Tujina

'Nič ni bilo dogovorjeno pod mizo!'

Zagreb, 23. 09. 2009 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./STA/U.Z.
Komentarji
31

Hrvaški poslanci od Kosorjeve zahtevajo pojasnila glede dogovora o meji s premierjem Pahorjem. Kosorjevo žalosti, da ji poslanci ne zaupajo, ampak verjamejo Pahorju.

Poslanske skupine opozicijskih SDP, HNS in IDS so na začetku jesenskega zasedanja hrvaškega sabora zahtevale od premierke Jadranke Kosor, naj predstavi poročilo o pogajanjih in dogovoru s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem

Na vztrajanje opozicije, naj pojasni, zakaj je hrvaško zunanje ministrstvo 15. septembra objavilo sporočilo, da bosta Hrvaška in Slovenija pogajanja o meji nadaljevali na podlagi Rehnovega predloga iz 15. junija, je Kosorjeva odgovorila, da v sporočilu ne piše, da bosta državi pogajanja nadaljevali na podlagi drugega Rehnovega predloga, ampak da bosta pogajanja nadaljevali tam, kjer so bila ustavljena 15. junija, ko je bil na dnevnem redu drugi Rehnov predlog.

Jadranka Kosor in Borut Pahor
Jadranka Kosor in Borut Pahor FOTO: Reuters

Dodala, da je ministrstvo omenjeno sporočilo objavilo v času burne razprave v slovenskem parlamentu, ko sta morala odbora za zunanjo politiko in zadeve EU sprejeti odločitev o deblokadi hrvaških pogajanj z EU.

Njeno trditev sicer zanika sporočilo hrvaškega zunanjega ministrstva, ki je 15. septembra zapisalo: "Predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor in predsednik slovenske vlade Borut Pahor sta se dogovorila za nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU in nadaljevanje pogajanj o reševanju vprašanja o meji s pomočjo Evropske unije na podlagi predloga od 15. junija 2009".

Žalosti me dejstvo, da mi ne zaupate, a hkrati zaupate nekemu drugemu predsedniku vlade. Še enkrat ponavljam, da dvomi niso upravičeni. Vse, kar smo se dogovorili, je v pismu, ki smo ga poslali švedskemu premierju, in v pismu, ki sem ga sama prejela. Obe pismi sta javni in so temelj za nadaljnje pogovore. Imejte zaupanje v to, kar dela vaša predsednica vlade. Ničesar drugega se nisem dogovorila, nisem izdala hrvaških nacionalnih interesov in nisem prodala niti delčka hrvaškaga ozemlja. Jadranka Kosor

Kosorjeva je ponovila še, da nima kaj dodati k tistemu, kar je zapisala v pismu švedskemu predsedstvu EU po ljubljanskem srečanju s Pahorjem, ki ga je danes dvakrat prebrala v saboru. "Nič se nisem dogovorila, razen tistega, ker sem podpisala," je dejala ter poudarila, da ni bilo nič dogovorjeno "pod mizo". Dodala je, da je žalostna, ker ne verjamejo njej, temveč "kakemu drugemu premieru".

Obenem je pozvala opozicijo, naj neha v javnosti govoriti neresnice, da se je Hrvaška obvezala k ozemeljskim popuščanjem Sloveniji in naj sprejme dejstvo, da bo na podlagi dogovora Slovenija umaknila blokado hrvaških pristopnih pogajanj z EU. Sprejme naj tudi dejstvo, da gre na medvladni pristopni konferenci, ki bo 2. oktobra, pričakovati odpiranje in zapiranje "vsaj 12 pogajalskih poglavij".

Kosorjeva je ocenila še, da si želi opozicija na vprašanjih odnosov s Slovenijo nabirati predvolilne točke v predsedniški kampanji. Predsednica hrvaške vlade je še dejala, da ne nasprotuje, da bi zunanjepolitični odbor sabora razpravljal o dogovoru, ki sta ga 11. septembra v Ljubljani dosegla s Pahorjem.

'Veliko se je spremenilo'

Voditelj socialdemokratov (SDP) Zoran Milanović je pred tem pojasnil, da se je od 8. maja, ko je sabor podprl prvi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede umika slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU in rešitve spora o meji med Slovenijo in Hrvaško, veliko spremenilo.

Drugo srečanje Pahor-Kosor-3
Drugo srečanje Pahor-Kosor-3 FOTO: Dare Čekeliš

"Želimo slišati, da ni odstopila od pogajalskega stališča, ki je bilo sprejeto 8. maja. Če pa je, potem gre za kršitev odločitve sabora," je dejal Milanović. Dodal je, da je Hrvaška zavrnila drugi, junijski Rehnov predlog, za katerega se je sedaj pokazalo, da bo izhodišče za nadaljevanje pogajanj o meji s Slovenijo. Milanović je še izpostavil, da je Pahor že dvakrat govoril pred slovenskim parlamentom o dogovoru s Kosorjevo. Kot skrb zbujajočo je ocenil Pahorjevo ponedeljkovo izjavo, da se je Hrvaška obvezala, da bo uredila spor o meji pred vstopom v EU.

Poslanci zahtevajo poročilo

Poslanka Hrvaške ljudske stranke (HNS) Vesna Pusić je v imenu poslanske skupine prav tako pozvala premierko, naj v saboru pojasni, ali je Hrvaška sprejela drugi Rehnov predlog, ki je, kot je dejala, za Hrvaško nesprejemljiv. Tudi poslanec Istrskega demokratskega zbora (IDS) Damir Kajin je zahteval poročilo o pogajanjih s Slovenijo.

