Slovenija

Teš pod drobnogledom Kosa

Ljubljana, 22. 01. 2010 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

HSE in Teš sta pozdravila odločitev vlade za podroben pregled projekta Teš 6. V prihodnjih tednih tako pričakujejo razjasnitev vseh dilem in odpravo pomislekov o Teš 6.

Zadevo kot tako pregledujemo, pogodbe še ne. Drago Kos

Komisija za preprečevanje korupcije pregleduje načrtovano investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), je povedal njen predsednik Drago Kos. "To bo zelo zahtevna stvar, zagotovo bo veliko dokumentacije, pa tudi očitki so zelo težki," je poudaril. Dodal je, da bo trajalo kar nekaj časa, da bodo zadevo pregledali, ob tem pa ni mogel napovedati, kdaj bodo z delom končali. "Bo zelo zahtevno in obsežno," je ocenil. Pojasnil je, da ga je prvi mož Holdinga slovenske elektrarne (HSE) Borut Meh sam poklical in ponudil vso potrebno pomoč. "Mi bomo najprej pregledali, kaj imajo na Tešu, nato pa bomo širili krog, odvisno od tega, kaj bomo potrebovali," je dejal.

Medtem so iz Teša sporočili, da so dokumentacijo komisiji že poslali in pričakujejo "skorajšnje poročilo. Na HSE in Teš pozdravljamo odločitev vlade, da v dveh tednih pridobi vso relevantno dokumentacijo, povezano s to naložbo, kar bomo tudi pripravili v najkrajšem možnem času," so sporočili iz Teša. Hkrati so izpostavili, da so na spletni strani objavili protikorupcijsko klavzulo, kakršna je v omenjeni pogodbi. "Seveda pa so popolnoma nerealna pričakovanja, da bomo javno razgrnili celotno pogodbo. Gre za poslovni, predvsem pa pravnoformalni odnos med podpisniki, ki temelji na varovanju poslovne skrivnosti," so še poudarili.

Odziv Zagožna in Kotarja

V prihodnjih tednih v HES in Teš pričakujejo razjasnitev vseh dilem ter odpravo pomislekov, povezanih z gradnjo Teš 6, tako s strani vlade kot s strani komisije za preprečevanje korupcije.
V prihodnjih tednih v HES in Teš pričakujejo razjasnitev vseh dilem ter odpravo pomislekov, povezanih z gradnjo Teš 6, tako s strani vlade kot s strani komisije za preprečevanje korupcije. FOTO: J.B.
Zadevo kot tako pregledujemo, pogodbe še ne. Drago Kos

Odzvala sta se tudi nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen in direktor podjetja Sol Intercontinental Peter Kotar, ki naj bi bil po pisanju časnika Dnevnik povezan z Alstomom, ki bo dobavil opremo za Teš 6. Zagožen je poudaril, so takrat - čeprav s sodirektorjem HSE Viljemom Pozebom nista bila vključena v pogajanja z Alstomom in pogodbe tudi ni pripravljala HSE - od Teš zahtevali, da ravna po istih principih, kot da bi šlo za javni razpis po zakonu o javnih naročilih, čeprav pogodba ni bila zavezana določilom zakona o javnih naročilih. "Zato so v pogodbi tudi vse ustrezne protikorupcijske klavzule." Spomnil je, da je pogodbo z Alstomom podpisal direktor Teša Uroš Rotnik, sam in Pozeb pa sta jo le parafirala. "S tem sva le potrdila, da za njo stoji tudi HSE," je izpostavil in dodal, da odločno zavrača vsaka namigovanja in podtikanja o napakah in koruptivnosti.

"Imeli smo smolo, da se je pogodba podpisovala v trenutku, ko so bile cene elektrike najvišje v zgodovini." Dodal je, da so bile cene elektrike v času podpisa pogodbe 100, 110 evrov za megavatno uro, skladno s ceno elektrike pa so poskočile tudi cene izdelavnih materialov. "Ko smo projekt blok 6 podedovali od prejšnje vlade in prejšnjega vodstva HSE, je veljalo, da en megavat instalirane moči stane en milijon evrov, torej bi naložba stala 600 milijonov evrov. Potem pa se je to razmerje povsod po svetu spremenilo na 1:1,6 in naložba je pristala pri milijardi evrov in čez," je pojasnil. V pogodbi so po Zagožnovih navedbah določila, da se cene materialov tudi znižajo, če padejo cene surovin na borzah. "Zato sva tudi s Pozebom, takoj ko je nastopila kriza in z njo padec cen materialov, zahtevala ponovna pogajanja za znižanje cen opreme," je še pojasnil.

Kotar je zanikal kakršno koli poslovno sodelovanje v zvezi z izgradnjo Teša 6 in kakršno koli povezavo z Alstomom, ki bo dobavil opremo za Teš 6. "Pri pripravi razpisne dokumentacije za tehnološko opremo je sodelovalo podjetje Cee, ki ima visoko usposobljene strokovnjake z dolgoletnimi izkušnjami tudi na področju energetike, vendar nisem direktor tega podjetja in sem z njihovim poslovanjem seznanjen samo kot solastnik podjetja." Dodal je, da na tekoče poslovanje podjetja Cee nima nobenega vpliva. "Skupaj s svojim podjetjem sem največji, ne pa večinski lastnik Cee," je izpostavil in dodal, da ima kot fizična oseba v lasti 26-odstotni delež, podjetje Sol Intercontinental pa še 19-odstotni delež v Cee. "Namigovanja, da naj bi jaz kot solastnik Ceeja kakorkoli vplival na izbor dobavitelja, so v celoti neutemeljena in zame žaljiva."

Pojasnil je, da je Sol Intercontinental ekskluzivni zastopnik za nudenje proizvodov in storitev Alstoma Hrvatska, ki pred leti, ko so začeli poslovno sodelovati z njimi, še ni bil član koncerna Alstom. Kot je navedel, so za slovenske družbe posredovali pri nakupu Alstomove opreme iz Hrvaške, pred osmimi leti so preko javnega razpisa dobavili opremo za RTP Medvode in RTP Labore proizvajalca Gec Alstom. "Prepričan sem, da bodo nespornost nakupa opreme za blok 6 pokazale tudi različne revizije, ki jih napovedujejo mediji," je še poudaril Kotar.

Protikorupcijska klavzula za Teš 6
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manndy
01. 02. 2010 12.49
Vsekakor res nekaj smrdi okoli Teša, po Velenkovacu se klati že na tisoče Albanezerjev ter tistih v trenirkah in belih štumfih ter adidaskah pa ne bo v Velenkovacu Olimpijada Prav tako je vse več Slovencev na cesti.
Buena Vita
22. 01. 2010 19.30
TO JE ENAKO KOT ČE BI GASILCI PRIŠLI GASIT OGENJ S POLNIMI CISTERNAMI BENZINA
Meri.m
22. 01. 2010 17.02
Upam, da se Kos ni vključil samo zato, da bo mešal meglo – dal viz transparentnosti. Preveč smrdi okoli Kopača že preden so začeli graditi.
petdan
22. 01. 2010 14.27
Dobaviteljeva druga firma je izdelala javni razpis za opremo. Kako je lahko potem vse transparentno?
Tonček Balonček
22. 01. 2010 13.51
Če ej bilo pri Patrijah vse transparentno, ne vidim razloga, zakaj ne bi bilo še tukaj, končno tudi Cekuta raje riše takšne objekte kot pa oklepnike. Ali je že raziskal tržišče?