Slovenija

Hrvaška za mejo po sredini Piranskega zaliva, Slovenija ga hoče v celoti

Haag, 17. 06. 2014 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška meni, da bi moralo najprej sodišče določiti morsko mejo s Slovenijo po sredini Piranskega zaliva, nato pa odločati o stiku Slovenije z odprtim morjem. Ob tem nasprotuje stiku slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem. Slovenija trdi ravno nasprotno.

Piran
Piran FOTO: Thinkstock

Arbitražno sodišče, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je danes objavilo povzetek stališč obeh držav na ustni obravnavi, ki je potekala od 2. do 13. junija. Slovenija je izpostavila, da je njen vitalni interes teritorialni stik z odprtim morjem, Hrvaška pa, da ohrani svoj teritorij, torej tudi teritorialno morje.

Hrvaška je vztrajala, da glede meje na morju v Piranskem zalivu ne obstajajo nobene posebne okoliščine, zaradi katerih bi morala meja v zalivu potekati kako drugače kot po črti ekvidistance, torej po sredini zaliva.

Sodišče bi moralo najprej določiti mejo - zgolj z uporabo mednarodnega prava - šele potem pa bo lahko odločalo tudi o stiku (junction) Slovenije z odprtim morjem in o režimih za uporabo relevantnih morskih območij, pri čemer so dovoljena tudi druga načela - pravičnost in dobrososedski odnosi, ki pa ne smejo iti v nasprotju z uveljavljenimi pravili mednarodnega prava, je utemeljevala Hrvaška.

"Junction" bi torej lahko pomenil samo neke vrste "morski dostop, komunikacijo" z odprtim morjem, nikakor pa ne stika teritorialnih voda Slovenije z odprtim morjem, so vztrajali v ekipi Hrvaške pred arbitražnim sodiščem.

Slovenija zahteva celoten Piranski zaliv in koridor do odprtega morja

Slovenska stran pa je poudarjala, da so "določitev morske meje", "stika" in "režimov" tri vprašanja ene naloge, ki je pred sodiščem, in da "junction" ne more pomeniti drugega kot geografski stik slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem.

To je za Slovenijo vitalni interes in je to jasno izrazila tudi v pogajalskem procesu, ki je pripeljal do podpisa arbitražnega sporazuma leta 2009, v zameno za kar je Hrvaška dobila članstvo v EU. To je v okviru ustne obravnave poudaril tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. "Slovenski stik z odprtim morjem je tudi simbol svobode, za katero si je Slovenija prizadevala stoletja, in je del njene identitete kot evropske pomorske države," je še poudarila Slovenija pred arbitražnim sodiščem.

O arbitražnem sporazumu je v Sloveniji leta 2010 potekal referendum, na katerem je takratna vlada Boruta Pahorja volivce pozivala, da sporazum podprejo.
O arbitražnem sporazumu je v Sloveniji leta 2010 potekal referendum, na katerem je takratna vlada Boruta Pahorja volivce pozivala, da sporazum podprejo. FOTO: Aljoša Kravanja

Hrvaška stran pa je na tej točki ugovarjala, da vitalni interesi Hrvaške v pogajanjih o arbitražnem sporazumu niso bili omejeni zgolj na članstvo v EU, ampak primarno na "ohranitev ozemeljske celovitosti". Poudarili so tudi, da niso nikoli pristali na možnost, da bi bile hrvaške pravice do teritorialnih voda določene s pravičnostjo ali dobrososedskimi odnosi, ampak zgolj na podlagi 15. člena mednarodne konvencije ZN o pravu morja (UNCLOS).

Slovenija sicer vztraja pri uporabi načela uti possidetis juris, torej da je Slovenija nadzorovala celoten Piranski zaliv, ki da je bil tako pravno kot zgodovinsko vedno slovenski, s tem pa nastopijo tudi posebne okoliščine, ki lahko po drugem odstavku 15. člena konvencije UNCLOS vplivajo na razmejitev. Slovenija tako zahteva 12 navtičnih milj teritorialnega morja in območje kontinentalne police "od slovenskega stika z odprtim morjem do vzporednika na 45 stopinjah in 10 minutah zemljepisne širine".