Po njegovem mnenju pomeni dogovor o arbitraži in ne mednarodnem sodišču kršitev saborske odločitve. Povabil je še premierko, naj pojasni, ali je Pahorju obljubila, da se bo Hrvaška odpovedala delu svojega ozemlja glede na to, da je, kot je dodal, izhodišče za pogajanje o meji na morju stik Slovenije z odprtim morjem.

"Popolna laž je, da bo Hrvaška izgubila kilometre svojega ozemlja, kot pravi Kajin, saj so te izjave del njegove predvolilne kampanje. Pahor in jaz sva se srečala trikrat, potekala je tiha diplomacija,“ je še Kosorjeva dejala na kritike poslanca Kajina. Poudarila je ša, da niso potekali nikakršni dogovori 'pod mizo', in zaključila, da je bila deblokada poganja Hrvaške za vstop v EU glavni cilj sestankov.

Predsednik sabora Luka Bebić je povedal, da bo predlog dodatno uvrstil na dnevni red jesenskega zasedanja parlamenta, ki ima že sedaj 70 točk, saj je opozicija zbrala zadostno število podpisov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snip24
24. 09. 2009 10.30
heh, pod mizo ne, v postli pa!
preprosto
24. 09. 2009 08.17
No pa smo tam! Pahor govori eno, Kosorjeva drugo, glavno, da smo umaknili blokado!
bron
23. 09. 2009 23.08
GA JE KAR NA MIZO VRGU.
Kajtimar
23. 09. 2009 20.15
Upam, da se zadeva s Hrvaško čimprej dogovori...Pravi sovražnik je na drugih mejah.
kjhjk
23. 09. 2009 20.14
'Nič ni bilo dogovorjeno pod mizo!' No ja, če premierki ne ustreza pod ji bo pa na mizi. hehe.... heh...
Katarina_K
23. 09. 2009 19.47
Zakaj nekaterim ni vredu nič kar g. Pahor naredi? Sploh ne razmišljate ali je to dobro za nas ali ne. Kar vlada predlaga je slabo. Kar pa reče Janša je vam je avtomatično super. Kaj bi si naprimer vi predstavljali pod dogovor o mejnem sporu? Slovenska obala do Dubrovnika, mogoče? Za nekatere (Jelinčić naprimer) pa tudi to nebi bilo dovolj.
jožek27
23. 09. 2009 18.22
verjetno je bilo kaj dobesedno pod mizo, da so sedaj boljši odnosi :D vendar bi vseeno pahor in j. kosar lahko odšla kam drugam to delat :D
johndere
23. 09. 2009 18.04
'Nič ni bilo dogovorjeno pod mizo!' Še kar je bilo nad mizo je navadno sranje!
vinadap
23. 09. 2009 17.16
Mi se ne odrekamo ničesar,Hrvati se ne odrekajo ničesar,vsi bomo pa zmagovalci. Hm,kako čudovita formula,le kdo si jo je spomnil.
bb38150
23. 09. 2009 16.36
Nekaterim ni nikoli prav.Kakorkoli se dogovorijo in poskušajo naredit jih narod kritizira.Kaj ni že skrajni čas ,da se reši meja in vsi ostali problemi med Hrvati?Se je dogovarjal Drnovšek,Janša ,sedaj Pahor in vseskupaj nima nobenega pozitivnega zaključka.Kaj se vrtimo v začaren krogu?
resmen
23. 09. 2009 16.33
pa dajte no, odrastite že enkrat. En obični KMET bi lahko rešo vse politične probleme med vsemi državami...Problem pa nastane ko državo vodijo KRAVE in BIKI ki se jim jeb* za ljudi važno jim je, da si 5000evrov mesečno v žep dajo...
Komandos
23. 09. 2009 16.20
Hrvatom itak ne moreš nič verjeti, s Pahorjem pa ni nič drugače. So pa zanimive podobnosti: - oboje naj bi bilo navzven lepo, - vsi živijo na naš račun, - od nobenega ni koristi. Če že ni koristi, naj vsaj škode ne delajo!
ciaobella
23. 09. 2009 15.10
Mi pa zelo in upravičeno ne zaupamo Pahorju...po mojem oboji lažejo !
Inspire
23. 09. 2009 15.05
Mi ne verjamemo nobenemu ,dokler ne bo meja rešena v dobrobit pravičnosti.
Presskiller
23. 09. 2009 15.01
Sam tole je vsakdan bolj podobne telenoveli kaj se bo zgodilo v prihodnjič ?? tatatatam
Žiga99
23. 09. 2009 14.35
@runkl1 Ja, za državljane HR.
byteME
23. 09. 2009 14.34
Hrvati ne dvomijo v Pahorja, mi pa... in to je zelo žalostno. upam le da Pahor s tem izgubi stolček kamorkoli bo že odplaval v prihodnje po volitvah... nesposobnež!
byteME
23. 09. 2009 14.34
Hrvati ne dvomijo v Pahorja, mi pa... in to je zelo žalostno. upam le da Pahor s tem izgubi stolček kamorkoli bo že odplaval v prihodnje po volitvah... nesposobnež!
Runkl1
23. 09. 2009 14.29
Popravek: Mu je mar za državljane.
Runkl1
23. 09. 2009 14.28
B. Pahor je zaupanja vreden predsednik. Ima posluh za majhnega človeka in mu ni mar za državljane.