Slovenija

Evropska komisija mora oceniti pravne posledice hrvaške odločitve, ki jo spoštuje, a obžaluje

Ljubljana/Zagreb, 29. 07. 2015 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hrvaški sabor je danes soglasno izglasoval sklep, s katerim vlado obvezuje, da začne postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, saj je Slovenija bistveno kršila njegove določbe. Evropska komisija pa je Zagrebu jasno sporočila, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Izjava Milanovića
    00:15
    Iz SVETA: Izjava Milanovića
  • Iz SVETA: Ostra debata v saboru
    00:58
    Iz SVETA: Ostra debata v saboru
  • Iz SVETA: Soglasno sprejet sklep o prekinitvi arbitraže
    01:59
    Iz SVETA: Soglasno sprejet sklep o prekinitvi arbitraže
  • Iz SVETA: Anketa o arbitraži
    01:47
    Iz SVETA: Anketa o arbitraži
  • Iz SVETA: Kakšen je odziv Bruslja?
    02:21
    Iz SVETA: Kakšen je odziv Bruslja?
  • Iz 24UR: Zgled reševanja vprašanj
    02:10
    Iz 24UR: Zgled reševanja vprašanj
  • Iz 24UR: Slovenska stran optimistična
    01:53
    Iz 24UR: Slovenska stran optimistična
  • Iz 24UR: Odločitev je v rokah sodišča
    00:50
    Iz 24UR: Odločitev je v rokah sodišča
  • Iz 24UR: Hrvaški jasno opozorilo Bruslja
    01:34
    Iz 24UR: Hrvaški jasno opozorilo Bruslja
  • Iz 24UR: Izjava Evropske komisije
    01:04
    Iz 24UR: Izjava Evropske komisije
  • Iz 24UR: Hrvaški sabor soglasno izglasoval izstop
    02:56
    Iz 24UR: Hrvaški sabor soglasno izglasoval izstop

Hrvaški sabor je danes soglasno izglasoval sklep, s katerim vlado obvezuje, da začne postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, saj je Slovenija bistveno kršila njegove določbe. Za je glasovalo vseh 141 prisotnih poslancev. Sabor sicer šteje 151 poslancev, za potrditev sklepa pa je bila potrebna dvotretjinska večina.

V času, ko je v hrvaškem saboru potekala razprava o prenehanju arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, pa je na novinarski konferenci v Bruslju tiskovna predstavnica evrospke komisije Mina Andreeva povedala, da je komisija Zagrebu danes jasno sporočila, da bo arbitražno sodišče odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško nadaljevalo tudi, če se hrvaški sabor danes izreče za izstop iz arbitražnega postopka. 

"Evropska komisija od Republike Hrvaške pričakuje, tako kot bi pričakovala tudi od Republike Slovenije, da izpolni svoje obveznosti in še naprej podpira arbitražni postopek. Bodimo jasni: tudi če bi hrvaški parlament glasoval za izstop iz arbitražnega sodišča, bi to sodišče ostalo in nadaljevalo delo. Evropska komisija ne vidi nobene realne alternative arbitražnemu postopku in odločno poziva Hrvaško, da ostane del njega," je bila danes še posebej odločna Andreeva.

Kot je povedala, je prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans, nekakšna desna roka predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja, v sredo pisal hrvaški zunanji ministrici in podpredsednici vlade Vesni Pusić ter v pismu izrazil zaskrbljenost Bruslja ob namerah Hrvaške, da enostransko odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Poleg tega je Andreeva danes ponovila, kar je dejala že v ponedeljek: da komisija razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, a da še naprej polno podpira arbitražni postopek ter da arbitražni sporazum vsebuje mehanizme, s katerimi je mogoče odgovoriti na pomisleke Hrvaške in obenem ohraniti polno delovanje arbitraže.

Znova je tudi izpostavila pomen dobrega delovanja arbitražnega sodišča in tega, da sodišče sprejme končno odločitev, za gladko in učinkovito izvajanje zakonodaje EU v prihodnje.

