Slovenija

'Joras bo shiral za to gnilo politiko'

Zagreb/Ljubljana, 28. 04. 2008 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./STA/N.D./K.Š.
Komentarji
188

Slovenija in Hrvaška sta dosegli neformalni dogovor, po katerem lahko Joras spet uporablja evropsko pot.

Joras v avtu
Joras v avtu FOTO: POP TV

Z urada vlade so sporočili, da sta dogovor dosegla predsednika obeh vlad, torej Janez Janša in Ivo Sanader. Tako lahko Joško Joras do svojega doma zopet dostopa po t.i. evropski poti. To pomeni, da se stanje vrača na tisto, ki je veljalo pred incidenti. Joras in njegova družina lahko uporabljajo evropsko pot, a le peš. Dodali so, da vprašanje cvetličnih korit ostaja odprto, pri tem pa poudarili, da korita niso vzrok problema, pač pa posledica.

Na ministrstvu za notranje zadeve so povedali, da se državi o spornih cvetličnih koritih sploh nista pogovarjali. Marjan Podobnik je za 24ur.com povedal, da za Jorasa ta dogovor ne spremeni situacije. Noč namerava Joras preživeti v avtu, saj zanj pravna država ne pomeni tega, da lahko le on pride peš po slovenski poti do slovenskega ozemlja. Joras namerava vztrajati tudi pri gladovni stavki, vse dokler Hrvaška ne bo odstranila cvetličnih korit. Podobnik v tem, da je evropska pot ponovno odprta, ne vidi napredka. "Najbolj žal mi je gospoda Jorasa, ki bo dobesedno shiral za to gnilo politiko," je še dodal.

Tako bo nov shod Zavoda 25. junij, ki bo 17. maja, imel smisel. Takrat bodo namreč spet poskušali odstraniti sporna korita.

Shod bo tokrat prijavljen tako na Jorasovi domačiji kot tudi ob letališču v Sečovljah. Kot so pojasnili v zavodu, so se za prijavo shoda na dveh lokacijah odločili predvsem zato, da se morebitni udeleženci shoda "ne bi bali", potem kar se je dogajalo v soboto. Ob tem so še povedali, da se nameravajo na 100 najbogatejših Slovencev obrniti s prošnjo za morebitni prispevek, na shod pa naj bi povabili tudi poslance, ministre, kulturne delavce, glasbenike in druge predstavnike javnega življenja.

Podobnik je sicer izjavil, da so politiki padli na izpitu, saj se v soboto nihče ni udeležil shoda. Pravi, da je 17. maj možnost popravnega izpita.

Odhod iz Ljubljane v Sečovlje
Odhod iz Ljubljane v Sečovlje FOTO: Damjan Žibert

Joras še vedno čaka odgovor predsednika Danila Türka, ki ga je prosil za srečanje. Želel mu je namreč vročiti pravnomočni sklep piranskega sodišča o odstranitvi cestnih ovir in ga vprašati, kaj bi on, kot predsednik države, naredil na njegovem mestu.

Trudili so se, da Joras ne bi stavkal

Podobnik je za 24ur. com dejal, da so Joška Jorasa skušali odvrniti od gladovne stavke, vendar jim je odvrnil sledeče: "Če nisem klečeplazil pred Hrvati, tudi ne bom pred Slovenijo.“ Jorasa ni odvrnilo niti mnenje omenjenega zavoda, "da ga bo vrh slovenske in hrvaške politike z veseljem pustil umreti na mestu gladovne stavke ob Dragonji".

Na Zavodu 25. junij pravijo, da se po Jorasovem mnenju tukaj začne in konča pravna država, saj je postal brezdomec na slovenskem ozemlju, čeprav ima svoj dom na slovenskem ozemlju, pa do njega ne more priti.

Joras je za 24ur. com dejal, da o svojih nadaljnih ukrepih ne želi razpravljati z mediji, poleg tega pa je sodna oblast že povedala svoje. Če bo vztrajal pri stavki, je dejal Podobnik, je "to pot brez povratka“. Ko je v nedeljo zvečer poskušal Joras v svojem avtomobilu prespati, so mu to preprečili tako hrvaški kot tudi slovenski policisti, je še dejal Podobnik.

Odzivi na incidente

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Evropski poslanec Borut Pahor je pozval Hrvaško, da naj z "gesto dobro volje" umakne sporna cvetlična korita. K temu bo Hrvaško pozval tudi na srečanju skupnega parlamentarnega odbora Evropskega parlamenta in hrvaškega sabora v torek in sredo v Opatiji.

