Slovenija

Blokada članstva v OECD ni edina možna oblika pritiska, pravnik Zupančič predlaga, da jih tožimo

Zagreb/Bruselj, 06. 09. 2017 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška zunanja ministrica meni, da njen slovenski kolega Erjavec "ni človek dialoga", njegov nastop pa označila za "agresivnega in nesramnega". Slovenija pa je v Bruslju opozorila, da zaradi nespoštovanja vladavine prava ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prvo udarno opozorilo
    02:07
    Iz 24UR: Prvo udarno opozorilo
  • Iz 24UR: Meddržavna tožba proti Hrvaški
    02:39
    Iz 24UR: Meddržavna tožba proti Hrvaški
Državna meja
Državna meja FOTO: DolenjskaNews

Slovenija je danes na sestanku članic EU opozorila, da zaradi nespoštovanja vladavine prava ne more podpreti članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), so povedali diplomatski viri v Bruslju. To je prvo uradno opozorilo Slovenije v povezavi s širitvijo, o kateri naj bi v OECD odločali konec meseca.

Novico, ki smo jo danes prejeli iz Bruslja, o slovenski vnovični preučitvi pozitivnega stališča o našem vstopu v OECD, je presenetljiva. Slovenija je zaradi dvostranskega vprašanja meje napovedala blokado postopka, ki ga dejavno podpirajo Evropska komisije in države članice EU. Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenija je po navedbah virov omenjeno opozorilo posredovala na sestanku veleposlanikov članic pri EU, na katerem je Evropska komisija danes pod točko razno poročala o stanju glede naslednje širitve OECD.

Generalni sekretar organizacije Angel Gurria naj bi namreč v prihodnjih dneh, predvidoma v petek, predstavil svoj predlog glede nadaljnje širitve.

V EU od leta 2007 velja dogovor, da unija pri odločanju o širitvi OECD vedno podpre vse svoje članice. V tem primeru se za članstvo potegujejo Hrvaška, Bolgarija in Romunija.

Slovenija je v povezavi s tem danes po navedbah virov članice unije obvestila, da članstva Hrvaške ne more podpreti, ker ta država ne izpolnjuje vseh pogojev, konkretno vladavine prava, kamor sodi spoštovanje odločitev mednarodnih sodišč.

To je prvo uradno sporočilo Slovenije o tem, da ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD. Neuradno naj bi bili sicer slovenski predstavniki generalnemu sekretarju OECD to že nakazali ob robu blejskega strateškega foruma.

Pravnik Boštjan M. Zupančič pravi da ima Slovenija več opcij, med drugim tudi meddržavno tožbo proti Hrvaški pred evropskim sodiščem za človekove pravice.
Pravnik Boštjan M. Zupančič pravi da ima Slovenija več opcij, med drugim tudi meddržavno tožbo proti Hrvaški pred evropskim sodiščem za človekove pravice. FOTO: POP TV

Blokada članstva v OECD ni edina rešitev in oblika pritiska, ki ga Slovenija zaradi nespoštovanja mednarodnih dogovorov lahko izvaja nad Hrvaško. Pravnik Boštjan M. Zupančič predlaga še eno pot. “Če uradni Zagreb ne bo popustil, naj Slovenija vloži meddržavno tožbo proti Hrvaški pred evropskim sodiščem za človekove pravice,” je povedal za 24UR.

V povezavi s širitvijo OECD, o kateri članice organizacije odločajo s konsenzom, je sicer še veliko vprašanj. Pričakovati je še druge tehnične in politične zaplete, ki niso povezani s Slovenijo.

Gurria naj bi za članstvo v organizaciji od omenjenih treh članic unije predlagal samo eno, Romunijo, ter še tri latinskoameriške države – Argentino, Brazilijo in Peru. Tako velika širitev naj bi bila po nekaterih ocenah velik tehnični zalogaj za organizacijo.

EU naj bi po navedbah virov poskušala pri OECD vplivati na spremembo osnutka resolucije, ki vključuje predlog širitve, saj naj bi vladalo med članicami nezadovoljstvo zaradi vključitve le ene od treh evropskih držav.

V tem kontekstu so bile članice EU danes obveščene, da Slovenija članstva Hrvaške pri OECD ne more podpreti, dokler ta ne bo v celoti izpolnjevala vseh meril, tudi v povezavi z vladavino prava.

