Slovenija

Pelicarić zanikal navedbe Mladine

Ljubljana, 02. 09. 2011 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nekdanji pomočnik hrvaške zunanje ministrice Pelicarić je zanikal, da bi se z nekdanjim slovenskim veleposlanikom Orožnom Adamičem pogovarjala o dokumentnih iz začetka 90. let, kot je poročal tednik Mladina.

Janez Janša in Ivo Sanader
Janez Janša in Ivo Sanader FOTO: Dare Čekeliš

Kot poroča Mladina, je dva meseca preden sta avgusta 2007 Janez Janša in Ivo Sanader na Bledu dosegla načelni sporazum o reševanju vprašanja meje, Hrvaška slovenski politiki zagrozila z objavo "zadev, ki so se dogajale v letih 1990, 1991 in 1992".

O izsiljevanju oz. grožnjah slovenski politični eliti po poročanju Mladine priča zapis sestanka, depeša, ki jo je tedanji slovenski veleposlanik v Zagrebu Milan Orožen Adamič poslal v Ljubljano. Prav tako naj bi o tem pričal podatek, da je tedanje zunanje ministrstvo poročilo o sestanku poslalo v kabinet tedanjega predsednika vlade Janeza Janše.

Po poročanju Mladine gre za zapisnik sestanka Orožen Adamiča z Nevenom Pelicarićem, pomočnikom hrvaške zunanje ministrice, z datumom 18. junij 2007. Na njem je Pelicarić slovenskemu veleposlaniku med drugim izročil noto v zvezi z informacijami v nekaterih medijih, da naj bi Sova prisluškovala hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju.

V pogovoru pa je Pelicarić po poročanju veleposlanika tudi izrazil bojazen, da se "lahko zgodi marsikaj, še posebej, če bodo v javnost prišle zadeve, ki so se dogajale v letih 1990, 1991 in 1992. Slednje bi bilo zelo neugodno za slovensko politiko". V depeši sicer ni izrecno navedeno, da se pisanje nanaša na nezakonito trgovino z orožjem, tudi Orožen Adamič je v pogovoru za Mladino poudaril, da sam ne verjame, da bi lahko šlo pri dokumentih iz let 1990–1992 za dokumente o trgovini z orožjem.

Kot poroča tednik, pa o pomembnosti depeše priča dolg seznam naslovnikov, med katerimi je bila tudi projektna skupina slovenskega zunanjega ministrstva za mejo s Hrvaško.

Slovenija je sicer po pisanju tednika v tem času vztrajala pri meji, ki je bila določena s sporazumom Drnovšek-Račan, Hrvaška pa je zahtevala, da o konfliktu presoja nekdo tretji, recimo pomorsko sodišče v Hamburgu ali mednarodno sodišče v Haagu. Dva meseca po omenjeni grožnji pa je Janša privolil v načelni sporazum o tem, da se vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško reši pred mednarodnim sodiščem v Haagu, je še poročala Mladina.

SDS vse odločno zavrača

Iz stranke SDS so po objavi Mladininega članka sporočili, da vlada Janeza Janše ni bila nikoli tarča nobenih izsiljevanj s hrvaške strani. Ob tem so dodali, da se Janša in Sanader leta 2007 na Bledu nista dogovorila za reševanje obmejnega spora na Meddržavnem sodišču v Haagu, temveč le za ustanovitev komisije, ki bi proučila tudi to možnost.

Po prepričanju SDS je navedke iz depeše Mladini "radodarno dala  na razpolago Pahorjeva vlada". Pri sklepu Mladine, da gre pri objavi zadev iz obdobja 1990–1992 pravzaprav za trgovino z orožjem, v SDS odgovarjajo, da se to lahko nanaša na karkoli v zvezi z dogajanji med Slovenijo in Hrvaško v času osamosvajanja.

Ob tem menijo, da gre lahko tudi za zapiske pogovorov med slovenskimi, bosanskimi in hrvaškimi komunisti leta 1991 na Otočcu, s katerimi razpolaga Hrvaška. Kot pravijo v SDS so komunisti takrat kovali novo Jugoslavijo.

