Slovenija

Hrvati pobirajo milijone, Slovenija še tuhta. Davčne blagajne – da ali ne?

Ljubljana, 19. 09. 2013 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada se ne boji vpeljave davčnih blagajn, niti ne v taki obliki, kot jih ima Hrvaška. Tako zatrjuje kmetijski minister Židan in napoveduje, da bo odločitev o njihovi uvedbi padla novembra, dobili pa bi jih lahko z novim letom.

"Ker smo 1. julija vpeljali lažje davčne blagajne, je vlada želela počakati z odločitvijo tri mesece, da vidimo, kakšni so učinki te oblike blagajn," je na okrogli mizi z naslovom Kako učinkovito nad sivo ekonomijo, ki jo je v Ljubljani organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), dejal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Vlada z uspešnim pregonom sive ekonomije pričakuje minimalno 200 milijonov neto prihodkov v državni proračun več, seveda pa si želi še višje številke, je poudaril Židan.

Ob tem je minister dodal, da te številke niso vključili v proračun za naslednje leto. "Vanj gremo z veliko manjšo številko, in to je kot neke vrste naš amortizer," dejal Židan, ki na vladni ravni koordinira aktivnosti boja proti sivi ekonomiji.

Predsednik upravnega odbora Podjetniško-trgovinske zbornice pri GZS priznava, da med podjetniki še obstaja trend, da se možnost dela na črno, torej brez računa, izkoristi, kadar se pojavi.
Predsednik upravnega odbora Podjetniško-trgovinske zbornice pri GZS priznava, da med podjetniki še obstaja trend, da se možnost dela na črno, torej brez računa, izkoristi, kadar se pojavi. FOTO: Thinkstock

Koliko je sive ekonomije? Bi jo davčne blagajne odpravile?

Obseg sive ekonomije v Sloveniji je po oceni predsednika GZS Sama Hribarja Miliča zelo visok in predstavlja rak rano za normalno tržno gospodarstvo. "Zato sem pripravljen podpreti radikalne ukrepe v smeri preprečevanja prek tržnih, davčnih in drugih zakonskih oblik, četudi se bom na račun tega s kakšnim delom malega gospodarstva znotraj gospodarske zbornice, predvsem obrtno zbornico, skregal," je bil odločen prvi mož GZS.

Slovenija je že uvedla ene vrste davčnih blagajn, ki onemogočajo brisanje računa brez revizijske sledi, kar prej ni bilo mogoče, je spomnila direktorica Davčne uprave RS (Durs) Jana Ahčin. Okrepljen nadzor na terenu in medijske akcije so po njenih besedah že prinesli določene učinke. V upravi so v preteklih mesecih opravili številne inšpekcijske preglede, njihov izplen pa bo jasen novembra. "Glavna težava je, da bi morali imeti vsi tisti, ki poslujejo z gotovino, registrske blagajne po zakonu, česar zdaj nimajo. Poleg tega pa nobena davčna blagajna ne pomaga proti neizdajanju računov," je povedala Ahčinova in opomnila na vlogo državljanov v boju proti sivi ekonomiji.

Davčni inšpektorji na Hrvaškem so od januarja do konca avgusta letos pregledali poslovanje več kot 25.000 zavezancev za davčne blagajne, zaradi nepravilnosti pa so zaprli slabih 600 objektov, večinoma gostinskih lokalov. Zaračunali so tudi več kot 3,5 milijona kun (500.000 evrov) kazni.
Davčni inšpektorji na Hrvaškem so od januarja do konca avgusta letos pregledali poslovanje več kot 25.000 zavezancev za davčne blagajne, zaradi nepravilnosti pa so zaprli slabih 600 objektov, večinoma gostinskih lokalov. Zaračunali so tudi več kot 3,5 milijona kun (500.000 evrov) kazni. FOTO: Reuters

Eden od pomembnih vidikov boja proti sivi ekonomiji predstavlja tudi učinkovit inšpekcijski nadzor. Po besedah glavne tržne inšpektorice Andrejke Grlić je poleti izveden inšpektorski pregled pokazal, da so v 98 odstotkih računi izdani. "Po podatkih Dursa so se nekoč res masovno brisali, zdaj pa je to z novimi blagajnami onemogočeno. Počakajmo, da vidimo rezultate," je dejala Grlićeva. Grlićeva je opozorila tudi na sivo ekonomijo pri zaposlovanju. "Zakon je slab, ker dopušča, da delodajalec v osmih dneh po obisku inšpektorja prijavi delavca v zavarovanje. Če inšpektor ne pride, obstaja torej možnost, da ga sploh ne bo prijavil."

