Slovenija

Prijatelju kolegi odrekli imuniteto

Ljubljana, 18. 03. 2010 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./I.A./D.Š.
Komentarji
51

Poslanci državnega zbora so enoglasno odločili, da kolegu iz vrst SNS Srečku Prijatelju ne podelijo imunitete. Mnogi menijo, da bi bilo uveljavljanje imunitete v tem primeru zloraba inštituta.

Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj FOTO: Kanal A

Poslanci DZ so s 67 glasovi za in nobenim proti izglasovali, da poslancu SNS Srečku Prijatelju ne priznajo poslanske imunitete. Državni zbor je o tem glasoval na predlog mandatno-volilne komisije. Poslanke in poslanci o predlogu mandatno-volilne komisije niso razpravljali, ampak so zgolj opravili glasovanje.

Prijatelj je osumljen storitve kaznivih dejanj izsiljevanja in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom, kriminalisti pa so ga prijeli v obsežni akciji 9. marca.

Z nepodelitvijo imunitete so se strinjale domala vse poslanske skupine. "Bistvo poslanske imunitete vidimo  v tem, da ščiti poslance za njihove izrečene javne besede v DZ in s tem ščiti tudi svobodo govora poslancev," pravijo v SLS. Proti podelitvi imunitete so, tako kot vedno, glasovali tudi v poslanski skupini SD.

"Po naši oceni bi bilo treba institut poslanske imunitete na novo opredeliti, saj se v sedaj veljavnem redu imuniteto poslancu lahko prizna za težje kaznivo dejanje, državnozborska praksa pa je pokazala, da se je ne prizna za izrečeno mnenje na poslančevem delovnem mestu – v parlamentu," pravijo v SDS. Podobnega mnenja so v LDS, kjer dodajajo, da bi bilo "uveljavljanje imunitete v tem primeru zloraba inštituta imunitete."

Janša: Časar trdi, da so obtožbe lažne

Na afero Prijatelj pa se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša. Povedal je, da je z Robertom Časarjem govoril o domnevni njegovi vpletenosti v zadevo. Časar mu je dejal, da so obtožbe lažne in da nikoli ni šlo za nakup zemljišč preko nekega posrednika, kjer bi bile izplačane nezakonite provizije, in da bo vse to dokazano v sodnem postopku. Stranka bo počakala, da se ti postopki končajo.

Hkrati pa je opozoril, da bo prišlo do velikega škandala, če se bo izkazalo, da je slovenska policija dejansko registrirala tajnega policijskega sodelavca ali sodelavko za delo v eno od poslanskih skupin opozicije.

Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj FOTO: Kanal A

Imuniteto podelil 14-krat

Od začetka delovanja je DZ imuniteto poslancem priznal 14-krat. Sicer se je v zgodovini državnega zbora na imuniteto največkrat skliceval prvak in poslanec SNS Zmago Jelinčič. Nanjo se je skliceval petkrat, in sicer ko so ga obtožili nasilništva in poškodovanja tuje stvari. Imuniteto so mu priznali dvakrat na lastno željo, sami pa so mu jo, čeprav se nanjo ni skliceval, podelili enkrat.

