Slovenija

IMF: Slovenija bi morala prodati več državnih podjetij in ohraniti nepremičninski davek

Ljubljana, 15. 04. 2014 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodja oddelek Mednarodnega denarnega sklada za Slovenijo meni, da bi morala naša država ohraniti reformni zagon, kljub odločitvi ustavnega sodišča pa bi morala ohraniti davek na nepremičnine. Na slabo banko bi morala prenesti še več sredstev.

Državna podjetja, katerih prodajo je napovedala sedanja vlada.
Državna podjetja, katerih prodajo je napovedala sedanja vlada. FOTO: 24ur.com

Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za Slovenijo Darja Zakarova meni, da bi morala Slovenija še razširiti seznam državnih podjetij, ki bodo prodana. V IMF privatizacijo pozdravljajo, saj menijo, da bi se tako povečala učinkovitost.

Hkrati pojasnjuje, da je treba pred prodajo podjetja na to pripraviti in nato poiskati nove kvalificirane lastnike, kar terja svoj čas. V podjetjih, ki bodo ostala v državni lasti, pa bi morali po njenem mnenju izboljšati poslovno okolje in s tem privabiti tuje neposredne investicije.

Uprave in nadzorni sveti v državnih podjetjih morajo biti neodvisni, strokovni in usposobljeni in imeti distanco med vlado in podjetji. Opozorila je tudi na prepleteno financiranje, ki ga po njenih besedah ne bi smelo biti. "V Sloveniji je ključna še ena stvar - zelo prepletena lastniška struktura. Imate banko v državni lasti, ki ima v lasti trgovsko verigo. To je lahko tudi banka, ki posoja denar trgovski verigi," je pojasnila in dodala, da mora biti nadzor nad tem zelo strog.

Mednarodni denarni skald
Mednarodni denarni skald FOTO: Reuters

V zadnjem poročilu je IMF bistveno izboljšal obete za Slovenijo. Prvi razlog je sanacija bančnega sistema, kar je vplivalo pozitivno tudi na razpoloženje potrošnikov in trgov, to pa pozitivno prispeva k rasti. Drugi razlog so najnovejši podatki, ki kažejo, da je bila gospodarska aktivnost lani vendarle boljša, kot so to kazale same ocene. Tretji razlog pa je povečana pričakovana rast v območju evra, od tega pa naj bi imela zaradi povezanosti z Nemčijo tudi koristi.

Sicer mora Slovenija po besedah Zakarove ohraniti reformni zagon, saj v nasprotnem primeru okrevanje po gospodarski krizi ne bo vzdržno. Pomembno je, da se reforme začne udejanjati. Ključne so tri stvari: čiščenje bank, prestrukturiranje gospodarstva in nadaljevanje javnofinančne konsolidacije.

Pohvalila je začetek sanacije bank, pri tem pa je opozorila, da je delež slabih posojil še vedno visok, še posebej v državnih bankah. Pravi, da bi morali na slabo banko prenesti še več sredstev. "Ko se bodo slaba posojila izločila iz bančnih bilanc, bo to ustvarilo možnost za novo kreditiranje, kar je po našem mnenju zelo pomembno," je prepričana. Po mnenju IMF mora Slovenija nujno prestrukturirati tudi gospodarstvo.

Nepremičninski davek bi morali ohraniti

Dotaknila se je tudi nepremičninskega davka, ki ga po njenem mnenju Slovenija potrebuje, saj prinaša obsežne prihodke v državni proračun. Vlada si mora sicer vzeti čas in ob davku popraviti ter zadostiti pripombam ustavnega sodišča. To je ukrep s široko davčno osnovo, je strukturni ukrep, ki bo za stalno povečal prihodke in bo vašo ureditev približal mednarodnim standardom, pojasnjuje Zakarova.

Strukturne reforme so po njenih besedah potrebne na področjih, ki predstavljajo največje izdatke v javnih financah. To pa so plače javnega sektorja in socialni transferji.

