Slovenija

Slovenija lahko reče 'ne'

Zagreb/Ljubljana, 20. 01. 2009 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Moje sporočilo hrvaški strani je: prosim, sestanite se, brez zahtev, da naj bodo zraven predstavniki Evropske komisije ali Sveta EU. Slovenija je močnejša," sporoča evropski poslanec Hannes Swoboda.

Državni zbor naj bi o vstopu Hrvaške v Nato odločal na redni januarski seji, ki se bo začela 26. januarja.

Komisija državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve meni, da bi moral državni zbor odločanje o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v Nato preložiti na poznejši čas. Člani komisije ocenjujejo, da bi bila preložitev ratifikacije smiselna, upoštevaje zadržke, ki izhajajo iz odprtih vprašanj v odnosih s Hrvaško.

Prepričani so, da bi se morala državni zbor in državni svet pred odločitvijo o ratifikaciji protokola seznaniti z vsemi dokumenti o pristopu Hrvaške k zvezi Nato. Komisija "se zaveda, da je v interesu Slovenije, da se čim prej rešijo vprašanja, povezana z integracijo Hrvaške v mednarodne povezave, kot sta Evropska unija in Nato, kar bo prispevalo k stabilnosti regije''. Zato načelno podpira članstvo Hrvaške v Unijo in Nato, na ponedeljkovi seji pa je sprejela sklep, da se dnevni red sredine 13. seje razširi s predlogom zakona o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v Nato.

"Rokometna diplomacija"

O Sanadrejevem povabilu sem bil obveščen le preko medijev. V kolikor je namera predsednika Sanaderja iskrena, pričakujem, da me bo preko primernih diplomatskih kanalov o tej njegovi nameri tudi obvestil. Borut Pahor

Tudi Hrvaška miri strasti. Premier Ivo Sanader bo v prihodnjih dneh poslal vabilo slovenskemu kolegu Borutu Pahorju na ogled rokometne tekme na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem, je potrdil tiskovni predstavnik hrvaške vlade Zlatko Mehun. Dodal je, da bo vabilo odvisno od tega, ali bo Hrvaška vstopila v drugi krog tekmovanja, ko naj bi zaigrala v Zagrebu.

Slovenski premier se bo na morebitno povabilo odzval. ''V kabinetu predsednika vlade menimo, da je dialog vedno koristen, pred samo odločitvijo pa moramo počakati vsaj na uradno obvestilo hrvaške strani,'' so sporočili. ''Na Hrvaškem se počasi le krepi spoznanje, da je Slovenija članica EU in da visoki predstavniki EU ne morejo imeti drugačnih stališč, ki bi hkrati predstavljala stališča Slovenije,'' pa je ocenil Pahor.

Hrvaški premier Ivo Sanader želi slovenskega kolega Boruta Pahorja povabiti na rokometno tekmo. Še pred časom je Sanader na Pahorjevo povabilo na dvostransko srečanje odgovoril, da se bo sestal le v navzočnosti evropskih predstavnikov.
Hrvaški premier Ivo Sanader želi slovenskega kolega Boruta Pahorja povabiti na rokometno tekmo. Še pred časom je Sanader na Pahorjevo povabilo na dvostransko srečanje odgovoril, da se bo sestal le v navzočnosti evropskih predstavnikov. FOTO: Reuters

Hrvaška ima na sporedu še dve tekmi, preden bo jasno, ali se bo uvrstila v drugi krog tekmovanj najboljših svetovnih rokometnih reprezentanc. Omenjena "rokometna diplomacija" bo lahko odprla pot tudi za uradno srečanje Sanaderja in Pahorja, na katerem bi se pogovarjala o umiku slovenske blokade hrvaških pogajanj z Evropsko unijo ter odpiranju možnosti za urejanje mejnega spora, ocenjuje današnji Vjesnik. Zagrebški časnik, ki je v večinski lasti vlade, poudarja, da je v zadnjih dneh slišati spravljive tone in konstruktivne predloge za umirjanje stanja in umikanje blokade.

