Slovenija

Hudourniški potoki ogrožali hiše

Ljubljana, 14. 09. 2009 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekateri Štajerci in Korošci so slabo spali, saj so reševali hiše pred meteornimi vodami in blatom, ki so grozile po močnih padavinah in neurjih.

Če imate fotografije ali video posnetke neurij, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Včeraj ob 20. uri so močne padavine zajele občino Dravograd. Gasilci so preusmerili hudourniški potok, ki je ogrožal tri hiše na Libeliški gori. Očistili so most na cesti Libeliče–Gorče, kamor je narasli potok naplavil večje količine vejevja. Ob 20.24 so gasilci hudourniški potok, ki je ogrožal tri hiše v Tribeju, speljali mimo objektov na regionalno cesto Libeliče–Črneče. Očistili so še obcestni jašek. Ob 20.24 so gasilci posredovali še na Goriškem vrhu in v sosednji potok speljali hudourniški potok, ki je ogrožal hišo. Tudi prostovoljni gasilci z Libelič, Črneč in Dravograda so reševali stanovanjske objekte pred hudourniškimi potoki. Nanešeni material na cesti Llibeliče–Gorče in Libeliče–Črneče je očistilo Cestno podjetje Maribor.

Po neurju v Dravogradu junija lani
Po neurju v Dravogradu junija lani FOTO: Jani Dolinšek
Ob 23.50 so gasilci v Paki pri Velenju sprali cestišče, na katerega je reka Paka naplavila zemljo, pesek in nekaj vejevja. Cesta Velenje–Dolič je bila dve uri le delno prevozna.

Včeraj ob 20.03 so zaradi močnih padavin v občini Ravne na Koroškem meteorne vode in manjši potoki zalili spodnje prostore treh hiš v naselju Ravne in Tolstem vrhu, kjer je voda z nanosi ogrožala hiši. Preplavila je glavno cesto Ravne–Dravograd in lokalno cesto Ravne–Strojanska reka. Gasilci so vodo izčrpali, tudi iz objekta mini hidroelektrarne. Okolico ene od hiš so z manjšim delovnim strojem sanirali domačini. Gasilci so na obeh poplavljenih cestah z odstranitvijo nanosov sprostili odtekanje vode.

Ob 20.15 je v občini Bled zaradi udara strele zagorela smreka. Na kraj dogodka so odšli gasilci, ki so pogasili goreče drevo.

Včeraj okoli 22. ure je neurje zajelo tudi okolico Doliča v občini Mislinja. Voda je zalila cesto in dvorišče hiše na Kozjaku in na cesto v dolžini 20 metrov nanosila večjo količino grušča. Ob 22.29 je začela naraščati tudi reka Paka, ki je z naplavinami zaprla most v Srednjem Doliču, na cesti Dolič–Vitanje pa je na več mestih nanosila večje količine grušča. Sprožil se je tudi plaz, ki je zaprl 20 metrov ceste Paka–Tolsti vrh pri Mislinji. Danes pa je nekaj pred 10. uro zaradi obilnih padavin potok poplavil cesto Črna-Koprivna.

