Slovenija

Golobič Mehu kar trikrat zagrozil s tožbo

Ljubljana, 14. 11. 2010 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Upam, da davkoplačevalci vedo, da se morajo pri projektu Teš 6 zelo držati za denarnico," opozarja Golobič, ki velenjskemu podžupanu Mehu zaradi obrekovanj napoveduje tožbo. Meh odgovarja, da ima dokaze in da ne ščiti Rotnika, pač pa 3500 delovnih mest v Šaleški dolini.

V nocojšnjem Tv Klubu se je poleg debate o trdnosti koalicije odvijala tudi vroča razprava na temo projekta Teš 6, v studiu pa so se soočili SD-jev predstavnik in prometni minister Patrick Vlačič, predsednik stranke Zares Gregor Golobič in velenjski podžupan Srečko Meh.

Razprava v Tv Klubu je bila precej razgreta.
Razprava v Tv Klubu je bila precej razgreta. FOTO: POP TV

Meh je na začetku izpostavil, da ga zanima le, zakaj se je zamenjava direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika sploh zgodila. "Kdo je tako pomemben, da v tej Sloveniji lahko odstavi direktorja firme, ki ta trenutek vodi 1.200.000 000 evrov vreden projekt? Če premier pravi, da ne ve za kadrovsko zamenjavo, ministrica za gospodarstvo pa je presenečena ... kdo za vraga potem vodi vse to?" je vprašal. Kot je znano, njegovi očitki letijo na Golobiča.

Meh je želel zamenjavo Rotnika že prej izvesti, pa mu je bilo to s strani šaleškega lobija prepovedano. Gregor Golobič v oddaji Tv Klub

Predsednik Zaresa mu je odgovoril, da so vse to pravljice. "Nocoj dajem gospodu Mehu priložnost, da se opraviči za žaljive obdolžitve, sicer bo moral te trditve dokazovati na sodišču. A mu je Meh odvrnil, naj ne grozi, temveč to naredi, saj mu lahko ta trenutek dokaže štiri laži. "Začuden sem, ker se Meh obnaša, kot da je direktorsko mesto državnega podjetja strankarska funkcija. To je škandal, ki ga v Sloveniji že dolgo nismo videli – da neke stranke mislijo, da lahko upravljajo s podjetji," pa je odvrnil Golobič.

Meh se je razburil, češ da ne bo dovolil, da mu nekdo očita, da ščiti Rotnika. "Mi v Šaleški dolini ščitimo 3500 delavnih mest, gre za več kot milijardo evrov vreden projekt, ki ga je treba izpeljati!"

Meh trdi, da ima Ultrine račune.
Meh trdi, da ima Ultrine račune. FOTO: POP TV

Golobič je na to odvrnil, da te ljudi le zavajajo. "Upam, da davkoplačevalci, ki to gledajo, vedo, da se morajo zelo držati za denarnico pri projektu Teš 6. Nekaterim se namreč zelo mudi vzeti plen, ki se pri tej investiciji očitno obeta. Obžalujem, da ste padli v to igro – vede ali nevede," mu je povedal. Nato je še enkrat naštel vse pomanjkljivosti projekta Teš 6, ki jih je Meh označil za laži in pokazal račun, ki je bil avgusta letos k njim poslan iz Ultre. "Gospod Meh, niste v Big Brotherju," pa mu je še zabrusil Golobič.

Direktor Direktorata za energetiko pri ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač ocenjuje, da bi lahko bil projekt Teš 6 ogrožen zaradi dosedanjega načina vodenja. Od novega vodstva HSE pričakuje, da bo naročilo finančno revizijo nekaterih poslov in da bo gradbeno dovoljenje za ta objekt izdano do marca prihodnje leto.

Debato je poskušal miriti Vlačič, ki je menil, da so pozabili, da je bila pred kakšnim mesecem za te stvari ustanovljena agencija. "Če je nadzorni svet naredil nekaj s stališča korporativnega upravljanja, danes za to ne odgovarja, ni več dolžan poročati in se o tem ne bo več pogovarjal. Tako zelo razgrete razprave okrog tega ne razumem. Če so bile pravne napake pri Rotnikovi razrešitvi, potem naj se to razreši tako, kot se to pravno razrešuje. Ne vidim zelo velikih težav, projekt je treba pač peljati tako, da bo tekel naprej in nehati komplicirati," je pojasnil.

HSE: Projekt Teš 6 ni ogrožen

Že popoldne so iz Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) sporočili, da zavračajo trditve o povezavi med Rotnikovim odpoklicem in domnevno na novo odprto finančno konstrukcijo Teš 6, ki so se pojavile v medijih. Čeprav je Teš pridobil okoljevarstveno soglasje, pa še ni pridobil okoljevarstvenega dovoljenja, brez katerega pa ministrstvo za okolje ne bo izdalo gradbenega dovoljenja ne za hladilni stolp niti za glavni pogonski objekt, ocenjujejo.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.

