Gospodarstvo

IMF: Potrebna bo še ostrejša pokojninska reforma

Ljubljana, 03. 10. 2012 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki Mednarodnega denarnega sklada so prepričani, da Slovenija nujno potrebuje reforme, glede s strani vlade predlagane pokojninske reforme pa opozarjajo, da bo potrebna še bolj odločna reforma.

Upokojenca
Upokojenca FOTO: Thinkstock

Predstavniki Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki zaključujejo svojo misijo v Sloveniji, so prepričani, da je hitra implementacija reformnih ukrepov bistvena za reševanje trenutne krize in uresničitev gospodarskega potenciala. Ugotavljajo namreč, da se Slovenija nahaja sredi dvojne recesije – ima prezadolžene banke in številne strukturne slabosti.

Med prioritetne naloge po mnenju IMF mora Slovenija postaviti prestrukturiranje bank, privatizacijo državnih podjetij, pokojninsko reformo, reformo trga dela in stabilizacijo javnih financ.

IMF pozdravlja ustanovitev družbe, ki bo upravljala s terjatvami bank, saj je bilo teh konec julija kar 13 odstotkov, prav te pa so glavni vir negotovosti in težav v gospodarstvu. Pravila takšne družbe morajo biti po mnenju IMF natančno določena, družba pa mora biti samostojna in neodvisna od politike, hkrati pa tudi primerno financirana.

Sklad tudi pozdravlja odločenost vlade, da do konca leta 2015 konsolidira in uravnoteži javne finance. V kombinaciji s povečanim črpanjem evropskih sredstev bi lahko tako v drugi polovici tega desetletja začeli zniževati javni dolg.

Pri konsolidaciji javnih financ sta po mnenju strokovnjakov IMF zelo pomembni fiskalno zlato pravilo, ki ohranja srednjeročno vzdržnost državnega proračuna, na dolgi rok pa bo svoj učinek pokazala reforma pokojninskega sistema. Dodajajo še, da na pomembnost slednje reforme kaže tudi slovenska demografska slika. Prepričani so, da trenutni vladni predlog pomeni določen napredek, vendar pa opozarjajo, da bo potrebna še bolj odločna reforma, ki bo zagotovila še večjo vzdržnost.

Predlagan poseg v plače javnega sektorja vidijo kot zelo ambiciozen, a še vedno dovolj zmeren ukrep.

IMF meni, da bo morala vlada izpeljati vse reforme v čim krajšem času.
IMF meni, da bo morala vlada izpeljati vse reforme v čim krajšem času. FOTO: Damjan Žibert

Ob koncu pa IMF poudarja, da je pridobitev novih tujih neposrednih investicij izjemnega pomena za premostitev nakopičenih težav. Vendar pa je v ta namen treba odpraviti togost trga dela in predvsem narediti poslovno okolje bolj prijazno za tuje investitorje.

O krizi v območju evra tudi Türk s predsednikom ECB

Mario Draghi
Mario Draghi FOTO: Miro Majcen

Predsednik republike Danilo Türk pa je danes sprejel predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija. Pogovarjala sta se o trenutnem položaju in razvoju evrskega sistema ter omenila vprašanja vloge ECB v tem okviru. Na dnevnem redu sta imela tudi pričakovanja v zvezi z evropskim stabilizacijskim mehanizmom in bančno unijo. Izmenjala sta ocene o nujnosti razvoja skladnega sistema, ki bo vključeval vse elemente na način, da bodo krepili stabilnost evrskega območja in omogočali reševanje problemov, ki se v tem okviru pojavljajo.

Ljubljana gosti svet ECB

Danes so v Ljubljano namreč prispeli guvernerji članic evroobmočja, ki se bodo jutri udeležili sveta Evropske centralne banke. Svet ECB se v takšni sestavi dobiva vsak drugi četrtek v Frankfurtu, dvakrat na leto pa zasedanje prestavijo v eno od 17 držav z evrom. Tokrat je na vrsti Slovenija, ki pa na sam potek in dnevni red srečanja nima nikakršnega vpliva.

