Slovenija

Dežman: Sprava je zlorabljen pojem

Laško/Ljubljana, 03. 03. 2011 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zgodovinar Jože Dežman je ob drugi obletnici odkritja grobišča v Hudi Jami dejal, da je vse več tistih, ki imajo moč in jim razkrivanje zločina ni v interesu.

V mali dvorani rudniškega rova Barbara so zaenkrat okostja 801 žrtve, ki so bila forenzično že pregledana. Dostop do male dvorane so uredili rudarji Rudnika Trbovlje Hrastnik, zgodovinarji pa predvidevajo, da so v rovu Barbara posmrtni ostanki še več kot 3000 žrtev.

Po dosedanjih izkopavanjih gre sklepati, da so bili v Barbarinem rovu pobiti slovenski vojni ujetniki in civilisti, pripeljani iz taborišča na Teharjah, med njimi tudi ženske. Pobijanje je potekalo v več valovih, na več načinov, izvajale pa so ga slovenske enote Korpusa narodne obrambe Jugoslavije, pojasnjuje zgodovinar Dežman.
Po dosedanjih izkopavanjih gre sklepati, da so bili v Barbarinem rovu pobiti slovenski vojni ujetniki in civilisti, pripeljani iz taborišča na Teharjah, med njimi tudi ženske. Pobijanje je potekalo v več valovih, na več načinov, izvajale pa so ga slovenske enote Korpusa narodne obrambe Jugoslavije, pojasnjuje zgodovinar Dežman. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

"Huda Jama bo lahko zdaj dostojno dočakala dokončno ureditev. To pa bo takrat, ko bodo tudi še več kot 3000 trupel dvignili, pregledali in dostojno namestili v kostnico," je dejal vodja sektorja za vojna grobišča na ministrstvu za delo Marko Štrovs, ki je prepričan, da bo od vseh prikritih grobišč prav grobišče v rovu Barbara še najbolj urejeno. "Dela bodo končana, ko bodo vsa trupla iz prostora, kjer so bila ves ta čas prikrita, prenešena na pokopališča in v kostnico," dodaja.

Štrovs: Na tem področju ni bilo narejenega nič bistvenega

Po Štrovsovih besedah, v Sloveniji od 600 evidentiranih lokacij prikritih grobišč in še več tistih, ki so popolnoma prekrite, ni niti ene take, za katero bi lahko rekli, da je urejeno vojno pokopališče žrtev komunističnega režima. Štrovs poudarja, da se pri vojnih in prikritih grobiščih vseh žrtev revolucije v teh 20 letih zaradi politične moči pravzaprav ni naredilo nič bistvenega.

Za grobišče v rovu Barbara se je po Štrovsovih besedah vedelo že dolgo časa. Vsi so vedeli, a vendar tega nihče uradno ni potrdil. Zdaj je drugače, država je potrdila, da je tam množično grobišče in nihče tega ne more več prikriti, da je v njem okoli 4000 trupel, je še zatrdil.

Dežman: "To je tretje srečanje o Hudi Jami, v Hudi Jami pa še zmerom nismo"

Vse kaže, da bo kostnica urejena kar v mali dvorani rova Barbara.
Vse kaže, da bo kostnica urejena kar v mali dvorani rova Barbara. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Za zgodovinarja Jožeta Dežmana je ureditev kostnice v delu rova Barbara del nujnih ukrepov za ohranitev dostojanstva žrtev. "Ta rešitev omogoča, da vztrajamo pri tem, da se najprej izkoplje vse žrtve iz prvega jaška, potem pa se lahko opredeljujemo do tega, ali posmrtni ostanki ostanejo v tej kostnici ali se išče novo mesto za pokop," je dejal Dežman. O tem naj se sicer po njegovih besedah odločijo oblasti, prav tako pa naj o tem teče tudi intenzivna javna razprava.