Na današnje besede Andreeve se je že odzval tiskovni predstavnik hrvaške vlade Nikola Jelić. Za hrvaško tiskovno agencijo Hina je izpostavil, da komisija ni pristojna za arbitražni sporazum in da je ta dvostranski dogovor med dvema enakovrednima članicama EU.

Predsednik vlade Miro Cerar pa je v izjavi za medije ponovil stališče, da lahko arbitražno sodišče nemoteno deluje naprej, po tem ko je Slovenija v skladu s predvidenimi postopki in pozivom sodišča imenovala novega arbitra in tako odpravila vse ovire za nadaljevanje arbitraže, so spočili iz njegovega kabineta. Od politike, tako slovenske kot hrvaške, pa pričakuje strpnost in zadržanost, da ne bi vznemirjali javnosti v obeh državah, so še zapisali.

Evropska komisija obžaluje hrvaško odločitev

Evropska komisija je po današnji odločitvi hrvaškega parlamenta, da naj Hrvaška izstopi iz arbitražnega postopka, sporočila, da spoštuje demokratično odločitev hrvaškega sabora, a obenem obžaluje, da se je Hrvaška enostransko odločila za izstop.

Andreeva je še zapisala, da mora arbitražno sodišče, ko bo o zadevi uradno obveščeno, oceniti pravne posledice današnjega glasovanja v hrvaškem parlamentu. Dodala je, da bo komisija še naprej podrobno spremljala razmere, da bo prisluhnila obema stranema in skušala posredovati med njima, da bi skupaj našli rešitev. V Bruslju so še zatrdili, da ne vidijo nobene realne alternative arbitražnemu postopku.

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je ob namerah Hrvaške zaskrbljen.
Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je ob namerah Hrvaške zaskrbljen. FOTO: Reuters

Sabor soglasno izglasoval prekinitev arbitražnega sporazuma

Predsednik sabora Josip Leko je pred glasovanjem prebral sklep, v katerem so zapisali, da so odločitev sprejeli na podlagi hrvaške ustave in današnje razprave ter zaradi bistvenih kršitev določil arbitražnega sporazuma s strani Slovenije.

Hrvaška vlada naj bi že na seji v četrtek potrdila sklep sabora in odločila, da začne postopek izstopa iz arbitražnega postopka na podlagi mednarodnega prava. O odločitvi in razlogih za ta korak bo Zagreb seznanil tudi Slovenijo, je danes napovedala podpredsednica vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić.

Po sklenitvi nekaj več kot tri urne parlamentarne razprave predstavnikov poslanskih skupin, v kateri so hrvaške stranke po dolgem času pokazale popolno enotnost, je Pusićeva danes vnovič nagovorila poslance.

Kot je dejala, glavni razlog za hrvaško odločitev o odstopu od arbitražnega sporazuma ni bilo le obnašanje bivšega slovenskega sodnika Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik, temveč je problem v naknadno dodanih dokumentih, na podlagi katerih je arbitražno sodišče lahko odločalo o rešitvi spora o meji.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je tuje diplomate na Hrvaškem danes seznanila s stališčem Zagreba glede arbitraže o meji s Slovenijo. Ob tem je kot glavni zadržek Hrvaške izpostavila, da je predmet, na podlagi katerega naj bi odločilo arbitražno sodišče, "kontaminiran", ker je slovenski arbiter vanj naknadno vključil dokumente.

Poudarila je, da ne nameravajo zapustiti arbitražnega sporazuma, ker bi bil slab, "temveč zato, ker je prišlo do njegove kršitve". Kot je pojasnila, je iz prisluhov pogovorov med Sekolcem in Drenikovo možno sklepati, da sta v predmet pred arbitražnim sodiščem vključila dokumente, ki jih ne bi smela.

Nihče več ne more razlikovati, kateri dokumenti so bili v predmetu zakoniti in legitimni, katere pa sta slovenska predstavnika dodala naknadno. Ker je predmet kontaminiran, je vseeno, ali bodo v arbitražnem sodišču tudi najboljši sodniki na svetu, je izjavila Pusićeva.

Po njenih besedah so prvi znak, da bi lahko prišlo do kršitev sporazuma, opazili v izjavah slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je dejal, da ima neuradne informacije o možnih izdih arbitraže. Spomnila je, da so o tem nemudoma obvestili arbitražno sodišče in Evropsko komisijo.

