Slovenija

VIDEO: Pahor v poslanici: ni boljše alternative arbitražnemu sporazumu, verjeti je treba v prijateljstvo

Zagreb/Ljubljana/Bruselj, 30. 07. 2015 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vsi, ki verjamemo v mir in prijateljstvo, nosimo odgovornost, da se znova potrudimo za vzpostavitev in okrepitev medsebojnega zaupanja, se je na začetek postopka za prekinitev arbitražnega sporazuma odzval slovenski predsednik Borut Pahor. V poslanici je dejal, da arbitražni sporazum nima boljše alternative.

Več videovsebin
  • Nagovor predsednika RS Boruta Pahorja
    09:20
    Nagovor predsednika RS Boruta Pahorja
  • Iz SVETA: Hrvati o drugih možnostih ne razmišljajo
    00:56
    Iz SVETA: Hrvati o drugih možnostih ne razmišljajo
  • Iz SVETA: Strokovnjakinja Vasilka Sancin o trenutnem dogajanju
    02:40
    Iz SVETA: Strokovnjakinja Vasilka Sancin o trenutnem dogajanju
  • Iz SVETA: Pahor meni, da ni boljše alternative. Kako dalje?
    01:58
    Iz SVETA: Pahor meni, da ni boljše alternative. Kako dalje?
  • Iz 24UR: Odnosi se že poslabšujejo
    01:48
    Iz 24UR: Odnosi se že poslabšujejo

Hrvaška vlada je danes obravnavala sklep sabora, s katerim so jo poslanci v sredo enotno pooblastili, naj zaradi grobe kršitve arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško začne postopek za prekinitev sporazuma. To je tudi storila.

Slovenija pričakuje, da bo arbitražno sodišče odločilo izključno na podlagi argumentov in dokumentacije, ki je bila predstavljena v pisni in ustni fazi postopka, ki se je zaključil junija lani, so danes v odzivu na trditve Hrvaške, da je bil predmet kompromitiran zaradi naknadno dodanih dokumentov, sporočili z zunanjega ministrstva. Dodali so, da so prejeli diplomatsko noto Hrvaške, s katero je ta obvestila Slovenijo o odstopu od arbitražnega sporazuma.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes znova poudarila, da ne gre le za to, da sta dve osebi sporni (Sekolec in Drenikova), temveč, da je predmet, na podlagi katerega naj bi odločilo arbitražno sodišče, "kontaminiran", ker je slovenski arbiter vanj naknadno vključil dokumente. Na to sklepajo iz prisluhov.

Dodala je, da bo hrvaško zunanje ministrstvo poslalo diplomatsko noto Sloveniji, v kateri jo bo obvestilo o odločitvi in pojasnilo stališča Hrvaške. Z datumom, s katerim bo ta diplomatska nota poslana, bo Hrvaška tudi uradno izstopila iz sporazuma, je pojasnila.

"S tem ni prekinjena naša želja in obveznost, da iščemo način za reševanje vprašanja meje s Slovenijo, a konkreten postopek je preveč kompromitiran, da bi Hrvaška lahko v njem iskala rešitev," je sklenila Pusićeva.

Hrvaška vlada je sicer danes tudi razrešila dolžnosti svoji agentki pri arbitražnem sodišču Majo Seršič in Andrejo Metelko-Zgombić.

Odstopil pa je član sodišča Budislav Vukas, so danes sporočili iz Haaga. Tribunal je vpletene strani o njegovem odstopu obvestil danes. Sporočili so, da mora v skladu z arbitražnim sporazumom med državama sedaj Hrvaška v 15 dneh imenovati novega arbitra kot člana sodišča, ki odloča o meji. Če tega ne bo storila, bo novega člana imenoval predsednik arbitražnega sodišča, so še zapisali.