Vodja slovenske ekipe pravnikov, profesor Alain Pellet je predlagal tudi "pošteno in pravično rešitev", v okviru katere Slovenija "s takim stikom ne bi bila ločena od odprtega morja s hrvaškim teritorialnim morjem ali z bodočo izključno gospodarsko cono".

Alain Pellet
Alain Pellet FOTO: Reuters

Slovenija zahteva tudi, da bi imel zaliv status notranjih voda, saj je bil tak status teh voda tudi v nekdanji Jugoslaviji in se ni spreminjal. Hrvaška na drugi strani meni, da bi moral imeti Piranski zaliv status teritorialnih voda.

Glede meje na kopnem je Hrvaška zagovarjala, da bi bilo treba ugotoviti, kaj je katera država nadzorovala na presečni datum - 25. junij 1991. Obe nekdanji jugoslovanski republiki Slovenija in Hrvaška sta svoje ozemlje definirali glede na ozemlje svojih občin, ki pa so bile najbolj točno opisane v katastrskih evidencah, zato bi meja morala potekati po mejah katastrskih občin hrvaških in slovenskih občin.

Slovenska stran je na drugi strani poudarila, da bi kopenska meja morala temeljiti na "pravnem naslovu" glede na 26. junij 1991. Mejo so razdelili na tri sektorje - območje reke Mure, osrednji sektor in sektor Istre skupno z območjem Snežnika in reke Dragonje.

Na območju Mure in v osrednjem sektorju bi tako meja glede na slovensko stališče morala temeljiti na obstoječih zgodovinskih pravnih naslovih, razen kjer se je meja kasneje spreminjala. To naj bi pomenilo, da bi meja morala temeljiti na nekdanji meji med Avstrijo in Ogrsko v času Habsburške monarhije, ki je bila celo demarkirana. Le na območju Istre bi bil uporaben kataster, ker tu zgodovinske razmejitve ni bilo nikoli in torej tudi ni nobenega pravnega naslova, je bilo stališče Slovenije na ustni obravnavi.

Hrvaška je med drugim zahtevala tudi, da bi Slovenija morala umakniti svoje enote s Trdninovega vrha in da naj ne preprečuje več "komunikacije" na območju Svetega Martina na Muri. Temu pa so v Sloveniji ugovarjali, da je to "ultra vires", izven pristojnosti arbitražnega sodišča.