Predsednik SDS takšnega dokumenta, kot ga objavlja Mladina, ni nikoli prejel. Stranka SDS

Po njihovo pa gre na primer lahko tudi za sestanek Boruta Pahorja s podmladkom Hrvaške SDP iz istega obdobja, na katerem so se po besedah SDS  tik pred agresijo JLA na Slovenijo družno zavzeli "za ukinitev obrambnih proračunov in s tem proti kakršnikoli uspešni obrambi". "Glede na dejstvo, da je v depeši zapisan pogovor sledil javni izpovedi poslanca SD Antona Ropa o prisluškovanju predsedniku hrvaške vlade, je takšno sklepanje celo zelo logično," menijo v SDS, kjer pravijo, da je Pahor tisti, ki je čez noč spremenil politiko do Hrvaške iz ostre blokade v pristanek na "za Slovenijo škodljiv sporazum".

Mladina: Podpisnik dokumenta potrdil njegovo avtentičnost leta 2000

Na odziv SDS so odgovorili tudi iz uredništva Mladine. "V SDS so navedli, da se Janša in Sanader na Bledu nista dogovorila za reševanje mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško pred meddržavnim sodiščem v Haagu, ampak le, da bo ustanovljena komisija, ki bo takšno možnost preučila. Odgovarjamo, da je tam sklenjeno "neformalno načelno soglasje," kot ga je imenoval Janša, splošno znano dejstvo, ki ga sedaj potrjujejo tudi ameriške depeše." Nadaljujejo, da četudi se spor potem ni reševal pred Haaškim sodiščem, je Slovenija zaradi dogovora morala pristati na reševanje po sodni poti.

Odzvali so se tudi na izjavo SDS, da bi lahko hrvaške grožnje z objavo dokumentov iz leta 90, 91 in 92 pomenile kar koli, tudi izsiljevanje Ropa in Pahorja. Zapisali so, da ni verjetno, da bi Hrvaška leta 2007 vlado Janeza Janše izsiljevala z dokumenti, ki bi obremenili Pahorja ali Ropa.

O avtentičnosti dokumenta pa v uredništvu revije pravijo, da je Anton Krkovič, ki je dokument podpisal, že leta 2000 potrdil, da je dokument avtentičen. Isto je storil tudi Darko Njavro, ki je tedaj pri poslu sodeloval, so še sporočili.

Pelicarić zanikal navedbe Mladine

Nekdanji pomočnik hrvaške zunanje ministrice Neven Pelicarić je zanikal, da bi se z bivšim slovenskim veleposlanikom Milanom Orožnom Adamičem na srečanju 18. junija 2007 uradno ali neuradno pogovarjala o kakršnih koli dokumentnih iz začetka 90. let, kot je danes poročal tednik Mladina. "To ni bila tema pogovorov," je dejal Pelicarić.

Kot je pojasnil, se tega srečanja spomni, ker ni bilo običajno. Tedanjega slovenskega veleposlanika Orožen Adamiča je povabil, da bi mu izročil diplomatsko noto, s katero je hrvaško zunanje ministrstvo od slovenske vlade zahtevalo, naj pojasni poročanja slovenskih medijev o domnevnem prisluškovanju takratnemu hrvaškemu premieru Sanaderju s strani slovenske obveščevalne službe.

To je bil prvi del srečanja, medtem ko so na drugem govorili o tem, kdo iz Slovenije se bo udeležil takratnega Croatia Summita v Dubrovniku, je še povedal Pelicarić, ki je od leta 2009 hrvaški veleposlanik v Madridu. Dodal je še, da se z Orožen Adamičem nista srečala na štiri oči, temveč sta bila navzoča tudi njuna sodelavca, o čemer obstaja zapisnik hrvaške strani.

Slapnik: Če je depeša pristna, naj se jo javno objavi

Tadej Slapnik
Tadej Slapnik FOTO: Blaž Garbajs

Poslanec Zares Tadej Slapnik je na predsednika vlade Boruta Pahorja in zunanjega ministra Samuela Žbogarja naslovil vprašanje, ali je depeša o sestanku namestnika hrvaške zunanje ministrice in slovenskega veleposlanika pristna. Če je, poslanec zunanje ministrstvo poziva, da z depeše umakne oznako zaupno in jo javno objavi.