"Tukaj je mentalitetni blok, ki pove, kam nas hoče nekdo usmerjati v tej družbi," opozarja Dežman in dodaja, da je sprava zlorabljen pojem.

Dežman se je na današnjem srečanju dotaknil okoliščin in procesov, ki so vodile do odkritja Hude Jame. Svoj prispevek o tabuizaciji in detabuizaciji je začel z besedami, da je "to tretje srečanje o Hudi Jami, v Hudi Jami pa še zmerom nismo". Oprl se na misli kolega Mitje Ferenca, ki je rekel, da "smo prišli do vrat svoje preteklosti, jih odprli, vstopili, zdaj pa ne moremo ven, da bi povedali, kaj smo videli". O krivdi in grehu ne morejo presojati morilci in vse več je tistih, ki imajo moč in jim razkrivanje zločina ni v interesu, se s Ferencem strinja Dežman.

Rov Barbara bo dostopen javnosti

Ko bodo v rovu Barbara prekopane še preostale žrtve iz jaška, bo prejeta odločitev o končnem kraju pokopa vseh žrtev.

Rov Barbara bo v urejen kot spomenik in muzej ter bo dostopen javnosti. Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je v zvezi z razglašanjem morišč in grobišč za kulturne spomenike državnega pomena na decembrski seji sprejela programska načela, med drugim tudi, da se kot državni spomeniki oziroma spomeniška območja razglasijo območja Kočevskega Roga, Teznega, rova Barbara v Hudi Jami in Teharje.

Denarja ni, aktivnosti stojijo

A glede na letošnji prepolovljeni proračun za vojna grobišča (876.000 evrov) Dežman meni, da se minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik kot resorni minister očitno ne čuti pristojnega za urejanje teh pomembnih vprašanj in bi mu ustrezalo, da bi vse aktivnosti pri raziskavi in urejanju prikritih morišč in grobišč zastale. Vse je namreč po Dežmanovih besedah odvisno od trenutne politike, zato komisija zahteva javno razpravo.

V rovu naj bi bilo še vedno okoli 3000 trupel, dela pa bodo končana, ko bodo vsa trupla prenešena na pokopališča in v kostnico.
V rovu naj bi bilo še vedno okoli 3000 trupel, dela pa bodo končana, ko bodo vsa trupla prenešena na pokopališča in v kostnico. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Do programskih načel komisije pa so se pozitivno opredelili na ministrstvih za kulturo in pravosodje. "Čakamo na ocene ministrstev za notranje zadeve, za okolje in prostor ter za finance in potem pričakujemo tudi obravnavo gradiva na vladi," je še dejal Dežman.