Pusićeva je dodala, da je hrvaški interes reševanje odprtih vprašanj o meji z vsemi sosedami ter da je hrvaška vlada v dobri veri pristopila tudi k arbitražnemu sporazumu s Slovenijo. "Žal se je pokazalo, da je druga stran delala na drug način, ker so mislili, da sam sporazum ni dovolj dober, da bi zagotovil izpolnitev zaželenih načrtov," je dejala.

Kot je dodala, se je Hrvaška po slovenski kršitvi sporazuma odzvala v skladu z mednarodnim pravom in brez nacionalistične mrzlice. Po njenih besedah bo potrebno rešitev spora s Slovenijo najverjetneje poiskati na Meddržavnem sodišču v Haagu, a je za to potreben čas in tudi soglasje Ljubljane.

Opozorila je, da po današnji odločitvi sabora ni treba pričakovati splošnega navdušenja mednarodne javnosti. "Vsi bi najraje, da se to ne bi zgodilo, ter da bi se postopki nadaljevali, kot da tega ne bi bilo, tudi Hrvaška, a bomo morali na podlagi mednarodnega prava braniti svoja stališča, kot bi to počela vsaka druga država," je povedala.

Po napovedih bo Pusićeva danes ob 18. uri predstavila hrvaška stališča o arbitražnem sporazumu tujim diplomatom, akreditiranim na Hrvaškem.

Milanović: Zaradi napake v postopku ne moremo nadaljevati

Saborsko sejo so sklicali prejšnji teden na zahtevo hrvaške vlade, ki je ocenila, da je arbitražni postopek o določanju meje med Hrvaško in Slovenijo na podlagi arbitražnega sporazuma iz leta 2009 kompromitiran.

Prvi govornik je bil predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović, ki je še naprej vztrajal pri prekinitvi arbitražnega postopka. Sabor je prosil za podporo, dodal pa je, da tudi danes vidi arbitražni dogovor kot korekten dogovor in ne misli, da je bil slaba odločitev.

Sabor
Sabor FOTO: Reuters
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da bo slovensko stran na zaslišanju v Haagu zastopala Mirjam Škrk iz zunanjega ministrstva. Prepričan je, da arbitražni sporazum ne bo propadel.

Toda: "Zgodila se je napaka v postopku, tako da z njim več ne moremo nadaljevati. Pri tem nam je vsem skupaj neprijetno. Kar je najhuje, tisti, ki so pri tem sodelovali, so to tudi priznali. Obstaja procedura, kako izstopiti iz postopka ...," je razlagal Milanović, ki je dodal, da Hrvaška nima svojega arbitra.

"Ko je postal član arbitraže, on več ni bil niti Hrvat niti Slovenec. On je arbiter. Ali se bo sam umaknil s položaja, je njegova odločitev. Arbitražnega sodišča ne moremo ukiniti, lahko pa izstopimo iz dogovora. Na odločitev, ali bo sodišče nadaljevalo s svojim delom, pa mi nimamo nikakršnega vpliva," je še dodal.

"Otrok je rojen, imel je svojo razvojno pot in v nekem trenutku je postal izredno devianten. To moramo ustaviti. Sloveniji predlagam, da se dogovorimo o nekem novem modelu. Sedanji model je definitivno kompromitiran. Kdo bo v prihodnje v arbitražo položil absolutno zaupanje," je spraševal in dodal, da je zadovoljen, da se iz Ljubljane niso slišali povišani toni glasu, prav tako ne iz Zagreba.

"Moramo hoditi po svoji poti, smo člani EU, Nata, moramo delovati skupaj. Dobro je, da se glede tega strinjamo," je dejal in pozval prisotne, naj med razpravo pazijo na svoje besede, saj "mi ostajamo čisti".

Sabor je zasedal dan potem, ko je slovenska vlada po odstopu Sekolca za novega člana arbitražnega sodišča imenovala francoskega pravnika, predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama.