Arbitražno sodišče v sestavi Gilberta Guillauma, Vaughana Lowa, Bruna Simme, Jerneja Sekolca in Budislava Vukasa bo zdaj začelo presojati, kdaj bo objavilo razsodbo, pa v danes objavljenem sporočilu niso zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nocomment1
26. 06. 2014 22.24
ALI SLOVENCI NE SMEMO IMETI SVOJE DEŽELE??????????????????????????????????
nocomment1
26. 06. 2014 22.24
pa spet ADMIN BRIŠE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nocomment1
26. 06. 2014 22.23
Kako je možno, da se sploh pregovarjamo s Hrvati o naši meji? Ali ni mogoče splošno znana literatura dejstvo, da je Avstrija ustanovljena po veljavnem mednarodno pravnem manifestu Karla iz dne; Dunaj, 16. oktober 1918. Pri tem so nas pa HRVATI KAR LEPO CENZURIRALI KAJNE? Tudi nas SLOVENSKE DEŽELE je omenil, ne boste verjeli. Istočasno je omenil tudi OGERSKO KRONO, kajne? In tudi TU JASNO PIŠE STATUS HRVATOV(Diese Neughestaltung, durch die die Integritat der Lander der ungarischen heiligen Krone in keiner Weise beruhrt wird,... Ta nova uredba, ki se nikakor ne dotika celovitosti dežel OGRSKE SVETE KRONE). To tudi Madžari vedo in s Hrvati NIMAJO REŠENEGA VPRAŠANJA. Mi se pa tuki pajackamo ali je naš PIRANSKI ZALIV ALI NI?????????? Po mednarodno-pravnem aktu pa nam pripada komplet PRIMORSKA(ISTRA, CRES, KRK, LOŠINJ). Ali je TO našim INTELEKTUALCEM jasno in ZAKAJ NE? VSE NAZAJ PO MEDNARODNO-PRAVNIH POSTOPKIH DOBIT NAZAJ, PA KONEC. Kaj se pa to pravi, taka poniglavost!!!!!!!!!!!!!! ALI SE BOMO ENKRAT ZAVZEL ALI BO HRVAŠKI NDH V SLOVENIJI PREVEČ PRISOTEN????????? PAMET V GLAVO SLOVENSKI NAROD IN ZBUDITE SE........ To ni dobro jutro, to je že kar lep del popoldneva mimo...
25letluzerjev
18. 06. 2014 15.24
+7
Pahor in Erjavec bi morala pred sodišče, če Slovenija ne bo imela dostop do odprtega morja. Še vedno ne vesta, da se s Hrvati ne da nič dogovorit. Pogovarjajo se le dokler Slovenija ne izpolni njihovih zahtev, potem pa jeb-i se Slovenija.Tako je bilo v zvezi z LB in tako bo tudi z mejo. Naši vrli politiki pa podpišejo vse v naprej in na koncu -privzdignjen sredinec. Sram vas bilo Hrvati.
JE-BI-GA
19. 06. 2014 13.53
Kaj, Pahor je hodil gledat samo tisto grdo babo na Hrvaško, pa vikend da ohrani, ki ga je na črno zidu !!!!!
mami 55
18. 06. 2014 15.12
+9
BALKANCI, KI TLE GOR MODRUJETE, PIRANSKI ZALIV JE V CELOTI SLOVENSKI, OTOKE KRK, CRES SO HRČKI OKUPIRALI, ISTRO JIM JE PODARIL DEDI OD ŠOLTESA . . .
Karantanija
18. 06. 2014 14.12
+7
Upam, da so arbitri spoznali hrvaško zvijačnost in pogoltnost! Sram naj jih bo!
Karantanija
18. 06. 2014 14.13
+2
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
18. 06. 2014 13.34
+6
piranski zaliv pripada piranu.... Ce ne bi bil savudrijski zaliv npr.... Ali pa zaliv bratstva in enotnosti,.... Ali pa prasicji zaliv npr...... Ampak ze vidim sposobnost nasih samovsecnih nesposobnih politikov .... Po moje bo meja tocno na sredini in 10 mio manj v drzavni blagajni..... Un Ehjavec bi blo bolj da se hhenovke loti in kante po moje zdej ze obvlada
slovenc79
18. 06. 2014 13.23
-4
kaj če bi bil od obeh? povsem izginil tisti bratski duh.. nekoč smo bli skupaj in imel smo se lepo, dokler ni kapitalizem vse pokvaril in naredil iz prijetnih ljudi bolestne potrošnike.. in zdej bojo eni kravatarji odločal ki zaliva sploh ne poznajo, sam kar se bo njim splačalo bojo rekl.