Danilo Türk in Marko Kranjec pred večerjo guvernerjev.
Danilo Türk in Marko Kranjec pred večerjo guvernerjev. FOTO: Miro Majcen

To pomeni, da centralni bankirji o naših težavah in reformah s slabo banko na čelu ne bodo govorili. Vsaj ne neposredno, zagotovo pa se bodo te teme dotaknili posredno, v okviru dogovorov o bančni uniji, ki predvideva centraliziran nadzor nad bankami pri ECB. Že prvega januarja naj bi bile pod nadzorom tiste banke, ki so dobile pomoč, torej tudi naša največja banka NLB. Seveda pa je vprašanje, ali bo novost pravočasno prestala vse postopke.

Da se težave, kot smo jim priča tudi v Sloveniji ne bodo ponovile, bo ECB skušala reševati z bančno unijo. Vzporedno pa svoj predlog bančne reforme za EU pripravlja tudi posebna skupina, ki jo vodi finski guverner. Ta pravi, da je "cilj predlogov odpraviti sedanji sistem, v katerem se dobički bank stekajo v žepe posameznikov, za stroške pa morajo plačevati davkoplačevalci".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
05. 10. 2012 21.14
-1
Janša vse ti bomo dali, samo umakni se !!!!!!!!!!!!
?ira?ira
05. 10. 2012 13.37
+5
Predsednik in njegovi naj malo manj potujejo in sprjemajo obiske.Meni ostane od pokojnine 130 E za čez mesec pa imava oba enake rrrrrrrr..........
Puroresu
05. 10. 2012 11.33
+8
predlagam celostno resitev za nas problem, vislice ali giljotina na presercu za vse udelezene v prodaji drzave in izdaji ljudstva
prpa24
05. 10. 2012 10.58
+3
Svetovalec IMFa, ki je prišel v bivšo jugo svetovati kaj je potrebno storiti (Sucks, ali nekaj podobnega), je direktno povedal, da so vse države, ki so sprejele njegove nasvete, finančne težave končale z vojno. Mislim, da je bil Mencinger tisti, ki je zavrnil njegove nasvete in ga nagnal iz Slovenije.
kozlarija2
04. 10. 2012 19.53
+7
Že vse videno v grčiji, španiji celi EU
Jure Herer
04. 10. 2012 13.26
+5
Vojna je mir, svoboda je suženjstvo, nevednost je moč.
Jure Herer
04. 10. 2012 13.15
+7
vam povem pa na bruhanje mi gre Vam pa ocitno ne se naprej jih podpirate te njihove domislice in se z njimi smejite
artifakt
04. 10. 2012 12.00
+15
IMF je prišel v Slovenijo, da naredi revne še bolj revne in nezmožne odločanja o svoji usodi. Pa lep dan še naprej.
SilverBullet
04. 10. 2012 12.15
-5
Ne, IMF je gotovo prišel pomagat našim revežem.
bunkeljn
04. 10. 2012 11.30
+17
Pa kako to - še ostrejša? Če pa je ljubljeni vodja lani ob znamenitem 3-kratnem NE zagotavljal, da je pokojninska blagajna vzdržna do 2025? Samo, da je zrušil vlado ... briga ga za posledice ... kakšne signale smo torej že lani poslali finančnim trgom in koliko nas je že do sedaj to stalo, in koliko nas še bo? Kdo bo povrnil škodo? Mi davkoplačevalci očitno! I feel Butale!
vezuv_
04. 10. 2012 12.21
+7
A si pozabil, da se je sam postavil na oblast in nikjer ne piše, da ga moramo kot takega poslušati. Po ustavi imamo pravico voliti novo vlado, samo sprašujem se zakaj je ne - sedanji pa bi bilo potrebno onemogočit kandidiranje. Očitno misli da je dr. Drnovšek , a na žalost mu NITI DO KOLEN NE SEŽE