Štrovs: Ministrstvo denar porabilo za druge zadeve

V zvezi s proračunom za vojna grobišča je Štrovs omenil, da bi morala biti dela, ki so bila načrtovana za rov Barbara, izvedena že lani, ko je bil zagotovljen tudi denar za izplačilo. A je lanski denar po Štrovsovih besedah šel za druge namene v okviru ministrstva in ni bil porabljen za vojna grobišča. Tako bo večina že opravljenih del plačanih iz letošnjega proračuna, zaradi tega pa ne bo denarja za druga prikrita grobišča, še ocenjuje Štrovs.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
05. 03. 2013 15.26
+0
Gospod Dežman in vsi tisti, ki si sprave za obdobje iz pred 65 ali 68 let nazaj sploh ne želite ali si je ne morete predstavljat Povedat vam želim samo to, da nam druge poti kot sprava ni. V času vojn in po njih se po vojnih območjih dogajajo različne grozote. Take so se dogajale tudi pri nas. Podžigat potomce k sovraštvu na bazi nedopustnih dejanj izpred 70 let pa je le želja takih ljudi, ki sprave ne želijo. Fašizem, kateremu se je na žalost zaprisegel tudi del prebivalstva na Slovenskem, je naredil ogromno gorja. Dejstvo pa je, da so postavili spomenike in muzeje in narod živi dalje. Judje ne pljuvajo po Nemcih in Poljaki ne po Rusih. Življenje gre dalje. Mislim, da za vsako dejanje najde lahko nekdo opravičilo ali pa vzrok. Tudi pri nas imamo partizane in domobrance med vojno, ki iščejo vzroke in opravičila in povojni skrajneže med komunisti in pobite nasšrotnike. Predlagam, da v dobro naroda in potomcem nehate z većnim spodbujanjem sovraštva. Tu ni nobenega dvoma in nihče ne osporava, da so skrajneži pobivali vse možne nasprotnike. Ni tudi nobenega dvoma, da ni bilo zakonito ter ni dvoma, da bi za taka dejanja morali odgovarjati. Dejstvo pa je, da tistih krvnikov ni več med živimi in, da mrtvih nihče ne bo obudil k življenju. Če je mogoče v dobro vseh naredimo velik spomenik v OPOMIN IN V SPOMIN PRIHODNIM RODOVOM. Naj bo to rudnik. Naredite slikovno gradivo z vseh področji in cerkvico za dostojen spomin in prošnje. Zaključite pa s spoddbujanju k sovraštvu in iskanju političnih točk na mrtvih. Dovolite jim, da POČIVAJO V MIRU, MI PA ŽIVIMO V MIRU
Roman Hren
15. 02. 2012 12.49
+1
Sprava je res zlorabljen pojem, namenjen današnji dnevni politiki in delitvam. Nekoč smo slišali samo o partizanskih žrtvah, zdaj so te izginile in kar naenkrat so vse žrtve domobranske. V državi, ki bi si res želela sprave in skupnega življenja, bi že zdavnaj na vsa taka mesta namestili napis "V spomin mrtvim, živim v opomin" in zaključili to tragično obdobje. Ampak to ni v interesu tistih, ki jim to služi za nove delitve in prikrivanje odgovornosti njihove strani tudi za nedolžne žrtve, ki postajajo čedalje bolj zamolčane.
Terezinka
05. 03. 2013 10.08
+1
Poleg tega pa si v vseh službah za neko spravo in odkrivanje terorja urejajo dobre službe. Ni sporno, da so se dogodila dejanja vredna obsojanja in sojenja. Dejstvo pa je, da so žrtve in rablji mrtvi. Dejanja so sedaj le opomin in spomin. Vse drugo je le iskanje nekih zaslug za odkrivanje resnice, ki ne koristi ničemur. To obdobje ni spomenik kulture, ker kulturnega tam ni bilo nič
LXG
07. 03. 2011 07.40
-1