Slovenska agentka v arbitražnem postopku o meji s Hrvaško Mirjam Škrk je arbitražnemu sodišču sporočila, da se Slovenija lahko med 28. avgustom in 4. septembrom udeleži obravnave oz. zaslišanja, kjer bo pojasnila svoje videnje dogajanja v zvezi z arbitražo, so danes povedali na zunanjem ministrstvu.

Bruselj po odločitvi Hrvaške pripravljen posredovati v podporo arbitraži

Evropska komisija obžaluje, da sta hrvaški parlament in vlada začela postopek za enostransko prekinitev arbitražne pogodbe s Slovenijo, je danes v Bruslju ponovila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. Dodala je, da mora pravne posledice oceniti arbitražno sodišče, komisija pa je pripravljena posredovati v podporo arbitraži.

Spoštujemo demokratično odločitev Hrvaške in obenem obžalujemo, da je začela postopek za enostransko prekinitev pogodbe, ki jo je podpisala, je dejala Andreeva.

Zastava Hrvaške in EU
Zastava Hrvaške in EU FOTO: Reuters

Pojasnila je, da je zdaj na arbitražnem sodišču, da oceni pravne posledice tega koraka, in znova povedala, da v Evropski komisiji sicer ne vidijo resne alternative arbitražnemu procesu.

Dodala je, da je komisija pripravljena pomagati pri dogovarjanju med državama. "Pripravljeni smo poslušati obe strani in, če bosta želeli, v okviru svojih pristojnosti ukrepati, da olajšamo nadaljevanje arbitražnega procesa," je dejala.

Komisija je sicer v sredo pred glasovanjem v saboru Zagrebu jasno sporočila, da bo arbitražno sodišče odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško nadaljevalo tudi, če se poslanci izrečejo za izstop iz arbitražnega postopka.

Zapleti naj bi že nekoliko poslabšali medsosedske odnose. V oddaji 24UR so poročali, da po informacijah iz diplomatskih krogov prihodnji teden na vojaško parado ob 20. obletnici operacije Nevihta ne bo niti slovenskega veleposlanika v Zagrebu, niti vojaškega atašeja.

Hrvaške parlamentarne stranke so v sredo soglašale, da je arbitražni postopek o določanju meje med Hrvaško in Slovenijo na podlagi arbitražnega sporazuma iz leta 2009 kompromitiran zaradi ravnanja bivšega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik ter da ni možno pričakovati pravične in nepristranske odločitve sodišča, ki je sodbo napovedalo za december. Zato so sprejeli sklep o prekinitvi sporazuma.

Milanović je napovedal, da bo Hrvaška pri svoji potezi spoštovala mednarodno pravo, še posebej dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb. To med drugim pomeni, da bodo o svoji zahtevi za prekinitev pogodbe čim prej obvestili tudi Slovenijo, ki bo nato imela tri mesece časa za odgovor.

Če bo Ljubljana nasprotovala prekinitvi, bi imeli državi še leto dni časa, da bi se dvostransko ali ob posredovanju tretje strani poskusili dogovoriti, ali je prišlo do kršitev arbitražnega sporazuma in ali je zaradi tega treba razveljaviti pogodbo. Če rešitve ne bo niti po letu dni, se katera od strani lahko obrne na generalnega sekretarja ZN za sprožitev še enega mehanizma iz dunajske konvencije - pravnega postopka mediacije. Odločitev komisije ZN za mediacije ni obvezujoča za stranki v postopku, temveč predstavlja zgolj priporočilo, so opozorili hrvaški pravniki.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: POP TV

Pahor: Arbitražni sporazum nima boljše alternative

Predsednik republike Borut Pahor je v današnji poslanici na predvečer šeste obletnice slovensko-hrvaškega srečanja na dvorcu Trakošćan ocenil, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško nima boljše alternative ter da bi iskanje novih poti pomenilo vrnitev k stari praksi nezaupanja in nesporazumov med državama.