Po oceni predsednika upravnega odbora Podjetniško-trgovinske zbornice pri GZS Braneta Lotriča je sive ekonomije v malem gospodarstvu veliko manj kot pred leti. A je hkrati priznal, da med podjetniki še obstaja trend, da se možnost dela na črno, torej brez računa, izkoristi, kadar se pojavi. Ob tem je Lotrič izpostavil tudi vprašanje konkurenčnosti na trgu. "Kako naj podjetje, ki plačuje vse obveznosti, konkurira podjetju, ki deluje na drugi strani zakona," se je vprašal.

Hrvati uspešno uvedli davčne blagajne

Namestnik direktorice hrvaške davčne uprave Josip Lozančić je predstavil hrvaške izkušnje uvedbe davčnih blagajn. "Zavedali smo se, da imamo težave predvsem s številom neplačnikov davčnih obveznosti," je pojasnil.

Kot je dejal, je nedavna uvedba davčnih blagajn kljub začetni skepsi o dodatnih stroških hitro in uspešno zaživela. Po uvedbi nadzora so dale oblasti podjetjem tri dni časa, da uvedejo blagajne in v tem času je postopek, kot je povedal Lozančić, uspešno končalo 90 odstotkov podjetij.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
20. 09. 2013 19.22
+1
večina komentatorjev ste iz ljubljane,povprašite gostince v ljubljani koliko dela imajo,kot vem zapirajo lokale ker jim ne znese,,,in če v kapitol-sitiyu ni dela za gostinstvo vseh branž,koliko ga je potem v kratki sezoni ob morju,delajo največ tri mesece,živeti je potrebno celo leto,pa jim dajte še davčne blagajne,JE MORDA KAK KAVELJC KI ZNA IZRAČUNATI KOLIKOKRAT Z DAVKOM SEŽE DRŽAVA V ŽEP GOSTINCU,IN TO ZA VSAK DECI PIJAČE ALI KROŽNIK JEDAČE,,T
damko 1
20. 09. 2013 16.52
+1
Ka ste ze vidli, da je lopov sebe omejval...oz. nehal krasti, ker je drzava tudi kradlivka, podpira davcne utajevalce in druge lopove..
Bili the Kid
20. 09. 2013 08.24
+8
za vsak ku... plačam davek, ko pa grem po burek ali kos pizze pa o računu niti sanjat. Slovenija je žal še globoko v balkanu in Yu miselnosti. Če bi vsi plačevali davke bi naše plače bile veliko manj obremenjene in boljše bi živeli.
Biofanatik
20. 09. 2013 06.34
+1
Biofanatik
20. 09. 2013 06.33
+3
Ljudje za jest nimajo pa naj plačujejo davke da se redi pohlepna elita, malo morgen.
ONniON
19. 09. 2013 23.54
+2
Češka ima dost manj sive ekonomije kot slovenija kažejo novi podatki, zamislite se! češka ima 16 % deleža sive ekonomije, Slovenija pa 23,5 % delež
zmago56
19. 09. 2013 23.10
+5
Obdavčit tiste , ki denar perejo ( in to brez računov )
Ataaufbix
19. 09. 2013 21.35
+11
Davčna blagajna gor ali dol, jaz bom še vedno kupoval brez računa in tudi delal bom na črno! Jaz od države in od pobranih davkov nimam nič, zato jih tudi ne mislim plačevati!
krnekdoo
19. 09. 2013 21.05
+10
To je vseskupaj kar neki. Kot, da je to denar, ki drugače gre v smeti. A torej recimo nek podjetnik, ki davek utaji, ta denar požre??? Zakaj neki menite, da država zna pametneje porabit denar kot podjetnik. Ok, se strinjam, davke je traba plačevat, ampak a ne bi najprej davke tudi znižali? Že tako se državi da preko 60% tega kar se zasluži. Pobran denar pa se porabi večinoma za pokrivanje tajkunskih lukenj nacionalnega interesa, pa za pravljični sektor....
Castro*
19. 09. 2013 20.25
+0
slovenija (beri: slovenci, ki to perverzijo sploh podpirajo) že od nekdaj preveč tuhta....
Hest
19. 09. 2013 20.24
+4
