Slovenija

Ignorirali poslanca

Ljubljana, 09. 08. 2006 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslancu LDS Alešu Guliču na zunanjem ministrstvu niso dovolili ponovnega ogleda depeš.

Pri ravnanju ministrstva gre po mnenju Guliča za ignoranco poslanca, njegovega dela in njegove funkcije
Pri ravnanju ministrstva gre po mnenju Guliča za ignoranco poslanca, njegovega dela in njegove funkcije FOTO: POP TV

Poslanec LDS Aleš Gulič je želel znova ogledati depeše slovenskega veleposlaništva v Avstriji v zvezi s problematiko dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, vendar mu na ministrstvu niso omogolčili dostopa do gradiva, češ da njegov prihod ni vpisan v urnik obiskov.

Gulič je poudaril, da je svoj obisk v torek z dopisoma napovedal zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu in državnemu sekretarju Božu Cerarju. Na MZZ pa so pojasnili, da je Gulič s svojo namero, da si depeše ponovno ogleda, v ponedeljek sicer seznanil državnega sekretarja na MZZ, vendar pa dogovora o današnjem obisku ni bilo.

Polanec LDS je meni, da mu na zunanjem ministrstvu ogleda nadaljnjih dokumentov niso omogočil, saj "so užaljeni, ker ni povedal, kar je videl ob prvem ogledu" v petek. Ob tem je znova poudaril, da vsebine depeš ni razkril, saj ga k molku zavezuje zakon o tajnih podatkih.

Kot pojasnjujejo na MZZ, je Gulič v telefonskem pogovoru z državnim sekretarjem Cerarjem v ponedeljek izrazil namero, da bi si znova ogledal depeše slovenskega veleposlaništva na Dunaju, na kar pa mu je Cerar odvrnil, da si je imel možnost ogledati vsa zaupna sporočila veleposlaništva v Avstriji že v petek, pri čemer ga ni nihče časovno omejeval.

Polanec LDS Gulič meni, da mu na zunanjem ministrstvu ogleda dokumentov niso omogočili, ker so užaljeni, ker ni povedal, kar je videl ob prvem ogledu
Polanec LDS Gulič meni, da mu na zunanjem ministrstvu ogleda dokumentov niso omogočili, ker so užaljeni, ker ni povedal, kar je videl ob prvem ogledu FOTO: POP TV

Cerar je v pogovoru tudi ponovno izrazil razočaranje, da poslanec Gulič javnosti ni razkril rezultatov petkovega pregleda spornih dokumentov, ter izrekel prepričanje, da "bi pregledi v nedogled škodili slovenski državi, slovenski diplomaciji, njeni učinkovitosti ter kredibilnosti slovenskih diplomatov pri tujih sogovornikih". Dogovora o tem, da bi si poslanec danes ogledal depeše, tako ni bilo, poudarjajo na MZZ.

Veleposlanik na Dunaju Petrič
Veleposlanik na Dunaju Petrič FOTO: POP TV

Gulič je po današnjem obisku na zunanjem ministrstvu poudaril, da gre pri ravnanju ministrstva za "ignoranco poslanca, njegovega dela, njegove funkcije, zlagali so se, da tega ne vedo".

Gulič bo zaradi tega po koncu dopustov predsednika države, predsednika državnega zbora ter predsednika pristojnih delovnih teles v DZ obvestil, "kako izvršna oblast, ministrstvo in minister za zunanje zadeve, delajo s poslanci in kako ne upoštevajo zakona o tajnih podatkih". Po tem zakonu ima namreč Gulič po lastnih navedbah pravico do ogleda brez posebnih dovoljenj.

Predsednik sveta koroških Slovencev Karl Smolle trdi, da je veleposlanik na Dunaju Ernest Petrič v imenu Slovenije soglašal, da bodo tiste organizacije koroških Slovencev, ki bi podprle kompromisni zakon o dvojezičnih tablah, dobile več denarja.

Poslanec LDS se je za pregled depeš na MZZ odločil, ker po njegovem mnenju kljub temu, da je zunanje ministrstvo 26. julija objavilo vsebino depeše s 13. marca 2006 o pogovoru predsednika Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjana Sturma z avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schuesslom, ni bilo mogoče ovreči trditev podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Karla Smolleja za Dnevnik 22. julija. Prvič si je depeše ogledal v petek, vendar pa njihove vsebine javnosti ni razkril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
10. 08. 2006 11.21
kgb: Ministrstvo za zunanje zadeve je dokaj pomembno ministrstvo, zalostno je le, da je v Sloveniji vodeno bolj po domace, brez pravih usmeritev in ciljev, in ga imamo bolj zato, ker ga naj bi imeli, ne pa za kar bi to dejansko moralo poceti. Ruplov MZZ je torej bolj Ministrstvo Za Zapravljanje kot pa Ministrstvo za Zunanje Zadeve...
kgb@akcija.net
09. 08. 2006 16.08
itak je to ministrstvo kr neki, znajo samo neke dopise pošiljat pa komplicirat
janezek123@gmail.com
09. 08. 2006 15.54
Zunanje ministrstvo je en kup dr..... Edino kar znajo je zapravljati denar z nekoristnimi konferencami (npr. OVSE). Za drzavljane in podjetja pa ne nudijo nobenih koristnih uslug, kvecjemu zakomplicirajo delo podjetjem, ki so aktivna v jugovzhodni Evropi (in se pri tem izgovarjajo na EU). Ni cudno, ce pa je zunanji minister ze del inventarja...
albertinum@excite.com
09. 08. 2006 15.31
Retema, edina nepismena oseba tukaj si ti. Če bi znal prebrati članek, bi videl, da Gulič ne mora komentirati gradiva, ker je zaupno! Kolikor vidiš, je toliko zaupno, da si ga ministrstvo ne upa pokazati niti poslancu in s tem krši zakon.
K_K
09. 08. 2006 15.21
tega ostarelega hipija jest še na dvorišče nebi spustil ! zadnjič je gledal 6 ali 7 papirjev, pa ni znal in razumel niti tega, če je petrič obljubil tisto kar ga obtožuje smelle. nepismeni lds poslanec !!!
albertinum@excite.com
09. 08. 2006 14.52
Gulič mogoče res nima kravate, ampak to še ni zločin. Je pa ministrstvo ravnalo protizakonito, ko poslancu ni dovolilo vpogleda v dokumentacijo. Kaj je hujše, človek brez kravate ali nezakonito in arogantno obnašanje oblasti?
rosomoh@email.si
09. 08. 2006 14.46
Naj se najprej uredi tale Guličić!
tadej.mrak@s5.net
09. 08. 2006 13.28
se den ki hoce stvari resvat na gverilski nacin.