Slovenija

Imate potrdilo o poravnanih obveznostih, Durs pa zatrjuje, da imate dolg?

Ljubljana, 03. 04. 2013 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
133

Če načrtujete zaprtje svojega podjetja, potem se morate oborožiti z jeklenimi živci in znanjem. Nikar ne mislite, da ste s pridobitvijo potrdila o poravnanih obveznostih, ki vam ga bo izdal Durs, s plačili že zaključili. Dobro se informirajte, kakšne so vaše dolžnosti, da ne boste čez nekaj mesecev ali let neprijetno presenečeni.

Se je tudi vam zgodilo, da ste zaprli svoje podjetje in od davčne uprave (Durs) prejeli potrdilo, da imate poravnane obveznosti, nato pa ste čez nekaj mesecev prejeli opomin pred začetkom davčne izvršbe, in sicer z naslova že zaprtega podjetja? Kako je takšen zaplet sploh mogoč? Ali ni postopek takšen, da lahko podjetnik svoje podjetje zapre šele takrat, ko od Dursa pridobi potrdilo, da je vse svoje obveznosti poravnal in da ne dolguje niti centa? Ker se je s podobnimi vprašanji ukvarjal že marsikateri naš bralec, smo za pojasnila prosili Durs. 

Na kaj morate biti pozorni, ko prenehate opravljati dejavnost?

Bodite previdni, ko imate opravka z Dursom.
Bodite previdni, ko imate opravka z Dursom. FOTO: Blaž Garbajs

Na Dursu so nam na zgoraj zapisana vprašanja odgovorili, da zaprtje podjetja (izbris iz poslovnega registra in prenehanje opravljanja dejavnosti) ni neposredno povezano s tem, ali ima zavezanec na dan zaprtja poravnane dolgove ali ne. Če bi bilo tako, ne bi izbrisali nobenega podjetnika, ki gre na primer v stečaj. "Drži pa, da se iz davčnega registra dokončno ne izbriše že prenehanega podjetnika, dokler ima neporavnane dolgove," so sporočili z Dursa.

Možno je torej, da od Dursa prejmete potrdilo, da so vaše obveznosti poravnane, a to potrdilo bo veljalo le do vključno tistega datuma, ko je bilo izdano. "Zato lahko pride do situacije, da zavezanec prejme potrdilo o poravnanih obveznostih, saj še ni oddal vseh obračunov, ki se oddajajo za nazaj," nam je razložila Tjaša Naraločnik z Dursa. Pri tem je navedla nekaj primerov, kako se lahko znajdemo v tovrstni situaciji.

Zavezanec je potrdilo pridobil na dan, ko dejansko ni imel že zapadlih neplačanih obveznosti. Poglejmo primer: potrdilo je na primer izdano letošnjega 13. marca, do 15. marca pa je bilo treba obračunati in plačati prispevke za socialno varnost za mesec februar. Če ti niso bili plačani 13. marca, ni bilo težav in si je zavezanec z lahkoto pridobil potrdilo o poravnanih obveznostih, a le do 13. marca. Torej na dan 13. marca ni imel neporavnanih obveznosti. Jih pa bo imel 16. marca, če 15. marca ne bo poravnal svojih obveznosti. Sistem bo dolg zaznal in sledijo ukrepi.

Poglejmo si še eno možno situacijo: sklepajmo, da je imel zavezanec na dan prenehanja opravljanja dejavnosti poravnane obveznosti. A pozabil je na naslednji korak – v 30 oziroma 60 dneh od prenehanja delovanja (rok je odvisen od vrste statusne spremembe oziroma prenehanja) mora oddati tudi davčni obračun za zadnje obračunsko obdobje poslovanja in v njem izračunati davek. Na podlagi tega izračuna nato nastane obveznost, ki jo je treba poravnati, čeprav je zavezanec že prenehal poslovati.

Možno je tudi, da je imel zavezanec takrat, ko je prejel potrdilo o plačanih davkih in prispevkih, dolg, manjši od 10 evrov. Zakonodaja namreč določa, da se dolga, ki je nižji od 10 evrov, ne izterjuje, prav tako se davčnim zavezancem izda potrdilo o plačanih davkih in prispevkih, če znesek obveznosti na dan zapadlosti ne presega 10 evrov. Zavedati se namreč morate, da se vsak dan zamude pri plačilu obveznosti kopičijo tudi zamudne obresti. Tudi če s plačilom obveznosti zamujate le kakšen dan, se bodo zamudne obresti beležile na vaši knjigovodski kartici. Glavnico boste sicer plačali, a dolg bo obstajal na omenjeni kartici. "Zneski so vsakokratno res lahko nizki, čez čas pa seveda narastejo. Ko presežejo 10 evrov, jih mora davčna uprava v skladu z zakonodajo seveda izterjati," je poudarila naša sogovornica.