Kot so navedli, utegne zaradi zahteve dobavitelja glavnega pogonskega objekta, da morajo pred začetkom montaže objekta biti zaključena vsa višinska dela na hladilnem stolpu, priti do zamude pri začetku gradbenih del in posledično do posledic na časovno izvedbo samega projekta. Na nevarnost zamud je Odbor za aktivni nadzor Teša 6 v preteklih mesecih že večkrat opozoril poslovodstvo Teša, so dodali.

Vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar je namreč včeraj na Golobičeve očitke o pomanjkljivostih odgovoril, da so za vse pripravljalne izvedbe faze projekta Teš 6 dobili potrebna gradbena dovoljenja in da je odstavitev Rotnika odprla zaprto finančno konstrukcijo projekta. Prav tako je poudaril, da so zagotovili priklop v elektroomrežje ter da imajo okoljevarstveno soglasje agencije za okolje.

V Teš obstaja dokumentacija, do katere sedaj kot odstavljeni direktor ne morem, ki dokazuje, da je Ultra neposredno ali prek hčerinskih družb v preteklem tisočletju in tudi v sedanjem tisočletju izvajala tudi posle za Teš. Zadnji račun za njihovo opravljeno storitev je bil zagotovo plačan v drugi polovici letošnjega leta. Navedene Breznikove izjave smatram kot žalitev in napad na mojo osebno integriteto in bom zaradi tega sprožil tudi vse ustrezne postopke pred sodiščem. Uroš Rotnik

V HSE zavračajo tudi, da je Rotnikova zamenjava odprla finančno konstrukcijo in da so banke zamenjavo v vodstvu Teša sprejele z začudenjem. Kot so pojasnili, je "iz elektronske korespondence vidna zgolj zahteva po legitimnih pojasnilih in zamenjavi imena direktorja v dokumentih za podpis".

Ultra: Poslov s Teš ni bilo!

Na Mehove izjave, da je do zamenjave Rotnika prišlo zato, ker podjetje Ultra v Tešu ni dobilo posla, se je oglasil tudi direktor Ultre Gregor Breznik. Ta je izjave označil za neresnične in izmišljene.