Poleg Jelinčiču je DZ imuniteto podelil še poslancem Igorju Bavčarju, Benjaminu Henigmanu, Ivu Hvalici, Jožetu Jagodniku, Igorju Omerzi, Lojzetu Peterletu, Jožetu Protnerju, Jožetu Pučniku, Petru Tancigu, Jakobu Presečniku in Pavlu Ruparju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Golosek
19. 03. 2010 11.53
Popravek: ne Mehmetović, ampak Ismail Mainardi, po rodu Albanec. To je naš najtesnejši Prijatelj v zadnjih dneh. Vmes se je nekaj časa pisal tudi Medved, berem v današnjem Delu Ne vemo, kako se bo pisal čez leto ali dve, lahko pa domnevamo, na katerem oddelku različnih občin se bo zaposlilo njegovih preostalih pet otrok. Dobro bi bilo, če bi ob spreminjanju zakona o poslancih onemogočili menjavo identitete - poslanski kandidati bi morali navesti tudi vsa svoja prejšnja imena. Pa to ni res, smeha polna vreča, kaj si Slovenceljni vse dovolimo in kaj nam je vse namenoma zamolčano!
Golosek
18. 03. 2010 23.26
S kakšno muko so mu odrekli imuniteto (mogoče bo pa naslednjič kdo od njih na vrsti?), čeprav že zdavnaj vedo to, kar ve cel Solkan: Jelinčičev poslanec Prijatelj je prevzel ženin priimek. Prej se je pisal Mehmetović. A kdo misli, da Jelinčič tega ne ve? Res zabavno: Zmagovo zaigrano nacionalistično pozo omehča neki Mehmetović oz. skupna ljubezen do eksplozivov. Ne vem, kaj bi rekel na to stric Zorko. On je glede druženja in vsebinskih ciljev vendarle imel zelo visoke kriterije. Mikuž je prav tako prevzel ženin priimek - prej se je pisal Djogić. Dve njegovi hčeri sta občinski uradnici, zadolženi za zemljišča. Ena v NG, druga v Sežani. Čudo prečudno. V Solkanu to vsi vedo, v parlamentu so pa slepi in gluhi. Da o Kosu, ki sploh ne čivkne, ne govorimo.
Buena Vita
18. 03. 2010 20.24
cel parlament je ena štala--polna korupcije in kovert
alterego
18. 03. 2010 17.53
pa ne da bo na koncu za vse kriv samo Srečko? to bi bila pa res farsa!
Marija Demec
18. 03. 2010 17.16
a je prijatelj že dobu drisko,al je še vedno zaprt...????
laufer
18. 03. 2010 17.15
Kriminalec naj bo sojen!
MYDAY
18. 03. 2010 16.53
kaj pa imuniteta na kredite in ostale pufe za ljudstvo pa ja da...denar nazaj z obrestmi vred kje je zdaj tistih 320.000€, a kdo ve
Zbluzeno
18. 03. 2010 16.37
Pravilna odločitev. Sam bi sicer popolnoma ukinil imuniteto, saj naj bi bili pred zakonom vsi enaki.
Marko Varga
18. 03. 2010 16.30
kdor lahko v današnjih časih posoja skoraj 350.000€,ne rabi imunitete..
Marko Varga
18. 03. 2010 16.27
v Janševi vladi bi dobil imuniteto,ker lopovi skupaj držijo in za tem poslom so botri SDS-a stali...
nefretete
18. 03. 2010 16.20
Potem ne bo dobil niti dnevnic? ha, ha, ha....
Sibosk
18. 03. 2010 16.17
Vsaj nekaj - bil bi pa skrajni čas, da zapišejo v ustavo, da tisti poslanci, ki so imeli težave v prejšnem mandatu izgubijo možnost kandidature na naslednjih volitvah. Tako bi odpadli razni Golibiči, Prijatelji, Pogačniki,................., ITD. Vsak bi destkrat premislil kaj bo počel, da ne bi izgubil možnosti ponovne kandidature. Sedaj lahko počnejo kar jim je volja, saj narod pozabi, če mu na veliko nakladaš in obljubljaš pred volitvami.
ovip
18. 03. 2010 16.10
Če bo obsojen, ne samo da ne sme dobivati plače! Tud stolček bi moral izgubit! In doživljenjski izgon iz politike.
miha_321
18. 03. 2010 16.08
Koprski zapori. To pa je huda kazen. Včasih smo imeli lep recept za take: prelaganje belih kamenčkov od jutra do večera na jadranu.
Pirhster
18. 03. 2010 16.07
Mene pa zanima ali je vložena ovadba proti temu Mikužu ali kaj že je. Se mi zdi da je on tudi sodeloval pri vsemu skupaj potem pa je pozabil na "prijatelja" in mu nin dal dogovorjenega zneska za pomoč. Ja 8 otrok pa že nekaj stane!
bron
18. 03. 2010 16.03
PRIJATELJ BREZ PRIJATELJEV A OBISKI SO DOVOLJENI
jez_jezen
18. 03. 2010 16.01
Če bi bili pred zakonom vsi enaki,nebi bilo potrebno podeljevat imunitete! Ampak nismo in nikoli ne bomo! Kdo je pri koritu se ve,a ni še konec...upanje umre zadnje.
redmann99
18. 03. 2010 15.59
Le kako bo preživel v priporu samo s poslansko plačo? Men se revček kar smili....bogi Ismail....
Pošten Zvezdaš
18. 03. 2010 15.58
Samo tako naprej z takšnih Prijatelji.Tudi zasluži si več kod osem let zapora.Saj pri osem let ipust pripor še zmeraj bi imel veliko denarja.Za takše Prijatelje VEČNI PRIPOR.
aojz
18. 03. 2010 15.33
Pa o kakšni podkupnini govorite? On je hotel samo delež ukradenega denarja