Naraločnikova nam je postregla s še enim primerom, ko nastane obveznost po prenehanju delovanja podjetja in jo je treba nujno poravnati: ne smete pozabiti na obračun DDV, ki ga je treba oddati do konca meseca, ki sledi obračunskemu obdobju. Sicer pa je razložila, da je podobnih situacij in primerov, ko moramo po prenehanju poravnati svoje obveznosti, še nekaj.

Potrdilo že dobite, a s tem nadaljnje obveznosti ne prenehajo

Obvestilo Durs
Obvestilo Durs FOTO: 24ur.com

Je pa naša sogovornica še enkrat poudarila, da Durs potrdilo o poravnanih obveznostih načeloma izdaja na določen dan, pri tem pa upošteva plačila in predložene izvršilne naslove, po katerih je obveznost že dospela do dne, ko zavezanec zahteva potrdilo. Durs v času izdaje potrdila torej ne more z gotovostjo vedeti, ali bo po tem datumu prišlo do spremembe na strani zavezančevih obveznosti.

Zavezanec torej mora razumeti, da s pridobljenim potrdilom na Dursu zgodba najverjetneje še ni zaključena. Poskrbeti mora za vse svoje obveznosti, tudi po pridobitvi tega potrdila.

Koliko let ste lahko tarča davčne uprave?

