Slovenija

Hrvaški trg zaprt za NLB, Hrvaška narodna banka ne popušča

Zagreb, 26. 07. 2012 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški trg ostaja zaprt za Novo Ljubljansko banko, dokler ne bo vrnila dolgov hrvaškim varčevalcem LB. Novi guverner Hrvaške narodne banke Boris Vujčić namreč ne bo spremenil dosedanje politike.

Za NLB ostaja hrvaški trg zaprt.
Za NLB ostaja hrvaški trg zaprt. FOTO: Reuters
Novi guverner Hrvaške narodne banke (HNB) Boris Vujčić ne bo spreminjal dosedanje politike do Nove Ljubljanske banke, za katero bo hrvaški trg zaprt, dokler ne bo vrnila dolgov hrvaškim deviznim varčevalcem LB, pišejo hrvaški časniki. Večernji list dodaja, da je Slovenija, in ne Hrvaška, prekinila pogajanja o sukcesiji prav zaradi LB.

"Stališča HNB v odnosu do LB so znana in temu v tem trenutku nimamo kaj dodati," so odgovorili iz hrvaške centralne banke na vprašanja Jutarnjega in Novega lista, ali bo HNB omilila svoje trdno stališče, da NLB ne more vstopiti na hrvaški trg, dokler ne bo bo uredila problema starih deviznih prihrankov, ki so jih hrvaški državljani imeli v LB.

"V NLB se zavedajo, da na Hrvaškem nimajo kaj iskati"

"Ni kaj spreminjati niti ni nobenih novih elementov. Slovenija želi, da Hrvaška ustavi tožbe proti NLB, kar je v protislovju s tistim, kar je od Hrvaške zahtevala v pogajanjih z EU, se pravi, da naj se vlada ne vmešava v pravosodje," je za Jutarnji list izjavil neimenovani vir, ki je blizu vrha HNB.

Navaja, da NLB nikoli ni vložila zahteve za odobritev poslovanja na Hrvaškem. "To jasno kaže, da se v NLB zavedajo, da na hrvaškem bančnem trgu nimajo kaj iskati," izpostavlja vir časnika.

Obenem dodaja, da bo NLB tako kot druge banke iz EU lahko nemoteno poslovala na Hrvaškem, če bodo v Ljubljani ocenili, da se jim to splača.

Na Hrvaškem imajo slabe izkušnje z varčevanjem pri LB.
Na Hrvaškem imajo slabe izkušnje z varčevanjem pri LB. FOTO: Thinkstock
Lov na nove varčevalce bi bil težek

Jutarnji list še poroča, da bi v primeru zelene luči NLB lahko vstopila na hrvaški trg s samostojnim odpiranjem mreže podružnic, kar je "preprosto in drago". "To pomeni, da bo NLB morala začeti lov na nove varčevalce, kar bi se težko končalo uspešno, upoštevaje izkušnje, ki jih imajo na Hrvaškem z LB," ocenjuje časnik.

Kot drugo možnost navaja, da bi NLB kupila katero izmed obstoječih bank na Hrvaškem, a meni, da je to malo verjetno zaradi težav, ki jih ima banka v svojem poslovanju.

Izpostavlja tudi izjavo NLB, iz katere so za časnik sporočili, da v strategiji NLB do leta 2015 hrvaški trg ni označen kot strateški.

Slovensko lobiranje bi lahko dodatno zapletlo hrvaški vstop v EU

V Novem listu poudarjajo, da HNB ni odgovorila na njihovo vprašanje, kako bodo lahko preprečili vstop NLB na Hrvaško, potem ko je bilo zaprto poglavje o prostem pretoku kapitala v pogajanjih z EU.

Če spor ne bo urejen do septembra, bo Slovenija prav pri tem vprašanju poskusila poslabšati sliko Hrvaške v pomembnem poročilu o spremljanju napredka države, ki ga bo jeseni predstavila Evropska komisija.

"Nedvomno bo slovensko lobiranje lahko dodatno zapletlo postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU tudi v parlamentih drugih držav članic. Od tega poročila je namreč odvisen začetek ratifikacije v najpomembnejših članicah EU," izpostavlja reški časnik.