Pecikltigr
04. 10. 2012 11.10
+8
Predlagam radikalno rešitev in sicer tako: - bruto plačo dobi v celoti država - pokojnine ne dobi nihče - hrana v restavracijah, gostilnah, javnih kuhinjah je brezplačna - enako obleka, obutev in bivanje.
artifakt
04. 10. 2012 10.56
+17
širjenje fašizma, temu smo priča ob tovrstnih obiskih..
brez-veze
04. 10. 2012 10.37
+9
"SilverBullet" Glede tvoje izjave, da je danes ista situacija kot leta 1990, se mi zdi malo smešna. Če že drugega ne, je imela bivša Yuga bistveno manj dolga(27. milijard dolarjev ob razpadu). Od tega ga je Slovenija z pogajanji v dveh paketih podedovala za 2,7. milijarde dolarjev dolga, kasneje je iz zamrznjenih finančnih rezerv v tujini podedovala 800.milijonov dolarjev. Se pravi, da je Slovenija po 45.letih skupne države podedovala 1,9. milijarde dolarjev. Leta 1990. smo imeli cel kup industrije, ki je bila učinkovita, le trga ni imela, ker je razpala skupna država. Vse kar smo imeli, je bilo Slovenska lastnina, ki ni bila obremenjena z terjatvami in hipotekami. Za razliko od danes, so takrat ljudje doma imeli rezerve denarja v markah (čez 50% odkupa stanovanj je bilo odkupljenih z gotovino), medtem ko večina zdajšnjih družin ne sedi na prihrankih, ampak na kreditih. Trenutna situacija v Sloveniji je pač taka, da je zadolženost prebivalcev+industrija+država, preko 100.milijard eurov. Razlika med prej in sedaj je tudi ta, da danes nimamo več aktivne industrije, ki bi bila sposobna odplačevati dog,še tisto malo kar jo je ostalo, pa tudi ni več naša ali Slovenska. NASPLOŠNO BO ZDAJŠNJE OKREVANJE MNOGO TEŽJE KOT JE BILO PREJŠNJE. jAZ GA OCENJUJEM NA DOBRIH 10-15 LET, ČE ŽE NI PREKASNO. MISLIM, DA SMO ŽE POSTALI HLAPCI EU.
Robin Gunner
04. 10. 2012 10.46
+2
jah manj dolga, ce ne stejes se denarja ki so nam ga dali amerikanci v casu hladne vojne, zastonj opreme in strojev, ki jih se danes uporabljamo, povojne odskodnine. in razlike da je 1 miljarda leta 1960 bila vredna veliko vec kot leta 2012!
donat323
04. 10. 2012 12.04
+6
če bi bilo danes 90 leta, ne bi marskiri tajkun preživu vojne, pa tud janšata se bi 100+10 procentov znebl. Pol bi bila slovenija druga švica, ne pa da smo zaradi naših barab hlapci evrope.
ill_be_back
04. 10. 2012 10.31
+9
janez6bb 04.10.2012 08:00:39 12 DOKLER SLOVENCI NE DOBIMO NAZAJ 6 MILIAJRD KI JIH JE IZGINILO IZ NAŠIH BANK: VARČEVANJE JOK BRATE ODDPADE:) BOMO ŠLI PA 3X NE ČE BO TREBA. --------------------------------------------------------- samo 6 milijard € ??? kar krepko več so zapravili (beri: pokradli) v 21 letih ! Po moji oceni tam nekje 50 milijard € najmanj ! Tukaj vse zraven štejem, pokdupnine, rzana svetovanja, posredniki, direkten rop na državni proračun, predrage AC, ostale ceste, nesmiselne najemnine ministerstev in državnih uradov, preveč uradov, previsoke nezaslužene plače funkcijonarjev, politikov in ostalih prisklednikov, potovanja naših državnikov, Nočitve v luksoznih hotelih masaže, razno razni falconi, vsi gradbeni projekti v režiji države, tukaj lahko štejejomo tudi škodo in posledice tega, ker so firme zaradi njih propadle...itd in še veliko bi se našlo možnosti kako so nam speljali take vsote denarja da kar glava peče ko pomisliš da tega več nebomo dobili nazaj, kot da bi denar metal skozi okno ali vrečo brez dna.
