Slovenija

Ibuparja ne prodajajo več

Ljubljana, 23. 03. 2012 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ibupar, ki so ga kot galenski izdelek prodajali v Lekarni Ljubljana, so umaknili iz prodaje. Umik protibolečinskega preparata, ki deluje tudi protivnetno, podpira tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar, ker gre po njegovi oceni za zdravilo.

Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja na ministrstvu ocenjujejo, da je ibupar, ki ga je Lekarna Ljubljana prodajala kot galenski izdelek, zdravilo. Napovedal je, da bodo v dogovoru z zdravstvenim inšpektoratom in javno agencijo za zdravila zahtevali trajen umik preparata s tržišča.

Ibupar so umaknili z prodajnih polic (simbolična fotografija).
Ibupar so umaknili z prodajnih polic (simbolična fotografija). FOTO: Thinkstock

Ibupar je namenjen lajšanju bolečin, denimo glavobola in zobobola, in deluje tudi protivnetno. Vsebuje zdravilni učinkovini paracetamol in ibuprofen. Lekarna ga je prodajala kot galenski izdelek in ne kot zdravilo. "Razlika je bistvena," pa pravi minister. Za uvajanje katerega koli zdravila so namreč predvideni posebni postopki zaradi varnosti, ki jo mora zdravilo zagotavljati. Ibupar pa postopkov ni niti začel, je dodal.

Na podlagi četrtkovega sestanka z zdravstveno inšpektorico in Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) upa, da bo zdravilo trajno umaknjeno s tržišča čim prej. Na vprašanje, ali bi moralo ljudi, ki jemljejo zdravilo, skrbeti, Gantar odgovarja, da verjetno ni tako hudo. A da se slučajno ne bi kaj zgodilo, mora vsako zdravilo prestati postopek, ki pokaže, da ga lahko uporabljamo na varen način, je poudaril.

Ibupar so umaknili iz prodaje

Iz Lekarne Ljubljana so zatem sporočili, da so ob pojavu dvoma iz prodaje že umaknili ibupar, "vse dokler se zadeva z ministrstvom za zdravje ne uredi". Poudarjajo, da gre za galenski izdelek galenskega laboratorija Lekarne Ljubljana, oblikovan v skladu s predpisi, ki urejajo izdelavo galenskih izdelkov in evropsko farmakopejo.

Po napovedih ministra Tomaža Gantarja lahko še v letošnjem letu pričakujemo nov zakon o lekarniški dejavnosti, ki bi uredil prodajo galenskih izdelkov.
Po napovedih ministra Tomaža Gantarja lahko še v letošnjem letu pričakujemo nov zakon o lekarniški dejavnosti, ki bi uredil prodajo galenskih izdelkov. FOTO: Miro Majcen

Navajajo, da je 18. januarja agencija za zdravila opravila nadzor nad proizvodnjo ibuparja in pregledala proizvodno dokumentacijo, vendar do danes še niso dobili nobenega odgovora. "Če za ibupar velja, da ni galenski izdelek, bi to veljalo tudi za vrsto drugih galenski izdelkov, ki jih izdelujejo galenski laboratoriji v Sloveniji," so zapisali.

Dodajali so še, da si Lekarna Ljubljana skupaj z Lekarniško zbornico Slovenije že dolgo prizadeva, da bi se področje galenskih izdelkov uredilo. "V nasprotnem primeru se lahko namreč zgodi, da bo proizvodnja v galenskih laboratorijih v Sloveniji ogrožena, kar bo najbrž edinstven primer v Evropi," so zapisali.

Umaknili so tudi metafen

Lekarna Ljubljana je leta 2010 že morala umakniti iz prodaje metafen. Agencija za zdravila je namreč takrat ugotovila, da bi morala lekarna izdelek za prodajo registrirati kot zdravilo. Okrajno sodišče v Ljubljani je nato konec februarja razsodilo, da mora Lekarna Ljubljana plačati dobrih 19.596 evrov premoženjske koristi, ki jo je pridobila s prodajo tega in še drugih zdravil, ki so jih prodajali kot galenski izdelek.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
23. 03. 2012 21.40
-1
Ibupar ni podobno aspirino ? to je oboje zdravilo, ki ga vzames po navodilo za glavobol ali podobne simptone. Ni pa potremno zdraviskega napiska zato..
ooo777
29. 03. 2012 19.42
+1
To DELAJO sam zato da bojo več denarja pokasiral, boli njih za paciente, tukaj se gre samo za denar. Vse povsod v tujini lahko kupiš katerokoli zdravilo brez recepta, ga plačaš in basta. Pri nas je sama birokracija pa veliko lončkov je pristavljenih.
ooo777
29. 03. 2012 19.43
+1
Samo za primir Aspirin je v Angliji 1euro v Sloveniji pa mislim 7 ali 8, veste koliko lončkov je tukaj in čigav interes je da se tako komplicira....