Swoboda: Slovenija je močnejša

Sporočilo mojega poročila je zelo jasno in mešano: državi morata najti rešitev, dvostranska vprašanja ne smejo biti na poti Hrvaški v pogajanjih z EU ter Slovenija naj ne blokira, vsaj odpiranja poglavij ne. / … / Ne gre za to, kdo je kriv. Obe strani sta napravili nekatere stvari narobe. Nekatere hrvaške določitve, na primer glede cone, niso preveč pomagale, na drugi strani Slovenija včasih pretirava pri nekaterih vprašanjih, preveč se opira na stališče, češ mi smo članica in drugi morajo poklekniti, saj lahko vselej blokiramo. Obe strani imata obveznosti in morata nekaj storiti, da spremenita vzdušje. Hannes Swoboda

Hrvaški in slovenski premier bi se morala čim prej sestati, brez pogojev, da naj bodo zraven evropski predstavniki, je medtem v Evropskem parlamentu poudaril evropski poslanec Hannes Swoboda. "Moje sporočilo hrvaški strani je: prosim, sestanite se, brez zahtev, da naj bodo zraven predstavniki Evropske komisije ali Sveta EU," je poudaril. "Če bi se predsednika vlad lahko sestala in našla konsenz za postopek (reševanja vprašanja meje), bi bil to ogromen korak naprej," je izjavil po razpravi o njegovem letnem poročilu o napredku Hrvaške na poti v EU, o katerem bo zunanjepolitični odbor Evropskega parlamenta glasoval v sredo.

Swoboda je sicer pojasnil, da je Slovenija na močnejši strani, ker lahko konec koncev reče 'ne' v pogajanjih s Hrvaško, a blokiranje odpiranja poglavij lahko prepreči končanje pogajanj Hrvaške z EU še letos, kot je načrtovano. Swoboda je tudi pojasnil prohrvaško vzdušje v Evropskem parlamentu: "V parlamentu smo vedno na strani šibkejšega in v tem primeru je Hrvaška šibkejša, čeprav je Slovenija manjša. Hrvaška je šibkejša, ker je zunaj, zato ima Hrvaška močno podporo. A številni naši člani tudi priznavajo, da ima Slovenija upravičene argumente."

"Želeli bi, da bi bili obe strani bolj dejavni pri iskanju rešitve, ne pa samo sedeli in čakali, da druga stran napravi korak naprej," je še poudaril Swoboda. Po njegovem mnenju je sicer "vse manj realistično", da bi Hrvaška lahko postala članica EU leta 2011. Veliko je sicer po njegovih besedah odvisno od tednov, ki prihajajo. Če bi Slovenija in Hrvaška bili pripravljeni na sodelovanje, bi ta cilj še bil izvedljiv, a zelo težko, je ocenil.

Mesić zaljubljen v Slovenko

Spomnimo še na oddajo Nedeljom u 2 na hrvaški televiziji, ko je hrvaški predsednik Stjepan Mesić v Murini obleki priznal, da je v mladosti ljubil Slovenko. Pojasnil je, da je bila njegova nedavna izjava, ko je dejal, da bi Slovenci gledali morje z razdalje 20 kilometrov, če ne bi bilo hrvaških partizanov, iztrgana iz konteksta. Poudaril je, da se Hrvaška ob slovenskem vstopanju v EU ni vedla tako, kot se zdaj Slovenija, čeprav je mejni spor obstajal že takrat. “Slovenci naj nam podajo žogo,“ je še pozval.

Današnji Novi list medtem spominja na glasne negativne odzive številnega občinstva ob odpiranju Arene Zagreb, ki so bili namenjeni slovenskemu delegatu na prijateljski rokometni tekmi med Hrvaško in Rusijo. Dejstvo je, da bo moral Sanader razmisliti, da bo prihod Pahorja verjetno izzval podobne odzive, ocenjuje Novi list.

Sporni zemljevid?

Najnovejša nesoglasja pa so usmerjena na zemljevid, objavljen na spletni strani Agencije za okolje (Arso), ki se zdi Hrvaški ''nekorekten'' in ''pravno neutemeljen'', saj je celoten Piranski zaliv zarisan znotraj slovenske državne meje. Zato so hrvaške oblasti že protestirale v Ljubljani. V Arsu so pojasnili, da so podatki, prikazani na Atlasu okolja, iz uradnih evidenc Republike Slovenije. ''Prikazana meja na morju je povzeta iz uradnih evidenc geodetske uprave in predstavlja mejo katastrske občine Morje, ki je združena z državno mejo na kopnem,'' so dodali.