prašek 04.03.2011, 18:52 Eh moj Prašek.Slovenija je razcepljena med klerikalci in komunisti. Državljanska vojna se v bistvu v Sloveniji ni še končala. Eden izmed aktov sprave ,ki bi pripomogel h končanju te neumnosti bi bil tudi dostojen pokop teh ljudi. Dokler se komunisti in klerikalci ne boste med sabo zmenili in priznali vsak svoje grehe preteklosti bo Slovenija ujetnik preteklosti. Tvoji komentarji k temu ne prispevajo temveč še podžigajo sovraštvo. Iz tvojih komebtarjev sklepam .da imaš čez 40 let. Imaš otroke? Kaj jim boš povedal o zgodovini Slovencev? Da so partizani pobili in pometali v jame 12 000 izdajalcev, brez sojenja ,brez dokazov? Lepo sporočilo za prihodnost.
Terezinka
05. 03. 2013 10.11
+0
Bom ne vljudna, toda ne morem se zadržat, da ne rečem: odprite javna dela za prekopavanje grehov preteklosti. Druge rešitve nam ni. Smo v krizi in mrtvi, ki so bili tako zakopani 70 let bodo morali počakat, da se zadeve uredijo, če želite prekopavanje. Trenutno si pač potomci krvnikov in žrtev lahko privoščimo spomenik za vse teh sporov kdo je bolj in kdo manj kriv pa nam je dovolj
prašek
04. 03. 2011 18.52
+1
LXG 04.03.2011, 13:09 Sem že premislil ! Če potolčem podgano, misliš da bom čez nekaj let iskal njene kosti ???
LXG
04. 03. 2011 13.09
+0
prašek 04.03.2011, 12:41 Ma ni ti treba na drevo. Tvoja vrsta dobro uspeva tudi na tleh. Komentar kot si ga zapisal pa ni v redu. Dej pomisli malo.
Terezinka
05. 03. 2013 10.12
+0
Komentar ni pravi, toda dejstvo pa je, da na takih razpravah skrajnežev nabirajo točke le politiki, ki se z narodom igrajo kot takrat 41 do 50
prašek
04. 03. 2011 12.41
+2
LXG 04.03.2011, 07:46 Jaz pa na drevo, pa nikdar več dol, he, he
LXG
04. 03. 2011 07.46
+0
marjanka9 03.03.2011, 23:04 Nihče ne sodi v zapuščeno rudniško jamo. Tudi izdajalcem bi morali soditi in jih na podlagi dokazov obsoditi. Tako se to dela v civiliziranem svetu. prašek 03.03.2011, 17:1 Razočara si me.
Terezinka
05. 03. 2013 10.13
+0
Toda tudi kopanje brez konca ne koristi nikomur. Poglej I. svetovno vojno in spomenike. Niso kopali po celem ozemlju borb ampak naredili obeležja
marjanka9
03. 03. 2011 23.04
-2
mjolnir LXG treba je ločiti nedeolžne od krivih v teh jamah pa naj traja desetletja. Če je nekdo bil usmrčen zaradi politike ali pa kar tako, je SRAMOTA da počiva skupajh z nekom ki je prostovljno sodeloval z iztrebljevalci slovenskega naroda. Predstavljajte si ta postopek... Desetletja in desetletja in še vedno ni mogoče izvesti. Ostanke pokopati, organizirati obred z najvišjimi dostojanstveniki RKC, žrtvam in njihovim potomcem se bomo opravičili vsi Slovenci. Iskreno, saj smo vsi potomci ali sorodniki krivcev in potem zaključimo to zgodbo.
Terezinka
05. 03. 2013 10.17
+0
Kaj veš, da se to kopanje izrablja le za spore in prikazovanja groze. Kopanje ne odkriva več resnice. To resnico poznamo in tam kjer je pokopana naj se postavi obeležje. Teh sporov in tudi stroškov si trenutno ne želimo in ne moremo privoščit. Zavedaj se, da vse analize, kopanja in službe plačujemo in to so milijoni. Kaj res naši laboratorij kaj doprinesejo s takim delom. Kdo ima tukaj resnično korist?
marjanka9
03. 03. 2011 17.53
So me izbrisali:-) No, v muzeju bi nekdo delal. Vsaj eden. Služba za katero bi se zelo potegovali. Brisali so pa neke asociacije ne sortiranje na tiste, ki so se prostovoljno pridružili domobrancem in fašističnemu gibanju in tiste, ki so bili v to prisiljeni...
Terezinka
05. 03. 2013 10.22
+0
Da v muzeju bo marsikdo delal in tudi danes na teh dejanjih delajo in trošijo denar. Tam delajo vsi tisti, ki to podpirajo in trošijo javni denar To je trenutno javni sektor, ki si ga res ne moremo privoščit. mogoče bi to lahko kdaj kasneje. Sedaj bi ta denar bolj koristil znanost in univerzi v drugačne namene razvoja za jutri