Na dohodkovni strani pa menijo, da bi bilo mogoče še povečali izplen od davka na dohodek podjetij in dohodnine. Morda bi lahko razmislili tudi o razširitvi davčne osnove, tako da bi pogledali nekatere neobičajne izjeme. Na nekaterih področjih so npr. nekatere skupine opravičene plačila davka, pa to ne bi bilo potrebno.

Sicer pa je Slovenija v primerjavi z drugimi državami pri porabi sredstev v zdravstvu in šolstvu manj učinkovita. Druge države namreč porabijo manj ali enako denarja, a beležijo boljše rezultate. V IMF menijo, da je mogoče zmanjšati porabo in ne pri tem ogrozili kakovost storitev.

Zakarova tudi pravi, da mora Slovenija zreti v prihodnost in se spopasti z visoko brezposelnostjo med mladimi. "Tveganje, ki se zdaj pojavlja, je, da bi zaspali. To je treba preprečiti," je zaključila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik565636
16. 04. 2014 18.35
+1
Ma ja, pa najboljs da prodamo se vse nepremicnine, pa kar izselimo ali kaj.
Shisui
16. 04. 2014 16.47
+2
Hehe, še kakšno leto al' pa dve pa bomo prisiljeni PROSITI za naprintane milijarde, za katere bodo še naši potomci delali kot žvali. Hehe, suženjstvo, pa to. Generacije dela za FIAT valuto, valuto brez kritja. Mater, smo zabit narod :)
Shisui
16. 04. 2014 16.48
+2
Smešno, da tako Islandija kot Madžarska beležita izjemno razbremenitev gospodarstva, odkar so nagnali to leglo skorumpiranih bankirjev!
deathbite
16. 04. 2014 12.20
+5
Vsem, ki so bili na politični sceni zadnjih 23 let, bi morali soditi, ker so nas pripeljali v to godljo! In to pred kitajskimi ali pa severno-korejskimi sodišči!
Uporabnik565636
16. 04. 2014 18.36
A ni neka ideja lustracije? S tem se vseh resimo.
Blaž Cegnar
16. 04. 2014 11.19
+6
IMF je kriminalna združba banksterjev, ki delajo po naročilu ultra bogate elite, ki bi rada še naprej, po tradiciji svoje zgodovinsko psihopatske sebične politike, imela vse ljudi pod nadzorom. Zato je nujno, da se vsak zave svoje so-odgovornosti in da začnemo spreminjati sebe in sistem tako, da ne bomo več sužnji kapitala. Predlagam v branje predlog o Zagotovljenem Življenjskem Dohodku, ki predstavlja prvi korak v pravo smer. Vsi moramo najprej pogledati nase in na to, kaj sami podpiramo, da se nič ne spremeni. Je mogoče, da smo kakorkoli odgovorni za karkoli, če nas je še tega strah, da bi na internetu pisali pod svojim pravim imenom in prevzeli odgovornost za to, kar pišemo in za čemer stojimo? Kaj to pove o nas? A ni že čas, da prenehamo biti namerno zlorabljajoči in da nas preneha bit strah samega sebe?
Uporabnik565636
16. 04. 2014 18.36
+1
Ali pa ce kar izstopimo iz EU, pa si naprintamo mal kesa.
lunatix28
16. 04. 2014 07.24
+7
Ja, ne gre po njihovih načrtih...prepočasi postajamo sužnji...
Nagasaki
15. 04. 2014 23.19
+8
In pol bi vi na IMF doziveli orgazem! Najvecje zlo na svetu nam svetuje kako bit se vecji suzenj!
nsiirhilnil
15. 04. 2014 19.55
+11
Dokler obstaja IMF ni svobode... čim prej sterat to golazn
tonires666
15. 04. 2014 22.19
+3
ONniON
15. 04. 2014 18.25
+6
Češka republika je naprimer prodala vse banke in skoraj vsa podjetja pa danes nimajo težav, nižji davki, brezposelnost med nižjimi v evropi , revščine zelo malo , slovenska politična scena pa z glavo v zrak pa misli kaj je , bolj pametna kot papež , to že in še bomo drago plačevali davkoplačevalci , če bi se v nedavni preteklosti odločali pravilno kot so se čehi bi se nam danes to še kako obrestovalo !