Kot je pojasnil, bi se sprožil "proces negativne spirale z nepredvidljivimi in neželenimi posledicami ne le za dvostranske odnose, temveč za mir in stabilnost v tem delu Evrope".

Opozoril je, da sta Slovenija in Hrvaška tako kot pred leti znova na križišču, le da tokrat dobro poznamo obe poti in imamo tako slabe kot dobre izkušnje.

Dejal je še, da je Slovenija v zapletu glede arbitraže sprejela ukrepe, ki odpravljajo dvom v nepristranskost arbitražnega sodišča. Ob tem je izrazil željo, da bi arbitražno sodišče nadaljevalo in končalo svoje delo.

"Nikoli več se ne bi rad vrnil v tako razpoloženje javnosti, ko je miroljubna in dobrososedska politika označena za neumno. Bilo je prehudo in prenevarno," je poudaril Pahor. Ob tem je izpostavil, da imamo vsi, ki verjamemo v mir in prijateljstvo, odgovornost, da se znova potrudimo za vzpostavitev in okrepitev medsebojnega zaupanja. "To nikoli ni lahko, vedno je težko, vendar je dobro in na koncu lepo," je priznal.

Dejal je še, da zaupanje ni samoumevno, ampak si je treba zanj iskreno prizadevati. "Zdaj je tak čas in taka potreba," je poudaril. "Verjamem v prijateljstvo, ker je to edino, kar si za prihodnost zaslužimo mi in naši otroci," je sklenil.

Pred tem je v začetku poslanice spomnil, da so bili sredi leta 2009 odnosi med Slovenijo in Hrvaško na najnižji ravni. Slovenija in Hrvaška sta morali po njegovih besedah v najtežjih trenutkih poiskati najboljšo rešitev.

Kot je poudaril, se je to zgodilo 31. julija 2009 na dvorcu Trakošćan, kjer sta Slovenija in Hrvaška dosegli okviren dogovor o reševanju mejnega spora ter nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo. Cilj dogovora je bil urejeno mejno vprašanje in polnopravno članstvo Hrvaške v EU.

"Za uspeh dogovora je bilo odločilno popolno zaupanje," je dejal predsednik republike in dodal, da je bilo to večkrat na preizkušnji. "Do arbitražnega sporazuma in polnopravnega članstva Hrvaške v EU smo prišli, ker nismo podlegli takim skušnjavam," je ocenil in izpostavil, da se to ni zgodilo čez noč, temveč smo potrebovali 699 dni. Spomnil je še, da so o usodi arbitražnega sporazuma v Sloveniji neposredno odločali ljudje na referendumu.

Milan Brglez, predsednik DZ
Milan Brglez, predsednik DZ FOTO: POP TV

Brglez: Pot, ki jo ubira Hrvaška, ne razveljavlja arbitražnega sporazuma

Arbitražno sodišče bo - ne glede na to, koliko in kako bo Hrvaška v njem še sodelovala - nadaljevalo z delom. Hkrati bo potekal postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma, ki ga je sprožila Hrvaška, a dejstvo je, da ta postopek sporazuma ne razveljavlja, je v luči zadnjih potez Zagreba in Ljubljane danes ocenil predsednik DZ Milan Brglez.

Brglez, strokovnjak za mednarodno pravo, meni, da se bodo dogodki v zvezi z arbitražo sedaj verjetno hkrati odvijali po dveh ločenih poteh: na eni strani bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo, na drugi strani pa bo potekal postopek za prekinitev pogodbe, "ki ni preprost in bo terjal svoj čas".

"A dejstvo je, da ta drugi postopek ne razveljavlja arbitražnega sporazuma, dokler ni dokončan oziroma dokler se državi o tem ne sporazumeta, lahko tudi s pomočjo tretjega," je pojasnil.