nocomment1
26. 06. 2014 21.34
beeamer
18. 06. 2014 13.10
+9
Upam da nam vsaj Postojna ostane, glede na sposobnosti naše politike.
MaunelNeuer
18. 06. 2014 13.48
+4
anonim.
18. 06. 2014 13.06
+4
Ko bi še Avstrijci Maribor pod svoje okrilje vzeli, glede na to da je včasih bil Maribor industrisko mesto ki so ga uničili.Danes pa MB velja za najbolj brezposelno mesto,....HAAAAAAAAAALLLLLLOOOOOOOOOO!
RusijavsrcuJJheroj
18. 06. 2014 12.31
+4
jelinčič je človk dveh obrazov ma srečo da folk hitr pozabla! vrjemte da neb nč naredu! treba je upoštevat to da je slovenska polcija za časa juge nadzorvala zaliv do savudrije in to je tist kr šteje! sam je drnovšek reku da je meja po dragonji in dragonja ma dve struge naravno in umetno naravna se pa zliva direkt u sredino zaliva!
hansola
18. 06. 2014 12.29
-3
Ko država, ki nikoli v zgodovini ni imela (razen malega prehoda) obale pametuje o morskih mejah, pol veš da smo na balkanu. Hrvaška je mela morja par metrov, upam da še ostale balkanske države hitro vstopijo v EU, da jim z arbitražo vzamejo nazaj tisto obalo, ki je nikoli niso imeli.
Pika Mika
18. 06. 2014 12.09
+0
Jest še vedno trdim, da je meja dveh držav stvar dogovora dveh držav, nikakor pa ne vsakega Jožeta al pa Francija, ki izza šanka "ukazuje", kako bi meja morala potekati...
deathbite
18. 06. 2014 12.16
-2
tomjaz
18. 06. 2014 12.00
+4
treba res voliti Jelenčiča, ampak to resno mislim, ker te bedni politiki, nam bodo čez 20 let, še kaj zapravili. Ko pravite, da preveč govori, ja ampak je v tem veliko renice
IvanZapornik
18. 06. 2014 11.26
-7
Drnovšek in Račan sta že vse dorekla, potem pa sta prišla Janša in Sanader.
Feinstein
18. 06. 2014 11.59
+3
deathbite
18. 06. 2014 12.02
-3
Dogovorila sta se, da bi nilo tričetrt zaliva slovenskega. Pa so v Saboru zavrnili.
nocomment1
26. 06. 2014 22.31
Hrv_ška se je osamosvojila 8.10.1991. Na Brionih je sestanek potekal 7.7.1991, torej so pogajanja potekala med SFRJ in SLOVENIJO. Torej vsa nadaljna pogajanja s Hrvaško niso relevantna, saj v času na Brionih, Hrvaška še ni bila samostojna. Pa tukaj je KARLOV MANIFEST v katerem razloži kako pa kaj z avstrijskim delom(Avstrija, SLOVENSKE DEŽELE) in kako z ogrskim delom(Hrvaška).
mbslo
18. 06. 2014 11.21
+11
Hvala Ivanu Tavčarju, da se je tako boril za Koroško, hvala Edvardu Kardelju da je prepustil Hrvatom celotno Istro, ti naši novodobni politiki Kučan , Drnovšek, Janša, Pahor( ne Boris) in ostali pa si tako vsi zaslužijo pranger, tako so se borili za svojo domovino da bomo izgubili še to malo morja kar nam je ostalo!
Animal_Pump
18. 06. 2014 12.10
+7
Jah...če pogledaš zgodovino,ko Slovenci vzamemo stvar v svoje roke,vsi bežijo...razprodaja ozemlja se začne,ko vzamejo politiki stvar v roke. Tak,da če ne bo druge...bomo morali spet kake barikade postavt,pa še politike sterat nekam.
nocomment1
26. 06. 2014 22.34
Tavčar je BAJE ZA KOROŠKO IZJAVIL, KO BI JO NAJ SLOVENSKI UPRAVITELJI PREVZELI, NAJ NE BI BILO DOVOLJ HRANE ALI NEKAJ PODOBNO BEDASTEGA. SEVEDA SMO KOROŠKO IZGUBILI.
mbslo
18. 06. 2014 11.20
+17
Od leta 1918 je Slovenija izgubila po krivdi slovenskih politikov skoraj več kot polovico svojega zgodovinskega ozemlja.!
berlusconi
18. 06. 2014 11.15
+3