tonires666
15. 04. 2014 22.19
+7
brez tajkunskih posojil bi bli mi čist ok, so nam pa pridelal kaj cca 10 miljardno rupo, juhu
nikhrast
15. 04. 2014 17.07
+9
Nehajte s tem neosocializmom, pa vse more biti naše. Kot da bi v Nemčiji država kontrolirala Lidl. Sramota za Slovenijo ko povem nekomu da ima država prste v supermarketih. Pa saj ne bi rekel če država bi vsaj vedela kaj je korporativno upravljanje. Poglej cirkus Luke Koper, pa premogovnika RTH...
tonires666
15. 04. 2014 22.17
+0
neki prodaš neki obdržiš, nism reku da vse obdržiš
dreko123
15. 04. 2014 22.58
+1
tist ko pa prodaš pa kmal zaprejo al pa preselijo proizvodnjo, al pa prodajo po kosih... kaj vse so obljubljal za razne firme od fruktala naprej kaj bo vse oh in sploh - vse smo izbubil nič več nimamo
tonires666
15. 04. 2014 16.38
+3
ja valda.. IMF bi nas rad zasužnu, dejmo use prodat tujcem, bodo mel pol čez vodo, pa gensko spremenjene organizme.. politika nima kej iskat v gospodarstvu, torej lahko firma deluje če ni na vodilnem mestu strankarski direktor! Kje so varuhi konkurence, velke firme postajajo še večje
Verbena
15. 04. 2014 15.21
+12
Državna podjetja (določena ) bi lahko ostala tudi v državni lasti !! Zakaj bi bil to problem ?......vendar s pogojem, da so vodilna mesta rezervirana samo za strokovnjake. Ti bi lahko s pravilnimi odločitvami, elanom.....samo povečali dobiček takih podjetij. Denar bi se tako lahko namenil, poleg razvoja, plač..., tudi v državno blagajno za potrebe vseh nas !! Ampak mi gremo vedno z glavo skozi zid, delajo ravno vse obratno !!!....pa prodajte, za minimalno ceno!!!...kaj bo pa potem, ko ne bo več kaj prodati??
Verbena
15. 04. 2014 15.23
+11
..vedno poslušati, da je država slab gospodar, mi je že povsem izpeto!!!...noče bit dober gospodar, v tem je problem....ampak, od kod se bodo potem napajale stranke, tudi ne vem !!!
Netajkun
15. 04. 2014 16.32
+9
Podjetja v državni lasti ustvarijo letni donos cca. 0.5 % ( povprečno ) , kar je katastrofalno . So zelo slabo upravljana oz. se izčrpavajo za zasebne interese . Torej , dobra in celo monopolna podjetja prinesejo v proračun IZJEMNO MALO , slaba podjetja in banke v državni lasti pa iz proračuna poberejo OGROMNO . Če je " nacionalni interes " to , da davkoplačevalci pokrivamo luknje v slabih , dobre službe ( plače ) in prijateljske povezave v dobrih monopolnih podjetjih pa elita , potem jih ne potrebujemo .
Sputnik8
15. 04. 2014 17.34
+5
VSI tujci filozofirajo in nas učijo kaj prodati......malo poglejte katera podjetja v tujini so v državni lasti......Borza je drugo ime za zakonitost kraje!
kameltrajbar
15. 04. 2014 14.50
+19
..čudno...da ne predlagajo nemčiji,da naj proda vse državne firme???
Terezinka
15. 04. 2014 14.59
+9
Zakaj bi ji predlagali saj tam točno vedo kaj je država in kaj država hoče? Tam ne pljuvajo po vzhodnih Nemcih, ker so bili nekoč komunisti (in to bistveno bolj trde roke)
Terezinka
15. 04. 2014 15.00
+13
Tam jim ni bil cilj uničiti kar je vzhodni del države imel ampak urediti Nemčijo kot celoto. Pri nas je treba uničiti preteklost in s tem uničevati še bodočnost