"Družba Ultra niti sama niti prek katere koli od svojih hčerinskih družb ni v tem tisočletju poskušala pridobiti nikakršnega posla, vezanega na Teš, niti samostojno, niti prek drugih družb, niti se ni s komer koli dogovarjala za kakršne koli posle, ki bi bili vezani na Teš ali Teš 6," poudarja Breznik. "Takšne neutemeljene trditve in laži predstavljajo načrtno škodo družbi Ultra, zato bodo proti vsem, ki jih razširjajo, sproženi ustrezni kazenski in civilni postopki," je še napovedal Breznik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dukenukem
16. 11. 2010 00.37
kaj bo grozil golobič z sodiščem, če pa vsi vemo, kaj se dagaja na sodiščih, da zmerom zmagajo tajkuni in lopovi
Spagett
15. 11. 2010 14.06
Golobič je bil skoraj deset let generalni sekretar LDS. Meni to pove vse.
ivan
15. 11. 2010 13.52
-1
TEŠ 6 je zgrešena investicija!!! Uvoz iz Francije- jederske energije je bistveno cenejša od naše proizvedene iz TEŠ6!!!
smod.lak
15. 11. 2010 13.01
korintos 15.11.2010, 08:31 0 Makiles: Nekaj delaj, plačuj si drugi steber, potem boš pa imel večjo penzijo. Saj vedno visiš na tem forumu in jamraš pa pljuješ po Sloveniji. ********* Če prejšnje vlade in ta vlada s komplet podrepniki, ne bi tako kradli, nobenemu ne bi bilo treba plačevat v noben steber! Ljudstvo stran od PC-jev in ven na ulico odstavljat vlado!
Bogdan Binter
15. 11. 2010 12.50
Golobič je res perverzneš brez primere. Kot minister ustanovi agencijo, za vodjo postavi svojega oprodo- Kopača, nakar se javno spreneveda, da on z zamenjavami nima nič, da le agencija skrbi za novo kadrovsko politiko v elektrogospodarstvu ! ?On in njegova Ultra, pa seveda pri tem nimata popolnoma nič!!! Pa res misli, da še kdo v Sloveniji, naseda njegovim lažem? Seveda se popolnoma strinjam z njim v tistem delu, ko razbije Šaleški lobi in megalomansko neupravičeno investicijo.Morda si bo s tem delom prislužil nekaj pozitivnh točk, če ne bo kasneje namočil svije prste v medeno pogačo.
petdan
15. 11. 2010 12.24
Naloga premierja je, da nemudoma odstrani Golobiča in Kopača od korita pri TEŠ 6.
tirolec
15. 11. 2010 10.31
En drugega obtožujejo - vsi imajo pa isti interes - DENAR, ki je sveta vladar! Golobič s svojim ZARES in ULTRO pa je večkrat pokazal svoj direktni interes po tem DENARJU!! Slovenci pa še kar verjamejo in se puste poneumljati.
Spetsnaz
15. 11. 2010 09.31
"Upam, da davkoplačevalci vedo, da se morajo pri projektu Teš 6 zelo držati za denarnico," HAHAHAHAHAHAHAHAJHAHA Res smo osli !!! no...ni res ! Osel gre baje na led samo enkrat !
botjabotja
15. 11. 2010 08.36
volek 15.11.2010, 08:04 4 Ja kje pa so M-teorija, prašek, srebrnibreg, saintjozef, nefretete in ostali indijanci. Niti enega njihovega posta nisem zasledil. A jim šef ne dovoli? Admin daj kakšno temo na Janšo. Bodo takoj planili kot sestradani volkovi. Mogoče so v parlamentu...
Winds
15. 11. 2010 08.33
Golobič naj neha z nam tako znanimi politikantskimi govori: "upam, da gledalci, ki to gledajo, vedo, da se morajo zelo držati za denarnico pri projektu Teš 6. Nekaterim se namreč zelo mudi vzeti plen...". Za denarnico se moramo držati zaradi tako požrešnega državnega aparata in gospodarsko-političnih navez, katerih del je tudi sam. Še najmanj ga skrbijo "davkoplačevalci" ( ta izraz tako radi uporabljajo )
korintos1
15. 11. 2010 08.31
Makiles: Nekaj delaj, plačuj si drugi steber, potem boš pa imel večjo penzijo. Saj vedno visiš na tem forumu in jamraš pa pljuješ po Sloveniji.
bukefal
15. 11. 2010 08.22
Vse, kar smo včeraj pisali, je udejanjeno v ndanašnji anketi Dela. Največji (dva metra) ima najmanjšo podporo volivcev. Komaj 2,8% je zbral, Faliranec!!!
dule100
15. 11. 2010 08.17
Volek Hvala za trud, sem se ravno isto spraševal. Malo dolgočasno je postalo brez udarnikov !
dule100
15. 11. 2010 08.04
Zelo kratko in jasno je povedal S.Meh. Kdor laže, ta tudi krade. Mislim, da je sedaj tudi tistim, ki so do sedaj vrjeli v to vlado jasno, kaj se dogaja. Sicer je komentiranje postalo malo dolgočasno, ker so tudi najbolj zagrizeni obupali nad to vlado in nehali peti slavospeve tej vladi !
volek
15. 11. 2010 08.04
Ja kje pa so M-teorija, prašek, srebrnibreg, saintjozef, nefretete in ostali indijanci. Niti enega njihovega posta nisem zasledil. A jim šef ne dovoli? Admin daj kakšno temo na Janšo. Bodo takoj planili kot sestradani volkovi.
selector
15. 11. 2010 08.02
Zahec so konektani na davkoplačevalski denar in ker davkoplačevalci niso dovolj na lsdju in psihoza pojenjuje, sd načrtuje do konca mandata divje plenjenje državnih podjetij in premoženja, ker je to njihova zadnja prilika. Narod se je zbudil iz morečih sanj...
Dzugasvili
15. 11. 2010 08.00
Dedy15.11.2010, 07:155 A MI LAHKO GDO ODGOVORI, ČE OBSTAJA V SLOVENIJI ŠE KAKŠNA INŠTITUCIJA V KATERO NI UMEŠAN GOLOBIČ. Je, pogrebni zavod ampak baje tudi tle plačujejo visoke račune za štrom.......
opore?nik
15. 11. 2010 07.55
pri vsaki stvari kjer se omenjajo zaresovi golobič, kopač oražem nekaj ni v redu in bi morala proti kriminalna agencija prednostno začeti preiskovati primer ker pa pahor verjame svojemu ministru naj mu nastavlja hrbet,da dobi zahrbten udarec, kaćo si je vzgojil na prsih, škoda, da ne spregleda
lariy
15. 11. 2010 07.52
fsad 15.11.2010, 07:36 Tale je močna," trenutno me en drek briga za okolje pomembno je da imajo ljudje delo!" Upam, da ne boš že jutri protestiral zaradi zastrupljanja okolja in ljudi ter od države zahteval odškodnino.
micibond
15. 11. 2010 07.52
Upam da g.Meh tokrat ne popusti klienteli v Ljubljani in enako tudi delavci Šaleške doline.To je pa res že višek kar se dogaja od "zgoraj".