Slovenija

Hrvaška objavila dokumente v povezavi s teranom, zadovoljstvo v Civilni iniciativi veliko

Ljubljana, 04. 04. 2017 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hrvaško kmetijsko ministrstvo je objavilo dokumente, na podlagi katerih je Hrvaška pri Evropski komisiji zahtevala izjemo pri uporabi imena teran. Evropska komisija in Civilna iniciativa za teran sta pozdravili objavo. Kmetijski minister Dejan Židan je zagotovil, da se bo slovenska ekspertna skupina poglobila v dokumente: "Na voljo imamo dovolj časa. Slovenija se bo dobro odzvala."

Hrvaško kmetijsko ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo dokumente, na podlagi katerih je Hrvaška pri Evropski komisiji zahtevala izjemo pri uporabi imena teran. "To odločitev smo sprejeli za zagotovitev polne transparentnosti celotnega procesa in vseh pomembnih informacij za zainteresirano javnost," piše na spletni strani http://www.mps.hr/default.aspx?id=19019.

Po javni objavi osnutka delegiranega akta, ki hrvaškim proizvajalcem terana pod določenimi pogoji omogoča nadaljevanje trženja njihovih vin, se je hrvaško kmetijsko ministrstvo odločilo objaviti celotno vsebino dokumentov, posredovanih Evropski komisiji v povezavi z omenjeno problematiko.

"To odločitev smo sprejeli za zagotovitev popolne transparentnosti celotnega procesa in vseh pomembnih informacij za zainteresirano javnost o strokovnih, zgodovinskih in pravnih razlogih, na podlagi katerih je Hrvaška utemeljila svojo zahtevo," so še zapisali na hrvaškem kmetijskem ministrstvu.

Gre za dokumente, na podlagi katerih je Evropska komisija pripravila predlog delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra pod določenimi podrobnimi pogoji.

V Evropski komisiji pozdravili objavo

V Evropski komisiji so pozdravili odločitev hrvaških oblasti za javno objavo dokumentov, posredovanih komisiji v okviru priprav delegiranega akta za dodelitev izjeme pri uporabi imena teran.

"Komisija meni, da je transparentnost ključna za zagotovitev zaupanja državljanov v proces odločanja v EU in za spodbujanje zaupanja med partnerji," so izpostavili.

Hrvaška je objavila dokumente o teranu.
Hrvaška je objavila dokumente o teranu. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenija že več let zahteva vpogled v te dokumente, a je Evropska komisija njeno zahtevo doslej zavračala. Pred dobrim letom ji je komisija dokumente posredovala, a je bila večina besedila prečrtana, po navedbah komisije zaradi zaščite poslovnih interesov.

Evropska varuhinja človekovih pravic je nato februarja priporočila razkritje dokumentov v povezavi s hrvaško zahtevo in ocenila, da je  zavrnitev dostopa do dokumentov nepravilnost. Odgovor komisije se pričakuje do 15. maja.

Na sestanku z evropskim komisarjem za kmetijstvom Philom Hoganom nekaj dni zatem so proizvajalci terana v Bruslju trdili, da so hrvaški dokumenti ponarejeni, saj je pravilnik o izvornih sortah Hrvaške sestavljen iz dveh različnih dokumentov v obdobju desetih let.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na obisku v Sloveniji v začetku marca dejal, da bodo preučili nova dejstva. Proti koncu marca so nato v komisiji "po skrbni analizi" sporočili, da novi elementi ne spreminjajo bistveno njene ocene položaja.

Zato je komisija nadaljevala proces sprejemanja delegiranega akta. Osnutek akta je do 14. aprila v javnem posvetovanju. Gre za to, da je umeščen na tako imenovani portal za izboljšanje zakonodaje oziroma na portal za zagotovitev transparentnosti, ko ga je mogoče komentirati.

Če se komisija na podlagi komentarjev ne odloči za bistvene spremembe akta, gre ta nato skozi pisni postopek sprejetja, ki običajno traja približno dva tedna. Pri tem pisnem postopku gre za to, da akt odobrijo še komisarji.

