Slovenija

Župan: Hvaležni so nam tudi psi

Ljubljana, 17. 11. 2011 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikalisti redarjev bodo za presojo "butalskega odloka" verjetno res prosili ustavne sodnike. Župan občine Log - Dragomer namreč pravi, da ga ne bodo razveljavili, ker "nam hvaležnost izraža veliko ljudi, ker mirno spijo". Prijav ali glob sicer še ni bilo.

"Odloka ne bomo razveljavili, ker ima njegova uveljavitev pozitivne učinke v okolju. Hvaležnost nam izraža veliko ljudi, ker mirno spijo. Hvaležni so nam tudi psi, z laježem nas ne kličejo več, ker so lastniki poskrbeli za večjo udobnost njihovega bivanja ob ali v hiši," je sporočil župan občine Log - Dragomer Mladen Sumina. Po uveljavitvi odloka sicer ni bilo ne prijav ne glob.

V Sindikatu redarjev pozivajo k razveljavitvi odloka, ki so ga poimenovali "butalski", vendar župan pravi, da so jim hvaležni tako ljudje kot živali.
V Sindikatu redarjev pozivajo k razveljavitvi odloka, ki so ga poimenovali "butalski", vendar župan pravi, da so jim hvaležni tako ljudje kot živali. FOTO: Reuters

K razveljavitvi Odloka o varstvu javnega reda in miru v občini Log - Dragomer so včeraj pozvali tudi v Sindikatu občinskih redarjev Slovenije. V nasprotnem primeru so napovedali, da bodo ustavno sodišče prosili za presojo, saj je po njihovem mnenju nezakonit in protiustaven vsaj člen, ki prepoveduje oglašanje živali med 22. in 6. uro. V nasprotnem primeru je predvidena globa za lastnike.

