Slovenija

Imamo pravila, a očitno niso učinkovita

Strasbourg, 30. 05. 2013 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina držav proti korupciji je znova pod drobnogled postavila Slovenijo. Menijo, da nas pri preprečevanju korupcije čaka še veliko dela. Posebej so se ukvarjali s slovenskimi poslanci, sodniki in tožilci.

Skupina Greco redno spremlja skladnost delovanja s protikorupcijskimi instrumenti Sveta Evrope v 49 državah članicah te organizacije.

Slovenija je izboljšala pravila o integriteti poslancev, sodnikov in tožilcev, vendar jo čaka še veliko dela na področju izobraževanja o integriteti in konfliktu interesov, pa tudi na področju boljšega izvajanja zakonodaje s področja preprečevanja korupcije, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Skupina držav proti korupciji (Greco).

Greco ugotavlja, da v Sloveniji obstajajo jasna pravila o vprašanjih, kot je sprejemanje daril in nezdružljivost funkcij za poslance, sodnike in tožilce. Opozarja pa, da bi bilo treba za to, da bodo pravila učinkovala, sprejeti kodeks obnašanja za poslance, vključno z navodili o nasprotju interesov, darilih in drugih ugodnostih, zlorabi informacij in javnih sredstev, stikih s tretjimi osebami, vključno z lobisti, in ohranjanju ugleda, ter izdelati mehanizem nadzora in sankcij.

Spravljanje denarja
Spravljanje denarja FOTO: Thinkstock
Skupina je izrazila zaskrbljenost glede odločitve prejšnje vlade, ki je tožilstvo prenesla s pravosodnega pod notranje ministrstvo, češ da bi to utegnilo voditi v zmanjšanje neodvisnosti tožilcev.

Greco poziva tudi k okrepitvi vloge vodilnih organov v pravosodju pri razvoju integritete in upravljanju s korupcijskimi tveganji.

Med priporočili je tudi, naj slovenske oblasti razmislijo o reviziji postopka za imenovanje sodnikov vrhovnega sodišča, zato da se zmanjša možnost za politično vplivanje.

Greco poziva, naj se za preprečitev nasprotja interesov uvedejo jasna pravila oziroma smernice za primere, ko sodniki ali tožilci odidejo v zasebni sektor.

Več sredstev za KPK

Priporoča še, da se za zagotovitev ustrezne opremljenosti za učinkovito opravljanje nalog, ki jih ima Komisija za preprečevanje korupcije v zvezi s poslanci, sodniki in tožilci, povečajo kadrovski in finančni viri komisije na področjih prijave premoženjskega stanja, lobiranja in nasprotja interesov.

Greco je sicer za Slovenijo pripravil 19 priporočil, njihovo izvajanje pa bo preučil v drugi polovici prihodnjega leta.

Ob tem KPK opozarja, da naša država še vedno ni implementirala priporočil tretjega kroga ocenjevanj Greco iz leta 2006 glede financiranja političnih strank in volilnih kampanj, zaradi česar je Greco že sprožil postopke zoper Slovenijo. "Komisija je na to dejstvo opozarjala vse zadnje tri vlade," so sporočili iz KPK.

Prav tako komisija izpostavlja, da je Greco zadnje poročilo s priporočili Sloveniji posredoval že oktobra lani. Vse do preteklega tedna pa se kljub večkratnim intervencijam in opozorilom KPK vlada z njim ni seznanila, zaradi česar poročila ni bilo možno objaviti.

Veber opozorila Greca jemlje resno

Predsednik DZ Janko Veber obljublja, da bodo opozorila in priporočila Greca vzeli "zelo resno". Dejal je, da so nekatera vprašanja v DZ zaznali tudi že sami.

Veber je med vprašanji, ki so se izkazala kot problematična in na katera so v DZ že začeli iskati odgovore, omenil področje porabe javnih sredstev, ki jih dobivajo poslanske skupine za svoje delovanje. Tako je po njegovem mnenju treba razčistiti, kaj se lahko financira iz teh sredstev, da ne bi prišlo do ugotovitev, da bi to ustrezalo definiciji korupcije.

"Seveda bomo morali še bolj organizirano pristopiti k reševanju vprašanj, ki so tudi v tem poročilu izpostavljena," je ob tem dejal prvi med poslanci. Tako je povedal še, da se je v zvezi z danes objavljenim poročilom Greca pred dvema dnevoma pogovarjal tudi s predstavniki komisije za preprečevanje korupcije. "Lahko pričakujete, da se bomo v prihodnjem obdobju resno lotili teh opozoril in skušali sprejeti ustrezne ukrepe, s katerimi bi to poročilo udejanjili," se je zavezal Veber.