Niti z izbiro uglednega sodnika Abrahama ni možno oprati slovenske blamaže, danes izpostavlja hrvaški Večernji list. Jutarnji list je spomnil, da je sodnik Abraham kot član Meddržavnega sodišča sodeloval tudi pri odločitvi o neutemeljenosti tožbe Hrvaške za genocid proti Srbiji kot tudi pri zavrnitvi protitožbe Beograda.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

daf3
30. 07. 2015 19.24
+4
če bi bilo v prisluškovanju rečeno da so hrvati dobili morje do Izole bi seveda ne objavili posnetek ker se pa ni izšlo njim pogodu pa sedaj delajo vik in krik in to samo tastari zagrebški hrvatje(penzioneri) tamladim je pa vseeno saj morajo delati da bodo preživeli
MAJOH
30. 07. 2015 08.50
+11
Zanimivo je to,da hrvatska več ne uporablja naziva Savudrijska vala temveč uporablja Piranski zaljev!!!! Prav zanimivo. Tudi Svete Gere ni več slišati-kar naenkrat je Trdinov vrh. Ustaška zahrbtnost-in njihovi PRIJATELSKI ODNOSI sa susjedima!? Žal z niti enim sosedom nimajo urejenih odnosov-pa vendar vsi kretenasti sosedi polnijo njihovo turistično blagajno!
EMINENT
30. 07. 2015 16.47
-2
Daj naštej še ostale sosede, s katerimi nimamo odnosov pošlihtanih?
daf3
30. 07. 2015 19.27
+1
nocomment1985
30. 07. 2015 07.22
-1
A za Trdino so že priznali, da so ga ubili?
Kwaj
30. 07. 2015 07.03
+3
Tega hepana smotanega-Rrhjavca vprašajte koliko denarja je dobil za to?
revirji
30. 07. 2015 06.28
+8
Dragi Slovenci. Kar hodte še na morje k našim podmuklim sosedom. Kar noste jim dol denarce. Mene že par let ne vidjo in mi je prav lepo. Je po svetu mnogo lepše morje od tega hrvaškega, da ne govorim o prijaznosti ljudi.
daredare1
30. 07. 2015 06.38
-5
daredare1
30. 07. 2015 06.42
-4
Lahlo pises kar hoces.Velika večina slovencev letuje na hrvaški obali....tako bo tudi ostalo.
daredare1
30. 07. 2015 06.43
-3
To kaj hr in slo politiki vsalih tolko časa naredijo cirkus ne bo spremenilo nic.Razen kreganja in napihovanja v gostilnah ob pivu in kratkem
pingosok
30. 07. 2015 21.46
+0
mišnica
30. 07. 2015 06.22
+16
BOLJE SRBA ZA BRATA , NEGO SUSJEDA HRVATA.
TheMafiaDon
30. 07. 2015 06.21
+5
Hrvaška se požvižga na EU in njene kozlarije... mogoče bi se morali zgledovati po njih.
taav
30. 07. 2015 15.23
+0
Žvižgajo že, žvižgajo. Da jih vidiš še kako bodo skakali, ko začne EU žvižgat :D
ccirisimo
30. 07. 2015 06.19
+3
Zdaj se dejansko vidi 25 let nazaj če ni po hrvaško potem pa sploh ne bo!Balkan v EU na zalost moram rect obsodba na propad iste!
daredare1
30. 07. 2015 06.37
-3
Hrvaska je od zacetka bila za mednarodno sodisce v Hagu ali Hamburgu.Slo je bila za arbitrazo.
appollyon
30. 07. 2015 06.16
+3
Res da so naši bedaki, ampak lahko bi javno okrcali hrvaško prisluškovanje ki se je dogajalo tudi pred tem!
daredare1
30. 07. 2015 06.35
-2
Srbi so prvi objavili.Ne ve se kdo je prisluskoval
Jebi Veter 1
30. 07. 2015 05.25
+18