Nato začne teči dvomesečno obdobje, v katerem lahko Svet ali Evropski parlament z ustrezno večino akt zavrneta. V Svetu je za zavrnitev potrebna super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

V Civilni iniciativi za teran zadovoljni ob objavi dokumentov

Predsednik Civilne iniciative za spoštovanje zaščite terana Marjan Colja je povedal, da je vesel, da so Hrvati končno odprli dokumentacijo, ki so jo poslali v Bruselj. Vendar vsebine še ne želi komentirati, saj potrebujejo nekaj časa, da dokumentacijo temeljito preberejo.

Slovenija že več let zahteva vpogled v te dokumente, a je Evropska komisija njeno zahtevo doslej zavračala. Pred dobrim letom ji je komisija dokumente posredovala, a je bila večina besedila prečrtana, po navedbah komisije zaradi zaščite poslovnih interesov.

Evropska varuhinja človekovih pravic je nato februarja priporočila razkritje dokumentov v povezavi s hrvaško zahtevo in ocenila, da je zavrnitev komisije dostopa do dokumentov nepravilnost. Odgovor komisije se pričakuje do 15. maja.

Slovenija že več let zahteva vpogled v hrvaške dokumente.
Slovenija že več let zahteva vpogled v hrvaške dokumente. FOTO: Thinkstock

Kmetijski minister zagotavlja, da se bo slovenska ekspertna skupina poglobila v danes objavljene dokumente

Slovenska ekspertna skupina se bo po zagotovilih kmetijskega ministra Dejana Židana poglobila v danes objavljene hrvaške dokumente o vlogi za izjemo pri zaščiti terana in pripravila nasprotne argumente v postopkih pred uveljavitvijo delegiranega akta. "Na voljo imamo dovolj časa. Slovenija se bo dobro odzvala," je dejal Židan.

Slovenija se je prvič srečala z željo po sprejetju delegiranega akta, ki bi hrvaški omogočil izjemo pri imenovanju vinske trte na steklenici, že jeseni leta 2014, je spomnil Židan. Od takrat naprej je Slovenija zahtevala, da dobi vpogled v hrvaško vlogo, da lahko pripravi nasprotne argumente.

"Do včeraj tega nismo dobili, a v zadnjih nekaj tednih je na tem področju potekala dodatna aktivna komunikacija. Samo včeraj sem se dvakrat srečal z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom," je dejal Židan po današnjem srečanju z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom. Ena izmed zahtev je bila tudi, da se Sloveniji čim prej razkrije hrvaška dokumentacija, da lahko aktivno poseže v javno razpravo o osnutku delegiranega akta.

Hogan je Židanu v ponedeljek zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo skušal objavo hrvaških dokumentov urediti v 24 urah. Židan je še dejal, da je Hogan imel tudi že soglasje podpredsednika Evropske komisije, ki je pristojen za pravno ureditev EU Franz Timmermans.

Slovenija se bo dobro odzvala, a za to smo potrebovali razkritje hrvaških dokumentov. Dejan Židan

Kot je poudaril Židan, bo osnutek delegiranega akta na t. i. portalu za izboljšanje zakonodaje oziroma za zagotovitev transparentnost na voljo do konca naslednjega tedna. 

V naslednjih dneh se bo ekspertna skupina poglobila v hrvaško dokumentacijo in pripravila nasprotne argumente. "Trenutno je objavljen osnutek delegiranega akta, kar je eden postopkov, preden o tem odloča Evropska komisija. To je kot pri nas javna razprava, ko lahko zainteresirane strani predstavijo svoja stališča. Zdaj, ko nam je dokument razkrit, sam ga še nisem videl, ker sem v tujini, nam omogoča, da pripravimo še boljše argumente, ker bomo poznali hrvaško vsebino. Ko se časovni okvir zaključi, morajo pristojni na komisiji pregledati argumente in se odločiti," je še dejal Židan.

Židan se je sicer danes na Dunaju sestal z avstrijskim kanclerjem Kernom, ki je obenem predsednik avstrijskih socialnih demokratov. Spregovorila sta o strankarskem sodelovanju in iskanju odgovorov na vprašanja - kako socialni demokrati vidijo prihodnost EU.