el capitano
15. 04. 2014 15.27
-2
Nemci bi brez pomoči Kitajskega kapitala zaprli polovico tovarn,med njimi celo Mercedes,da ne bo pomote!!Le zakaj je EU nastežaj odprla trg za Kitajsko robo??!
iGURT
16. 04. 2014 11.49
+1
Kitajci v Londonu odpirajo banke, tovarne, v ZDA jim prodajajo zemljo, Kitajci jim postavljajo tovarne, dajejo delovna mesta ...
abigail
15. 04. 2014 14.49
+10
Ampak prav zares; je Evropa skupaj z IMF zainteresirana samo še za totalno izkoriščanje obubožanega naroda ali so za to krivi samo naši vodilni in mi sploh še nismo v EVROPI, ker so tja odšli samo naši politiki...lagat, namreč.
Terezinka
15. 04. 2014 15.02
+9
Naši politiki se požvižgajo na narod, naši politiki skrbijo le za priviligirance in delajo košarico čim manjšo za reveže in postavljajo socialne kapice, ki bodo ločevale bogate od revnih. Naši predlagajo nek tip ameriškega socialnega življenja, ki ni niti malo socialen
Space Voyager
15. 04. 2014 14.37
+8
S tem davkom ni nič narobe, saj tisti z več tudi več plačajo. Bolj je problem, da državo to potem vse zmeče v žepe prijateljev, sorodnikov itd.
meta37
15. 04. 2014 14.33
+24
Ahhhhhhhhh..... Davek na nepremičnine, davek na okna, na psa, na dež, na drek, na izdihnjen zrak, na stopinje.... Pa kaj še????? Kak dolgo še???? Pa kaj res ne vidite, da je vse to zaradi bogatih in požrešnih???? Kak dolgo še bomo plačevali za mešanje potrebe raznih uradnikov, strank, birokratov itd????
abigail
15. 04. 2014 14.45
+3
resssssss
15. 04. 2014 14.23
+7
Ni lepšega kot državo prisiliti da proda dobra podjetja, za nizko ceno.... seveda za kupca...
Terezinka
15. 04. 2014 14.26
+6
JE-BI-GA
15. 04. 2014 14.19
+8
Kaj pa en evro podrepnik ve kaj mi vse plačujemo preko razno raznih davkov in koliko, zakaj nihče iz EU ne pove, da je državni aparat prevelik in prepožrešen. Tu so tiste rezerve, ki jih vlada išče za podpiranje študiranih lenuhov.
abigail
15. 04. 2014 14.44
+1
Terezinka
15. 04. 2014 15.04
+4
Državni aparat enačiš z socialnimi službami, z zdravstvom, šolstvom, z vrtci, z domi upokojencev in podobnim. Z jemanjem vsem tem, ki jih ti imenuješ socialni aparat jemlješ sebi
hondica
15. 04. 2014 14.01
-1
Samo če pogledate malo svetovni zemljevid zadolženosti IMF, je tam, kjer je manjša zadolženost, tudi praviloma manjši standard. Sam dolg še ni nič slabega, če ga lahko odplačuješ.
I G N O R A N T
15. 04. 2014 14.03
+2
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 14.03
+6
In komu so pa vsi tok hudo dolžni? Kdo ima tolk preveč da imajo ostali premal?
hondica
15. 04. 2014 14.06
+1
Določeni posamezniki - tisti "pametnejši" pač držijo ostalo večino raje v šahu. Raja pač ni dovolj pametna, da bi se odrekla zadolževanju, očitno.
dreko123
15. 04. 2014 14.08
+6
slovenija bi do 2016 tem židom izplačevala samo obresti (to je bilo preden so se zapufali še za 2 miljarde) potem se pa šele začne odplačevat glavnica - ponavadi je bila pomoč brezobrestna... samo vsi vemo v .čem je poanta IMF-ja in pufanja držav
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 14.09
+1
Torej so cele države zadolžene pri posameznikih?
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 14.10
+5
Če gre za pomoč potem ni obresti in pogojev. Obresti in pogoji se pojavijo pri kreditiranju,..
