Slovenija

Hypo Leasing s tožbo nad nekdanjega direktorja Andreja Potočnika

Ljubljana, 14. 09. 2011 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
9

Banka Hypo Leasing je zaradi oškodovanja družbe vložila tožbo proti nekdanjemu direktorju Andreju Potočniku. Banka naj bi bila v spornem poslu oškodovan za 1,4 milijona evrov.

Predsednik uprave banke Hypo Alpe Adria v Sloveniji Alexander Picker
Predsednik uprave banke Hypo Alpe Adria v Sloveniji Alexander Picker FOTO: POP TV

Družba Hypo Leasing je zaradi oškodovanja družbe v poslu pri finančnem lizingu rotacijskega stroja Solna Commercial za družbo MTK Print vložila tožbo proti nekdanjemu generalnemu direktorju družbe Andreju Potočniku. Hypo naj bi bil pri tem poslu oškodovan za 1,4 milijona evrov, te pa naj bi si razdelili nekateri posamezniki.

V družbi Hypo Leasing so pojasnili le, da so zoper Potočnika res vložili tožbo, ker pa postopek še traja, podrobnosti ne morejo razkriti. So pa poudarili, da je bila tožba vložena z namenom, da se družbi Hypo Leasing povrne škoda, ki naj bi nastala v obravnavanem primeru. S tem Hypo Alpe Adria kaže aktivni pristop in s ciljem čimprejšnje celovite razjasnitve delovanja nekdanjih vodilnih v Hypo Alpe Adria, še pravijo v Hypo Leasingu.

Kot je STA izvedela iz neuradnih virov, naj bi Potočnik v imenu Hypo Leasinga oktobra 2007 sklenil pogodbo o finančnem lizingu z družbo MKT Print, predmet pogodbe pa je finančni lizing rotacijskega stroja Solna Commercial C800 v vrednosti 5,8 milijona evrov.

Plačilo za stroj je Hypo Leasing nakazal proizvajalcu stroja, družbi Solna Offset AB, in sicer v višini 4,4 milijona evrov. Družbi Wessex, ki naj bi bila posrednik pri prodaji stroja, pa 1,4 milijona evrov. Hypo je omenjena zneska (tudi posredniku) nakazal, kljub temu da je v predračunu proizvajalca družbi MKT Print zapisana cena 4,4 milijona evrov.

Potočnik je eden izmed vodilnih v Hypo Alpe Adria Bank, ki so jih avstrijski lastniki v začetku leta z varnostniki vrgli iz prostorov banke, pozneje pa so bili tudi odpoklicani. Poleg Potočnika sta bila v Hypo Leasing odpoklicana še direktorja Marcel Sumper in Aleksander Skubic, iz same banke pa predsednik uprave Anton Romih ter člana uprave Andrej Lah in Urban Golob.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kimg
14. 09. 2011 20.10
Janez Novak, ma kakšne ima to veze banka pri teh odločitvah? A je banka Hypo kriva da so vsa ta podjetja propadla? Ja verjetno! To kar se je zgodilo banki hypo s tole kradljivo upravo je stvar pohlepnega posameznika in tukaj je banka pravilno odgovorila, ko je prvega tožila. In tožiti bi morala tudi vse ostale ki so sodelovali pri teh poslih. Nadzora s strani države pa itak ni bilo, ker so se vsi prisesali zraven in imeli nekaj od tega!
myworld
14. 09. 2011 18.01
Janez Novak: zato pa gredo odgovorni v arest, Hypo sodeluje. Firma kot pravna entiteta ne more biti odgovorna, odgovoren je predsednik uprave ali direktor ki firmo vodi. Pozdravljam odločitev Hypa da te lopove spravi za zapahe
prašek
14. 09. 2011 17.39
A so dokazi pridobljeni zakonito ??? Da ne bo kakšnih proceduralnih zapletov ....
JanezNovakJohn
14. 09. 2011 17.16
Kdaj bo država tožila Hypo alpe adrija grup za zrušitev nekaj podjetij, kot so Vegrad, poslovno goljufijo in ponarejanja listin. Tudi pri NPU je hypo zraven. Delavci ki so šli po krivdi Hypo na zavod za zaposlovanje in jim država plačuje nadomestilo za bresposelnost......... Pa kaj je s to državo? Ali ne vidi lopovov? In ta lopov, polek ostalih,je Hypo. Hypo kot firma, je naredil škodo državi Sloveniji in njenim državljanom.
odbogaposlan
14. 09. 2011 17.04
edino pravilno! naj avstrijci naredijo čistko, če je naši ne vedo! in naj ga oskubijo do gat!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
14. 09. 2011 16.41
CUDI ME KAKO SMO SLOVENCI NAZADOVALI.NEVEM KAKO LAHKO SISTEM TAKO OPERE MOZGANE LJUDEM DA SE BOJIJO LASTNE SENCE.SEDAJ TOZIJO EDEN DRUGEGA V BISTVU SO PA TO SAMI LOPOVI BANKE PA NAJVECJI LOPOVI.CEZ 100 LET BOMO V EVROPI AMPAK JE TUKAJ EDEN PROBLEM DRUGO LETO JE KONEC LAZI IN LOPOVCINE .LEP POZDRAV
vetrolov
14. 09. 2011 16.28
kje so pa še ostale, večje "rabote" ?
myworld
14. 09. 2011 15.22
Edino pravilno! Odkar je šel Hypo posluje z dobičkom. Se vidi da je nova uprava in višje zaupanje banki. Če bi Slovenci v vseh firmah tako delali ne bi bila naša borza na dnu, korupcijo je treba izkoreniniti in kot vidim je Hypo prvi začel. Pohvalno, naj sedi 20 let.
vusek
14. 09. 2011 14.59
Edina pametna in logična poteza nove uprave banke, vso bivšo upravo, ki je naredila toliko škode banki bi morali že zdavnaj zapreti in vsi bi morali banki vrniti ves pokraden denar. Pričakujem še kakšno ovadbo s strani Hypa.