Pogovarjala sta se tudi o gospodarskem sodelovanju in ugotovila, da je dobro, da pa še vedno obstajajo možnosti za rast, na načelih odprtega trga in enakega dostopa do celotnega evropskega tržišča.

Dotaknila sta se tudi begunske problematike. "EU nosi vsebinsko in moralno odgovornost, zato se mora bolj angažirati, in sicer tako, da se nemirna področja stabilizirajo ter da se tam zažene gospodarska aktivnost," je dodal Židan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
05. 04. 2017 12.21
+1
Pa so prepričani, da so Hrvati objavili enako verzijo kot evropski komisiji? Sam ne bi bil prepričan.
LLLEPI
05. 04. 2017 17.56
+2
Teran je ze izgubljena zadeva prav tako Piran. Kakor kaze bo slovenija kmalu samo ljubljanski parlament in nekaj zemlje okoli za parkirisca nasih sposobnih politikov,ki so unicili in prodali vso Slovenijo njeno premozenje z Slovenci vred za svoje osbne interese
LLLEPI
05. 04. 2017 18.03
+1
V interesu vseh postenih in delavnih Slovencev je da cimprej propadade ta sistem in da zacnemo ponovno. Sedaj imamo ogromno brezposelnih.Vecina tistih ki sedaj dela so na minimalcu in ne morejo privoscit svojim otrokom nicesar. Studentje brez stipendij in brez moznosti zaposlitve po studiju, si zelijo po vecini v tujino.Pokojnine so vse manse in po 40 letnem delu in placevanju v pokojninsko balagajno je danasnj upokojenec lacen in raztrgan.Torej cemu sluzi danasnji sistem ce si vecina mladih po koncanem studiju zeli v tujino.
enakostzavse
05. 04. 2017 09.32
-1
Ne vem kaj sploh te ovce-hlapci sdsa komentirajo o tej temi. Saj se jim ne gre za Teran ampak za "poštenje" in otroke. Moram dodat hahahahahahahha
Janezek1a
05. 04. 2017 08.16
+4
Naj še Židan objavi dokumente katere je njegova ekipa pripravila. Stvar je preprosta: Dejan uredi kar si zamudil ali pa se poberi skupaj s svojo ekipo! In do takrat ,ko bodo stvari urejene, bodi raje tiho, ker težava je nastala zaradi spanja na tvojem ministrstvu!
ROMELS
05. 04. 2017 09.15
+2
ServerAUTOMATIC
04. 04. 2017 19.47
+5
Naša vlada zavaja in laže, zato ne nasedajte z tem Teranom in slabo voljo do Hrvatov. Zlagali so nam glede ponarejenih hrvaških dokumentov in sedaj lažejo dalje. Vlada laže tudi glede drugih težav, notranjih. Kam je izginil ves denar, jkdo nas krade, kdo nam laže?????? Podjetja so uničili. Saj veste, naši!
ServerAUTOMATIC
04. 04. 2017 19.58
+6
NLB, KAM JE ŠEL DENAR?????? NAŠI SO NAS OKRADLI! NE HRVATI, NE SRBI, NE IS AMPAK NAŠI!
enakostzavse
05. 04. 2017 09.29
-2
Ovca sdsovska, a še ti ni dost laganja in podtikanja ?
caspera1
04. 04. 2017 19.35
+12
Se ne sekiram dosti. Denar trošim na slovenski obali, za slovenski teran, če se le da, podpiram lokalne pridelovalce. Kaj bolj ne morem ublažit napak naših izvoljenih in neizvoljenih strokovnjakov.
ServerAUTOMATIC
04. 04. 2017 19.51
+0
Kaj te briga, naši politiki in ministri pa nosijo denar v tujino. Ne bit ovca.
nikhrast
04. 04. 2017 21.36
+0
Jaz tudi vse lokalno, banane tudi s slovenske obale, kupim jih samo če so iz Kopra.