Odlok o varstvu javnega reda in miru v Občini Log - Dragomer
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markym
19. 11. 2011 18.51
Kmet je dobil kar je iskal. Če nagajš drugim več kot 30 let, se zna zgoditi da bo komu tudi prekipelo. In krajanom je prekipelo. Tako da tisti ki ne poznate situacije v celoti ne flancajte nekaj v tri dni.
Jeanus1
19. 11. 2011 11.31
@letancaD dragi moj (ali moja), očitno si zelo nestrpno vzgojen, tebe moti vse okrog tebe, kar ti ni povšeči. Če misliš, da se da urediti vse s sankcijami in kaznimi, si podoben našim politikom, ki bi kaznovali vse po vrsti, samo da dobijo denar. S tem, da so vsi po vrsti, ali vsaj večina nesposobni. Če misliš, da sem kontradiktoren, če me živali motijo nekajkrat na leto, ti povem, da si kiksnil mimo. Se je pač kdaj treba prilagoditi, če sploh poznaš ta izraz. Mene je večkrat motilo nabijanje glasne glasbe ponoči, pa veseli pijanski kriki, zato pa raje kdaj slišim psa ali mačka, ipd. kot pa takšnega človeka. A zanje pa ni nobenega odloka, pa za divjanje motoristov po hosti?
pagan
18. 11. 2011 09.18
Vse to je del vaške kulture. Na vasi se je slišalo oglašanje živali v mestu pa pijančevanje (no tut na vasi kdaj;). kogar to moti dogajanje na vasi naj se preseli nazj v mesto, ker tisti, ki so rojeni na vasi ponavadi s tem nimajo problemov. imajo pa kmetje velike problem s psi prišleki, če se jim podelajo na travo, saj so pasji iztrebki strupeni za živali in pri kravah pozročajo bolezni kot so mastitis. zdravljenje mastitisa stane 50€ na vzgor, lahko pa ima krava trajne posledice, ki jih ozdravi le - zakol. O škodi, ki je povzročen pri odkupni ceni mleka zaradi mastitisa pa raje ne govorim... Tako, da je potrebno povsod skbeti bolj za pasje iztrebke kot pa za lajež, ki izzveni v noči...
rogi21
18. 11. 2011 09.11
To da psi ne smejo lajat v nočnem času ni nič novega, ker ne bo ne prvi in tudi zadnji ne, ki bi uvedel to prepoved, ampak potem nastane več problemov, ki pa na žalost ni pasji lajež. Ampak povsod, kjer so to sprejeli se je število ulomov povečalo. Psa se ne da izklopiti s klešči ali računalnikom - pozor alarm se pa da in v večina primerih so ta odlok odpustili............................................
cedomir
17. 11. 2011 21.12
bog se usmil s kakšnimi BRji je opravka na teh 24ur... Me zanima kaki bi vi reagiral če bi vam sosedov cucek lajal celo noč, vsako noč pod okno spalnice.... Ma nimate pojma, niste sposobni gledat objektivno na problem, pametne se delate a v stvari mate možgane na nivoju zlate ribice
-piko-
17. 11. 2011 19.11
Petelini bodo po novem šli spat z elastiko na kljunu. Še dobro, da se iz Brezovice na Vrhniko ponoči lahko še peljemo z avtom, ne bo več dolgo.
Marcel Korošec
17. 11. 2011 18.34
večina vas imate otroške komentarje ! kako da še nobeden ni pogruntal,da je za vsako oglašanje 100 evrov ! naprimer hov,hov,hov 300 evrov...kikikirikiki 600 evrov !! prav otrćji ste in dal vam bi psa pod okno od spalnice da bi videli kako je to ,če se pes dere celo noč in kako potem v službo ????
dreko123
17. 11. 2011 18.21
Še dobro da senica, kresalka & co ne živijo v občini Log-Dragomer, ker bi jih tak zakon precej prizadel. Senica bi zagotovo ugotovil da je zakon proiustaven...
Hugh_Mungus
17. 11. 2011 18.19
Ne vem čemu se tako pritožujete... Živim v bloku, moj sosed (podžupan) pa ima ob svoji hiši zraven našega bloka zaprtega psa (težkega cca. 80kg - že skoraj tele ne več pes) ki ga le redko vozijo na sprehode, ga imajo neprestano zaprtega na zanj namenjenem prostoru velikosti 3x3m, ga ne pridejo pobožat in se sploh ne ukvarjajo z njim. Ga imajo kot neko plišasto igračo, ki mora tam ždet in čakat, kdaj si ga bodo zaželeli. Vsako jutro ga nahranijo in napojijo, to je pa tudi vse kar zanj naredijo. Njegov box se nahaja cca. 10m v ogradi, tako da tudi direktnih stikov z okolico nima. Potem pa je pes seveda