Nekateri drugi viri EU v povezavi s širitvijo OECD izpostavljajo, da je problem veliko večji od vprašanja, koliko evropskih držav naj bi se pridružilo organizaciji. ZDA naj bi namreč na sploh nasprotovale širitvi, zato so vse druge razprave po navedbah virov zgolj akademske narave.

Slovenski zunanji minister in hrvaška zunanja ministrica na Blejskem strateškem forumu.
Slovenski zunanji minister in hrvaška zunanja ministrica na Blejskem strateškem forumu. FOTO: POP TV

Hrvaška zunanja ministrica: Erjavec ni človek dialoga.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je bila danes ostra do obnašanja in izjav svojega slovenskega kolega Karla Erjavca glede poskusov reševanja odprtih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo. Kot je dejala, za razliko od slovenskega premierja Mira Cerarja Erjavec "absolutno ni človek dialoga".

Pejčinović Burićeva je v današnji oddaji hrvaškega radia o delu hrvaške vlade obžalovala, ker Erjavec nastopa "tako agresivno in nesramno" ter dejala, da "gre čez vse meje".

"To je njegov način komuniciranja, ki kaže tudi na določeno zvrst negotovosti. Če bi bili tako prepričani v to, kar govorijo, ne bi bilo toliko nervoze," je izjavila vodja hrvaške diplomacije dan po udeležbi na blejskem strateškem forumu. Na njem sta se z Erjavcem srečala samo protokolarno.

Erjavec je v torek dejal, da sestanek s hrvaško kolegico ob robu foruma ne bi imel smisla, saj nima nobenih pooblastil, da bi spremenila hrvaško stališče glede arbitraže. Med drugim je ocenil hrvaško zavračanje arbitražne sodbe kot "škandalozno" in kritiziral Hrvaško, češ da ima odprta vprašanja glede meje z vsemi svojimi sosedami in ne le s Slovenijo.

Erjavec pravi, da imajo tudi druge države težave s Hrvati, Burićeva trdi, da se tudi ostale države čudijo potezi Slovenije

Erjavec je o tem govoril tudi z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom. "Tudi oni gledajo na to članstvo podobno," saj ima Madžarska težave glede arbitražne odločbe v povezavi z madžarskim naftnim podjetjem Mol, ki je Hrvaška ne spoštuje, je pojasnil Erjavec.

Pejčinović Burićeva pa je danes dejala, da so bili udeleženci foruma, s katerimi se je pogovarjala, začudeni, ker je slovenski državni vrh izkoristil konferenco za ozke cilje – da bi obtožil Hrvaško kršitev evropske pravne zakonodaje, ker Zagreb ni priznal junijske odločitve arbitražnega sodišča o meji.

Kot je dodala, se podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, s katerim se je pogovarjala v torek na Bledu, ne strinja s trditvami Slovenije, da Hrvaška krši evropsko zakonodajo.

Karl Erjavec po mnenju hrvaške zunanje ministrice nastopa agresivno in nesramno.
Karl Erjavec po mnenju hrvaške zunanje ministrice nastopa agresivno in nesramno. FOTO: POP TV

Stališča Evropske komisije, da je treba uveljaviti arbitražno sodbo, je Pejčinović Burićeva ocenila kot politično stališče Bruslja, a dodala, da komisija v sporu nima pristojnosti, kar je "sama tudi priznala". Povedala je, da se Evropska komisija in Hrvaška ne strinjata le glede tega, da je bila slovenska kršitev arbitražnega postopka takšna, da je Hrvaška morala odstopiti od arbitražnega sporazuma.

Na vprašanje, ali bi Hrvaška sprejela končno rešitev spora o meji, ki bi sledila arbitražni sodbi, je ponovila, da Hrvaška sodbe ne priznava ter da se o tem v Zagrebu niso pogovarjali. Obenem je dejala, da je "kompromitirana sodba" pokazala, da Slovenija v vseh letih pogajanj o meji za približno dve tretjini svojih zahtev ni imela utemeljitev v mednarodnem pravu.

"Če je nekaj morda dobro, je, da smo v postopku prišli do situacije, ko se končno lahko lažje pogovarjamo v okviru mednarodnega prava. Prej so bile zahteve slovenske strani pretirane in nismo uspeli doseči dogovora. Zdaj je to v bolj realnih okvirih," je povedala.

Glede slovenskih pritiskov za uveljavitev arbitražne sodbe je dejala, da je treba nadaljevati partnerski in enakopraven dialog ter da v Zagrebu pričakuje obisk premierja Cerarja, ki je "odprt za dialog" ne glede na različna stališča držav. "Treba je biti potrpežljiv, okoliščine niso enostavne," je povedala ter dodala, da "na srečo niso vsi v Sloveniji kot Erjavec".

Če bi Slovenija poskusila blokirati vstop Hrvaške v območje schengena, meni, da lahko Hrvaška izkoristi različna legitimna sredstva za zaščito svojih interesov.

"Schengensko vprašanje ter vprašanje zunanjih meja in varnosti je pomembno za celotno EU, tako da se bodo države članice EU drugače postavile, kot je bilo to med slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj zaradi meje," je dejala. Kot je dodala, bo v tem kontekstu Sloveniji veliko težje, hkrati pa je Ljubljani prav tako v interesu, da Hrvaška postane del schengenskega območja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (833)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bourne
07. 09. 2017 17.09
+3
Hrvati bi nadaljevali partnerski in enakopraven dialog ... Ja, ja, lisica je tudi rekla, da je zelje dobro, ko ni mogla do mesa.
Transformerji
07. 09. 2017 11.27
+2
Ja, ga. hrvaška zunanja ministrica - imate sebi enakovrednega sogovornika; obljublja nekaj, stori pa čisto nasprotno ali pa nič!
Transformerji
07. 09. 2017 11.31
+1
Ženska očitno ne ve, da ga Slovenski upokojenci prav dobro poznajo......
Nightyfly
07. 09. 2017 11.13
vladaricaumov 07.09.2017 10:05:49 3 4 1 Njihova ministrica je rekla, da je brezobrazen. V pomenu nesramen. Smeh.*************tisto kar pove njihova ministrica je totalno nesprejemljivo za Slovenijo ,ker je receno v kontekstu diplomatske ofenzive njihove drzave . Vse kar je uradno receno in napisano gre v protokol . Ona naj govori kar hoce , bojim se samo za _Erjavca ,da ne ustreli kaksnega kozla . On je priucen ´´diplomat´´ , ni karierni , da bi vedel ,kje in s katerimi besedami lahko opleta ,ki ne bodo prejudicirale stalisc slov . vlade . Moram reci , da so hrvati v tem bolj ´´izuceni ´´ , in znajo tudi neresnice in zalitve povedati v drugacnem tonu .
robespierre16
07. 09. 2017 11.08
-1
a kdo ve kje je lover boy juncker......pa tko lepo sta se mela še ne dolgo tega...
Nightyfly
07. 09. 2017 10.58
+3
Verbena 07.09.2017 09:20:16 2 4 2 ...hm, zanimiva so tudi dejstva Laure Silber in Alana Littla ob izdaji knjige ...Death of Yugoslavija ... le kdo bi si to mislil ...no, pravzaprav misli se lahko , a govori se o tem ne !!!****************** ne vem koliko ste prebrala druge literature ali pa si ogledala malo morej video- v .Od teh je nekaj se kar verodostojnih ,ki posnemajo realno zivljenje takratnega casa . Vecina tega materiala je potvorjenega , neresnicnega in laznivega . Brez skrbi , da so vse evropske in svetovne ot+rganizacije ,ter sodisca prekleto dobro secirale delovanje legitimne oblasti v Sloveniji . Se posebno takrat ,ko je Slovenija zacela z odcepitvijo in svet , se posebno USA tega niso zeleli niti slisati . Ste se vprasala kaj pomeni plasiranje negativnih podatkov o eni drzavi ? S tem jo onemogocis . Poleg tega nobeno sodisce aali evropska grupacija ni odkrila v delovanju slovenske vlade ali predsedstva nic takega ,kar bi bilo v nasprotju z akti organiz .za sodelovanje in varnost v evropi . Da ena drzavica 2 mio ljudi je bilo vec kot legitimno .Evropejce in svet je bolj skrbel sam balkan , kjer bi konflikt lahko prinesel cisto nepredvidene posledice . Vemo ,kako je se koncalo , Evropa je bila preveckrat oportunisticna in nemocna (hote) , ter pustila kalvarijo ,da se konca ,s pogojem , da ne pljuskne preko meja balkana . Evropejci so dobro vedli kaj pomeni verska nacion . vojna med Srbi in Hrvati , ce so pa vmes se muslimani ,,da niti ne govorimo . In ko so se dodobra oklestili so prisli mozje v kravatah in ponudili Dayton . Balkanc ocitno razume ,da se mir podpise sele po tem ,ko miza z zelenim prtom stoji na mlaki krvi . Da bi ziveli v miru kar tako ne pride v postev . Je v Sloveniji drugace ? Narod se zaveda , da je od leta 91 spet razklan na leve,desne , redce ,kvadraste, jajcaste ? Berbena ,kaj pravite , smo kaj drugacni ? Se bolj pa me jezi , ko gledam narod , da je bil ze stokrat prepeljan zejen cez vodo , nesposobnezi in klovni mu jemljejo vse bogastvo ,ki so ga generacije skrbno spravljale na kup. Pa nic , v 26 letih je dota izpuhtela . Skoda . O tem ,kako se je zivelo v Jugi in kako zivite zdaj .....no ,to je pa ocena vsakega od vas ,ki zivite tam . Poznam veliko ljudi , pa jih je nekako sram priznati , da to ni tisto kar so si predstavljali .Je pa nekaj dobrega . Slovenija je samostojna drzav a . Jaz pa pravim , da ni dovolj .Mora biti tudi dobra in bogata domovina .
NiVzdevka76
07. 09. 2017 11.12
Gre za pomoč v sostorilstvu kaznivih dejanj......
Bullschevik
07. 09. 2017 10.48
-1
Je že čas , da zadevo prevzameta Kos in Karba, da bomo končno izvedeli o domnevni podkupnini sodnikov v neznani višini na neznanem mestu od neznanega plačnika, pa da vidimo če bo šel kdo v arest.
Chaparral M
07. 09. 2017 10.42
+11
Ko berem te "pametne" komentarje imam občutek, da velika večina navija za sosede. Tipično za Slovenceljne, ne? Izselite se, če smatrate, da bi vam bilo pod njihovimi politiki boljše, lepše ......
piljan
07. 09. 2017 10.48
+5
+++++++++++++in naj tam naredijo noriško kraljevstvo.Pravi Hrvati se tako izseljujejo.
vladaricaumov
07. 09. 2017 10.54
+0
Morinjo, a ti slucajno hvalis nase politike. Hahaha.
dipe
07. 09. 2017 10.40
-1
Cuota(r) turisti iz Albanije majo saj sljadoljed, za razliko od SOCIALCEV kot si sam(a)
Belabreza
07. 09. 2017 10.36
-3
Ta "debeloriti, kosmati, širokoksihtni, senilnež" javnega sektorja še kar ne bo šel v pokoj? Evrčki pač ne smrdijo. Žal samo prepisujem njegove žaljive besede.
piljan
07. 09. 2017 10.43
+2
Opala,ti si se pa z nore,pardon,nove privlekla.
Belabreza
07. 09. 2017 10.48
-2
martinov
07. 09. 2017 10.33
+3
Cerar, ker ne odgovarjaš na maile državljanov, kateri so te izvolili in tistih, kateri te nismo !! Vprašaj se, po kaj greš v Zagreb ? Da se boš najedel Balkanske hrane in jezikanja! Priporočam ti, da ostaneš v Ljubljani in da greš zjutraj v miru na WC, kjer ob driski svojih misli, lahko razmislišljaš o bolj učinkovitih potezah zoper Hrvaško.
piljan
07. 09. 2017 10.44
+2
BUONcaffee
07. 09. 2017 10.33
-4
Če so naši vplivali na Haaške sodnike vam pove vse, kaka korupcija je v našem sodstvu in vplivi na sodnike. Zato so določeni nedotakljivi in lahko kradejo in delajo vse. Sramota, sramota.
HorstWiesel
07. 09. 2017 10.56