In koliko let po zaprtju podjetja lahko še pričakujete, da Durs potrka na vaša vrata in terja dolg? "Zakonodaja določa, da pravica do izterjave davka zastara v petih letih od dneva, ko bi ga bilo treba plačati. V primeru naknadno ugotovljene obveznosti v davčnem nadzoru teče relativni rok zastaranja pravice do izterjave davka od dneva izvršljivosti odmerne odločbe. Tek zastaranja pravice do izterjave davka pretrga vsako uradno dejanje davčnega organa z namenom davčne izvršbe in o katerem je bil dolžnik obveščen. Ne glede na določbe o zastaranju pravice do odmere in izterjave davčna obveznost preneha, ko poteče deset let od dneva, ko je prvič začela teči. Pri tem obstaja izjema: in sicer davčna obveznost, razen zamudnih obresti, ne preneha, če je davčni dolg zavarovan s hipoteko in če je pred potekom zastaranja pravice do izterjave vložen predlog za izvršbo na nepremičnino," nam je še razložila Naraločnikova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nesramnez
03. 04. 2013 13.23
+7
če bi osebki na dursu opravljali svoje delo kot se spodobi vseh teh neprijetnosti pač nebi bilo
Ramzess
03. 04. 2013 12.12
-1
Obračuni za socialne prispevke se dajejo preko portala edavki, v kolikor ta dovoli, meni običajno ne, razen po nekaj poskusih v parih, ali pa šele po 15. v mesecu. Še enega, zadnjega imam za dat, ne vem če bo šlo danes, denimo.
Ramzess
03. 04. 2013 12.05
+0
"Ali ni postopek takšen, da lahko podjetnik svoje podjetje zapre šele takrat, ko od Dursa pridobi potrdilo, da je vse svoje obveznosti poravnal in da ne dolguje niti centa?" To ni izvedljivo, ker dokler je podjetje odprto nastajajo vedno novi dolgovi, vsak mesec.
24vohomurckov
03. 04. 2013 11.48
+7
..in novi finančni direktor bo zagotovo dvignil DDV...za zagon gospodarstva!!???.......sposoben je k stu mater!!!...ni kej!!
wizeman
04. 04. 2013 22.06
+1
Če bo dvignil DDV, bo dokazal, da je sposoben.
kekec.bi.mojco
03. 04. 2013 11.38
+7
Naša Hilda s tem nima problemov.
24vohomurckov
03. 04. 2013 11.47
+6
Terezinka
03. 04. 2013 11.47
+6
A je že vse zastaralo? Podjetja, ki so v stečajnem postopku verjetno ne bodo na tem seznamu
resslovenka
03. 04. 2013 11.02
+5
A danes malo al veliko brišete administrator?
24tweet
03. 04. 2013 11.03
+5
JežekTekaTeka81
03. 04. 2013 11.32
+4
Kar ne razume pobriše ... tega je 97%, pa to ...
24vohomurckov
03. 04. 2013 10.47
+35
.....o ti smolca ti.......durs uporabi vsa pravna sredstva in zakone,da dobi 100 evrov davčnega dolga medtem,ko milijonov ne zna pobrati....!!
resslovenka
03. 04. 2013 10.55
+5
24tweet
03. 04. 2013 11.00
+14
ja, ker se samo po riti praskajo. Najležje je vzet malemu človeku, ki že tako nima
Terezinka
03. 04. 2013 11.36
+8
Veliko malih je veliko denarja. Malim znajo, velikim pa ne obvladajo ali pa ne smejo
kawboy
04. 04. 2013 06.42
+1
Ja kar je za državo oziroma njih dobro se vse da, če je le volja. Za navadnega državljana, ki dela v gospodarstvu je pa ravno obratno in tako smo vsi enaki pred zakoni. Saj tudi preko sodišča ne more priti do dolgovanega denarja od dolžnika oziroma plače in ostalih dodatkov k plači, kot to velja za JU.
titoist
03. 04. 2013 10.45
+14
čas bi bil da se vrne sdk in stvari uredi tako kot nekoč, če nisi zadovoljil cesarja nema plače, nema invasticij in prekomernega zapravljanja in pretakanja denarja v privat žepe, pa zakonodajo popraviti z hudimi kaznimi kot recimo v italiji, če te dobijo da iamš na črno zaposlenega ti zaprejo firmo za nekaj časa plčaš veliko kazen in si tam kjer ni muh, pri nas pa lahko sebi polniš žepe , plače in porispevke pa obljubljaš dokler ne potopiš firme, ti, ti lumpi
resslovenka
03. 04. 2013 10.56
+5
Nečejo niti slišat o SDK. Bojda bomo dobili finančno policijo.
lepota in zdravje
03. 04. 2013 11.26
+5
Ukinili so SDK,da so lahko načrtovano, uradno kradli
Terezinka
03. 04. 2013 11.40
+6
Ukinili so SDK, da so lahko izvozili denar v tujino. Dokler je bil SDK v tujino podjetja niso mogla kar tako poslati denarja. Potem pa so kontrolo vseh velikih podjetij prenesli na davkarijo, ki ni imela niti znanja niti kadra. In veliki so delali kar so hoteli. Velika podjetja se je čez noč začelo obravnavati na način kot fizično osebo. Odpisi in odlogi plačil so se delali po kriteriju enakemu za malega obrtnika ali občana in podjetja s 1000 in več delavci