Poslanec Pahorja tudi sprašuje, ali držijo navedbe, da je bila omenjena depeša poslana tudi v kabinet tedanjega predsednika vlade Janeza Janše, in ali je tedanji predsednik vlade v zvezi z depešo opravil kakšne pogovore s tedanjim zunanjim ministrom in veleposlanikom Slovenije na Hrvaškem ter svojimi svetovalci v kabinetu, zunanjo ministrico ali predsednikom hrvaške vlade. Če jih je, Slapnik Pahorja poziva, da prekliče tajnost zabeležk ali zapisnikov o omenjenih sestankih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (465)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puntova
04. 09. 2011 07.32
Spet se je oglasil nekdo, ki je prilezel iz krtove luknje-bedasti Repovžek. Od nekdaj prodaja laži in tako nadaljuje tudi danes.
Jožajoža
03. 09. 2011 19.09
zakaj so še akterji na svobodi. ???? hrvatska, kot pravna država je sanaderja že zaprla, slovenski "sanader" je na prostosti.
rudra
03. 09. 2011 09.21
A se je že končala era neandertalcev v politiki? Ali se bo šele začela?
Potencial
02. 09. 2011 23.33
Administrator še ni šel spat? Ali pa imajo naključno, vsaki peti post - izbrisan.
CtrlDelete
02. 09. 2011 23.20
tale je pa luštna: Stigmata Tina Utrinek iz vrtca kjer delam: Triletnica gre na stranišče (stranišča so seveda ograjena z nizkimi ogradami, da lahko odrasli vidimo noter) in me pokliče, naj ji grem obrisat ritko. Odvrnem ji, da ne morem, ona pa me vpraša, zakaj ne. Odgovorim ji: „Ker imaš zaklenjeno.“ Malčica me pogleda gor preko ograde in reče: „Aha! Pa veš, zakaj imam zaklenjeno?“ Jaz: „Pojma nimam.“ Ona pa: „Da ne smrdi ven!“
Raztezje
02. 09. 2011 23.01
Potencial 02.09.2011, 22:28 Verjemi, ne bi ti čisto nič pomagalo, če bi vedel moje ime, tudi Udbi in drugim tajnim službam ne. Ne dvomim, da imam kartoteko vsaj kot Mikestone, ampak kaj imajo oni proteinski prdci na tistem kupu drek-a zabeleženo, je pa druga stvar. Ne skrbi, tudi sam berem njegov prison blog in special, pero je močnejše od meča, kar naj si da duška. Bil sem pod in na milici, takšna je usoda vseh v policijski državi, pa še marsikje, zato tudi opozarjam na konstrukte tajnih služb. Podobno kot on(i), jih imam tudi jaz vseh zadosti, vendar mene ženejo drugi motivi in imam še kake druge cilje v življenju. Jaz si nisem tega želel.
loden
02. 09. 2011 23.00
Mladina je bla v redu, dokler se ni prodala. Ugotovitev bivšega ameriškega veleposlanika res drži.
Potencial
02. 09. 2011 22.28
@Raztezje Ha! Bi ti dal še svoje ime, da pogledaš kaj piše, bi se skupaj smejala. Si kdaj napačno parkiral pred Milico? P.S. Ne pod ali na Milici.
Raztezje
02. 09. 2011 22.00
Potencial 02.09.2011, 20:39 Izpisek iz evidence na Udba.net; KU-ME-186.pdf 501481. KUNSTELJ MITJA ROJEN:26/09/70 CR:0999589-7 ST.CR:0000000 KRAJ ROJ.:LJUBLJANA * OČETOVO IME:FRANC * MATERIN DEKLIŠKI PRIIMEK:ŠKRLEP * IME MATERE:MILOJKA * KRAJ PREBIVAČIŠČA:ČRNUČE C V PODBORŠT 014A * POKLICI:UČENEC, GIMNAZIJ * POKLIC2:UČENEC, GIMNAZIJ * NARODNOST:SLOVENSKA * DRŽAVLJANSTVO1:JUGOSLAVIJA * SPOL:MOŠKI * SAMSKI * NIŽJA IZOBRAZBA JV:KAZNIVO DEJANJE:LETO 84 UNZ LJUBLJANA-ME. OSJE:0225536 ZAKONIK:2 ČLEN:177- ŠT.001- BRISAN=0
loden
02. 09. 2011 21.34
CyberWorm777 02.09.2011, 20:15 Ćrv, a vidš, kaj se dogaja... ČISTA MANIPULACIJA... pa to... iz minute v minuto so poročila VERODOSTOJNIH medijev DRUGAČNA.... PA TO....:=)))