"Tisti trenutek, ko se arbitražno sodišče vzpostavi, deluje, in če bi se lahko države potem, ko jim neka arbitražna odločitev ne odgovarja, razvezale in je ne spoštovale, potem bi to pomenilo tudi nespoštovanje mednarodnega prava. Tako da inštitucije delujejo naprej," opozarja Brglez.

Zadnja sporočila iz Bruslja vidi kot v prvi vrsti odraz tega, "da se EU in njene institucije zavedajo pomena arbitražnega in sploh mirnega reševanja sporov na širšem območju Zahodnega Balkana, ne le v tem primeru. In če bi se lahko ena stran preprosto izvzela iz tega, kar je bilo že dogovorjeno, to ne bi bil dober znak za nadaljevanje in tudi širitev EU".

EU temelji na obstoju pravne države, ta pa pomeni spoštovanje obvez tako v notranjem pravu, pravu EU kot mednarodnem pravu, je poudaril Brglez.

Potem ko je hrvaška vlada danes formalno potrdila sklep sabora o začetku postopka prekinitve arbitražnega sporazuma, Brglez pričakuje, da bo Zagreb slovenski strani notificiral željo po izstopu iz sporazuma in jo utemeljil, nato pa bo Slovenija v predvidenem roku treh mesecev "odgovorila negativno".