marjanka9
03. 03. 2011 17.21
+0
Ne smemo pozabiti na gospodarsko korist. V današnjih časih vsako delovno mesto šteje.
marjanka9
03. 03. 2011 17.21
Ne smemo pozabiti na gospodarsko korist. V današnjih časih vsako delovno mesto šteje.
prašek
03. 03. 2011 17.15
+0
Še Dežmana bi zakopal med tiste izdajalske kosti !! Svoji k svojim !!
mjolnir
03. 03. 2011 16.17
+1
LXG treba je ločiti nedeolžne od krivih v teh jamah pa naj traja desetletja. Če je nekdo bil usmrčen zaradi politike ali pa kar tako, je SRAMOTA da počiva skupajh z nekom ki je prostovljno sodeloval z iztrebljevalci slovenskega naroda.
mjolnir
03. 03. 2011 16.16
-1
Kaj je zdaj z temi minusi?? Torej, četudi se nekomu DOKAŽE krivda na poštenem sojenju, in se ugotovi da je PROSTOVOLJNO bojeval na strani okupatorja, niti tedaj si ne zasluži strelskega voda?? E, minusarji moji, tisti ki ste ta komentar tako ocenili, NISTE nobeni ki terjajo pravico, pač pa navadni izdajalci, ki mislijo da je izdaja pravica. Ali pa niste razumeli komentarja, pol bom drugače povedal- brez obsodbe, brez preiskave ali nekdo sploh JE kolaboriral, in ČE je , ali je bilo prostovoljno ali pod prisilo, bi se osebno postavil PROTI vsaki izvensodni usmrtitvi, pa naj se gre za popolnega neznanca! A če bi po poštenem postopku prostovoljna izdaja bila DOKAZANA, še za lastnega člana družine ne bi mignil s prstom da ga rešim pred streljanjem. Vam je kaj bolj jasno?
LXG
03. 03. 2011 15.17
+3
Mrtvi so mrtvi. Karkoli so bili jih je treba dostojno pokopat.
sherum
03. 03. 2011 14.43
+1
santamaura03.03.2011, 12:017 Res je kar si napisal . Koliko je krvnikov , kiso zažigali domačije ljudi metali v ogenj izdajali soseda okupatorju , da jih je pokončal . Vsako zlo ki se začne se tudi konča pozneje z zlom. To samo življenje narekuje da je tako .
prehlad
03. 03. 2011 13.58
+2
TO DOKAZUJE KAKO PRETEKLOST SO IMELI.
marjanka9
03. 03. 2011 13.19
alphawolf Ja, mi smo majhen narod. Vsi imamo skupne prednike...
mjolnir
03. 03. 2011 13.10
+1
santamauta Odvisno od situacije, če bi se nekomu dokazalo da se je prostovoljno šel bojevat za okupatorja, pol mu sodišče mora dosodti smrtno kazen, kajti veleizdaja je zločin. Po drugi strani, to kar si napisal pozna izjeme- Američani so v Dachau pobili najmanj sto paznikov, to že ni zločin, za to si zaslužiijo medaljo.
mjolnir
03. 03. 2011 13.07
+0
beri66 Prav ali ne...tega se ne da določiti tako kolektivno! Vsak je primer zase! Poznam primere ko so ljudje bili prisiljeni da okupatorju izdajajo informacije itn. Ene so zvlekli v domobranske enote, ne da jih karkoli vprašajo, dezerterje so nemalokrat ubili- ja, domobrančki, ki nad temi novicami manete roke, to je druga plat zgodbe ki vam ne ustreza, a je vseeno resnična. Niso pa vsi tu not tako nedolžni, če vzameš orožje in se bojuješ za okupatorja PROSTOVOLJNO, pol si zaslužiš strelski vod, seveda po poštenem sojenju ki ta dejstva mora ugotoviti- tega pa tu ni bilo in TO je edino pomebno! ne pa da zdaj iz VSEH ki so tu zakopani delate koletivne mučence in junake, saj so med njimi tudi taki ki bi jih pošteno sodišče v vsakem sistemu obsodilo na smrt. Vsi so to storili po drugi svetovni vojni, seveda niso izkoriščali kolaboracije za strankarske obračune in so omogočili sojenja, to je razlika.