Slovenija

Hrvaški NE Sloveniji

Ljubljana/Buje, 29. 02. 2008 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Robert Erjavec/Špela Zupan
Komentarji
169

Zagreb je zavrnil protestno noto Slovenije v zvezi s prodajo zemljišč ob Dragonji. MZZ trdi, da je prodaja nična.

Napačno označena zemljišča, v Sloveniji pod št. 300, ista parcela na Hrvaškem pod št. 400.
Napačno označena zemljišča, v Sloveniji pod št. 300, ista parcela na Hrvaškem pod št. 400. FOTO: Kanal A
Slovensko zunanje ministrstvo ocenjuje, da pomeni prodaja slovenske zemlje s strani Hrvaške kršitev temeljnih postulatov pravne države in vladavine prava, ki jih spoštujejo vse članice Evropske unije. Načeli pravne države in vladavine prava sta tudi ključni načeli, ki ju mora spoštovati vsaka država, ki namerava postati članica Evropske unije. Hkrati pomeni opisano hrvaško ravnanje tudi kršitev mednarodnega prava, in sicer načela spoštovanja stanja na dan 25. junija 1991 in načela mirnega reševanja odprtih vprašanj, kamor spada tudi načelo izogibanja enostranskim dejanjem, ki bi lahko pomenila prejudiciranje za reševanje takšnih vprašanj. Ravno tako pomeni hrvaško ravnanje kršitev spoštovanja in razvijanja dobrososedskih odnosov, ki so bistveni del procesa približevanja Hrvaške Evropski uniji. To izhaja tudi iz sklepov Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose iz decembra 2007. Zato Slovenija pričakuje, da se bodo hrvaški organi vzdržali vseh dejanj, ki posegajo na državno ozemlje Republike Slovenije.
Prodaja slovenskih zemljišč ob Dragonji, ki si jih lasti tudi Hrvaška, spet razvnema strasti na obeh straneh reke. Očitki letijo na občino Buje, ker je pred dobrim letom objavila javni natečaj sporne prodaje slovenskih parcel in jih tudi prodala trem slovenskim državljanom.

Predstavnik za stike z javnostjo na slovenskem zunanjem ministrstvu (MZZ) Gregor Šuc je za 24ur.com pojasnil, da je slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem uradni Zagreb že včeraj zaprosilo za pojasnila. MZZ je po potrditvi informacije o prodaji poklical na pogovor začasno odpravnico poslov hrvaškega veleposlaništva v Ljubljani Ani Pejković - veleposlanika Maria Nobila danes ni v Sloveniji - in ji izročilo protestno noto, s katero Slovenija protestira proti pravnim aktom in aktivnostim hrvaških organov v zvezi s kmetijskimi zemljišči na levem bregu Dragonje.

Slovensko zunanje ministrstvo je v noti poudarilo, da kakršni koli pravni akti hrvaških organov v zvezi z omenjenimi zemljišči pomenijo protipravna razpolaganja in posege v lastninsko pravico slovenskega lastnika zemljišč. "V skladu s tem so vsi pravni posli, ki so bili morda že sklenjeni na temelju protipravnega razpolaganja, nični in nimajo nobenega pravnega učinka. Zemljišča ostajajo v lasti slovenskega lastnika, to je Republike Slovenije."

Hrvaška je zavrnila protestno noto Slovenije

Zemljišča na levem bregu Dragonje
Zemljišča na levem bregu Dragonje FOTO: Dare Čekeliš

Pomočnik hrvaškega zunanjega ministra Neven Pelicarić je še enkrat poudaril, da je ozemlje, ki leži na levi strani kanala sv. Odorika nesporno del ozemlja Hrvaške. Lastništvo in ostale pravne zadeve na omenjenem ozemlju so pod hrvaškimi zakoni. Vsa zemljišča so tudi vpisana v hrvaški kataster in zemljiško knjigo. Takšno stališče ostaja nespremenjeno in temelji na sporazumu o meji med državama, z dnem 25. junij 1991.Hrvaški premier Ivo Sanader pa je pozval hrvaško in slovensko vlado oz. vladni skupini, da se čimprej lotita konkretnih priprav za reševanje odprtih vprašanj meje pred mednarodnim sodiščem. V duhu dobrososedskih odnosov je Sanader še poudaril, da je v veljavi blejski sporazum, ki ga je Sanader lani na Bledu podpisal s slovenskim premierjem Janšo.

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je dejal, da gre zgolj za nadaljevanje istega spora, tistega o delu meddržavne meje na kopnem. Ponovil je, da stališča Hrvaške izhajajo iz določil Badinterjeve komisije, ter da je treba poiskati strokovno rešitev, ne pa le ponavljati določenih stališč, ki ne vodijo k rešitvam.

Ministrstvo za zunanje zadeve je tudi v stiku s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Če bi prišlo do kakršnega koli posega na zemljišča, na primer motenje posesti, na podlagi nezakonitih hrvaških razpolaganj, ima Republika Slovenija na razpolago vsa pravna sredstva v skladu s slovensko zakonodajo. "Za nepremičnine, ki ležijo v Republiki Sloveniji, so namreč pristojna slovenska sodišča," so sporočili.

Sklad bo vložil tožbo

Katastrski načrt zemljišč, katerih zakupnik je Joras
Katastrski načrt zemljišč, katerih zakupnik je Joras FOTO: Dare Čekeliš

V oči bode tudi podatek, da je Hrvaška leta 1993 vsa slovenska kmetijska zemljišča prepisala iz slovenske zemljiške knjige. Iste parcele, ki so v slovenski knjigi vpisane pod št. 300, so v hrvaških knjigi označene pod št. 400.

Hrvaška je prodala 10.400 kvadratnih metrov slovenske zemlje ob Dragonji.

O sporni prodaji je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov že pred časom obvestil Joško Joras, zakupnik treh od 24 hektarjev njiv. Joras je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil pismo, v katerem ga sprašuje, kaj bo ukrenil "zoper očitno krajo slovenskega ozemlja“. "Javno sprašujem, ali bom moral z lastnimi rokami braniti zemljo, za katero plačujem skladu najemnino?" je še zapisal.

Na Skladu so zapisali: "Naloga Sklada v tej zgodbi je torej to, da poskrbi za zaščito posesti zemljišč, ki jih oddaja v zakup, v kolikor je s strani zakupnika obveščen, da je prišlo do motenja posesti s strani tretje osebe. Če bo torej kdorkoli poskušal odvzeti posest našim zakupnikom na levem bregu reke Dragonje, bo Sklad poskrbel, da bodo vložena ustrezna
pravna sredstva za zaščito posesti zakupnikov".

Sklad ima zakonsko pooblastilo, da gospodari s kmetijskimi zemljišči, kmetijami in gozdovi, ki so v lasti Republike Slovenije. Gospodarjenje s temi zemljišči pa med drugim pomeni tudi oddajo kmetijskih zemljišč v zakup. Na tem območju imajo zakupniki v posesti cca 5,5 ha zemljišč, in za ta zemljišča Skladu plačujejo tudi ustrezno zakupnino, v skladu z veljavnim Skladovim cenikom zakupnin. Sklad torej tudi s temi zemljišči upravlja tako, kot upravlja z vsemi drugimi zemljišči na območju Republike Slovenije, ki jih oddaja v zakup.

V kolikor na zemljiščih, s katerimi upravlja Sklad, pride do posegov na zemljiščih oziroma do motenja posesti s strani tretje osebe, Sklad o tem, po obvestilu zakupnika, obvesti pristojno inšpekcijsko službo (pristojne inšpekcijske organe lahko o tem obvesti tudi zakupnik sam). Če rešitve spora ni moč doseči sporazumno, je možno na pristojno sodišče vložiti tožbo na motenje posesti. Tako bi Sklad postopal tudi v primeru, da bi kdorkoli motil posest zakupnikov na levem bregu reke Dragonje. Vendar Sklad do danes ni bil seznanjen, da bi na zemljiščih, ki jih oddaja v zakup na območju levega brega reke Dragonje, prišlo do poskusov odvzema posesti s strani tretjih oseb. V kolikor pa se bo to dejansko zgodilo, bo Sklad poskrbel, da bodo vložena ustrezna pravna sredstva za zaščito posesti zakupnikov.

Levo je Istra, desno pa?
Levo je Istra, desno pa? FOTO: Kanal A

Sklad je do sedaj glede problematike zemljišč na levem bregu Dragonje ravnal v skladu z dogovori s pristojnimi državnimi organi oziroma njihovimi pisnimi stališči in tudi danes je v glede tega v kontaktu z Ministrstvom za zunanje zadeve. Prodaja slovenskih zemljišč na levem bregu reke Dragonje s strani hrvaške Občine Buje je za Sklad nična in zato nima pravnih posledic.

