Slovenija

'Zaskrbljujoč odnos države do mednarodne humanitarne pomoči'

Ljubljana, 19. 08. 2015 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Humanitarne organizacije so pomemben steber v družbi pri spopadanju in premagovanju socialnih stisk. Iz slovenskih organizacij opozarjajo tudi, da so kljub majhnosti uspešni tudi pri humanitarni pomoči v tujini. A očitno podpore države nimajo, vsaj ne toliko, kolikor bi sami želeli.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ključno je sodelovanje
    02:16
    Iz SVETA: Ključno je sodelovanje
  • Iz SVETA: Čakajo na denar
    02:14
    Iz SVETA: Čakajo na denar
Paket Rdečega križa
Paket Rdečega križa FOTO: POP TV
Humanitarna pomoč je namenjena zagotavljanju preživetja prebivalstva, ki jih prizadenejo naravne nesreče ali konflikti, z odzivanjem na osnovne potrebe, kot so hrana, zavetje, čista voda in fizična zaščita. Osnovni cilj je torej lajšanje človeškega trpljenja in ohranjanje človekovega dostojanstva v primeru humanitarnih kriz. "Humanitarne organizacije si zato ob svetovnem humanitarnem dnevu želimo, da bi živeli humanitarnost vse dni in ne samo en dan v letu," so poudarili.

Leta 2008 je generalna skupščina Združenih narodov 19. avgust razglasila za dan humanitarnosti. Letošnji poteka pod geslom "navdihujemo človečnost sveta".

Humanitarne organizacije so pomemben steber v družbi pri spopadanju in premagovanju socialnih stisk. Kako pomembne so, je bilo jasno prav v zadnjih letih ekonomske in finančne krize.

Stopnja podpore humanitarni pomoči je pri Slovencih višja od evropskega povprečja. "Žal pa se kljub naraščajoči podpori Slovencev trenutne razmere za človekoljubno delo ne izboljšujejo, prej nasprotno, so vedno slabše. Povečuje se število nevladnih organizacij, ki tekmujejo za vedno bolj okrnjena sredstva, ki jih država namenja humanitarnim in razvojnim projektom v Sloveniji ter tujini. Glede na ukinitev resornega direktorata na MZZ bi lahko govorili celo o ukinitvi omenjenega vladnega sektorja," meni Maja Ahac, predsednica Humanitarnega društva ADRA Slovenija, ki je tako opozorila na dogodek, ki se je zgodil pred tedni, ko so ukinili samostojen direktorat za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Predstavnik italijanskega Rdečega križa na Siciliji pomaga migrantom.
Predstavnik italijanskega Rdečega križa na Siciliji pomaga migrantom. FOTO: Reuters

Njena kolegica iz Humanitarnega odzivnega centra Patricija Virtič meni, da gre za nesprejemljiv ukrep, saj bi morali v času, ko se potrebe po humanitarni pomoči po svetu povečujejo, organizacije pa se soočajo s številnimi izzivi pri zagotavljanju takšne pomoči, področje humanitarne pomoči okrepiti, ne pa ga še dodatno slabiti, saj so nevladne organizacije tiste, ki izvajajo projekte na terenu. "Spremenjen odnos države do mednarodne humanitarne pomoči in s tem organizacij, ki delujejo na tem področju, je zaskrbljujoč," opozarja.

Dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo je po mnenju Jane Lampe s Slovenske karitas ključno pri učinkovitem in hitrem nudenju mednarodne humanitarne pomoči. "Takšne rezultate organizacije najlažje dosežemo, če imamo na terenu dobro razvejano in usposobljeno lokalno mrežo, preko katere lahko nujna pomoč glede na dejanske potrebe hitro pride do ljudi, tudi v najodročnejših prizadetih območjih. Pri učinkovitosti pomoči je zelo pomembno tudi dobro sodelovanje in koordinacija pomoči med različnimi akterji na terenu," je poudarila Lampetova. 

Razdeljevanje pomoči po potresu v Nepalu.
Razdeljevanje pomoči po potresu v Nepalu. FOTO: Reuters

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos pa meni, da ima Slovenija dve dobrini, s katerima je lahko tudi z majhnimi sredstvi koristna v polju humanitarne pomoči. Gre za pomoč v znanju in pomoč pri razvijanju domačih znanj, obe pa sta pomembni za skupnosti v stiskah. Slednje namreč na ta način aktivirajo lastne vire, svoj lastni socialni kapital za pomoč članom družbe. Tudi posamezniki družbe, ki potrebuje pomoč, se aktivirajo.

Dodala je tudi, da so naši humanitarni delavci dobro sprejeti med različnimi narodi, kar je za delo na terenu in učinkovitost projekta izrednega pomena.

Kako pomembno je, da znamo pomagati

Palestinski reševalci med izraelskimi napadi na Gazo.
Palestinski reševalci med izraelskimi napadi na Gazo. FOTO: Reuters

Na današnji dan se poklonimo vsem tistim, ki tistim v stiski nudijo svojo nesebično pomoč. Velikokrat so pri tem ogrožena tudi njihova življenja, še posebej, če delujejo na konfliktnim območjih ali na območjih, kjer vlada izbruh bolezni.