nefretete
02. 09. 2011 21.18
CyberWorm777 02.09.2011, 19:56 1 če se pa teb zdi loden otročje da pr swojih skoraj 40 letih uporabljam W namest V pa to twoj problem : )) Koliko težav imajo ljudje z razpoznavnimi znamenji! Tujimi seveda. Včasih celo pozabijo, v kateri barvi so se nazadnje oglasili.
6.9
02. 09. 2011 20.52
zgleda da kalimero preko svojega trobila že lansira laži in podtikanja...očitno že ve da bodo predčasne volitve v začetku decembra
CyberWorm777
02. 09. 2011 20.50
6.9 02.09.2011, 20:44 ewo še en shizofren paranojik : )) a weš od kod so sploh pršli palčki po ljudskem izročilu? : ))) palčki so pršli zato k folk w preteklosti ni znau ločt zelene mušnice od kukmakou : )) wsi wemo da določene wrste gob powzročajo od paranoje do halucinacij : )) Agrocybe, Conocybe, Copelandia, Galerina, Gerronema, Gymnopilus, Hypholoma, Inocybe, Mycena, Panaeolus, Pluteus, and Psilocyb so najbolj značilne med temi in ene tut pr nam rastejo kot je zelena mušnica : ))) w majhnih odmerkih powzroča halucinacije w wečjih halucinacije plus paranojo w wečjih pa smrt : ))) tolk o palčkih pa ljudskem izročilu . )))
CyberWorm777
02. 09. 2011 20.39
1x sm clo slikce nalepu gor na awatar pol pa ban matr sm bil jezn : ))) clo slikce so mi pobanali : ))))
korintos1
02. 09. 2011 20.39
Ubogi mali Črtomir. Prej bo sprejet v SZMS, kot bo očka prišel na prvi urlaub.
Potencial
02. 09. 2011 20.39
Kdo bere Mladino? Kdo pa Reporter? Kusnstelj takole piše: Žalostno je kako privoščljivo mediji pišejo o fijasku Delo Revij, kot da se jutri to ne bo zgodilo njim. Mali tajkunček Raščan je zavozil tradicionalno uspešne blagovne znamke pri slovenskih bralcih. Nemogoče je mogoče je bila nekoč znana reklama slovenskega kovinarskega giganta. Tudi Raščanu je uspelo nemogoče, kot pred njim mnogim drugim. Potopiti uspešno blagovno znamko in podjetje. Ker gre za medijskega velikana, pa recite kar hočete, babje revije gor ali dol. Ko novinar nima za kruh se udinja vsakemu gospodarju. Kdo je kriv za to situacijo v Sloveniji. Medtem, ko nekateri mediji bijejo krvavo bitko za preživetje so se drugi prodali že zdavnaj. Naprimer REPORTER je refleksija bivšega MAG-a. Tam so zbrani “IVANOVCI”. Lik in dela Janeza Janše malikujejo do bizarnosti. O ostalih ne bom, briga me pravzaprav! V*
CyberWorm777
02. 09. 2011 20.36
tko hitr me pa admin še ni zbrisu mosso : ))) mislim da sm z eno nogo w banu spet hehehe kolk ti šteje cifra mosso za ban? mene so ene 5x že banali : ))) najprej sm bil CyberWorm pol Cyber.Worm pol Cyber_Worm pol pa Cyber-Worm zdej pa nawijam za cifre CyberWormXXX sam na jetra mi gre k me ponawad banajo takrat k sm pijan pa se mi pol weč neda odpirat emailou : )))
korintos1
02. 09. 2011 20.34
Fenomenalno Od kdaj je pa gospod človek s toliko izpisanimi obtožnicami?
Fenomenalno
02. 09. 2011 20.28
Trdeč,a se švica FULL? Volitve,volitve...ejga ,-) 22-0 za g.Janšo...pa tko
Tonček Balonček
02. 09. 2011 20.28
Levakom se tresejo hlače, ne pomaga jim ne Finska ne Hrvaška ne Avstrija en Nemčija. Janša je nedolžen! Nihče nima dokazov, da je dal sprazniti sefe SKB-ja! Gnusne insinuacije! Mladino bo pa tožil ta poštenjak, s katerim se lahko meri le še Čebelar!