MZZ pritiskal na sklad - ne zahtevam odstop Daolia

Glede zadnjih zapletov s hrvaško prodajo slovenskih zemljišč smo se pogovarjali z Marjanom Podobnikom, predsednikom Slovenske narodne zveze (SNZ) pri SLS. Marjan Podobnik je zanikal, da zahteva odstop direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) Sergija Daolia in za 24ur.com dodal: "osebno sam, dvomimi, da je odgovornost na strani Daolia. Imam vtis, da je bil Daolio s svojo skupino pod močnim pritiskom slovenskega zunanjega ministrstva. Vem, da je Sklad imel pripravljene table s katerimi bi označili slovenska zemljišča, vendar tega niso storili. O postavitvi tabel bi se morali posvetovati z zunanjim ministrstvom. Osebno zahtevam odgovornost tistih, ki dopuščajo, da Slovenija izgublja svojo zemljo in morje".

Podobnik je še opozoril, da pristojni organi ne ščitijo Slovenije in da se očitno pripravlja sporazum, ki bi Sloveniji odvzel status pomorske države in ostalega. Podobnika motijo tudi izjave nekaterih najvišjih slovenskih politikov, tako predsednika države Danila Türka kot predsednika vlade Janeza Janše. "Njune izjave so usmerjene v sporazum Drnovšek-Račan, ki pa je za Slovenijo škodljiv", meni Podobnik in dodaja: "najvišji organi sistematično preprečujejo, da bi državni zbor o omenjeni problematiki sprejel sklep oz. stališča".

Vse, kar je južno, je Istra

'Tudi tukaj je Slovenija,' piše na Jorasovi hiši
'Tudi tukaj je Slovenija,' piše na Jorasovi hiši FOTO: Dare Čekeliš

Župan Istre Ivan Jakovčić je dejal, da prodana zemljišča ob Dragonji ne pripadajo Sloveniji. "Pri prodaji se je upoštevala vsa potrebna procedura in zemljišča so v lasti Hrvaške, saj je Hrvaška vpisana kot lastnica teh parcel", je še zatrdil Jakovčić in dodal: "našim slovenskim prijateljim spet sporočam, da je ozemlje, ki je južno od kanala Sveti Odorika, del Istre oz. del mesta Buje. Mi imamo do tega takšen odnos in ga bomo imeli tudi v prihodnje. Vse drugo bi pomenilo nespoštovanje resnice in mednarodnih pravil". Jakovčić je še zaključil: "odgovorni za nastali cirkus so zlobni ljudje, ki želijo uničiti odnose med Hrvaško in Slovenijo".

Razpis za prodajo zemljišč občine Buje

Z občine Buje so nam poslali razpis za prodajo zemljišč ob Dragonji. "Mestni svet mesta občine Buje je na seji 6. novembra leta 2006 sklenil, da objavi javni razpis za zakup kmetijskega zemljišča v lasti Republike Hrvaške, ki je skladno s Programom razpoložljivosti kmetijskih zemljišč v lastništvu države na območju mesta Buje, ki ima tudi pridruženo soglasje Ministrstva za kmetijstvo in gozdarstvo". Na koncu so še zapisali, da so vsa navedena zemljišča na zahtevo in pobudo kupcev prodana ali dana v zakup.

Cerar: Mi odpiramo meje

Joras: "Cerar z denarjem obvladuje občino Buje".
Joras: "Cerar z denarjem obvladuje občino Buje". FOTO: Dare Čekeliš

Kot je za 24ur.com pojasnil Joško Joras, naj bi zemljišča kupila Valter Krstič in Urban Cerar, oba naj bi imela tako slovensko kot tudi hrvaško državljanstvo. Cerar je sicer direktor casinoja Mulino, ki je v neposredni bližini mejnega prehoda Sečovlje. Po Jorasovih besedah ima s svojim kapitalom velik vpliv pri pomembnih odločitvah v občini Buje. Joras je še zatrdil, da so Marijo Umer, ki je prav tako kupila zemljišče, prislili v prodajo. Cerar naj bi na omenjenih zemljiščih zgradil teniška igrišča. Joras v odprtem pismu sprašuje predsednika vlade, zunanjega ministra in direktorja sklada, kaj bodo ukrenili zoper očitno krajo slovenskega ozemlja. Sklad je bil obveščen, da so hrvaške oblasti objavile razpis za prodajo teh zemljišč, a ni hotel, ali ni mogel, ali ni smel preprečiti, da se protipravni postopek nadaljuje.

Joras, sicer zakupnik dela zemljišč, torej s prstom kaže na poslovneže, češ da z denarjem vodijo občinsko politiko v Bujah. Ostro se je odzval tudi eden od kupcev omenjenih parcel, Urban Cerar, direktor casinoja Mulino. Za 24ur.com je povedal: "Pred letom dni smo bili kot najboljši ponudnik izbrani na javnem natečaju. Na omenjenem območju smo uredili športno-rekreativne poti tako za pešce kot tudi za kolesarje. Tudi zdaj nameravamo razvijati športno-turistično dejavnost. Najverjetneje bomo zgradili tudi helikoptersko pristajalno ploščad." Na vprašanje, koliko so odšteli za kvadratni meter zemljišča, je Cerar pojasnil: "Cene so bile različne, ponekod je bilo zemljišče močvirnato, drugje ne. Mislim, da okoli 10 evrov za kvadratni meter."

Cerar je bil zelo kritičen tudi do Joška Jorasa in dodaja: "Mi odpiramo meje, Joško Joras pa ravno nasprotno. Vseskozi se pritožuje in dela zdrahe." Dodal je še: "Joras se ni prijavil na natečaj, prav tako ne plačuje davkov, onesnažuje podtalnico ..."

Razpis za prodajo zemljišč (občina Buje)
Jorasovo odprto pismo
Sporočilo Sklada kmetijskih zemljišč
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hint
20. 05. 2008 20.08
Čist preprosto!!!!! SLOVENIJA MORA BLOKIRAT POGAJANJA Z HRVAŠKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BlackUnicorn
03. 03. 2008 07.01
Teli naši politiki pa isto........... kako si upajo ukrast zemljo!!! Čist preprosto!!!!! SLOVENIJA MORA BLOKIRAT POGAJANJA Z HRVAŠKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SEJ BO
02. 03. 2008 11.55
Rupel lahko edino stopi pred tožilstvo in odgovarja za svoja dejanja,pa še koga bi bilo potrebno postaviti pred tožilstvo in nato brez izpustitve,ampak kar v zapor do konca življenja...BANDA.
max99
02. 03. 2008 11.40
Ja rupelj, bo 11.07 2008 prestopil iz SDS v SD ...se ve zakaj !!!??? karjera..!!!
Garin?a
02. 03. 2008 11.31
SEJ BO, ne mešaj jabolka in hruške. Gospodarski kriminal in starčki, ki bi se morali z vnuki ukvarjati, ne pa z domnevnim kriminalom je eno, čisto nekaj drugega pa je kriminal s katerim se ukvarja Hrvaška. Oboje je podlo in kat tako, je treba reševati oboje. Starček gor ali dol. Isto velja za Sanaderja. Ni pomembno. Razlika je samo v tem, da je naša politika pri reševanju hrvaškega kriminala neuspešna in zato mora nekdo prevzeti odgovornost.
SEJ BO
02. 03. 2008 07.54
Teli desničarji lovijo čarovnice po Sloveniji in mečejo starčke v marico,da bi prepričali še katerega slaboumnega državljana za glas na volitvah,na drugi strani nam pa kradejo zemljo pa nič samo RUPETINA nekaj nerazločno govori,SRAMOTA kje so zdaj specijalci in silni policaji,da aretirajo kakega hrvata tako kot so oni stokrat aretirali Jorasa in prebunkali Podobnika,ki je tam iskal poceni glasove tako kot njegov mandatar danes po Sloveniji.....zadnji čas je da se poberejo in nehajo tresti hinavščino po Sloveniji.
test100
01. 03. 2008 22.32
test100
01. 03. 2008 21.16
Ne pozabite, da Hrvati so hrvati. Lažeš kradeš uši imaš.
rok2604
01. 03. 2008 18.58
Se kar strinjam z VINADAP-om. To je lahko začetek. Predvsem se strinjam z g.Jelinčičem ki j že pred časom predlagal zaprtje vseh mejnih prehodov, razen treh, proti južni državni tvorbi. Osebno mislim, da so tud trije preveč.
Riba1234563328363722
01. 03. 2008 17.42
Ja Jošk, si pa debilko, ni kaj...Ciganom bi pa lahko že prepovedal vstop v civiliziran svet.
Jožajoža
01. 03. 2008 14.58
jorasa takoj na psihiatrijo.za ostalo pa bodo jeseni poskrbeli domoljubi, slovenci in pošteni narod. z oblasti bodo vrgli vlado, ki je prišla na oblast s prevaro, ki jo skrbi samo za delomrzneže, evnuhe, lenuhe in kriminalce.
doki007@email.si
01. 03. 2008 12.55