Kot sem že večkrat tudi po drugih forumih napisal, davčne blagajne kot jih pojmujemo mi navadni ljudje ne rešujejo problema sive ekonomije. Predvsem pa si ne znamo predstavljati kaj to pomeni razen pri gostincih in trgovcih. A to ni vsa ekonomija. Siva ekonomija pa je večinoma pri drugih dejavnostih. Vprašajte se, kdaj ste dobili račun pri odvetniku (če ste ga že kdaj rabili seveda), pir zasebnemu zopbozdravniku ali pri nepremičninski agenciji ali drugi taki bolj terciarni dejavnosti. Vprašamo se tudi, kdaj smo dobilir račun pri kakemu kmetu ali pa pri drugih podobnih dejavnostih. Da ne govorim o tem, koliko računov izdajo za svoje delo umetniki, ali športniki? Koliko računov izstavijo družbe, ki opravljajo razna svetovanja ali pa izvajajo razna usposabljanja, pa še bi lahko naštevali.... Lahko je povedati, da se to dogaja tudi v gradbeništvu in drugih servisnih in vzdrževalnih storitvah. Naši vrli voditelji pa tako in drugače verjetnni tuzdi nimajo interesa za uvedbo le-teh. Vsa žlahta jim dela na črno ali pa kako drugače skriva svoje dohodke.Zaradi njih davčnih blagajn ne bo ali pa bodo omejene na določene dejavnosti, kar je po mojem narobe. Davčne blagajne DA, a v vseh dejavnostih! Problem davčnih blagajn pa je tudi v tem, kdo bo uvedbo le-teh spet plačal. Podjetja in podjetniki sami ali pa davkoplačevalci. Uvedba davčnih blagajn brez podpore drugih aktov na drugih področjih nima smisla.
a1b2c3d4e5f6
19. 09. 2013 20.19
+10
Slovenija ni država tipa Avstrija, Švedska, Švica itd. ki bi bila urejena od samega vrha navzdol, ki bi vsem nudila dobre pogoje za življenje, tudi tistim najnižjim slojem in ki bi pomagala ljudem- v taki državi absolutno podpiram boj proti delu na črno in dosledno disciplino. V Slovenistanu je situacija povsem drugačna- za politično in gospodarsko elito vlada popolna anarhija, istočasno pa za male ljudi postaja Singapur. Za nameček vse grehe tistih najvišje na sebi nosijo največji reveži. V taki državi absolutno podpiram delo na črno, saj v prvi vrsti marsikomu sploh predstavlja možnost preživetja. V drugi vrsti pa raje vidim, da ves denar pobaše tisti ki je naredil neko storitev oz. mi prodal nek izdelek, kot pa da ga pobaše država, potem pa se bo porazgubil v prevelikem javnem sektorju, raznih požrešnih žepih in v določenih alpskih,sredozemskih in karibskih državah.
glej ovega
19. 09. 2013 20.08
+6
če bom hoto doma komu avto popravit na črno ga tud bom..če rabi kdo pomoč pri prekrivanju strehe mu pomagam..na črno.. samo tako lahko preživimo da še nekaj zravn delaš..od plače ne prideš čez mesec skoz...al pa z mukami... naj kar pridejo k meni..bosta 2 moja psa dovol da se zadeva hitro reši..lp
Srecko63
19. 09. 2013 20.16
-2
Potem pa koncas v zaporu,ker si uradni osebi preprecil opravljanje dela. Ne bodo zaprli tvojga psa. Verjemi,vem!
Ramzess
19. 09. 2013 21.03
+0
Uradno osebo je treba definirat, posploševanje ni na mestu.
Biofanatik
20. 09. 2013 06.37
+1
Eitipatapa
19. 09. 2013 20.04
+8
Kako deluje posel dandanes? Rečeš stranki ceno npr. 2000 evrov. - Ja, to je pa drago, reče. - Ja, glejte... Nisem drag jaz, draga je požrešna država. - Ne bi šlo ceneje? - Ja, kako ceneje, lahko vam dam edino 5% popusta, če ste kaj na boljši s tem. Ni problema, takoj napišem račun... - Račun? Ma jaz ne rabim nobenega računa, kaj bom pa boljši/boljša z njim... - Ja, potem pa država ne bo imela nič od tega... - Pustiva to državo, itak so sami lopovi na oblasti, kar pustite račun... - Ja, dobro, potem ste pa pravkar privarčevali nekaj denarja. 1639 € bo to. - Ja, no tako recite, pustiva to državo pohlepno, itak imajo preveč. Tukaj imate 1650, je že v redu... :) Pametnim oblastikom predlagam, da je na vsakem računu kupom za Spar, Tus, Mercator, Lidl, Hofer.... Tako bodo stranke rade jemale račune, ker skorumpirane in ničvredne države ima itak 3/4 ljudi poln kuuu....