"Nizka stopnja integritete in odgovornosti politike"

Oglasili so se tudi iz Transparency International Slovenia – Društva Integriteta, ki so vlado pozvali k takojšnjemu ukrepanju in ureditvi sodstva, tožilstva in poslancev. "Neetičnost, koruptivnost in zloraba oblasti nekaterih slovenskih politikov, funkcionarjev, visokih uradnikov in drugih javnih uslužbencev zmanjšuje zaupanje državljanov v vladavino prava in integriteto institucij," opozarjajo.

"To, da Slovenija še vedno ni uredila področja financiranja političnih strank in volilnih kampanj, samo dokazuje nizko stopnjo integritete in odgovornosti politike," še dodaja predsednica društva Simona Habič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Götterdämmerung
31. 05. 2013 09.06
+1
Ker so sodniki nedotakljivi in imajo dosmrten mandat, v katerem lahko uničijo na tisoče ljudi, preden jih dobijo predlagam, da v primeru očitne korupcije zanje uvedemo smrtno kazen. Naj ustrelijo prašiča na licu mesta, ker neomejena moč pomeni tudi neomejeno odgovornost, večna in neomejena pa je lahko edino smrt.
batom@pinkponk.com
31. 05. 2013 08.55
+1
ampak JJ je menil drugače, on je hotel KPK kar ukiniti
Jeanus1
30. 05. 2013 22.45
+3
Huhuhu, imeli bodo dela, da se bo kar prašilo!
Roman Golob 1
30. 05. 2013 21.39
+4
PRELEPO DA BI BILO RES!
Buena Vita
30. 05. 2013 19.49
+8
VEČINI SODNIKOV VZETI SLUŽBE IN JIH SPRAVITI NA HLADNO
?UDO
30. 05. 2013 21.19
+3
Pa advokati bi morali prikazati svoj prihodek in od njega plačati davek............................
majorb
30. 05. 2013 19.27
-6
Priznajmo si, vsi bi ravnali enako, če bi imeli tak položaj, to nam je prirojeno
mistake
30. 05. 2013 19.33
+7
Ne, nikomur ni to prirojeno ;) kvečjemu je privzgojeno, k čemur pa pripomorejo tudi zgledi vseh koruptivnih vodilnih, ki so iz minute v minuto bolj humani, etični, moralni........ :)))))
ferencz 1
30. 05. 2013 18.40
+13
Sodnikom odvzeti trajni mandat. To je edina rešitev.
Jožajoža
30. 05. 2013 18.18
+5
Posebej so se ukvarjali s slovenskimi poslanci, sodniki in tožilci.ena od vlad se celo zagovarja po sodiščih doma in evropi in to ravno zaradi podkupnin, ki jih je dobivala in jih še verjetno dOBIVA. od neznanih oseb na neznanem kraju. na tak način podkupovanja so še ponosni.
24uric
30. 05. 2013 18.00
+13
zamenjati komplet sodstvo in tožilstvo!!! vse drugo je samo nadaljevanje korupcije v sloveniji
?UDO
30. 05. 2013 21.21
+1
pa zmanjšati tudi število, saj jih imamo več kot polovico preveč.......
plotter123
30. 05. 2013 17.53
+16
NAJPRE je treba celotno VLADOI iz leta 1991 spravit v arest zaradi ukinitve zakona o ugotavljanju izvora premoženja - ta zakon je vsaj do neke mere preprečeval korupcijo , ki se je danes razpasla v SLO čez vse razumne meje
ubogislovenci
30. 05. 2013 17.45
+10
VSE ZAPRETI!!!
majorb
30. 05. 2013 19.29
+1
mistake
30. 05. 2013 19.30
+7
škoda davkoplačevalskega denarja ;) postrojit pred zid in javno......:)))))
malaraja
30. 05. 2013 17.29
+15
Dajmo lopovi, prestavite v drugo prestavo. Avto se pelje in ni več poti nazaj! Ljudje vas pozorno opazujemo in nič več ne bo tako, kot je bilo. Smešno je, ko govorijo o neodvisnosti tožilcev, mi pa imamo Barbaro Brezigar, ki svoje pristranskosti več ne skriva. Nasprtno, javno je znano, da je pomagala skrivati spise po predalih. Neodvisna tožilka? Ta se zadnjih 20 let niti pretvarja ne. A bo kdo kaj ukrepal, ali bo še vedno nalimana na vrhovnem tožilstvu delala sramoto?
24uric
30. 05. 2013 17.40
+5
itak na tv soočanjih za pred.države stala zraven zvira lol