Slovenija

Policisti zbrali podpise za referendumsko pobudo in napovedali nadaljevanje stavke

Ljubljana, 18. 04. 2012 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./Ni.J./STA
Komentarji
114

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta napovedala nadaljevanje stavke zaposlenih v policiji. Obenem sta sindikata zbrala 2500 podpisov, potrebnih za začetek postopka o referendumu glede vladnih varčevalnih ukrepov.

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta napovedala nadaljevanje stavke zaposlenih v policiji. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, bodo stavkovne aktivnosti prilagajali glede na potek pogajanj, trenutno pa se zmanjšujejo le stavkovne aktivnosti na mejnih prehodih.

"Stavka ni usmerjena proti državljanom, ampak proti vladi, ki trenutno očitno ocenjuje, da nas ne potrebuje," sta zapisala sindikata.

Po njihovem mnenju med potekom stavke ni bilo nobenih aktivnosti vlade, ki bi napovedala pripravljenost resno prisluhniti socialnemu dialogu. Ob tem izpostavljajo tudi torkovo sprejetje novele intervencijskega zakona, ki zamika izplačilo regresa za en mesec. Kot pravijo, se je vlada "za ta korak odločila brez uskladitve s sindikati, pod pretvezo, da zagotovi čas za pogajanje s sindikati".

Zaradi tega so zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve danes zbrali 2500 podpisov, ki so potrebni za začetek postopka zbiranja podpisov za odločitev o zakonodajnem referendumu. Vlogo za začetek postopka pa bodo vložili v naslednjih dneh, so še zapisali.

 

"Naša stavka ni napad na nikogar, naša stavka je izključno obrambni boj. Naš boj ni boj za neke ugodnosti ali bonitete, je boj za ohranitev dostojanstva in preprečitev uveljavljanja nekih novih razmerij," so ob začetku današnje stavke zapisali na spletni strani Policijskega sindikata Slovenije.
"Naša stavka ni napad na nikogar, naša stavka je izključno obrambni boj. Naš boj ni boj za neke ugodnosti ali bonitete, je boj za ohranitev dostojanstva in preprečitev uveljavljanja nekih novih razmerij," so ob začetku današnje stavke zapisali na spletni strani Policijskega sindikata Slovenije. FOTO: Blaž Garbajs

S tem ko sta sindikata v roku sedmih dni od sprejetja zakona zbrala 2500 podpisov, da vložita pobudo za zbiranje 40.000 podpisov, kolikor jih je potrebnih za razpis referenduma, sta dosegla zaustavitev uveljavitve zakona. Tudi sprejeti zakon se v tem primeru ne bi mogel objaviti v uradnem listu in se uveljaviti, ampak se najprej razpiše rok za zbiranje podpisov.

K referendumu pozval tudi Štrukelj

Na shodu v okviru današnje stavke javnega sektorja je vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj dejal, da se bodo prihodnjič po njegovih besedah zbrali v še večjem številu, če vlada ne bo ohranila socialne države in javnih storitev. "Če ne bodo slišali in sprejeli naših predlogov, gremo na referendum!"

Štrukelj je na današnjem shodu vlado pozval k pravičnemu dogovoru. "Če jim ta ne bo zagotovljen, bo država sprožila konflikt!"
Štrukelj je na današnjem shodu vlado pozval k pravičnemu dogovoru. "Če jim ta ne bo zagotovljen, bo država sprožila konflikt!" FOTO: Miro Majcen

Z zbiranjem podpisov je konec marca zagrozil že predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Takrat je dejal, da bo v primeru, če bosta vlada in parlament sprejela več kot 800 milijonov evrov težek predlog varčevalnih ukrepov, zveza organizirala referendum.

Vlada je 12. aprila potrdila predlog zakona za uravnoteženje javnih financ in ga po nujnem postopku poslala v obravnavo v DZ. Zakon za uravnoteženje javnih financ vsebuje nabor ukrepov na področju javnih financ, s katerim naj bi porabo znižali za več kot milijardo evrov in tako za letos omogočili znižanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke BDP, prihodnje leto pa bi se primanjkljaj spustil pod to mejo.