Ob tem številni tudi poudarjajo, da je pomembno mlajše generacije učiti humanitarnosti.

 

Danes je svetovni dan humanitarnosti, namenjen spodbujanju dobrih del in solidarnosti. Hvala vsem, ki pomagate otrokom iz Botrstva.

Posted by Botrstvo on Wednesday, 19 August 2015

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LaFemme
20. 08. 2015 14.00
Sama sem bila del nevladnih organizacij in lahko iz prve roke povem, da Evropa nameni ogromno denarja za take projekte. Danes ima vsak tretji neko nevladno organizacijo, ki se ukvarja s takimi bedarijami da sploh ni za opisat, potem se pa prijavljajo na vse mogoče projekte. Ker so nevladni, imajo tudi na voljo brezplačne delavnice, izobraževanja in še sto stvari. Vsi samo vlečejo denar pod pretvezo, da pomagajo. Potem pa jamrajo, da nič ne dobijo.
1adler
19. 08. 2015 21.42
kaj pa doma,vi bi samo muslimanom pomagali
merdzan
20. 08. 2015 01.06
boljse da se jim pomaga tam kjer so kot da hodijo sem
bojer
19. 08. 2015 20.45
+4
Ni denarja za šolsko prehrano, ni denarja za izobraževanje, za oskrbo starostnikov, za socialno ogrožene, za obnovo cest, za pokojnine, za zdravstvo, za......Je denar za mobilce, je denar za zgrešene pravdne postopke, je denar za grke (zaslužijo menda boljše kot pri nas), je denar za begunec (tisti, ki potrebujejo pomoč, so ostali na ogroženih območjih), je denar za ........ Torej, na kratko, če nimaš za preživetje, daj ostalo tistim, ki imajo????
ONniON
19. 08. 2015 15.11
+9
najprej pomagat humanitarno svojim državljanov v revščini ki jih je vse več in ne vse manj
Transformerji
19. 08. 2015 14.11
+14
Edina pomoč, ki še lahko reši človeštvo , so kontracepcijska sredstva!
Transformerji
19. 08. 2015 14.16
+9
Enostavno povedano - parjenje je čisto naraven nagon, če pa spravljaš na svet otroke, pa še ti nimaš kaj jesti, potem je res edina pomoč - kontracepcija!
496344
19. 08. 2015 13.31
+9
Ko boste manj kradli,bo tudi veliko boljše
ROMELS
19. 08. 2015 13.24
+13
Držijo se pravila; poskrbi najprej zase potem šele za potrebne.
Transformerji
19. 08. 2015 13.11
+22
Pred leti sem poznal slovenko, ki je bila zaposlena pri Unicefu. Imela je tako dobro plačo, da je še mož zapustil službo in v imenu dobrodelne organizacije potoval po svetu. Pa se spomnim naše pomoči ob poplavh v Bosni - hrana je gnila v skladiščih, kar je bilo pa vredno, so pokradli tisti na vrhu! Dobrota je sirota in v našem svetu se ne izplača!
simple_mind
19. 08. 2015 13.02
+13
Ste najbrž že pozabili na vse mogoče "afere" vseh mogočih humanitarnih organizacij, na ?
ssecnik
19. 08. 2015 12.57
+16
OD MENE NIČ VEČ.
krnekilojz
19. 08. 2015 12.55
+21
Ko boste doma vsem pomoči potrebnim pomagali se greste lahko duvat v mednarodni prostor. Do takrat pa tišina in svoje tolste riti naredite malce manj tolste in pozresne. Banda voluharsta.
valjhunsinkajtimara
19. 08. 2015 12.33
+31
Rdeči križ ni humanitarna organizacija: je s.p. na katerem se zaposlujejo bivši politiki.. brunskole, ambrožič., ona debela pravnica...
valjhunsinkajtimara
19. 08. 2015 12.40
+23
ood vsake evra, ki ga daruješ, gre del tega evra za plačo Brunskoletove ( politična dvoživka iz PS in SD), Ambrožiča (bivši poslanec in ponarejevlac diplom) in Pirc Musarjeve ( ovetniško/pravniški plačanec ) ... od kar so zaposlili Brunskoletovo sem nehal darovati.
crazy but true
19. 08. 2015 11.46
+9
Ko bojo začeli resnično delovati v skladu z "njihovim poslanstvom", bodo dobili podporo. Dokler pa gledajo samo na to kako bi poskrbeli samo za svojo rit, pa nimajo kej biti "zaskrbljene nad tem koliko denarja jim da država"..
jenihvetes
19. 08. 2015 11.45
+17
a gospodična Brunskole še vedno greje stolček, kot nagrado za lojalnost SD mafiji? Kaj konkretno je ona naredila? Phasica
valjhunsinkajtimara
19. 08. 2015 12.34
+7
.. ne nakladaj.. brunskoletova je lojalna komerkoli z denarjem .. ne samo SD ...... :D
mikitr
19. 08. 2015 11.35
+17
bolj me sktbi humanitarna mafija,ki skbi za sramoto tem oganizacijam,nekateri pa iz tega denarja živijo grofovsko.