br.0001s
04. 10. 2012 10.30
+1
še bolj stisnat folk ja....
Jaka Planinc
04. 10. 2012 09.19
+16
Jaz ne bi SPUSTIL NOBENEGA EU BANKIRJA v SLOVENIJO,BREZ POLNE(polnega rukzaka) ali TORBE EVROV. Tlele v Sloveniji,samo ŽREJO pa FLANCAJO(sejejo klanfe). Naši kokodajsarji NISO NIČ BOLJŠI.
Priap
04. 10. 2012 09.13
+20
Vse predstavnike IMF in ECB je treba čimprej nagnat iz Slovenije, ker to je še večje zlo kot vse vlade in cerkva v Evropi skupaj.
Glavavtorbi
04. 10. 2012 08.41
+8
V naši gnili občini lahko opazujemo tri velike projekte javnega značaja, ki jih financira nacionalna banka, spet so prenovili občinsko stavbo in župansko pisarno, Petrol in Policijsko postajo, medtem ko tavajo po mestu veterani, ki so jih deložirali iz njihovih domov. Aja, nekoliko so tudi poravnali ukrivljeno reko.
Glavavtorbi
04. 10. 2012 08.31
+30
Ultra kapitalisti nam svetujejo brutalne reforme, da se očlovečimo, socialistična internacionala pa nam svetuje, da začnimo raje zbirati orožje, strelivo, zdravila, hrano in obleko, da se bomo lahko osvobodili izpod jarma teroristične osamosvojitvene oblasti.
SilverBullet
04. 10. 2012 08.39
-11
Ma ti si bolan s to svojo "osamosvojitveno" pametjo. Pa oprosti. A raje bi ostal v Miloševičevi Jugoslaviji, zdaj pa se delaš norca iz ljudi, ki so tvegali marsikaj za boljše življenje, tudi tvoje? Da smo danes gospodarsko na istem kot smo bili ob osamosvajanju, je pa čisto druga zgodba. In tudi osamosvojitelji niso bili vsi "beli" in "janševi", so bili tudi drugi. Povej mi eno, kdaj si se rodil?
janez6bb
04. 10. 2012 08.52
+15
GLavavtorbi nč skrbet, revolucija prihaja:) iz te godlje ni druge rešitve kot popoln ekonomski kolaps, to pa vemo kaj bo potegnilo za sabo.
ebiga
04. 10. 2012 08.58
+12
silver, falil si point. Glava v torbi misli na tiste, ki so se "osamosvajali" zase in svoj račun. Brez skrbi, dobro se ve kdo se je boril s čistim srcem in kdo s figo v žepu.
SilverBullet
04. 10. 2012 22.22
No, sam da se ve. Kdaj pač zveni čisto drugače.
Neutrino
04. 10. 2012 08.31
+17
Seveda, Slovenija z dobrega pol miliona upokojencev bo reševala celotno EU. To je tako kot da bi jaz z hibridom reševal globalno segrevanje, ob tem pa samo ZDA mornarica na mesec pokuri par milijard litrov nafte - bolano.
Glavavtorbi
04. 10. 2012 08.27
+13
Dejstvo je, da je naš državni aparat izropal samega sebe, kdo nam bo pa zdaj pomagal? Proti pokojninski reformi ter vsakršnemu krčenju delavskih in socialnih pravic, jasno.
SilverBullet
04. 10. 2012 08.50
-8
Izropal sam sebe? Tipično slovenceljsko valjenje krivde na nekaj tretjega, abstraktnega. Saj kaj pa človek res more v takem svetu, kjer je vedno krivda nekje drugje in - predvsem - nikoli nima imen in priimkov. Aja, pljuvat po vsem, sovražit vse, zaničevat življenje in pa... jamrat. Oh joj.