+3
Če so naši vplival na haaške sodnike, se moraš vprašat, kako je s korupcijo,.... pri haaških sodnikih.
martinov
07. 09. 2017 10.23
+12
Balkan bi moral zapret meje s Hrvaško podobno, kot s Severno Korejo.
BUONcaffee
07. 09. 2017 10.19
-4
Meni izid arbitraže ni všeč in sedaj me žalite kolikor vam paše, ha, ha,.....
piljan
07. 09. 2017 10.22
+2
Saj te ne bomo,ker tudi drugim ni všeč,samo sedaj je tako končno stanje.Lahko nam pa kaj napišeš pod nickon hrvatina.
Nightyfly
07. 09. 2017 10.33
-1
martinov
07. 09. 2017 10.38
+2
Hrvateki se nočejo dogovarjati niti o tistih zadevah, katere bi lahko reševali z dogovori. Gre za Slovence, pa ne za onega tam, nekaj metrov za mejnim prehodom Sečovlje. Tisti bo že našel vse razloge za vse mogoče...
Nightyfly
07. 09. 2017 11.00
ccafe ........bavcarju tudi ni vsec sodba .
martinov
07. 09. 2017 10.18
+1
Ta Zupančič zopet melje na svoj mlin z neko tožbo ! Pokvarjeni stvor Pravne fakultetete Edvarda Kardelja, kateri se je je uveljal po "aferi" JBTZ !!! Naj gre na kolonoskipijo, da mu bodo tam izdali potrdilo, da ima preveč rdeče krvi na blatu ! Najbolj enostavno je NE dvigniti ročice za NE spejem v OECD, in NE v Schengen. Korl še naprej drži svojega soministra na distanci, ker vrtnar Židan, še kar sadi rožice po Sloveniji i
Nightyfly
07. 09. 2017 10.35
+0
Ce imate kaj s tem zupancicem se obrnite na njega ..... ostalo napisano je pa tak tak nesmisel .
Bullschevik
07. 09. 2017 10.08
-3
Z razsodbo je več kot očitno, da smo vplivali na sodnike, dobili smo večino zaliva, kar smo tudi hoteli, LJUDLJE za katere ni pa nikomur mar so pa ostali Hrvatom. Oktobra bodo volitve boste lahko zameketali za avtorja te spletke.
BUONcaffee
07. 09. 2017 10.12
+0
Ja in mi bomo sedaj tožili Hrvate????? Za dva litra morja brez zaželenih rezultatov. Odprtega morja nismo dobili in večinoma smo izgubili ozemlje. Pa še smo vplivali na sodnike, ha, ha,.....A smo cepci!
Bullschevik
07. 09. 2017 10.41
Sem mislil, da zato, ker Hrvatje ne marajo naših državljanov, vedo, da so zavedni domoljubi SLOVENCI.
BUONcaffee
07. 09. 2017 10.07
+1
Bedarija vse skupaj. In Slovenija bo tožila Hrvaško in nič dosegla. Zopet bomo plačali stroške po nepotrebnem eni pa bodo zaslužili. O klubu najbolj razvitih držav in Sloveniji v njej bi lahko še debatirali, sicer črn humor in daleč od tega.
vladaricaumov
07. 09. 2017 10.05
+3
Njihova ministrica je rekla, da je brezobrazen. V pomenu nesramen. Smeh.
BUONcaffee
07. 09. 2017 10.20
+0
A še ni umaknil pralnega stroja????? Vprašanje kako se je obnašal za kamerami, saj ne veš. A veš????
robespierre16
07. 09. 2017 11.11
ja ,ja ,korlček se zna obračat po vetru....
JApajaDAja
07. 09. 2017 10.02
+0
cerar je pod velikim pritiskom erjavca....je komentar rvacke! pa če ga je erjavec le premaknil-hvala mu!
BUONcaffee
07. 09. 2017 09.56
+4
Tokrat bomo zmagali. Hrvate pa ne bomo spustili med najbolj razvite na svetu. Dajmo še plače dvignil za 100% pa se pokažimo Hrvatom kdo smo.
vladaricaumov
07. 09. 2017 10.06
+0
NiVzdevka76
07. 09. 2017 09.38
+7
Priložnost za izkoristiti - tožba.....
Verbena
07. 09. 2017 09.51
+4
....pokakali so se na mednarodno odločitev sodišča , polulali se bodo na evropsko odločitev ....
NiVzdevka76
07. 09. 2017 10.38
"Cenjene in spoštovane" stranke v postopku.... :)))))