Dragi gospod moderator, prosim, ne briši me: V glavnem da je nekdo zaslužil s podpisom pristopne pogodbe Hrvaške v EU... Kot bureki smo, v smislu: Ja, po sredini Zaliva, okej ni problema, pa gor do Škocjanskih ne? Koliko preveč so hrvati patriotski in nacionalistično usmerjeni, smo mi premalo in tega nam manjka. "Nema ništa, tam mate Brač in Dugo uvalo...namakajte se tam). Naazadnje še jim bo sodišče ugodilo in Slovenija bo morala plačevati hrvatom, da bodo lahko ladje priplule v Luko Koper. Ahjej, še dobro da je SP, dase človek lahko odklopi od tega s*****
deathbite
18. 06. 2014 11.13
-2
Meje Istre so se skozi zgodovino spreminjale. Še v 13. stoletju denimo so govorili o Istri, ki je segala od Tržiča v današnji Italiji do Postojne in Reke. Danes je zamejena z Istrskim polotokom brez Trsta in Reke in na tem ozemlju živijo Slovenci, Hrvati in Italijani. V preteklosti pa so se spreminjale tudi oblike etničnosti in s tem identitete. Nacionalna identiteta, kot jo poznamo danes, ima korenine v 19. stoletju. Ker pa je Istra po prvi svetovni vojni prišla pod Italijo in fašistični režim, je formiranje slovenske identitete potekalo drugače kot v drugih slovenskih regijah. Teza o Istranih s posebno regionalno (nacionalno) zavestjo je povezana z reinvencijo istrske identitete v 80. letih prejšnjega stoletja in je posledica nacionalne homogenizacije po drugi svetovni vojni, ko ni bilo politično zaželeno biti Istran. Na podlagi svojih raziskav sem ugotovil, da je proces nacionalnega razlikovanja med kulturno sorodnimi Slovenci in Hrvati pravzaprav potekal šele po drugi svetovni vojni, kar je seveda posledica razmejitve polotoka in s tem politike nacionalne homogenizacije Ljubljane in Zagreba. Ko so se konec 19. stoletja ob popisih prebivalstva ljudje po obmejnih vaseh morali odločati za narodno pripadnost, so bili enkrat Slovenci, drugič Hrvati, nato spet Slovenci. V prejšnjih obdobjih so te ločnice v Istri potekale bolj po socialni pripadnosti in med podeželjem in mesti. V vaseh so živeli večinoma Slovani, se pravi Hrvati in Slovenci, v mestih pa je prevladovalo romansko prebivalstvo. Zanimivo je, da se je na tej podlagi gradila tudi etnična identiteta. Tisti, ki so živeli v mestih ali se preselili vanje, so se romanizirali, na podeželju pa se je, tudi med italijanskimi in drugimi prišleki, utrjevalo »slovanstvo«.............Dr.Darko Darovec.
deathbite
18. 06. 2014 11.16
+0
Starejša zgodovina Slovencev je zgodovina regij (dežel) in upam si trditi, da je težko enačiti kranjsko zgodovino s slovensko. Kakor so bili v Istri močno prisotni Italijani, so bili na Kranjskem in v drugih deželah močno prisotni Nemci. Ne gre torej za slovensko prisotnost v Pazinski knežiji, temveč za habsburško. Pazinska knežija je v upravnem smislu prešla pod oblast Habsburžanov od goriških grofov. Imela je svojo zgodovino, svoje kapetane, nekatere avtonomne pristojnosti, vendar v okviru Kranjske. Kranjski deželni stanovi so potrjevali kapetane in določali razvoj knežije. Tudi o priseljevanju so odločali v Ljubljani kranjski deželni stanovi.
najvsivedo
18. 06. 2014 11.32
+2
deathbite
18. 06. 2014 12.07
-1
dobca, to je napisal zgodovinar, dr.Darovec.....da se nauta razpočla vama lahko povem zgodbico o kužku in mamici!
blokirani
18. 06. 2014 10.59
+1
Slovenija do Mirne!
deathbite
18. 06. 2014 11.05
-2