Kosorjeva in Pahor
Kosorjeva in Pahor FOTO: Reuters

HDZ: Spor o LB je dvostransko vprašanje

V HDZ so spomnili, da se je njihova vlada leta 2010 s takratno slovensko vlado Boruta Pahorja dogovorila, da je spor o LB dvostransko vprašanje, ki ga ne bodo povezovali z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, pa poroča Večernji list.

Nekdanji svetovalec hrvaške premierke Davor Stier je za časnik dejal, da sta se Jadranka Kosor in Pahor strinjala, da bodo problem LB reševali v okviru sukcesije.

Kot udeleženec dogodkov je dodal, da je nekdanji finančni minister Ivan Šuker Banki za mednarodne poravnave v Baslu (BIS) potrdil, da je Hrvaška pripravljena na nadaljevanje pogajanj o sukcesiji.

"Šuker je pisal BIS. Odgovorili so mu, da niso več pristojni. Pogajanja o sukcesiji sta prekinili Slovenija in Srbija, ker je Basel šel v smeri, da Slovenija izplača hrvaške varčevalce," je dejal Stier.

Trdi, da je na ta način Hrvaška izpolnila obveznost iz dogovora s Pahorjem, zato se tudi nadaljujejo postopki proti LB in NLB na hrvaških sodiščih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
26. 07. 2012 23.39
+0
Hrvati pa hitro pozabijo, da so njihova podjetja NLB dolzna ze skoraj 1 milijardo eurov, kar je krepko vec kot pa NLB hrvaskim fizicnim osebam (varcevalcem). Problem je, ker je ogromno hrvaskih podjetij ob vsem tem lepo prislo skozi, ko niso rabili odplacevati kreditov, ki jih je bilo ogromno. Ravno par dni nazaj sem bral, katera hrvaska podjetja so to, kaksni so bili krediti in kdo je sedaj LASTNIK tistih, ki se niso propadla. Gre za milijonske vsote, ki bi danes z obrestmi nanesle se krepkko vec. Lastnik veliko izmed teh podjetij, ki so dobili takrat prakticno podarjen kredit, je pa lastnik Agrokorja, najbogatejsi Hrvat. In ravno ta je tisti, ki se tako zavzeto bori proti NLB. Se ze ve zakaj. Dolzen je na desetine milijonov NLB. Sama NLB pa je do zdaj ves denar ki ji ga je uspelo izterjat od hrvaskih podjetij, vraca hrvaskim varcevalcem. Ampak glede na 450 milijonski dolg Slovenije Hvarski in 1 milijardo dolga hrvatov NLB, je se slepemu jasno, da se Hrvati z razlogom bojijo vsega okoli NLB.
mufic
27. 07. 2012 10.12
+1
Se vidi da neveš kaj sploh pišeš.NLB ne obstaja na Hrvaškem.In še nekaj časa nebo.
JANZELJ
26. 07. 2012 21.25
+2
Super kdo bo vrnil denar v vseh naših preimenovanih podjetjih?
upornik22
26. 07. 2012 18.01
-2
tooo PRAVILNO HRVATSKA JE NAJLEPŠA DEŽELA NA SVITU
cucjetina
26. 07. 2012 16.50
+7
Hrvaški trg zaprt za NLB, Hrvaška narodna banka ne popušča ja pravilno a mislio kr peharit ljudi in deliti dobičke
gruber74
26. 07. 2012 16.13
+2
Ko prebiram komentarje vas večina sploh neve zakaj se gre in govorite neumnosti.Na hitro: Moj oče je bil varčevalec še v takratni Ljubljanski banki na Hrvaškem.Ker pa je kasneje bila vojna in seveda osamosvojitev Slovenije je tisti denar kar poniknil,oziroma Ljubljanska banka se je preimenovala v Novo Ljubljansko banko.Ker so mislili da na ta način nebodo rabli denarja povrnit.Ampak so se mal Zaj....O.k.? Problem pa je, ker so določeni ljudje ki so imeli veze dobili privarčevani denar nazaj,večina pa je ostala brez.Ker se pa naša pametna politika ni mogla zmenit in denar varčevalcev povrnit,sedaj tožimo zdajšno NLB.Naš denar ki smo ga imeli privačevanega v banki bomo vsekakor dobili nazaj. Skratka podobna zadeva kot pri izbrisanih,ampak tokrat bo šlo za Miljarde evrov na žalost davkoplačevalcev. Zdaj pa talate minuse in pluse kolikor vam je volja. Aja,sem čistokrvni Slovenc:-)