najslabš bodo potegnl hrvati ,...in srbi ,....prvi glede počasnega dela pristopa EU ,....drugi pa zaradi uničevanja imovine drugih v beogradu ,....vse bodo moral pa sami plačat ,.....!!! ----- kar se tiče priznanja kosova mi pa dol visi ,...kajti nimam nobenih dobrih mnenj o južnakih nasplošno ,...!!!!!
vinadap
01. 03. 2008 12.26
Veseli me pa le nekaj,da se vsaj malo premika. Jutri zapira RS pet mejnih prehodov z RH za tovornjakarje,kateri seveda so bili največji koristniki Hrvatje. Ti prehodi so : 1 -Pribanjci - Vinica 2 -Harmic - Rigonce 3 -Bukovje - Gibina 4 -Plovanija - Sečovlje!!!!! 5 -Požane - Sočerga To mi delajte!!!!!!!!!!
sam.darma@email.si
01. 03. 2008 12.21
brigadir, Rupel je cepetavček, ne veš tega. Miza po kateri bi tolkel še ni bila narejena, pa bila bi zgrešena naložba. Ponovljivost prepirov z ljubko sosedo, je pa le predigra, da slovenceljni odnesejo vse prihranke, kredite, da si namočijo sedalce, pišuka še en Orion za drugo leto, prijeten dopust.
Schengen
01. 03. 2008 12.05
Našim "prijateljem" na Hrvaškem pa Rupel res ne more groziti z udarjanjem po mizi,ni v evropskem duhu.
ServerAUTOMATIC
01. 03. 2008 12.03
Zanimivo je to, da trenja med HR in SLO vedno začenjajo pred pomladjo in trajajo do konca poletne sezone. Nato se poležejo.
domzale18@yahoo.com
01. 03. 2008 11.57
kaksno vojno vi hočete z hrvaško, k bi vas začeli mlatit bežal bi v kako Argentino tko k vedno
sam.darma@email.si
01. 03. 2008 11.56
Tonček Balonček, a ga že dobil nazaj, ko si ga je sam sebi vzel, da je Marjetka malo z metlo popucala. Pa zgleda, da dela, ker nekaj pošilja okoli, pa so se ga malo naveličali večnega Slo ministra. ZATO JE DOŽNOST DRŽAVLJANOV SLO, DA GA PODPIRAMO V VSAKI NOTI (C.DUR), DEPEŠI IN OPROSTIMO VSE ZGREŠENE NASLOVE DEPEŠ ALI KAJ ŽE POŠILJA, LE ODGOVORI SO SMEŠNI, ŠOPRTNA SMOLA! PODPRLI TE BOMO, TUDI KO BOŠ NADALJEVAL VEČNOST, KOT PREDSEDNIK LOKALNIH UPOKOJENCEV.
vinadap
01. 03. 2008 11.38
Ura dela,tik-tak,tik-tak,tik-tak,čas pa beži,koliko časa bomo še čakali gospod Rupel & co. Kdaj boste udarili po mizi in rekli :sedaj je pa dovolj ! Kdaj boste opravičili vaš položaj in vaše delo,kdaj bo to,ob svetem nikoličasu?!
ugrica
01. 03. 2008 11.37
Kaj druga ste vi novinarji lahko pričakovali od Hrvatov.Sceno delate v stilo,kod da je državna meja problem Joška Jorasa ne pa problem meje RS.Vi novinari ste pravi petokolonaši v škodo Slovenije in v korist Hrvaške.Vso informacisko sceno postavite tako,kod da vas slovenska zemlja v Istri popolnoma nič ne briga.Zraven tega pa še povrh tega hodite hrvate spraševati,češ kaj menijo na slovensko reakcijo.Če bi se novinarji z svojim poročanjem v kateri koli državi tako obnašali,se bi jim zelo slabo pisalo in odstrani prebivalcev in odstrani politike.Očitno je v novinarskih vrstah peta kolona,ki jo bo treba identificirati in postaviti na špico.Kaj ima naš novinar spraševati hrvata za mnenje,če on dela v škodo sloveniji.To delajo samo izdajalci svoje lastne države.Posrana liberalna demokracija,ki bi problem morala reševati že o 90 -tih letih prešnega stoletja,se je namakala z hrvati v prijatelstvo,medtem pa so hrvati na debelo kradli dokumentacijo in premikali meje.Danes pa ta ista hrvaška postavlja Slovenijo v položaj,češ,da mora to slovenija dokazati.Pri taki superjozni hinavščini ti pa res zavre kri,pri tem pa ji še z načinom poročanja naši novinarjo pomagajp.Katestrofa.Imam občutek,da je cela politična elita v sloveniji skorompirana v peti koloni.Zato pa se stvari ne rešujejo,ker se nočejo reševati.Zato bo v Sloveniji moralo spregovoriti orožje ,da se bo ta problem rešo.Potrebovali bi srbsko samozavest in to smo tudi mi državljani Slovenije.