horhinjo
03. 04. 2013 10.40
+15
Država ni v službi ljudi ampak je v vojni z njimi !!!
resslovenka
03. 04. 2013 10.59
+5
Definicija o tem, kaj država je, je pri nas postavljena na glavo. Zato p*rjatli streznite se, ko bodo na obzorju spet nove volitve.
santamaura
03. 04. 2013 10.39
+17
Če pogledamo na stvar z kančkom domišljije je pa zelo zanimiva. Tudi ko bo konec sveta in zemlje ne bo več, bo DURS še nekaj let položnice po vesolju naokrog pošiljal
titoist
03. 04. 2013 11.01
+6
zakaj jih pa RKC - u ne pošlje, tudi oni bi lahko bili stranke v postopku in dale nekaj državi in ne samo vatikanu
santamaura
03. 04. 2013 11.42
+3
Menda je PapaRatzo zato odstopil, ker je Vatikan dobil položnico od DURSA na naslov Svetega Petra, ker je Jezus Lazarja obudil, ta je pa čisto znorel in rekel, da ne bo plačal
Kr en tm
03. 04. 2013 10.36
+8
"Zakonodaja namreč določa, da se dolga, ki je nižji od 10 evrov, ne izterjuje" ...ZAKAJ za vraga sem potem brez predhodnega opozorila dobil opomin pred izvršbo za 0,02€??? JA prav ste prebrali... 2 centa.
resslovenka
03. 04. 2013 11.00
+6
Hja, vsak cent prov pride, a ne? Sploh po izgubljenih miljonih in utajah še več miljonov!
Terezinka
03. 04. 2013 11.43
+2
Je pa res kar pravi TeamGB, da so pošiljali začetku leta take opomine, ki so nas stali več kot je bilo na njih napisanega. Pošiljali so jih vsem in vztrajali na prisilni izterjavi par centov, ki bi se lahko plačali pri naslednji položnici
marko4567
03. 04. 2013 10.21
+17
Naša zakonodaja je napisana za 2 tipa ljudi: za nesramno bogate in za ostale reveže. Uganite, koga naša zakonodaja ščiti?
Ramzess
03. 04. 2013 12.15
+1
Terezinka
03. 04. 2013 12.26
+1
Naša zakonodaja se izvaja le na malih davčnih zavezancih. Predpisi za velike dolžnike in velike gospode se ne izvajajo. Velik si najame odvetnike in uredi vse
Amasakul
03. 04. 2013 10.04
+10
jaz sem dolžen 30 eur državi - rubež baje pride - dam stare gate + zokne , pa še kake teniske se bi našle ... pridite rubit ... imam vse že pripravljeno ... prodajte pa na boljšem sejmu ...
GTR
03. 04. 2013 09.56
+6
Hočm 100 nazaj, da mam za Bruce Springsteen koncert, si slišal DURS!?
AndrejPaTo
03. 04. 2013 09.47
+28
Pa smo spet tam, pri pravilih banana republike. Super natančni pri birokraciji, ki nadzira malega človeka (10E?) in super neučinkoviti pri večjih zadevah, kjer firme ne spoštujejo pravil leta in se nič ne zgodi,
plotter123
03. 04. 2013 09.42
+23
v redu v redu in prav je tako, ni pa prav, da nekaterim pošiljajo opomine pred izvršbo za bagatelne zneske 10 , 20 , 50, 70 evrov, vključno z grožnjo izvršbe na nepremičnine , če po drugi strani takim, ki so "OBKRADLI " svoja podjetja zato da so kupovali nepremičnine svoji žlahti, zraven pa ostali dolžni DURSU nekaj sto tisočakov, takih obvestil o dolgu ne pošiljajo- aja seveda takim SDS vernikom so dali lepo TOTALNO HIPOTEKO v znesku 300.000 evrov na objekt ki je vreden 20.000 evrov. Res bananastan.
Kr en tm
03. 04. 2013 10.34
+6
ne samo da pošiljajo opomine za 10€, veseljaki pošiljajo opomin pred izvršbo za 0,02€. Jap... smiselno jim je plačevat pošto za 2centa. Tako da se res vprašaš a se zajebavajo al jim drek kaplja na možgane. Da ne omenim kakšen nateg je ta njihov veleumni novi IBM-ov software... Koji * pa še uporablja IBM-ove rešitve ?
Rde?iAlarm
03. 04. 2013 09.42
-2
V avstrijskem samostanu Šentpavel, starodavnem grajskem kompleksu z velikim posestvom in burno zgodovino, bodo dobili novega stanovalca. Po nalogu rimske kongregacije za duhovnike se tja začasno seli nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec.
titoist
03. 04. 2013 10.00
+12
gre na dopust ali umik iz javnosti, ker ga boli srce , da je nategnil toliko poštenih kristjanov in civilov
CtrlDelete
03. 04. 2013 10.45
+1
,,,potem gre pa na zdravljenje v eno avstralsko kliniko!
Terezinka
03. 04. 2013 11.50
+2
Skrili ga bodo, da ne bi povedal koliko in za koga je kradel Dejstvo je, da RKC ni obravnavana kot tajkun kar pa ne sporno je
jcl2010
03. 04. 2013 09.37
+3
ovce....beee beeee
boy36
03. 04. 2013 10.10
+11