Minister Vizjak je po včerajšnjih neuspešnih pogajanjih s sindikati dejal, da bo vlada kljub nasprotovanju sindikatov nadaljevala z zakonodajo za uravnoteženje javnih financ in o rebalansu proračuna, če pa bi sindikati uresničili grožnjo in to zakonodajo zrušili na referendumu, potem pa "bo verjetno morala katera koli druga vlada poiskati boljše rešitve, verjetno bodo te ostrejše in izgubljali bomo nepotreben čas in denar, zato mislim, da kdor koli pride v tem planu B na vrsto, bo imel le večje težave in ne manjše," je odgovoril minister.

Preberite še:

Pozitivna Slovenija obstruirala sejo. NSi: 'To je anarhistično dejanje'

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Petek 1
19. 04. 2012 13.38
+0
že itak vas je preveč v policiji . Obpuščat je treba tam kjer jih je preveč in tam kje se nedela . Sramota za policijo . PREVEČ jamrate kaj pa penzjonisti in kmeti ! Dol z policijo sej smo prava policijska država, ki jih nerabimo tolko vsaj polovica jih je treba na cesto , ČE JE VOJNA JE VOJNA ZA VSE !
santamaura
19. 04. 2012 10.18
+1
Najprej podpišeš zapisnik o prekršku potem pa še pobudo za referendum, ker tisti, ki te je oglobil nima dovolj plače- Ojojoj pa kje jaz živim?
mariborcan12
19. 04. 2012 09.35
+3
Naj kar štrajkajo, jas sn ga žgal 260 po avtocesti, ko v Nemčiji.
fsad
19. 04. 2012 08.05
+1
če bo referendum bodo pandurji izgubili! ker folk jih že tako ne mara zdej še pa to! naj ga pa oni plačajo!
Janko_
19. 04. 2012 02.59
-3
kam bo šlo 800 000 000 "ukradenih" EURo (ne privarčevanih - ukradenih delavcam v šolstvu in drugim delavcem (ne funkcionarjem) v javnem sektorju) Stvar je v tem: Grčija dobi posojilo od Sloveniji v višini 387.812.452,00 EUR. Za Izgradnjo TEŠ6 pa najame kredit 400 000 000 EUR privarčevati želi 800 000 000 evro na uslužbencih, ki itak nimajo nič več. torej Grčiji gre denar iz našega žepa in gradnja TEŠ6 tudi. Gradbeniki seveda komaj čakajo teh "ukrepov", da se zgodi zgodba "o uspehu" Vegrad2, ko je bil umetni bankrot in odtek denarja v neznani smeri. Okoljevarstveniki pa so opozarjali, da TEŠ6 ni potrebna in zelo škodljiva za okolje in zdravje ljudi. In tudi: vsaka RKC ustanova v Sloveniji dobi od 2 000 000 do 30 000 000 letno, upam, da ne rabim dodajati link o Mariborski nadškofiji in njenih finančnih mahinacijah. Ne mi praviti pravljic o delitvah... tisti, ki imajo veliko, ne bodo delili niti centa, oni želijo vzeti tistim, ki nimajo in to so tisti javni uslužbenci in sicer učitelji, vzgojitelji.... za katere jim dol visi, saj to niso sodniki, generalni sekretarji upravnega sodišča, državni tožilci in drugi povezani s pravom nedotakljivi poklici. pravljice o pomoči brezposeljinim... ne mi jih prodajati, ker je laž.
Uporabnik811241
19. 04. 2012 06.36
+3
Ja grčiji posodili denar ,ki ga nikoli ne bomo dobili nazaj potem pa pišete komentarje ,da bomo jokali za Pahorjem !
Mr.JanHara
19. 04. 2012 06.38
+2
Buena Vita
18. 04. 2012 23.31
+8
NAJ GREDO NA REFERENDUM,REFERENDUMU NEBOM NIKOLI OPOREKALA,KER REFERENDUM JE GLAS LJUDSTVA OPOREKAM PA ZADOLŽEVANJU,OPOREKAM TROŠENJU NEZASLUŽENEGA,OPOREKAM PREZAPOSLENEMU JAVNEMU SEKTORJU,PRENAPIHNJENEMU IN BREZORGANIZACIJSKEMU POLICIJSKI MINISTR JE ŽE POVEDAL,440 TAKIH KI SLUŽIJO ZA MIZO PO VEČ KOT 2 500 EVROV SE NAJ SPOKA V PENZIJO IN BODO POLICAJI IMELI DOVOLJ ZAPLAČE
kleopatra-1
18. 04. 2012 23.40
+3
vprašanje, kakšen glas ljudstva je referendum. So določeni problemi, ki jij ljudstvo samo s čustvi ne more reševati. To je nekako tako, kot če bi tvojim otrokom povedala, da nimaš denarja za njihove nove čevlje, ker si dobila manjšo plačo, oni pa so seveda v večini in bi te čevlje od tebe brezkompromisno zahtevali. Kaj bi naredila?
Janko_
19. 04. 2012 03.02
-1
Če bi ti prebral vse varčevalne ukrepe bi ugotovil, da vse te vladne lari fari o tem, da s temi ukrepi skrbi za socialno ogrožene je en mit in da vlada misli, da Slovenci so res ste toliko nepismeni in zabiti, da tega ne boste niti v roke vzeli in prebrali še manj pa razumeli: torej to je skrb za brezposelne in socialno ogrožene ter tiste z nizkim dohodkom (gremo po vrsti) - plačilo otroškega vrtca se zviša, brezplačen vrtec za drugega otroka se ukine; - upokojenci s pokojnino nad 600 evro ostanejo brez enkrat-letnega varstvenega dodatka, tistim z nižjo pokojnino pa bo dodatek izplačan od 80 - 170evro; - subvencij za malico in kosilo, ki so veljale za vse šolarje ne bo več; - otroški dodatek se zniža za 10% - enkratletne subvencije za malde družine za reševanje stanovanjskega problema se ukinejo... - nosečnicam znižajo izplačilo porodniške (in to zelo občutno) - nadomestila brezposelnim se znižajo ... itd. kar se tiče plač pa je tako, potni stroški... že iz tega vidika je jasno, da vlada se resnično brije norca iz ljudi. Nekateri se vozijo v službe do 60 km in več... in vlada naj bi priznala le 4% vrednosti bencina... a to po tvojem ni norčevanje? in to naj bi bila skrb za socialno ogrožene, HALO??? Ne me basat.... dj no... nisem neumen. denarja ni v gospodarstvu, ker so ga pokradli gospodarstveniki, vlada in RKC.
Dark Cesar
18. 04. 2012 22.00
+2
zdej bodo pa kapci referendum sklical?........ po referendumu pride pa še policijska oblast....=))
Dark Cesar
18. 04. 2012 22.00
+0
zdrava.pamet
18. 04. 2012 22.08
+7
če je pri njih samo regres problem...z zamikom 1 meseca...je res hudo...a njih pa nič srce ne boli, ko napišejo naše nenormalne visoke kazni enemu delavcu,ki hiti v službo...
AKocmut
18. 04. 2012 21.45
+1
Vse ima danes pokvarjen okus Grenkost se zbira V predalih ust Stvarnost se maje Kot čoln S pretanko lupino Z jeklenim dnom Vprašam bajalico Kdaj bo prešlo Vse ima danes pokvarjen okus Bolečina blazní znotraj mene Ne krik ne molitev Je ne prežene Tokrat misli resno Pritiska me k tlom Vprašam prerokinjo Kdaj bo prešlo Vse ima danes pokvarjen okus Osamljenost izgoreva V mislih mojega dneva Vse, kar čutim Se spreobrača Notránja slepota Se vame vrača Vprašam cigančico Kdaj bo prešlo Pravi Ne bo Ne bo
motorka57
18. 04. 2012 21.09
+7
Šefom -vodstvu je treba plače znižat(pisarnarjem), terencem bi pa plače dvignu,ker za 700€ ne bo noben polcaj reševal pretepe na terenu.Tle je srž problema!!!
Tone 12345
18. 04. 2012 21.21
+0
blazno jih rešujejo,če ti pride recimo na pretep 150 cm visoka!!
uh...ja
18. 04. 2012 21.40
+1
vraz ....strup je v malih dozah...al nisi tega še nikol slišal...očitno pa sigurno ne doživu...hehe
Mr.JanHara
18. 04. 2012 20.54
+6
ZAKAJ RABIJO POLICISTI DVA SINDIKATA? Za dva dobro plačana sindikalista z aparatom vred!
Buena Vita
18. 04. 2012 23.25
+0
Mr.JanHara
19. 04. 2012 06.36
+3
Po tri v patrulji in psa, ki je edini šolan!
SimonaHamer
18. 04. 2012 20.44
+0
Naša pesem Moja pesem ni le moja pesem, to je krik vseh nas! Moja pesem ni le moja pesem, to je boj vseh nas! Biti mlad v teh težkih časih, to se pravi brez mladosti biti mlad, zreti starega sveta propad, skrivati premnogo nad, to se pravi biti mlad … Pa je vendar sreča biti mlad, biti mlad in poln nad! Karel Destovnik – Kajuh
Uporabnik811241
18. 04. 2012 20.41
+11
Hočemo referendum ! Referendumsko vprašanje se glasi - ali se strinjate da je v Sloveniji treba takoj za 50 % zmanjšat število zaposlenih v policiji !
b77
18. 04. 2012 20.44
+2
teddy33
18. 04. 2012 20.51
+1
upajta, da vama ne bo nihče hotel povoziti otroka, da vama nihče ne bo nič ukradel ali vaju ogrožal, hotel pretepsti, vama namerno poškodoval avto ali pa ga le poškodoval na parkirišču! Upajta, da vaju ne bo strah iti na nogometno tekmo in bosta slučajno stala med huligani, da vaju ne bo strah za otroka, ki se ne bo vrnil iz šole...upajta, da nikoli ne bosta izgubila kakšno stvar, da vama nikoli ne bo nihče ukradel kolo, vaju oguljufal, vama ostal dolžan denar! Upajta, da nikoli ne bosta izgubila telefon... in še tisoč drobnih stvari, ki jih rešujejo policisti!!! Ali res vsi mislite, da samo kasirajo na cesti!!?? Če res mislite tako, imate vse možnosti, da se zaposlite v policiji in se na lastni koži prepričate kako je, ko vas zezajo šefi in potem še ljudje na cesti, vi ste pa tista mogočna spužva, ki mora vse to posrkati vase in biti tiho, tudi ko je na robu preživetja!!!!!!!
Uporabnik811241
18. 04. 2012 20.55
+0
In koliko zadev procentualno rešite če tako delate sem prepričan ,da ne več kot 10% . Koliko razen koroške deklice ,ki so vam jo pripeljali na postajo ste jih pa našli ?! Ni vas treba ukinit le preveč vas je ker je v Sloveniji še vedno dva miljona prebivalcev kot pred 20 leti !
Uporabnik811241
18. 04. 2012 20.57
+1
In še to kriminal narašča zaradi revščine in tudi če bo trikrat toliko policajev tega ne morejo zajezit !
teddy33
18. 04. 2012 22.01
+1
in če še nisi ugotovil, se ravno zaradi tega danes stavka, da ne bo prišlo do takšne revščine, kot jo hoče Janša
Uporabnik740916
18. 04. 2012 20.28
+2
Mogoče pa bo potem spet kot v dobrih starih časih - narediš brezvezn prekršek, pustiš za dve malici, pa veselo dalje :)
Uporabnik811241
18. 04. 2012 20.42
+3
Ker so sedaj zelo pohlepni dve malici ne bosta dovolj !
Mr.JanHara
