Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Slovenska policija nas uničuje'

Sečovlje, 26. 04. 2008 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hrvaška policija je slovenskim protestnikom na Jorasovi domačiji preprečila dostop do cvetličnih korit. Podobnik zahteva, da Mate in Romšek odstopita.

Protestni shod
Protestni shod FOTO: Dare Čekeliš

Ob 20 uri zvečer se je zaklučil shod pri Jošku Jorasu na levem bregu Dragonje, ki ga je organiziral Zavod 25. junij. Protestniki so skušali v skladu s sklepom piranskega sodišča odstraniti cvetlična korita, ki zapirajo pot do Jorasove domačije. "Kjer je volja in sloga, je tudi moč," je za 24ur.com povedal Joras, ko smo ga vprašali, kako bo odstranil korita.

Približno 250 se jih je zbralo pred kontrolno točko. Udeleženci shoda so nosili slovenske in EU zastave. Na plakatih je bilo zapisano 'Hrvaška je okupirala slovensko zemljo in morje'. Udeleženec shoda je povedal, da so se zbrali, zato ker "imajo radi Slovenijo" in da je potrebno "nastopiti v skupni akciji".

Policija preprečila odstranitev korit

Hrvaška policija je udeležencem shoda na Sečovljah s kordonom preprečila odstranitev cvetličnih korit, ki zapirajo pot do domačije Joška Jorasa na levem bregu Dragonje. Med protestniki in hrvaškimi policisti je prišlo tudi do manjšega prerivanja. Na desnem bregu Dragonje še vedno čakajo tudi slovenski policisti, ki pa so dogajanje vseskozi zgolj opazovali. Hrvaški policisti so zbranim protestnikom povedali, naj se umaknejo, saj stojijo na hrvaškem mostu. Pozvali so jih, naj spustijo mimo tiste, ki želijo skozi mejno kontrolo.

Protestni shod
Protestni shod FOTO: Dare Čekeliš
“Politiki in posamezni ministri so se poskrili v mišje luknje”. Nobena stranka ni glede vprašanja meje naredila nič, je še poudaril Podobnik.

Mejni prehod je trenutno zaprt. "Na območju je večje število hrvaških policistov, pri slovenskih pa sem opazil povečanje aktivnosti. Če pa se bo kaj zgodilo, se bodo dovolj dobro skrili. Opazka je namenjena Romšku, Mateju in Janši,“ je za 24ur.com povedal Joško Joras.

Na shodu je tudi Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je povedal, da se bo zgodil narod, in da so tisti v Ljubljani krivi za obstoječe stanje. "Akcija je že uspešna. To je začetek prebujanja naroda. Kilava je država, ki ne zaščiti svojih državljanov. Vidimo, da so Hrvatje okupirali slovensko ozemlje. Dokaz so kordoni hrvaških policistov na našem ozemlju,“ pravi Jelinčič.

Branimo schengensko mejo

Podobnik je za 24ur. com dejal, da bodo ob Dragonji “vztrajali še eno uro, cel dan, potem pa še en mesec in več”. “Mate, Rupel in drugi so se poskrili, mi bomo čakali. Jasno je, da so nekaj govorili, spet nekaj drugega počeli” in dodal, da so se s Hrvaško dogovorjali o slovenskem ozemlju. Poudaril je še, da je nezaslišano, da so slovenski policisti našim državljanom onemogočili, da se jim pridružijo na protestu, saj so jim dejali, naj odidejo stran. “Ujeti smo med Hrvati in slovensko policijo” je poudaril Podobnik in zahteval, da minister Dragutin Mate in direktor slovenske policije Romšek odstopita.

Protestni shod
Protestni shod FOTO: Dare Čekeliš
V telefonskem pogovoru s predsednikom SLS Janezom Podobnikom pa je Marjan dejal sledeče: "Janez, če se zgodi to, bomo ostali, dokler ne pade ta izdajalska vlada, s tabo vred, Janšo in Ruplom. Tukaj so specialci, vsi smo ujeti. Janez, za božjo voljo, ali ne veš, kaj se dogaja. Slovenska policija nas uničuje. To je konec samostojne Slovenije. Ali smo prodani, ali smo izdani?", je še dejal Podobnik.

Na novinarsko vprašanje, ali ni današnji shod zgolj namenjen temu, da pridobijo politične točke, ki jih bodo vnovčili na parlamentarnih volitvah pa je dejal, da “Ozemlje ne sme biti stvar pogajanj, to je nadstrankarska zadeva, ščitili bomo Slovenijo. Jaz ne bom kandidiral na volitvah, Borimo se za to, za kar so poslanci plačani”, je še bil mnenja.