Sivo in mračno vreme

V prihodnjih dneh vreme ne bo prav nič prijazno. Že danes smo se zbudili v oblačno jutro. Na Kredarici je snežilo, v nižinah občasno dežuje, predvsem ob morju lahko besnijo posamezne nevihte. Jutri bo v severovzhodni Sloveniji delno jasno, drugod bo oblačno z občasnimi padavinami, na Primorskem tudi nevihtami. V sredo in četrtek se bo nadaljevalo večinoma oblačno in občasno deževno vreme. Najmanj dežja bo v vzhodni Sloveniji, kjer bodo tudi krajša sončna obdobja. Temperature se ne bodo dvignile nad 20 stopinj Celzija. Več o vremenski napovedi ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Dežman
15. 09. 2009 21.25
tam ko piše paka-tolsti vrh pri Mislinji sem js doma, in lahk povem kako je blo----GROZNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
leon65
15. 09. 2009 09.59
tom.tom katastrofa si ti, KATASTROFA!!! Verjetno se res nisi videl PROSTOVOLJNEGA gasilca na delu. Ta Tvoj stereotip gasilca pa si ze enkrat zbrisi iz glave. Ce verjames govoricam in mnenju svoje familije, mi je zal, da nisi imel spoznat resnicnih gasilcev. Te besede, ki si jih napisal, dajo vedet kolk spostujes ljudi, ki za druge reskirajo svoj lajf? Si šel kdaj v goreč objekt, si kdaj reseval utopljence, si kdaj reseval ljudi iz gorečega objekta, si bil kdaj zastrupljen z dimom ko si reseval neodgovoren folk, si kdaj rezal pločevino na avtih v prometnih nesrecah, ko so bili poskodovanci huje telesno poskodovani. Si bil kdaj deležen žalosti svojcev, ozje druzine,... To je >lahko> vsakdanjik PROSTOVOLJNIH in to vsakdanjik POKLICNIH gasilcev. Priporocam ti da se malo informiraš o teh stvareh in kasneje sodi o tem. Lep pozdrav
lilyallen
14. 09. 2009 21.03
Kaj naj rečem kot tom.tom, so razlike med društvi in so razlike med podeželskimi in mestnimi, vedar ko se pa kaj zgodi pa vseno priskočijo na pomoč, pač če njim ustreza, da se nažingani okol vozijo, naj se so se pač sami tako odločili, vedar niso vsa operativna društva taka in se negode vsem operativcem na intervencijah, kjer lahko doživiš, spoznaš karkoli in začneš na življenje gledati drugače...nisem te mislil užalit, če boš to tako vzel, samo izražam svoje mnenje. Lep pozdrav
odkimasin
14. 09. 2009 18.28
Tem prostovoljnim gasilcem sploh ne gre tako slabo. Naši so letos kupil avto za 70.000 EUR, peljejo se 5 x na leto, pa še takrat so vsi pod gasom. Zdele jih že čakam, ko bodo prišli za koledarje fehtat. Sama zguba!
rubikon
14. 09. 2009 11.49
povojcek, vem, da NI naloga gasilcev, čistiti obcestne jarke! pristojni bi morali poskrbeti, da do katastrof ne bi prihajalo oz. da bi jih omilili (torej naj USTREZNA PODJETJA poskrbijo za svoje delo!!!), saj bi se veliko tega dalo preprečiti. še enkrat naj povem, da spoštujem vsakega, ki pomaga drugim. sem že povedal, da sem post prehitro oddal oz. da nisem bil pozoren na to, kako sem misel oblikovall. in sem se opravičil.
populus
14. 09. 2009 11.27
rubikon za jaške čistit so cestno podjetje in komunalan podjetja !ne pa gasilci ki potem zaradi varčevanja drugih podjetij oz fučkanja drugih podjetij rešujejo kar se rešiti da!gasilci niso komunala!tolk o tem
rubikon
14. 09. 2009 11.24
ej, to ni letelo na gasilce!!! sem še 1x prebral post in videl, da se ga res da narobe razumet. namen je bil, zakaj ODGOVORNI reagirajo šele takrat, ko je prepozno. drugače pa vsaka čast in pohvala gasilcem in tudi drugim, da v nemogočih razmerah pomagate ljudem, ki so v nevarnosti!!! se opravičujem. glede moje odraslosti in čiščenja jarkov: mogče sem starejši kot nekateri tule. drugače pa tudi našo vas ob vsakem močnejšem deževju ogroža voda, ampak vsak vaščan na toliko časa prekoplje (makedamsko) cesto, da voda odteče v jarek in ne k hišam. do zdaj še NA SREČO (razen uničene ceste, ki jo po vsakem nalivu popravljamo) ni bilo hujšega in tudi nocoj smo imeli mirno noč. še enkrat, oprostite, če sem kateregakoli užalil. to ni bil moj namen.
buzara
14. 09. 2009 11.16
rubikon,sprašujem se,zakaj nisi gasilec!
leon65
14. 09. 2009 11.03
Kdo mislis pa da so gasilci rubikon? Ce ti ni jasni kaj je njihova funkcija, mi sploh ne oisi takih bedarij? Hvala bogu, da ima slovenija toliko PROSTOVOLJNIH gasilcev, da lahko taki brezobzirni folk ko si ti mirno spi. 80 % škode povzroči človek in ne narava- špodo pa povzročajo ljudje profila kot si ti - nic ne nardeijo samo pluvajo po drugih. SVAKA TI CAST -vzami si cajt pa odrasti!!!
Jura112
14. 09. 2009 11.02
rubikon . . . . zato ker gasilci nismo za to, da bomo čistili obcestne jarke, zato so pristojne druge občinske službe, komunale, cestna podjedja ipd . . . mi smo zato da pomagamo, ko je naša pomoč potrebna, to je pa takrat, ko je nekaj ogroženo (življenje, premoženje . . .) na koncu koncev, rubikon, bi tudi ti lahko prej očistil jarek, če si vedel da je zamašen, pa ga nisi . . . ker verjetno to ni tvoje delo, sploh pa, nihče ti ne bi nič zato plačal . . .
rubikon
14. 09. 2009 10.50
zakaj gasilci obcestne jarke čistijo šele takrat, ko voda začne ogrožat poslopja? zakaj tega ne naredijo v lepem vremenu? potem bi bilo veliko manj "škode, ki jo povzroči narava" (veliko bi namreč lahko preprečili, če bi ukrepali preden pride najhujše).
Mawsyy
14. 09. 2009 10.18
p.s. pa nehte ze enkrat s to naravo ki vraca milo za drago... raje zacnite kej delat na tem, ne pa da samo pisete in klatite floskule.
erikferfoljo
14. 09. 2009 10.14
kaj je belček janševski, pojdi raje delat ko da tu klatiš neumnosti
tinka.tonka
14. 09. 2009 10.11
na avtocesti pred CE je bilo grozno. nekj pred polnočjo kar anekrat tako hud naliv, da ni bilo nič za videt..groza, ampak se je hitro umirli.
listje
14. 09. 2009 10.08
...ne, Pahorja danese žal ni, tuhta kako nas bo dodatno obremenil z davki,..
Mawsyy
14. 09. 2009 10.08
Tud mi na goriskem smo meli pestro ponoci... pa dezja ni blo tolko, bolj strele. Mi je ene trikrat srce skor pobegnilo...
Bella Ak
14. 09. 2009 10.01
narava nam vrača milo za drago.
jurjur
14. 09. 2009 09.44
Zakaj kažete sliko po neurju iz lanskega leta? Ali nimate nobene aktualne?
HOOONDAAA
14. 09. 2009 09.18
Sam da pahorja ni na prvi strani! Končno en drug prispevek!