18. 04. 2012 20.51
+3
kalimeri
18. 04. 2012 20.25
+5
Dragi policisti, saj imate škarje in platno v rokah, da zmanjšate priliv v državni proračun. Napišite čim manj kazni in pol se naj petelinijo
ich123
18. 04. 2012 20.45
-2
resenik
18. 04. 2012 21.47
+0
Je neučinkovita pri tajkunih lovi pa samo kurje tatove in prehitre voznika
campari
18. 04. 2012 20.20
+4
Fantje,sami ste si izbrali poklic.Ravno danes je bil pogovor z enim izmed vas.Vem,imate odgovorno delo,toda dodatki so pa tudi,ne skrivat,prosim vas.Pa pojdite,če niste zadovoljni.Veliko jih bo pripravljenih stopiti med vaše vrste,ne se bat.......Spet boste izsiljevali....
matic cad
18. 04. 2012 20.21
+5
campari.....delo ki ga ti opravljaš si ga sam izbral in če te stavka ovira pri opravljanju dela pa pojdi nekam drugam v službo :) P.S kaj te sploh briga za druge zase poskrbi prvo
Uporabnik811241
18. 04. 2012 20.24
+4
Da ne bo pomote 80% zaposlenih v policiji so zato tam ker drugje niso dobili službe !
jastreb13
18. 04. 2012 20.31
+11
Vaši šefi imajo za svoje nedelo previsoke plače...predlagam, da spremenite plačni sistem znotraj policije....tisti, ki delate na terenu in ste vsakodnevno izpostavljeni visoki stopnji ogroženosti bi morali imeti večjo plačo kakor luftmeser v pisarni....predlagam tudi, da svojega sindikalnega predstavnika, ki leze šefom v rit in zagovarja šefovska stališča namesto vaših, da ga po hitrem postopku zamenjate....pravi sindikalist je s šefom ves čas na bojni nogi in ne njegov najboljši prijatelj.....
stumfika
18. 04. 2012 20.16
+3
Slovenci Tacen štrajka,ponos komunizma... ...sledi propadli referendum... propad komunizma... Hi,hi,hi...
Uporabnik811241
18. 04. 2012 20.16
-2
Policaji imajo v glavi ,da so oni pomembni saj naj bi vsak policaj z kaznimi državi prislužil vsaj 200 eur na dan ! So pa definitivno pozabili ,da je narod za toliko revnejši in se mora nečesa odpovedat ker se oni bahajo in preseravajo !
Uporabnik811241
18. 04. 2012 20.44
+4
Ne vem zakaj sem dobil minuse jaz sem samo napisal kaj mi je rekel en POLICA " vojsko je treba ukinit ,ker oni nič ne prinesejo , policaj pa vsak dan prispeva vsaj 200 eur " točno tako je povedal !
Mitja Osojnik
18. 04. 2012 20.08
+5
to delajte mate moj glas
stumfika
18. 04. 2012 20.07
+2
Fantje,to je TACENSKA šola... 10 učiteljev na 5 dijakov... Komunizem je vrednota... BANKROTA...Hi,hi,hi,...
Buena Vita
18. 04. 2012 20.18
+3
NEEEE,187 ZAPOSLENIH NA 65 DIJAKOV,POLICISTOV
Buena Vita
18. 04. 2012 19.59
-1
JAZ SEM PREPRIČANA DABODO JU OSTALI KMALI BREZ PLAČ,SAMO NAJ RUŠIJO VARČEVALNE UKREPE,MI KI SMO OTROKE ROJEVALI ZA SAMOSTOJNO ŽIVLJENJE NE DOVOLIMO DA BI NAŠI OTROCI PLAČEVALI KREDITE LENUHARJEM IN PARAZITOM,ČE BODO IMELI KREDITE SE BODO ZA NJIH ODLOČALI SAMI,NE SKORUMPIRANI ŠTRUKEKLJ IN SEMOLIČ
stefi1
18. 04. 2012 20.05
+2
Mitja Osojnik
18. 04. 2012 20.09
+0
Rudar
18. 04. 2012 20.21
+9
Rojevale in imele 12 mescov porodniške plačane 100%, po 6 mesceh pa tipi na porodnikško ve pa pit kafe in udrihat kako trpite.