Po njegovih besedah je Hrvaška cvetlična korita postavila "protipravno, v nasprotju z duhom izogibanja incidentov in prejudiciranja državne meje, zlasti pa v nasprotju z duhom Brionskega sporazuma". Poleg tega pa ima "v skladu s sklepom piranskega sodišča Joras, ki živi na slovenskem ozemlju, pravico, da ta korita odstrani" in da se "odločitve piranskega sodišča, ki so tudi njemu v prid, spoštujejo".

Pri tem je še spomnil, da se je komisija v primeru hrvaške ekološko-zaščitne cone na Jadranu (ERC) odločila, "kot je pričakovala slovenska stran". "Tudi, če tega poziva ne bo v končnem dokumentu srečanja, se bo hrvaška vlada morala izreči v zvezi s tem vprašanjem. Ne Sloveniji, pač pa Evropski uniji," je dodal.

Iz Luksemburga se je oglasil tudi vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel in povedal, da zadnji incidenti ob Dragonji ne bodo otežili reševanja odprtih vprašanj meje med Slovenijo in Hrvaško. "Tisti, ki ustvarjajo incidente, jih najbrž ne ustvarjajo zato, da bi stvari izboljšali ali da bi rešili probleme, ampak zaradi tega, ker želijo doseči določene politične učinke, s katerimi pa se jaz osebno ne morem strinjati," je dejal minister.

Slovenska policija pravi, da je v času protestnega shoda ob mejnem prehodu - kontrolna točka Sečovlje izvajala svoje naloge v skladu z zakonskimi pooblastili. Pri tem je prišlo do posameznih kršitev javnega reda in miru, ki jih je policija dokumentirala, sicer pa ni zaznala hujših kršitev javnega reda. Dodaja, da je dosledno upoštevala dogovore o izogibanju incidentov na spornih območjih, ki sta jih sklenili Slovenija in Hrvaška, pri čemer se upošteva dejansko stanje na dan osamosvojitve Slovenije. Prav tako udeležencem niso mogli dovoliti, da bi postavili šotore, saj je to na omenjenem področju prepovedano.

Hrvaška ravnala korektno

"Potrebno se je izogibati incidentom," je dejal Jandrokovič.
"Potrebno se je izogibati incidentom," je dejal Jandrokovič. FOTO: dnevnik.hr

Na obmejnem območju se moramo vsi izogibati kakršnim koli incidentom, ki bi lahko pokvarili trenutno, vendarle, nekaj boljše vzdušje, ko gre za vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, je hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković v Zagrebu komentiral sobotne proteste v Sečovljah.

"Gre za dogodek, ki ni bil nujno potreben. Odziv hrvaških oblasti je bil ustrezen in upravičen," je dejal hrvaški minister za zunanje zadeve in evropske integracije. Dodal je, da je potrebno podpreti delo komisije, ki se ukvarja s pripravo "pravnega okvira, ki bo predložen mednarodni pravosodni ustanovi". "Potrebno se je izogibati incidentom in ustvariti pogoje, da se ta problem končno uredi. Na hrvaški strani bomo nadaljevali v tem duhu," je še dejal.

Joras: Vztrajal bom do konca

Kot je znano, se je v soboto zvečer zaklučil shod pri Jošku Jorasu na levem bregu Dragonje, ki ga je organiziral Zavod 25. junij. Protestniki so skušali v skladu s sklepom piranskega sodišča odstraniti cvetlična korita, ki zapirajo pot do Jorasove domačije.

Hrvaški policisti Jorasu še vedno onemogočajo dostop do njegovega doma.
Hrvaški policisti Jorasu še vedno onemogočajo dostop do njegovega doma. FOTO: Dare Čekeliš

Približno 250 se jih je zbralo pred kontrolno točko. Udeleženci shoda so nosili slovenske in EU zastave. Na plakatih je bilo zapisano 'Hrvaška je okupirala slovensko zemljo in morje'. Udeleženec shoda je povedal, da so se zbrali, zato ker "imajo radi Slovenijo" in da je potrebno "nastopiti v skupni akciji".

Joško Joras je v nedeljo opozoril, da mu hrvaški policisti onemogočajo dostop do njegovega doma. “In zato bom prespal te noči ob cesti. In v torek zjutraj, če mi vlada RS ne zagotovi osnovnih človekovih pravic oz. z zakonom določenih pravic, da se lahko gibljem po slovenskem ozemlju, bom vstopil v gladovno stavko in vztrajal do konca,” je bil odločen Joras.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja