Slovenija

Čakanje na hrvaški odgovor

Zagreb/Ljubljana, 26. 02. 2009 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska vlada je načelno podprla predlog Evropske komisije za mediacijo pri reševanju slovensko-hrvaške meje, enako pa naj bi storila tudi hrvaška vlada, ki pa pri tem ne bo odstopila od pravne rešitve vprašanja.

Olli Rehn.
Olli Rehn. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je na današnji seji načelno podprla predlog Evropske komisije za mediacijo pri reševanju vprašanja slovensko-hrvaške meje, je po seji vlade na novinarski konferenci sporočil premier Borut Pahor.

Kot je pojasnil, načelno soglasje pomeni "natančno tisto, kar je od Slovenije in Hrvaške pričakoval Olli Rehn – ali podpiramo zamisel, da bi zadržke v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU, ki jih je izrekla Slovenija zaradi prejudiciranja meje, odpravili na ta način, da bi se vprašanje meje rešilo z mediacijo". Da bi se komisar za širitev Rehn lahko v imenu Evropske komisije pogovarjal z morebitnimi mediatorji o njihovem sodelovanju, mora namreč imeti soglasje obeh vlad.

Komisar Rehn je zadovoljen s slovensko odločitvijo in se veseli skorajšnjega nadaljevanja pogovorov z obema zunanjima ministroma, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, s ciljem dogovora o pogojih za takšno evropsko posredovanje.

Kaj pa Hrvati?

Čeprav se zdi, da je Hrvaška vnaprej odpisala Ahtisaarijevo posredništvo v mejnem sporu s Slovenijo, hrvaški Večernji list poroča, da bo uradni odgovor vlade na to pobudo evropskega komisarja Ollija Rehna malo drugačen. Pri tem se sklicujejo na neimenovani vir iz vlade. Kot dodaja vir, vlada namreč meni, da bo posredniška skupina morala pripraviti okvir za prepustitev vprašanja meje kateremu od mednarodnih pravosodnih teles.

Ivo Sanader in Borut Pahor na srečanju na Mokricah.
Ivo Sanader in Borut Pahor na srečanju na Mokricah. FOTO: Damjan Žibert

Glavni argument hrvaške strani je, da v primeru Slovenije ni možnosti za kakršna koli zagotovila, da bodo rezultati mediacije sprejeti, dodaja časnik. To trditev utemeljuje s tem, da je Slovenija zavrnila rešitev posrednika v primeru Sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops), navaja pa tudi vprašanje članstva Hrvaške v Natu zaradi morebitnega referenduma v Sloveniji.

Zato je hrvaški premier Ivo Sanader v pogovoru s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem na Mokricah predlagal, da mešani komisiji, ki naj bi pripravili vse potrebno za prenos reševanja vprašanja meje na mednarodno sodišče, nadaljujeta in končata svoje delo. Na vprašanje, ali delo teh komisij izključuje mediacijo, pa je časniku vir v vladi odgovoril, da ne. Po oceni Zagreba mediaciji lahko samo koristi, da komisiji končata delo. Dodaja še, da Hrvaška ne bo zavrnila Rehna, a tudi ne bo odstopila od pravne rešitve spora.

Sanader napovedal srečanje državnega vrha

Sanader je napovedal, da bo v ponedeljek na sedežu vlade srečanje predstavnikov vlade in predsednika države z vodjami parlamentarnih strank, na katerem bodo ocenili odnose s Slovenijo in se pogovarjali o možnih rešitvah za prekinitev slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU.

Sanader je dejal, da bo na srečanju, ki ga organizira s predsednikom Stipetom Mesićem, obvestil udeležence o vsebini torkovih pogovorov s Pahorjem na Mokricah in pobudi Evropske komisije za urejanje mejnega spora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
02. 03. 2009 12.41
crvglista - madžarski jezik je meni,kakor tudi večina drugim ljudem,nezanimiv. Če ga ti govoriš,še ne pomeni,da govoriš Kitajsko,ha,ha. To je nepomembni jezik.
crvglista
28. 02. 2009 14.52
vinadap28.02.2009, 12:26 -------------------------------- ti si zgodovinar? Kako kaj tečaj madžarščine?
vinadap
28. 02. 2009 12.26
klasik - to kar govori kekec je zavajanje,pa poglejmo zakaj. V drugi svetovni vojni,kot država NDH pod vodstvom Ante Paveliča nikoli ni bila ozemeljsko pokrita z celo Istro,v to se lahko prepričamo po zgodovinskih zemljepisnih kartah. NDH je mejila krepko v notranjosti Istre,in to je Paveliča zelo motilo. Zato je napisal prošnjo,Adolfu Hitlerju,če dovoli,da se NDH razširi na celo Istro. Hitler je gladko malo to zavrnil,ker je želel imeti kontrolo nad tam živečimi predvsem Italijanom in Slovencem,ker ni želel še enkrat tvegati zaradi kapitulacije Italije. Ker NDH nikoli ni uradno kapitulirala,je danes Hrvaška naslednica le te. Hrvatje se nam še do danes niso opravičili,čeprav imajo to moralno dolžnost. Upam,da bodo Hrvatje zelo kmalu doumneli kaj pomeni STO v tistem času,in kaj pomeni Osemski sporazum,ki je danes Slovenija pravna naslednica,in to priznavajo tudi Italijani.
Uporabnik113189
28. 02. 2009 11.52
ali-kekec27.02.2009, 14:42, STT B NIKOLI NI BIL DEL SLOVENIJE bil je pod vojaško upravo(VUJA)!!!! Bil je mišljen kot sedma republika, če bi se to uresničilo bi Slovenija gledala morje z razdalje 20 km!! Meja HR in SLO je etnična! Odgovor: Mogoče je res etnična, ampak šele po etničnem čiščenju slovencev s strani ustaške politike NDH in kasnejših naslednikov. Po sodbah v Haagu sledi tudi kazen in vračanje ozemlja tistim, ki jim je bilo odvzeto.
vinadap
28. 02. 2009 10.43
sladoledcebula - imaš prav. V Jugi so se ves čas naslanjali na naša Slovenska pleča,sedaj bi pa radi bili glavni.
sladoledcebula
28. 02. 2009 01.05
balkancima se sploh svita ne kaj naj naredijo
zavedenSLO
28. 02. 2009 01.01
pomoje so zbegani hehe
vinadap
27. 02. 2009 17.57
Sami purgerji,še vedno in celo eden novi,hm.
debaoladi
27. 02. 2009 17.01
Gospodo kolk Vas je dalo potpis za referendum hrvaške u nato ????? Samo lapanje, lapate do iznemoglosti a da bi kaj konkretnega naredili, tam pa zmrznete kod drek na snjegu. Bolj je bit tiho i ne sramotit se pač taki smo muhe podrepnice....
vinadap
27. 02. 2009 15.45
mali-kekec - ker ste ponaredili slovenski kataster na slovenski zemlji in ga prenesli na svojega. To že vrapci čivkajo. Vsa Evropa že daje roke od vas. Kmalu boste blokirani od vse Evrope. Z figo v žepu se ne gre v EU,saj vam bo vsak čas jasno,ali vam je pa že,samo priznati ne upate.
crvglista
27. 02. 2009 15.22
vinadap27.02.2009, 15:17 ------------------------------ kaj si vpisal madžarščino??
mali-kekec
27. 02. 2009 15.21
vinadap 27.02.2009, 15:06 0 MALI - KEKEC - KER JE LEVI BREG SLOVENSKI! Ala Sloba Milošević gde je srpski grob tu je srpska zemlja! zakaj pa je Joras tražil gradbeno dovoljenje u Bujama, zakaj ljudje sa spornog območja nisu povabljeni na referendum za samostojnost, zakaj takratni šef upravne enote Piran nima nobenih podatkov o ljudeh na spornih območjih in nima nobenih evidenc ter dokazov da so on bili na slovenski strani v 80ih letih, zakaj su 1991 zamenjali stare hišne številke z novimi slovenskimi po 1991!!!!(prejudic in enostranska poteza SLO)))????? upam da najdeš odgovor! Mogoče hervardi?? nazdravje nasvidenje na Haagu!
vinadap
27. 02. 2009 15.17
crvglista - hvala enako!
vinadap
27. 02. 2009 15.06
MALI - KEKEC - KER JE LEVI BREG SLOVENSKI! KAJ JE GARANTIRAL NIKICA VALENTIĆ Z DOKUMENTI LETA 1994? LOPOVI IN KRADLJIVCI STE. ŠE PREMALO VAS PRIVIJAMO,ŠE BOLJ VAS BOMO,LENUHI KRADLJIVI. ŠE ŽAL VAM BO,DA STE Z NAMIO SOSEDJE. TO VAM JE VERJETNO ŽE.
Hesus_Hristus
27. 02. 2009 15.05
Vidim da nekateri Hrvati tukaj želijo in hvalijo sodišče v Haagu. Ja pa čakaj malo, kako pa to da vas je Nizozemska in Belgija blokirala zaradi nesodelovanja s Haagom. Zdaj se pa odločite ali boste na strani Haaškega sodišča ali želite po naši alternativni poti. Odločitev je vaša.
purgi
27. 02. 2009 14.54
de ste Bibreci???
crvglista
27. 02. 2009 14.54
še ene 3x na Roglo smučat, pa pride spomlad, pa počasi stvari pripravljat za na morje. Na Hrvaško seveda!
BellaCiao
27. 02. 2009 14.52
STT B NIKOLI NI BIL DEL SLOVENIJE bil je pod vojaško upravo(VUJA)!!!! Bil je mišljen kot sedma republika, če bi se to uresničilo bi Slovenija gledala morje z razdalje 20 km!! Meja HR in SLO je etnična! TO JE PRIMER KOMENTARJA ALA MESIĆ!!!!!!
mali-kekec
27. 02. 2009 14.46
JAZ PA VAS VSE SKUPAJ POZDRAVLJAM!! NASVIDENJE V HAAGU!!!
mali-kekec
27. 02. 2009 14.42
vinadap 27.02.2009, 14:30 0 mali-kekec - pa kako Vas bo še to zanimalo,zlasti od časa STO - svobodno tržaško ozemlje. Tam je marsikaj napisano,kar Vas bo pogubilo. Odgovori mi sedaj že,kaj je leta 1994 garantiral Vaš Nikica Valantić z dokumenti glede mejnega prehoda Sečovlje. Noben croatar mi še ni doslej odgovoril. Skorajži se. DA GP PLOVENIJA NE PREJUDICIRA MEJO! Tudi če bo treba za 1 ali 2 km nazaj kar ne verjamem ampak vseeno bo GP Plovanija še vedno stalen mednarodni prehod!! ;)) GP Dragonja ste pri v vstopu označili kot stalen mednarodni prehod! Zakaj je stalen mednarodni prehod če imate tendencijo da zavzamete teritorij čez kanal Sv. Odorika( aha Eu je zaradi šengeja zahteval dokumente vseh mednarodnih prehodov in njihov status, a ne??)! STT B NIKOLI NI BIL DEL SLOVENIJE bil je pod vojaško upravo(VUJA)!!!! Bil je mišljen kot sedma republika, če bi se to uresničilo bi Slovenija gledala morje z razdalje 20 km!! Meja HR in SLO je etnična! V Piranu je leta 1910 živeli 96% taliajnsko stanovništvo, prav tako v Izoli in Kopru so bili Italijani velika večina! 1954 formalno in CRO in SLO prvič prilezeta na obalo PZ!!! Toliko o vaših zgodovinskih pravicah pomorske velesile PZa