Na arbitražnem sodišču bo medtem sledilo zaslišanje slovenske in hrvaške strani glede afere, ki jo je sprožila objava nedovoljene komunikacije zdaj že bivšega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik. Kdaj točno bo to, Brglez ne ve, sklepa pa, da takoj po počitnicah, kar bi pomenilo čez približno mesec dni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2912)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
30. 07. 2015 21.40
V tem primeru se dejansko vidi kako pokvarjeni so desničarji in sektaši v primerjavi z Hrvati. Dejansko so hujši kot oni. Tam so sedaj složno stopili skupaj in zagovarjajo vlado pri nas pa ti dvoji še vedno pljuvajo po svoji vladi in s tem tudi po svoji lastni državi. Izdajalec ostane vedno izdajalec.
Borut Novak 1
30. 07. 2015 21.40
+1
No saj beseda "Prijatelj" v ljubljani marsikaj pomeni. Tako tam imenujejo bežne znance, loverje, poslovne konkurente, celo smrtne sovražnike.....
Nightyfly
30. 07. 2015 21.39
+1
korintos , se popolnoma strinjam s teboj . Napisal si tisto , kar bi se morali drzati zdaj vsi Slovenci . Ze par dni berem samo napade desnih na to vlado , ces da je leva , napadajo vse , kar tekmujejo in privoscijo , da bi vlada padla in se destabilizirala Slovenija -- to pa pomeni poraz Slovenije tudi navzven . To je se en poskus izdaje - vsaj zame . Ni opravicila , da se v takih casih ena stranka spravlja na vse ostale . Kaksna zalost je to .
Borut Novak 1
30. 07. 2015 21.40
MsPikapiki
30. 07. 2015 21.40
+2
MsPikapiki
30. 07. 2015 21.39
+3
Pravkar slišala ta patetičen nagovor. Temu Pahorju ni jasno, da ne sprava in ne prijateljstvo nista stvar dekreta ali ukaza. To je nekaj spontanega, in se ne more zgoditi zato, ker si on na temu gradi politični obstoj. Tolk praznega, osladnega in slinastega govora pa res ne moreš vzet zares.
Miro Schemua
30. 07. 2015 21.38
+2
Pahorček,s hrvati ni prifateljstva,z njimi je treba s trdo roko,če bi kaj poznal zgodovino hrvatov,bi vedel,da so oni skozi stoletja do vse zemlje,ki jo imajo prišli z nasiljem in prevarami.V Sloveniji obstaja cel kup pregovorov,ki govorijo o njihovi poštenosti,za vsak dogovor,ki ga skienejo držijo figo v žepu,Piranski zaliv,da ne govorim o celi Istri ni bil nikdar njihov,vzemi kakšno zgodovinsko knjigo v roke,pa boš videl kdo je živel v Istri in nehaj se že enkrat smešit s tvojimi dejanji in govori.
Borut Novak 1
30. 07. 2015 21.38
+0
predlagam da ozemlja ki nam jih je v preteklosti ukradla hrvaška, podarimo izraelu! Po mojem bodo takoj ZA!
Duhec0012
30. 07. 2015 21.39
Židov tuje ozemlje ne zanima.... razn, če ga zgubiš v vojni....
šnelpepi
30. 07. 2015 21.38
+1
Borči mi naj raje pride kuhinjo pomalat...bo bolj koristen,..pa še zapojema lahko kero skup
Borut Novak 1
30. 07. 2015 21.36
+1
Kaj si želijo hrvati?! Dobiti na severno mejo kopijo izraela?!?
METKA102
30. 07. 2015 21.35
+4
Pahor govori o prijateljih, pa to, kor se je pokazalo niso, so le neprijatelji.
korintos23
30. 07. 2015 21.37
-1
NoviceResnice
30. 07. 2015 21.35
+2
...naučene kretnje.....igra za naivne.....poudarki.....afektiranost....misl pa kva je z vami volivci...do kdaj boste volili klovne.....in ZAKAJ JE KORL ŠE V VLADI....NAREDIL JE MEGA SRAMOTA......TEH KLOVNOV JE DOVOLJ...OBNAŠA SE K EN NAVIHAN PETLETNIK IN IZZIVA HRVATE POTEM PA SE KOT POHULJENEC VLEČE NAZAJ S SARKAZMI IN CINIZMOM...DVE SKRAJNOSTI..... OBADVA ADIJO
mokocoko
30. 07. 2015 21.38
+0
korintos23
30. 07. 2015 21.39
-1
O Korlnu pa odloča Cerar, vlada in ne midva! Zaenkrat nam dobro kaže vi hvalci rvatarjev pa se boste že umirili!
LLLEPI
30. 07. 2015 21.39
-1
Enostaven odgovor Dokler se Slovenci delijo na leve in desne ne bo spremembe ker je to cil njihovega zivljanja. Rezultat beda in revscina na vseh podrocjih
Chrome
30. 07. 2015 21.35
+2
Imajo toliko morja in se borijo za par kvadratnih metrov. Da jih ni sram! Že to dokazuje kašen narod je to. Slovenija pa res nima sreče, najprej totalno nesposobna politika in grabežljivi sosedje. Bog ne dj da bi nam prepustil kar je naše, ker potem nebi bil hrvat. Upam da se jim ta požrešnost vrne!
