš manjši prispevek Natu. -Prodati moramo Rolande, Izraelske havbice ter Rusko topnjačo. -Pilatuse predelajmo v Letala za boj proti toči, helikopterje v veliki meri predajmo civilni zaščiti, in reševalcem. -Zmanjšajmo vojsko postopoma vsako leto približno za 10% in povečajmo policijo za 5%, civilno zaščito in rezervo za 5 % in gasilce za 2%. -Vpeljimo brezplačne vrtce, brezplačno šolanje od osnovne šole do doktorata, vključno z brezplačnim gradivom in za študente ki študij opravljajo v roku. -Polovico vseh dividend naj gre v agencijo za razvoj. -Z 90% naj bodo obdavčljivi vsi osebni dohodki ki so višji kot je 10 kratna povprečna plača v državi. -Vpeljimo brezplačno drogo v centrih za drogiranje in na tak način odpravimo smisel dilanja in novačenja mladih v drogo. -Poveličujmo šport, delovne uspehe, inovacije in izume. V ta namen vpeljimo Slovensko "nobelovo" nagrado, ki naj se imenuje "nagrada za blaginjo Slovenije" in veselo v tej smeri delimo medalje za narod. In postali bomo čudovito bogata država.
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 17.52
Janša je velik borec proti globalnemu segrevanju in ni čudno,da je naročil oklepnike brez motorja in koles...
odbogaposlan
26. 08. 2009 17.33
Kupili so vola za razplod! he,he,!
odbogaposlan
26. 08. 2009 17.33
to že vemo, da smo kupli en kup pleha in železa brez orožij! boljše da ste dali denar v humanitarne namene za črnčke v afriki!
jacfive
26. 08. 2009 16.44
Seveda, zakaj bi takoj kupil oklepnike z vso opremo. Raje kupiš oskubljene oklepnike, da bo lahko čez nekaj let gospod W.W. spet sklepal posle glede dodatne (osnovne) opreme na bencinskih črpalkah in zato ponesreči dobil nakazano provizijo, ki jo bo takoj naslednji dan vrnil. Kakšne depeše pa itak pospraviš v predal, razne komisije, ki preiskujejo tvoje posle pa preprosto uničiš. Lepo je, če si v vladi in imaš to moč...
Inspire
26. 08. 2009 16.39
A sedaj bo ženska reševala probleme za bivšim ministrom za obrambo Karlom Erjavcem? Zato se pa ni dal iz tega položaja .Tudi Janša bi mu moral sedaj naviti ušesa .
Leandra
26. 08. 2009 16.37
Tudi Patrija brez Koles je boljša od tistega kar ponuja Nulan M Tricikel..Koroška Jagoda in Viator&Vektor.. Tisti traktorji še za po ravnem niso..
lesnikovsok
26. 08. 2009 16.29
še ena sramota slovenije