osamljen, prestrašen in neprestano laja - lajež tako velike živali, ima podobno jakost kot mukanje in kar doni po bližnji okolici. Laja podnevi in ponoči, neprestano. Ko se ga že sami lastniki naveličajo stopijo do njega, ga zgrabijo in naderejo. Pes se mi resnično smili. Lahko bi jih prijavil, vendar se res nimam namena izpostavljat, nenazadnje pa tudi nimam nobenega dokaza, ki bi ga lahko predložil, razen svojega pričanja in pričanja preostalih sosedov, če bi se za to odločili. Nihče se ne bo pritoževal, če tvoj pes 1x ponoči zalaja, ker se okrog tvoje hiše dogaja nekaj čudnega. Drugo pa so lastniki, ki ne znajo skrbeti za živali, jim omogočiti mirnega kotička, kjer bi bilo vznemirjenja manj in kjer ne bi bili izpostavljeni tolikim stresorjem zaradi katerih neprestano spuščajo glasove. Strinjam se pa tudi, da so petelini, krave in podobno del podeželja in je njihovo oglašanje nesmiselno omejevati, konec koncev pa se tudi te živali ne oglašajo brez razloga. Petelin ob svitu, krave, če so lačne/ogrožene/če je katera v težavah itd.
prehlad
17. 11. 2011 18.17
KAJ PA NA PODEŽELJU MORAMO POSLUŠAT JELENOV RUK IN TO Z MOJEGA DVORIŠČA .POTEM PA POKANJE KO NA FRONTI ,KO TO ZASLIŠIJO LOVCI .KAJ A SE DA TO PREPREČITI CELO NOČ NI MIRU.
Robert Ma
17. 11. 2011 17.54
župan naj pokliče tistega dresera iz nacional geografic kanala da mu pomaga pri vzgoji vaških psov!:)))
Robert Ma
17. 11. 2011 17.52
psi lajajo in karavana gre dalje!!
SENANDA
17. 11. 2011 17.33
OPROSTITE, VSAJ UPAM, DA GA BODO,PREKLICALI!SENAD..
MISOON
17. 11. 2011 17.19
Moram župana vprašati, kaj naj poleti naredim s ptičjim čivkanjem, ki začnejo čivkati že ob 4h zjutraj. Namreč jaz imam zaradi boljšega zraka odprot okno.
wild.spirit
17. 11. 2011 16.43
+1
nobena žival ni tako moteča kot so moteči cerkveni zvonovi... se spomnim dve leti nazaj na morju smo bili v apartmaju...hjoj dve cerkvi na območju kvadratnega kilometra in ena je zvonila ob sodih in ena ob lihih urah...meni se je kar trgalo:O to pa noben čepek za ušesa ne nuca
sonchk
17. 11. 2011 16.12
No,tkole je: 1.Pes je živo bitje in ima kot vsaka žival svoj nagon.Če mu torej ta nagon zaradi določenega razloga (naznan zvok,čuti nevarnost,nekoga sliši,...itd.) pravi naj laja,potem pač laja. To je njegov način opozarjanja na to,da se nekaj dogaja...že od nekdaj! 2.Ko pa se pogovarjamo o tem,da so psi nepravilno preskrbljeni in jim lastniki ne nudijo tistega kar jim po zakonu morajo...potem,pa naj tisti ki to opazi obvesti ustrezne inštitucije,ki so usposobljeni ukrepati v takšnih primerih in naj jim oni napišejo primerno kazen. Taki zakoni namreč veljajo na državni ravni in ne le lokalni. Torej psi lajajo iz različnih razlogov in to je neumno zatirati. Potem bi prav tako lahko pisali kazni za dojenčke,ki jokajo sredi noči in motijo stanovalce... Prosim....lotite se pisanja bolj koristnih in potrebnih zakonov :)
Leibniz
17. 11. 2011 16.05
Res je, da psi lajajo v nedogled zgolj in predvsem, če jih imajo gospodarji stalno na verigi, jih zebe na mrazu in so živčni, ker nimajo nič za početi ter potrebujejo družbo, so zdolgočaseni, tako da to v veliki meri drži. Toda to bi morali urejati na državni ravni, recimo z strogimi sankcijami oseb, ki mučijo živali in z kaznovanjem "verigarjev". Butalskost pa se začne z zahtevo naj bodo tiho krave in petelini. Na ta bitja človek nima vpliva. Petelina ne moreš naviti kot kakšno uro, kdaj naj se oglaša in isto ne moreš utišati kravo.
AA11
17. 11. 2011 16.00
Imam pa občutek, da minusirajo v glavnem tisti, ki ne znajo dreka pospravit za svojim cuckom...
AA11
17. 11. 2011 15.58
Rešitev za odvajanje psa proti lajanju(nekateri cucki se res derejo celo noč) je povsem enostavna; na Bolhi odtipkajte "ovratnica proti lajanju". Žal takih za politike še ni...
Tone 12345
17. 11. 2011 15.57
vse komentarje ki so se nanašali na poštenje so mi zbrisal!!!!