NoviceResnice
30. 07. 2015 21.37
+2
Zakaj ne bi če lahko ko lahko.... Na to je treba računat...bi bilo treba prej...naivnost in nesposobnost predvsem pa neodgovornost slovenskih politikov je neizmerna
Borut Novak 1
30. 07. 2015 21.35
+2
Če arbitraža pade moramo dat hrvatom lekcijo in zahtevat nazaj vse kar nam pripada. Vključno s severno dalmacijo, zagorjem, podravino, moravsko, ... . Naj vidijo kako je ko noben dogovor več ne velja.
Newkidintown
30. 07. 2015 21.39
+1
seveda in od avstrijcev koroško, pa od italijanov .... pa lahko noč dragi otroci
Newkidintown
30. 07. 2015 21.34
+2
ja težko je priznati ampak. igrati je treba pošteno.
AlternativeFacts
30. 07. 2015 21.38
o katerem poštenju sedaj govorimo? O hrvaškem kršenju 10 člena arbitražnega sporazuma leta 2012, ali o prisluškovanju prijateljski držav in uradnemu članu arbitražnega sodišča?
Nightyfly
30. 07. 2015 21.33
+0
tadejaa4 30.07.2015 21:03:43 7 9 2 Umirte se,saj ni tako hudo,vse bo urejeno albitraža se nadaljuje,Hrvati se Vam smejijo,ker črnite svoje ljudi.V tem,pa je razlika,da so Hrvati složni,ne tko,kot mi..Berem johanco,pa 1xy,kot da so tako jezne na svoje življenje,nekaj ni vredu stakim ljudem******************************uh , z jezika ste mi vzela to misel . Tudi sam pravim , da tem zenskam manjka ( ena druga stajerka me je poucila o tem ) -barungla ,,,,tista moska , potem se stanje umiri .
1xy
30. 07. 2015 21.35
+0
seveda ni vredu......v Sloveniji je ZELO NAROBE, če razmišljaš s svojo glavo......
AvstrijcisoklaliSlovencekot
30. 07. 2015 21.33
+3
Pahor bi Slovenijo podaril Hrvatom kot so njegovi predniki Trst podarili Italiji. Ni ga hujš ga politika kot je Pahor, Slovenijo ponižuje in Hrvaško poveličuje in o sovr ažniku govori vse najboljše a Hrvati nam želijo na silo ukr asti del Slovenskega ozemlja ki je že stoletja Slovensko, idi ot vseh idi otov.
Borut Novak 1
30. 07. 2015 21.31
+3
Naslednjič potrebujemo izraelskega arbitra in izraelske odvetnike. Ok palestincev ne bomo smeli preveč zagovarjat ampak izraelci se še spomnijo kako so jih klali hrvati! Pa vedo kako se brani ozemlje!
WilliamCooper
30. 07. 2015 21.32
+2
Duhec0012
30. 07. 2015 21.34
+0
korintos23
30. 07. 2015 21.31
+1
Zakaj štajerka tako hvali hrvate in šinfa svojo vlado?
WilliamCooper
30. 07. 2015 21.31
+0
1xy
30. 07. 2015 21.33
-1
REALNA......nič drugega.......ne morem nekoga, ki škodi državi in tudi meni osebno HVALIT......KDAJ ti bo to jasno????.......jaz NE sadim rožic, za razliko od marsikoga drugega.......in NE prenesem krivice, še manj pa laži......
korintos23
30. 07. 2015 21.36
+1
Ti samo sereš po svoji domovini in vladi v najtežjih trenutkih in se spuščaš na nivo navadnega Hrvata! Beri se, vse piše, samo ne bo vam uspelo, restant več moji domovini ne bo vladal!
mokocoko
30. 07. 2015 21.37
-1
HAHHAHAHAHA...braniš pa kriminalca krvavih rok čigar ukradeno orožje je morilo po balkanu...
pingosok
30. 07. 2015 21.39
+2
kwa pa ti veš,kak kruh jaz jem.ovca leva ! @mokokoko-dak
AlternativeFacts
30. 07. 2015 21.30
+2
Retoriko je potrebno spremeniti in jih nehat nazivati s prijatelji, brati in nevem kaj vse. So samo sosedje in PIKA.......Zgleda da bivše medrepubliške meje niso bile dorečene in da hrvatje le teh tudi ne priznavajo in ne želijo pretvoriti v kočne mednarodno priznane meje...Torej vsem ostalim republikam ostane samo še vstrajanje na zadnjih uradno poznanih mejah iz časa AO. Zgleda bi to hrvatom bolj ugajalo, strinjal se itaq ne bi, ker po tistem bi igubili polovico države.....
.jest
30. 07. 2015 21.30
+2
Gospod Pahor. Glede na vaše realne sposobnosti je to pretežka tema za vas.
Borut Novak 1
30. 07. 2015 21.29
+2
Pogajanja in diplomacija nikoli ne morejo biti uspešna z močnejšim. Ta orodja so uspešna samo ko se pogajaš z od tebe odvisnim. Zaradi tega bi morala SLO izkoristiti hrvaški vstop v EU in šengen!