ZA DOBRO JUTRO ODPOKLIC SLOVENSKEGA VELEPOSLANIKA IZ ZAGREBA IN IZGON HRVAŠKEGA VELEPOSLANIKA IZ LJUBLJANE IN PREKINITEV VSEH STIKOV S HRVAŠKO GOVEDARSKO POLITIKO.. POTEM PA NAPREJ.. POGREŠAM JELINČIČA. TA BI BIL TRENUTNO OPTIMALEN ZUNANJI MINISTER ŠE BOLJE PA PREDSEDNIK VLADE.
daredare1
30. 07. 2015 06.05
-2
Tako je.Zakaj so ujeli duo Drenik in Sekolec z prsti v marmeladi...
daredare1
30. 07. 2015 06.05
-1
fant z vasi
30. 07. 2015 05.24
+13
Kar naj odstopijo od arbitraze. tudi bog nam pomaga. Sedaj pa se je treba zavzeti za resnicno mejo in za vse izgubljeno - prisvojeno. Zahodna stran do Pule je bila Slovenija, le da "Kardelj in vsi, ki so se zmotili" tega niso vedeli. Dajte se umaknite mocvirnki in Kahl in pustite Jelencicu, da z argumenti pride na dan in ljudi pritegne. Se je cas , da se stvari uredijo, vsi , ki pa ste kot bog pomagaj zraven pa stran! Dosti ste ze naredili skode in tega ni treba vec delat!
daredare1
30. 07. 2015 06.01
-3
jagermeister1
30. 07. 2015 07.14
+0
@daredare1.................saj tudi v Ljubljani ne živijo samo Slovenci ! ! !
bogdajmir
30. 07. 2015 02.57
+5
spet so hrvatje dobili bombo iz evrope? ja s slovenceljni se nekaj časa še lahko igraš, toda z eu-jevci, s temi pa ni dobro češenj zobati
daredare1
30. 07. 2015 06.02
+1
Diškor
30. 07. 2015 01.51
+6
KPS JE BILA ZLIZANA Z KPH, RIBIČIČ SE JE ŠEL S HRČKI GLEDALIŠČA,ZDZJ IMAMO PA CIRKUS.
Diškor
30. 07. 2015 02.12
+1
GURT1
30. 07. 2015 01.36
+2
tile Hrvatje so isto kot "tresla se je gora, a rodil se je miš"
Diškor
30. 07. 2015 01.48
+1
Diškor
30. 07. 2015 01.57
+1
starima?ek 1
30. 07. 2015 01.31
+1
Od spodaj navzgor.
Diškor
30. 07. 2015 01.07
+5
Izgnati je treba 10 najbolj priljubljenih politikov.
Klimova
30. 07. 2015 01.11
-4
boš žrtvoval svojega vodjo v dobrobit vsega naroda?
RožleX
30. 07. 2015 01.12
+8
Diškor
30. 07. 2015 01.16
+6
Klimova
30. 07. 2015 01.18
-3
starima?ek 1
30. 07. 2015 01.28
-1
Diškor
30. 07. 2015 01.35
+5
Tiste ki jo imajo še zdaj,Pahor ,Kučan itd
Vibovi
30. 07. 2015 09.34
+1
koliko je meni jasno, rdečih ni več, oziroma so samo tisti mesečniki ali kaj, tko, da, to tvoje sirjenje ne drži vode.!!!
pvmaterna
30. 07. 2015 01.02
+0
Je pa vse za nekaj dobro,domobrani so izdali Slovenijo 41,bivsi komunisti pa 2010.Tako da smo si zdaj kvit
nazor
30. 07. 2015 01.08
+6
Ne cisto Dokler Hitler ni napadel SSSR so ga rdeci podpirali. Preberi si njihove tekste in razprave od takrat (dol z borzuazno Francijo, kapilatlisticna Britanije mora propasti). Nacionalni socialist Hitler in podobno.
Vibovi
30. 07. 2015 09.36
+2
Pusti zgodovino zgodovinarjem, raje poglej, kako tvoj idol, od leta 2004 prodaja , po malem, Slovenijo!!!
Klimova
30. 07. 2015 01.01
+6
hahahaha na enem balkanskem portalu je en model napisal "srbi in hrvatje so bratje", pa je dobil 132 minusov
GURT1
30. 07. 2015 00.59
+0
saj rabmo samo 10 helikopterjev Apache AH-64 pa je konc v 1 dnevu
pvmaterna
30. 07. 2015 01.02
+1
GURT1
30. 07. 2015 00.55
+0
aja pa Medmurje je tudi naše....
Diškor
30. 07. 2015 01.01
+1