hondica
15. 04. 2014 14.12
-1
Pomoč se lahko reče tudi kreditu z nižjimi obrestmi od običajnih.
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 14.18
+4
Razlike med pomoč, posoja, kredit; ko nekomu pomagaš ni nujno, da ti bo to pomoč sploh kdaj vrnil in se to sploh ne pričakuje. Ko nekomu nekaj posodiš se smatra, da ti bo sposojeno vrnil brez da bi ti kaj zaslužil. Ko pa nekomu nekaj posodiš z namenom, da boš ti zaslužil, je pa to kredit, dobiškonosnost,..
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 14.19
+1
Npr. primer za ilustracijo. Dajanje prve POMOČI. A boš ti od njega zahteval to prvo pomoč nazaj, mu boš računal obresti,....?
Terezinka
15. 04. 2014 14.28
+1
Ja glih to se še manjka, da od humanitarne akcije zaračunaš obresti. Najbolj hecno pa je, da v skladiščih za prvo pomoč kažejo slike ananasa, marmeladk, piškotov in podobno.
?????iww
15. 04. 2014 14.30
Svetovni dolg trikrat večji od svetovnega BDP-ja.
dreko123
15. 04. 2014 14.30
+9
evroskeptik - tako je države so zadolžene pri posameznikih - še najbolj pa ZDA, njihov federal reserve bank ali FED sploh ni državna ampak privat banka v lasti 7 židovskih bankirskih rodbin! oni si lastijo ameriko vodijo politike in politiko... forsirajo vojne po svetu in še bolj pufajo ameriko... pa ne pozabimo da tistkajo dolarje kot sekret papir na podlagi ničesar oz. po novem kar na podlagi trgovanja z nafto v dolarski valuti...
dreko123
15. 04. 2014 14.32
+4
vse države ki jih je napadla amerika oz. invazirala so sedaj pod centralno židovsko banko - VSE upira se še sirija in iran... radi bi še ukrajino (so jo že dobili) in potem spet rusijo... ampak pod putinom jim to ne bo nikoli več uspelo!
?????iww
15. 04. 2014 14.34
Kaj je hujše, zunanji dolg ali javni dolg, Japonska pa to ...
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 14.34
+2
Torej bi blo za cel svet najenostavneje ukint FED in tiste banksterje umaknit od vpliva...mogoče v guantanamo al pa pred steno.
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 14.36
+1
"Svetovni dolg trikrat večji od svetovnega BDP-ja." Že ta podatek je dovolj zgovoren in pokaže na anomalijo, da je nak narobe s tem.
meta37
15. 04. 2014 14.45
+7
Res žalostno, da narod ne vidi, kako mu država in nasploh celotna svetovna elita jemlje njegovo lastnino. Oni dobro vedo, da lahko preživimo, dokler imamo rodovitno zemljo, dokler imamo les in dokler imamo fizično sposobnost. Zato nam počasi, na zelo zahrbten in tih način jemljejo lastnite. Vsak nov davek ali podražitev ali posojilo itd..., je udarec nam navadnim in kmalu ne bomo več sposobni plačevati svojih lastnin. Vsak dan bolj bomo zadolženi in tako meni nič tebi nič pride država in ti pove, da več nisi lastnik svojega... Na noge in to takoj!
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 13.59
+9
Po 10 letih bi bilo dobr prevert voljo ljudstva, če je še tako zagreto za eu in nato
jani666
15. 04. 2014 14.10
+9
Teh anket raje ne objavljajo, ker imamo izdajalce lastnega naroda na oblasti !!!!
?????iww
15. 04. 2014 14.35
+5
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2014 14.39
+1
Dej mol še to na preihajajočem referendumu preverit. Nobenih ekstra stroškov ne bo
jani666
15. 04. 2014 13.56
+12
IMF LOPOVI !!!