Na vprašanje, če se shod prelevi v mednarodni incident, ali ne bi to škodovalo Sloveniji kot predsedujoči EU, pa je Podobnik dejal, da “ne bo padla slaba luč na Slovenijo, mi branimo ozemlje in vode EU, branimo schengensko mejo”, je še dejal. Podobnik je še povedal, da njihov namen ni povzročiti incidenta. "Želimo vse dobro Hrvaški. Želimo jim tudi vstop v Evropsko unijo," je dejal pred zbrano množico.

Mate: Podobnik odgovoren za stanje

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je dejal, da je “Podobnik bil štiri leta podpredsedenik vlade, v letih od 1996-2000, kjer je bil zadolžen za kontrolo dela policije in reševanje mejnega vprašanja s Hrvaško, v tem času pa ni bilo narejeno nič”, je poudaril. Glede dela slovenske policije ob meji pa je Mate dejal, da “slovenska policija deluje po doktrini, da se izogiba konfliktom. Ni primerno, da bi policija reševala vprašanja meje”, je še omenil.

Na zornje kritike pa so v Zavodu 25, junij odvrnili, da je “ Mate je tudi lagal, ko je dejal, da je bil Marjan Podobnik v času, ko je bil podpredsednik vlade pooblaščen za reševanje mejnih vprašanj. Marjan Podobnik ni bil nikoli pooblaščen za reševanje mejnih vprašanj”. “Zavod 25. Junij je še enkrat pozval predsednika vlade, "naj nemudoma odstavi notranjega ministra Mateja, ki je danes ob Dragonji poteptal pravno državo”.


Shod prijavljen pri slovenski policiji
Tiskovni predstavnik hrvaškega notranjega ministrstva Krunoslav Borovec je za 24ur.com povedal, da današnjemu dogodku ne pripisujejo večjega pomena. Dejal je še, da bodo policisti ravnali v skladu z zakonom.

Shod so prijavili pri slovenski policiji, pri hrvaški pa ne, saj gre po oceni zavoda za nesporno slovensko ozemlje. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo slovenska policija udeležence shoda v skladu s svojimi pristojnostmi zaščitila.

"Na območju kontrolne točke Sečovlje je ustrezno število policistov, ki izvajajo svoje naloge v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili. Helikopter opravlja svoje redne naloge v zvezi z nadzorom državne meje. Slovenska policija bo tudi tokrat dosledno upoštevala dogovore o izogibanju incidentov na spornih območjih, ki sta jih sklenili Slovenija in Hrvaška, pri čemer se upošteva dejansko stanje na dan osamosvojitve Slovenije," nam je povedal tiskovni predstavnik policije Leon Keder.

Hrvaška: Shod ni prijavljen

Hrvaška policija je včeraj opozorila, da ni dobila prijave shoda, ki bo po ocenah Zagreba potekal na hrvaškem ozemlju in dodala, da bodo ravnali v skladu z zakonom o javnih zborovanjih ter "odvisno od okoliščin". Dodali so še, da v skladu z zakoni lahko pooblaščena oseba prepove, prepreči ali prekine zborovanje, ki je bilo napovedano, ne pa tudi prijavljeno na policiji.

Podobnik je povedal, da so na shod vabljeni tudi vsi poslanci DZ in drugi visoki državni predstavniki s predsednikom vlade Janezom Janšo na čelu.

Premier Janša je v petek izrazil upanje, da bo shod potekal mirno in dostojanstveno, menil pa, da nekateri vprašanje meje s Hrvaško vedno bolj potencirajo v volilnem letu. "Dragonja je bila vedno zbirališče v volilnih letih," je dejal Janša, ki je ob tem obžaloval, da "nekateri teh problemov, zaradi katerih bodo tam zborovali, niso rešili že v 90. letih, ko so imeli v rokah vse vzvode in je bila situacija manj komplicirana".

Več sto kilogramov težka cvetlična korita je Hrvaška postavila leta 2004, sedaj pa jih na podlagi pred dnevi izdanega sklepa piranskega sodišča lahko Joras odstrani sam ali s pomočjo drugih, in sicer na stroške Hrvaške.

Sklep o pravnomočnosti v primeru Joška Jorasa
Sklep o izvršbi v primeru Joška Jorasa
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni