Slovenija

Hrvaška zahteva neutemeljena

Krško, 05. 01. 2006 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potek mednarodne arbitraže glede nedobavljene energije iz NEK bo podrobno spremljala strokovna komisija.

Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov v Washingtonu je v zadnjih dneh leta 2005 tudi uradno obvestil našo državo glede zahtevka za arbitražo, ki ga je vložilo Hrvaško elektrogospodarstvo (HEP) za nedobavljeno električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Po današnjih besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka se je s tem tudi formalno začela njena procedura, obenem pa je slovenska stran v ta namen že oblikovala posebno strokovno komisijo.

Minister Vizjak trdi, da je hrvaška zahteva neutemeljena
Minister Vizjak trdi, da je hrvaška zahteva neutemeljena FOTO: Dare Čekeliš

Kot je dejal Vizjak, posebna multidisciplinarna komisija vključuje strokovnjake s področja jedrske tehnologije, mednarodnega prava ter področja financ. Po sedanjih ocenah ministrstva za gospodarstvo pa je hrvaški zahtevek sicer že v svojem temelju neutemeljen.

Omenjena strokovna komisija po Vizjakovih besedah ne bo obravnavala le hrvaškega zahtevka glede sporne nedobavljene električne energije iz NEK, ampak bo tudi širše analizirala vzpostavljeno mednarodno pogodbo med Slovenijo in Hrvaško glede NEK ter poiskala njene šibke točke.

"Ker Hrvaška evidentno ne spoštuje te pogodbe, predvsem kar se tiče neustanovitve sklada za razgradnjo, Slovenija s tem razlogom ne izključuje možnosti arbitraže, ki jo ta mednarodna pogodba tudi predvideva," je poudaril Vizjak.

Postopek arbitraže je stekel, Slovenija pa je v ta namen oblikovala posebno strokovno komisijo
Postopek arbitraže je stekel, Slovenija pa je v ta namen oblikovala posebno strokovno komisijo FOTO: POP TV

Kot je dodal, omenjeni center za reševanje investicijskih sporov v Washingtonu sedaj obravnava obdobje, ko mednarodna pogodba med Slovenijo in Hrvaško še ni bila ratificirana v slovenskem parlamentu. Slovenska stran je za ustrezen strokovni odgovor že izbrala tudi primerno odvetniško pisarno v tujini, je še dejal Vizjak.

Vizjak je pojasnil, da je zahtevek Hrvaške neutemeljen predvsem zato, ker je ta imela vseskozi na voljo električno energijo iz NEK, hrvaška stran pa od naše države kljub temu zahteva odškodnino za nedobavljeno električno energijo. Sporno je predvsem obdobje od 1. julija 2002 do 18. aprila 2003, ko je hrvaška stran električno energijo nabavljala z vzhodnih trgov, Slovaške in BiH, in sicer po cenejši ceni, kot je bila takrat v NEK.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja