Slovenija

Hrvaška zanika obtožbe

Zagreb, 15. 12. 2006 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško kmetijsko ministrstvo zanika trditve, da je hrvaška stran objavila razpis za prodajo kmetijskih zemljišč na levem bregu Dragonje.

Slovenska in hrvaška zastava
Slovenska in hrvaška zastava FOTO: 24ur.com

Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo je zanikalo trditve o prodaji zemljišč na levem bregu Dragonje, ob tem so pojasnili, da ministrstvo ni dalo soglasja k zahtevi mesta Buje s 15. novembra za javni razpis za prodajo kmetijskega zemljišča na območju mesta, ker zahteva ni bila popolna. V zahtevi pa katastrska občina Sečovlje ni bila omenjena, zato informacije o tem, ki so se pojavile v javnosti, niso točne, so dodali.

Dvigovanje prahu za prazen nič?

S Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS so v sredo sporočili, da so bili oktobra seznanjeni z informacijo, da je hrvaška stran objavila razpise za prodajo kmetijskih zemljišč v lasti Slovenije na levem bregu Dragonje. Sklad je o tem seznanil član nadzornega odbora sklada zemljišč Branko Tomažič, in sicer na pobudo skladovega zakupnika Joška Jorasa.

Mejni prehod Dragonja - hrvaško ministrstvo poudarja, da ni dalo soglasja za razpis za prodajo kmetijskega zemljišča na levem bregu Dragonje
Mejni prehod Dragonja - hrvaško ministrstvo poudarja, da ni dalo soglasja za razpis za prodajo kmetijskega zemljišča na levem bregu Dragonje FOTO: Dare Čekeliš

Slovensko zunanje ministrstvo je nato sporočilo, da je z diplomatsko noto zaprosilo Hrvaško za pojasnila glede teh trditev. Potrdilo je, da je prejelo dopis sklada glede omenjenega vprašanja, in pristojne organe zaprosilo, naj v skladu s svojimi pristojnostmi preverijo, ali prihaja do kršitev oziroma poseganja v pravico razpolaganja s slovenskim državnim ozemljem.

Poslanec SNS Srečko Prijatelj pa je na zunanjega ministra Dimitrija Rupla naslovil pisno poslansko pobudo, v kateri ga poziva, na nemudoma zahteva "ustavitev razprodaje slovenskih zemljišč" in o "nezaslišanem posegu Hrvatov v suverenost slovenskega ozemlja" obvesti Evropsko unijo. Poziva ga še, naj evropskemu komisarju za širitev Olliju Rehnu predlaga zamrznitev pogajanj s Hrvaško o njenem vstopu v EU.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir Janez
15. 12. 2006 14.42
enklratna priložnost da zemljišče preide v nesporno slovensko last. naj vlada odkupi zemljišče, Naredi dvometrsko ograjo iz bodeče žice in problem rešen. nekaj podobnega so naredili amerikanci ko so kupili Aljasko od Rusov, ki celo ne meji na ameriški "mainland", itd...itn...bla bla bla tile hrvati so najgroznejši posle srbov in romov
shemish
15. 12. 2006 13.11
... just to keep your mind off the EURO issue. When will ppl ignore those "BS" warnings and news about long strugle we have with Croatia. Ne res, kdaj vam bo potegnilo, da se novice takega formata uporabljajo za sumerjanje pozornosti stran od aktualnih dogodkov, ki so pomembni. SPomnimo se mejnega konflikta pri reki Muri, prav tiste dni pa je vlada sprejela nov davcni zakon, ki je bil kot novica prestavljen ob rob, saj je vse bolj zanimala doumevna konfliktna situacija s hrvati. Sick so teli nasi mediji.