Explainator
04. 04. 2017 19.30
+0
a židan pa še kar brca? kdaj bo konec te agonije?
srebrnibreg
04. 04. 2017 19.30
+3
Explainator
04. 04. 2017 19.46
+1
zadeva je že rešena, problem je židan, ker ti daje lažno upanje, kot je značilno za vse teme v sloveniji
srebrnibreg
04. 04. 2017 19.54
+0
Od takrat, ko ga vinarji hvalijo takšno tvoje mnenje nima veljave.
Kollerik
04. 04. 2017 21.36
-1
Židan še zdaleč ni izrekel svoje zadnje besede.... še so v igri
oježeš
05. 04. 2017 12.24
Problem je v tem, da zaupaš tistim, kateri so najmanj vredni zaupanja! Mislim na prvi zapis teh odgovorov.
felix59 drugič
04. 04. 2017 19.27
+3
Ne razumem zakaj se tako trudijo spraviti to hrvaško scavnico na tržišče.
Explainator
04. 04. 2017 19.26
-1
tole je pa šah-mat židanu, le kaj si bo zdaj izmislil? hrvati so taktično tole odigrali in napeljali židana v slepo ulico, zdaj pa so razkrili židanov adut, ki se bo izkazal za nič posebnega - šah-mat, gremo dalje Slovenija!
superjezek
04. 04. 2017 19.18
+8
hmm počasi ne bo Teran odšel ampak tudi država ker jo bodo tujci, ki se množično priseljujejo in vsaj oni delajo otroke odnesli.. slovenceljni pač...
Hasi
04. 04. 2017 18.58
+1
protidrzavni govor.... udba pa to...
Hasi
04. 04. 2017 18.58
+14
hrvatje brez problema posnamejo nase telefonske razgovore mi pa ene dokumentacije o trti ne znamo pridobiti... na enak nacin. sova kaj pa delate.... aja mene iscete...
oježeš
05. 04. 2017 12.33
+1
Niso imel zastonj kombija celo večnost v lasti. Vprašanje kaj vse so podtaknili vanj.
naŠIHTmamCAJT
04. 04. 2017 18.58
+4
dokler ma škilovc tole načez, se bojim da bom še teranovo mogu z bajte spraskat
Schnitzel
04. 04. 2017 18.50
+5
Bolano! Dvomim, da tile evropski birokrati sploh vejo, kaj potrjujejo. Na tak način lahko Hrvati "dokažejo", da je Kamnik hrvaški, mi pa, da je Dubrovnik slovenski. In debilnostim ne bo konca.
Priap
04. 04. 2017 18.44
+7
Od sedaj naprej več ne kupujem Terana, ker je lahko Hrvaški...
nikhrast
04. 04. 2017 21.37
-1
nikhrast
04. 04. 2017 18.39
+2
No, samo da ne bosta imela problem španski teran in italijanski terrano.
eggnog
04. 04. 2017 18.21
+4
Ne pozabimo, Hrvati so edini, ki so prišli ven z nekim dokumentom ? Naši politiki nam prodajajo samo besede.... kaj bo odtehtalo na morebitnem dolgoletnem in dragem procesu na sodišču je jasno, tudo to, kdo bo vse skupaj plačal je jasno. Sosedje zagotovo ne :) Kdo je kriv ? To pa je vprašanje.....
davboj
04. 04. 2017 18.49
+4
staridida
04. 04. 2017 18.20
+13
Kaj se sekirate za teran-kar ga kraševci pridelajo, ga Slovenci popijemo-Hrvati pa naj pijejo svojega.....
Hary6
04. 04. 2017 18.18
-11
teran je hrvaški in tudi kranjska klobasa slovenija naj se obriše pod nosom
Schnitzel
04. 04. 2017 18.40
+3
Kollerik
04. 04. 2017 21.37
+1
hary tudi ti si hrvat in kdo ti je kriv?? :))))
staridida
04. 04. 2017 18.17
+4
Židan pa v jok....
NiVzdevka76
04. 04. 2017 18.13
+5
Generacije bodo zablode plačevale....
NiVzdevka76
04. 04. 2017 18.28
+0