WikiX
26. 07. 2012 16.36
+7
Pustimo, zakaj je tvoj ata nalagal v banko na ustaškem, ne razumem, kje je ostal denar poslovalnice NLB v Zagrebu, pri njih ali so ga čez noč pripeljali k nam? Banka ni poslovni sistem, je predvsem varovan prostor, kjer ima ustanova zavarovan naš denar, zato iskreno dvomim, da kdo ni mogel pobrati svojega prihranka iz hranilne knjižice, pa če je še tisočkrat propadla ali zamenjala ime. V kolikor se denar "varčevalcev" nahaja pri nas, pa vam ga je NLB seveda dolžna takoj izplačati, itak ste Slovenci.
ToJeToZaZdaj
26. 07. 2012 20.33
+0
WikiX......kar zadeva naš denar se vidi , da se ti ne sanja kako banka funkcionira.....Banka naš denar obrača oz. posoja po dobro znani formuli za multiplikator denarja , kateri je seveda odvisen od višine obvezne rezerve.....torej za posodit 5 enot je banki dovolj da ima 1 enoto na razpolagi pri 20% obvezni rezervi. Torej v praksi je banki dovolj da ima v svojem sefu 20% obvezne rezerve , drugo pa je samo knjižni denar oz. samo številka , katera se ti prikaže pri izpisu stanja. V praksi ni banke , katera bi lahko izplačala vse prihranke svojih komitentov , kajti ta denar je že investiran naprej. Teoretično je lahko denar iz LB Zagreb bil plasiran v obliki posojil v Slovenijo s tem da je v hiši ostala samo obvezna rezerva oz. drobiž. Nacionalnost varčevalcev oz. komitentov pa itak nima nobene veze ali teže.
Majda Božnar
26. 07. 2012 15.54
-1
Kako se vse hitro spreminja: še slabi dve leti nazaj sem bila zaradi takih in podobnih novic jezna na Hrvate, sedaj sem pa na naše politike!
MERDE-AVE-MERDE
26. 07. 2012 16.59
-1
Prophet
26. 07. 2012 15.12
+6
Če so nas pokradli politiki z banko NLB z poceni krediti in uslugam..kaj so politiki šele naredili Hrvatom in Bosancem...?
mastablasta
26. 07. 2012 15.08
+0
hja vprašanje je resda dvostransko in verjetno tudi rešitev. je pa res, da bodo trg morali odpreti NLB saj so se s tem zavezali. Če bi hrvaška država takrat dala denar varčevalcem propadle LB (kot bi to morala, ker se je k temu zavezala) tega problema ne bi bilo.
MERDE-AVE-MERDE
26. 07. 2012 17.01
+0
Kako to misliš da bi Hrvaška morala dati denar varčevalcem če pa je LB Slovenska banka ?
PuppetMaster09
26. 07. 2012 14.33
+8
nlb mora v stečaj ne pa na hrvaško
olyca
26. 07. 2012 15.04
+7
mastablasta
26. 07. 2012 15.08
-2
al pa najprej na hrvaško, potem v stečaj in potem je NNLB :-D
ToJeToZaZdaj
26. 07. 2012 14.30
+8
Hrvati nam le delajo uslugo......bo NLB manj minusa naredila
Bostjan Dete
26. 07. 2012 14.24
+4
Sam to nam še manjka - da gre NLB na hrvaški trg... pol bomo šele v dreku...
bozur
26. 07. 2012 14.11
+2
kaksno sramoto nam delajo po svetu..ukradli so denar varcevalcem, vzeli, prilastili, ko poa pride do tozbe jim pa rubijo 2 stolapa racunalnik....sraaaaaaaaamotaaaaaaaaaa
Mil?007
26. 07. 2012 14.26
+2
SilverBullet
26. 07. 2012 14.42
+3
"Ukradli" so denar varčevalcem, banki pa je "ukradla" denar hrvaška vlada. Ni čisto vse tako črno-belo.
zez
26. 07. 2012 15.01
+10
Hrvaska narodna banka je Sloveniji dolzna cca 430mio eur, torej vec kot je NLB dolzna njihovim varcevalcem.....naj zglihajo
cartaCanta
26. 07. 2012 13.56
+3
So v Bruslju lepo povedali, da se je Hrvaška zavezala z dogovorm in dala svojo obljubo, kako se bo reševalo ta problem. Edina logična razlaga, čemu spet te neumne poteze, ki kršijo dogovor, katerega v Bruslju še kako branijo, je ta, da si politini vrh Hrvaške ne želi v EU in pred svojo javnostjo išče zunanjega krivca - Slovenijo. Ne vem, res bedasto politično početje...kot hočejo, samo to ne vodi nikamor, škodi pa največ prav Hrvaški.
big_foot
26. 07. 2012 13.53
+6
Velika slika pa je.... po rimski logiki Kruha in iger. Sedaj ko kruha ni, pa je treba iger več :-) Edino kar sedaj ne vem ali hrvati svojim z rdečo zastavo pred očmi mahajo ali naši. Ker vedno ko je bilo kaj takega so veliko veečje sraaajne spravili mimo za očmi ljudstva. Še kak teden pa bojo spet Jorasa potegnili iz naftalina pa ribiči se bojo na meji z sardinami obmetavali.... Upam da bo nek politik imel tako velika ja...ca in lepo folku serviral stvar je taka stoji pa takole in pika.
Glavavtorbi
26. 07. 2012 13.52
-2
Slovenski davkoplačevalci rabimo samo en odgovor, kje se nahaja denar, ki so ga vplačali hrvaški varčevalci, pri nas ali pri njih? Denar so menda vplačevali v Zagrebu, ampak ni jasno, če so ga od tam odpeljali v Slovenijo in če, kam, kdo ga je sprejel. Sumim namreč, da poskušajo hrvati s temi konstrukti pravno prevaro, če so od naših švercerjev kupovali orožje, naj tako povejo, ne pa žaliti cel slovenski narod, kot da smo jim mi kaj vzeli. Oskrbeli smo tudi njihove begunce, so to varčevalci, ne vem, pri nas morajo največji reveži vrniti še socialno, sicer jih sodišče rubi in deložira za 100 evrov. Zakon je enak za vse. Malo preveč se hecajo s prekinitvijo trgovskih stikov, ko večina naših turistov dviguje in menja prihranke v NLB za njihove ničvredne kune, taki incidenti so včasih vodili tudi v vojne.
rekapaka
26. 07. 2012 13.49
+6
Bed@ki Hrvati, naj vrneji najprej pufe stari LB od podjetij (ca 1 milijardo dolarjev) Od Ivice tata in od Jovice tata sta dva tata!
borutko
26. 07. 2012 13.44
+2
luka_domobranec: Nova NDH terja milijone od Nove LB. Ne vem, kaj bo iz tega. Po mojem betonska ograja sredi kolpe in soltle ter piranskega zaliva In zid sredi piranskega(savudrijske vale), a ne???!
Gr@bnv@ler
26. 07. 2012 13.32
-5
PRAVILNO! PRAVILNOOOOOOOOOO KAJ BOTE KRADL ŠE DRUGIM AL KAJ BED@KI SLOVENSKI
Brabus
26. 07. 2012 13.29
+0
Točno se ve, kdo je dolžan izplačat vloge. Tile Rvati me jezijo, ampak , dolgove je treba poravnati, ali HNB , ali pa NLB. Kaj bi se zgodilo, če bi nam kakšna nemška ali avstriska banka enostavno zaplenila prihranke? Zato je nesporno treba vrniti denar tem ljudem.
Tadej Bu?ar
26. 07. 2012 17.16
+4
Ma kaj je s tabo to je predolgo nazaj. Saj nam so tudi Hrvatje po letu 1991 vzeli velik del Istre zaradi nedoločene meje v Jugoslaviji, pa je nikoli ne bomo dobili nazaj.
anonimni12
26. 07. 2012 13.18
+1
a ni to v nasporotju s prostim pretokom kapitala v Uniji?