Sporni zemljevid Arso
Sporni zemljevid Arso FOTO: ARSO
Atlas okolja omogoča vpogled v prostorske podatke, pomembne za varovanje okolja (voda, narava, vreme, potresi ...). Arso

Tudi na okoljskem ministrstvu, kamor spada Arso, so poudarili, da je zaris državne meje Republike Slovenije v skladu z določbami Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in je usklajen s podatki, ki se vodijo v uradnih evidencah geodetske uprave. ''Državna meja Slovenije z Avstrijo, Italijo in Madžarsko je dokončna in mednarodno priznana. Zaris meje na morju predstavlja mejo katastrske občine Morje, ki je določena po Uredbi o določitvi območja ribolovnega morja Republike Slovenije. Zaris državne meje s Hrvaško obsega zaris mej parcel, ki se vodijo v evidenci zemljiškega katastra oziroma zaris meje prostorskih enot (naselij) na območjih, kjer se v evidenci Registra prostorskih enot vodijo hišne številke. Državna meja Republike Slovenije z Republiko Hrvaško še ni urejena, zato tudi zaris meje ni dokončen,'' so sporočili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (435)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smeh1
24. 01. 2009 11.12
Slovenija je domovina tvoja, tega nikoli ne pozabi sinko moj. Kako je lepa Slovenska domovina
zeze
22. 01. 2009 10.23
Prav bi bilo da slovenska vlada ne bi klonila pod pritiski zdaj je čas da se končno stvari postavijo v okvire,saj smo tako že predolgo čakali na rešitve naj dajo kar je naše saj njihovega nočemo.
trzican
22. 01. 2009 10.08
dajmo na referendum pa bomo to golazen takoj odstranili
trzican
22. 01. 2009 10.05
preveč popušča naša vlada če se reče NE potem je to NE
x-man77
22. 01. 2009 09.51
pustili boste za NATO in EU. Pazi kaj sem rekel. :)
sencasrca
22. 01. 2009 08.21
Slovenci bomo spet izviseli!!!
hakihak
21. 01. 2009 17.38
ŠE V NATO JIH NEBI SMELI PUSTIT, IZOLIRAT!!!!!!!!!!
hakihak
21. 01. 2009 17.31
IN ČE JE SLOVENSKA POLITIKA PAMETNA BO REKLA NE
x-man77
21. 01. 2009 16.48
Prašek dostikrat sem te vprašal danes za sodišče zakaj imaš proti? Če ima SLO trdne dokaze ni treba bati!
x-man77
21. 01. 2009 16.46
Prašek a spremljaš novice: Evropski parlament vzpodbija obe starni da problem rešita v Haggu, mkot sta se dogovorila na Bledu Janša in Sanader..... E to bo trn v peti.... se spomniš ZERP ko je HR morala prenehati izvajati ZERP zaradi nekega bednega zapisnika na nekem nepomebnem sestanku. Sedaj bo HR inzistirala na dogovoru iz Bleda!
x-man77
21. 01. 2009 16.42
hakihak: kako ne vidiš kaj je hrvaškega v Janez Horvat? A se iz roda v rod prenaša ime ali priimek?
hakihak
21. 01. 2009 16.10
NISEM ŠE SLIŠAL ZA HRVATA Z IMENOM JANEZ!!!!!
hakihak
21. 01. 2009 16.10
OPROSTI MISLU SEM JANEZ NOVAK
hakihak
21. 01. 2009 16.09
pa še to: evropa pravi, da to rešimo v haagu??? SLOVENIJA JE EVROPA, ZAPOMN SI TO ŽE ENKRAT!!!!!
hakihak
21. 01. 2009 16.08
x-man77 hrovar ne hrvat!!!! vaši priimki so ivaniševič, dragojevič, dragovič... zanimivo vse srbski priimki ki se končujejo na vič!!!!!! kot miloševič!!! v vednost najbolj pogost priimek v sloveniji z imenom je jože horvat, potem pa janez horvat!!!!! ne vidim, kaj je tukaj hrvaškega!!!???
porka.malorka
21. 01. 2009 16.07
Spet jih cel kup piše v srbščini. Dejte pisat slovenščini hrvaški-srbi
x-man77
21. 01. 2009 15.42
ha ha ha HR je vedno zahtevala Sodišče v Hagga, kar SLO ni odgovarjalo. EVROPA pa pravi rešite to v Hagu! Bruka
4evercvicek
21. 01. 2009 14.49
nefretete - jadna deca ;) hecam se, ti kar...
nefretete
21. 01. 2009 14.33
cvičkoljub ma ja, to pa je tako, ker vmes mojo deco futram, pa procesor nagaja. Bom resetirala.
4evercvicek
21. 01. 2009 14.28
nefretete "Kaj ni jasno? Potem pač imajoimate probleme sami s sabo, ne?" vse je jasno, samo tvoj stavek ni...če bi prebrala kaj piše in ne kaj želiš da piše bi razbrala da se nanaša na "slabotne ljudi" na eni strani Kolpe in drugi strani Kupe... ...a ti je že sprocesiralo v glavi?