I G N O R A N T
19. 09. 2013 20.00
+7
Zakaj imam obcutek da hocejo tisti ki so drzavljane potisnili v bedo da garajo za njih?
korintos1
19. 09. 2013 19.51
-3
Samo to še rabimo v Sloveniji pa bodo vsi privatniki na borzi! Pa ne morejo davka plačevati ob teh jahtah in vilah na kredit, naj država malo počaka da pride na vrsto!
KORUPCIJA
19. 09. 2013 19.59
-2
antirepresija
19. 09. 2013 19.26
+25
Se kdo izmed naših politikov sploh vpraša zakaj pride do sive ekonomije. Znižajte davke, tako da jih bodo ljudje lahko plačevali! Ustvarite okolje v katerem bodo podjetja sploh lahko normalno poslovala. Če še niste opazili, je 90% firm v Slobenistanu komaj še nad gladino. Če jih boste obdavčili le še za par procentov oz. podražili razne stroške, se bo celotno gospodarstvo sesulo kot hiša iz kart. Podjetja se bodo zapirala po spisku. Podjetniki, ki zdaj še KOMAJ držijo firmo nad vodo, bodo potonili. Posledično boste imeli na zavodu za zaposlovanje pravi naval. Ampak ... vi že veste, ne, saj ste v hramu demokracije same glavce? Še enkrat, kar sem že 100x povedal. Kot prvo je v Sloveniji potrebno rešiti problem s korupcijo. Preden ne izkoreninimo korupcije oz. jo zmanjšamo za 95%, je vse skupaj brez smisla. Primer: KPK ima pripravljeno novo zakonodajo, s katero bi tem največjim lopovom lažje stopili na prste. O tem se noče pogovarjati ne opozicija, ne koalicija. Vsi so isti. Bojijo se samokontrole. Nočejo se odreči korupcijskim pipicam, preko katerih izčrpavajo slovenski narod. Dokler ne uredite problema s korupcijo v Sloveniji, nimate pravice odločat o kakršnikoli zadevi kar se nas tiče.
korintos1
19. 09. 2013 19.53
-3
korintos1
19. 09. 2013 19.58
-2
Bedaki pač brez komunistov ne morejo pozabiti ali si jih pa izmislijo! Lotmeržanec, saj so pa komunista prostovoljca obsodili, a to ti pa ne paše?
lotmerzanec
19. 09. 2013 20.04
+0
korintos Kaj še vedno ne spiš komunistična nadloga? Ni čudno,da ne moreš spati celo življenje so drugi delali za tebe pa te je tako sram,da ne moreš spati!!
afera
19. 09. 2013 19.19
+8
Takle je, v vsakem primeru bomo kmalu daleč daleč za Hrvaško.Kdor zna zna.Naši pa samo nekaj bi ,pa nebi,pa spet bi.Nesposobneži
Buena Vita
19. 09. 2013 19.09
-3
če bi davčne blagajne bile dobre ,,če bi,ČE BI,,,,,,'????bi jih imeli švicarji,avstrijci,skandinavci,angleži,španci,,,,,,CELA EVROPA BI IMELA BLAGAJNE,BALKAN JE IZUMIL TOPLO VODO,UVEDEL BLAGAJNE IN ŠELE Z BLAGAJNAMI SE ZAČNE SIVA EKONOMIJA
lotmerzanec
19. 09. 2013 19.19
+6
Buena Vita Države,ki si jih naštel niso tako naklonjene prevaram kod slovenija! Pri nas je delo na črno in utaja davkov nacionalni šport številka 1!
lotmerzanec
19. 09. 2013 19.49
+1
Buena Vita Ti si očitno proti temo,da bi se normalno pobirali davki! Mislim,da bi ti tako kod sedanja oblast vzel ljudem,ki že sedaj delajo za sramotno plačo,ki je prej miloščina kod plača! Hrvati so pokasirali več kod miljardo več davkov kod leto poprej!! Če bi Slovenci pokasirali 200 miljonov več nebi bilo treba jemati tistim,ki že sedaj NIMAJO SKORAJ ZA KRUH!!
korintos1
19. 09. 2013 19.54
+0
buzd.ovan
19. 09. 2013 19.07
+5
Pa kaj nam ni jasno... Elita pri se na tak način bogati, zakaj bi sama sebi pristrigla peruti. Itak smo pa vajeni, da sprejemajo samo bizarne, nečloveške ukrepe, ki tolčejo po raji.