ne mi smo ovce ,ki to dopuščamo ,namesto da bi šli dol pa zabetonirane uradnike na DURSU na cesto pregnal ,pa za vsakega zahteal kazen ,ki je naredil napako ,tako kot jo mi moramo sprejeti.Dokler bomo pa vse požrli kar nam bodo prinesli na pladnju bo pa tako,da se bodo delali norca iz nas ter nam grozi
Neznamsipomagat
03. 04. 2013 09.20
+15
"Kakšen bi bil svet brez politikov? Politiki sedanje in vseh prejšnjih generacij nosijo zelo veliko odgovornost, da se je ta svet znašel v hudi stiski, lahko bi rekli na robu prepada. Kako je možno, da ljudje tako lahkomiselno dajemo moč nekaterim neozaveščenim posameznikom, ki imajo uničujoč vpliv na celoten svet, na ljudi, naravo in živali? Verjamem, da si je že marsikdo postavil vprašanje zakaj sploh potrebujemo politike, če povzročajo svetu veliko več problemov kot ustvarjajo rešitev. Politika in države obstajajo samo zato, ker ljudje med seboj ne živimo v miru. Jasno je, da na začetku zgodovine človeštva ni bilo držav, ljudje so bivali v sožitju in harmoniji. Potem pa so nekateri posamezniki zaradi pohlepa hoteli imeti več zase in tako so se začele vojne za ozemlja. Ljudje so začeli deliti zemljo na moje in tvoje, kar je v dolgem časovnem obdobju privedlo do nastajanja meja, danes so to državne meje. Vse države na svetu so torej umetno ustvarjene zaradi konfliktov med ljudmi. Podobno velja za jezike. Si predstavljate kako veliko lažje bi se ljudje sporazumevali, če bi vsi govorili samo en jezik? Toda vse to je voda na mlin oblastiželjnim politikom, ki vsepovsod po svetu funkcionirajo po ego principu: deli, veži, vladaj. Zato je potrebno zelo z rezervo jemati izjave politikov, ko pogosto pravijo, da si želijo svetovni mir. Če bi vsi ljudje živeli v miru, tako v mislih, besedah in dejanjih, potem bi lahko tudi med seboj sodelovali. To pa si politiki ne želijo, kajti če so ljudje ozaveščeni in povezani, potem je z njimi težko manipulirati. Dober primer so enotni delavci, ki lahko s stavko dosežejo, da odstopi npr. njihov šef. Danes se vse več ljudi zaveda, da politiki v prvi vrsti predvsem skrbijo za svoje lastne interese in za interese peščice vplivnih ljudi. Dokaz za to je obnašanje opozicije in koalicije. Če npr. koalicija predlaga nek zakon, ki bi izboljšal življenje ljudi, potem skoraj praviloma opozicija glasuje proti zakonu. Kako je to možno? Zato, ker jim ni na prvem mestu blagostanje ljudi, pač pa oblast. In na oblast želijo priti tako, da blatijo in nasprotujejo vsemu, kar predlaga trenutno vladajoča koalicija. Ne glede na to ali so predlogi dobri ali slabi. Politiki iz nasprotnih strani najdejo praviloma skupen jezik samo v primeru, če se gre za njihove lastne interese. V Sloveniji je dober primer za to enotno podprt zakon, ki še naprej omogoča, da poslanec lahko hkrati opravlja tudi župansko funkcijo. In tako prejema dve nadpovprečno visoki plači. Mnogi ljudje iz tradicije hodijo na volitve, čeprav vedo, da njihov izbran kandidat, kljub zvenečim predvolilnim besedam in frazam, ne bo prinesel blagostanja. Morda se volivci premalo zavedajo, da s tem, ko obkrožijo nekega kandidata in stranko, tem ljudem dajejo energijo in moč. Ko ti izvoljeni politiki potem delajo v državi veliko škodo na račun večine ljudi, živali in narave, kdo je odgovoren za to? Oni? Res je, toda tudi tisti, ki so jim s podporo na volitvah dali moč.
hansola
03. 04. 2013 09.32
+1
Dokler se ljudem vceplja v glavo, da so jezik, vera in kultura del naše narodnosti, ki jo je treba pod vsakim pogojem zaščitit bo tako kot je. Če bi bila enkrat jezik in vera na celem svetu enaka bi bilo marsikaj drugače...
Slovenec-slovencu=pes
03. 04. 2013 10.10
+3
hahahah na začetku so ljudje živeli v sožitju. Ma nemoj. Kar jaz vem iz zgodovine, so ljudje vedno v vojnah in borbah. Še iz predjamskega človeka. Takrat zaradi hrane, danes pač zaradi denarja. Ljudje smo največje gorje, kar ga je lahko naša mati narava ustvarla. Dobesedno smo paraziti lastnega habitata.
malabolha78
03. 04. 2013 10.15
-1
Če ne bi bilo vere (in posledično cerkve - takšne in drugačne), bi bilo marsikaj drugače.
?\?~
03. 04. 2013 09.20
+20
Klemenčič: Imam občutek, da se politika odkrito norčuje iz nas
tao3
03. 04. 2013 10.08
+0
Se je, kaj bo pa sedaj bomo pa še videli.