Slovenija

Hribar Milič: Vlada premalo zarezala v stroške javnega sektorja

Ljubljana, 29. 07. 2012 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med plusi vlade je poseg v stroške javnega sektorja, med minusi pa, da je zarezala premalo, je ocenil prvi mož GZS Hribar Milič. "Namesto tega, da se ukvarjamo s tem, ali je rdeča zvezda naš simbol ali ne, bi se morali ukvarjati s tem, kako bo ta zvezda sijala prihodnja leta," je še dejal.

Samo Hribar Milič
Samo Hribar Milič FOTO: Blaž Garbajs

Potem ko je te dni minilo šest mesecev od nastopa vlade Janeza Janše, je generalni sekretar in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič dejal, da ministrski ekipi šteje v plus, da je pripravila dobro oceno položaja države in posegla v stroške javnega sektorja.

Veseli ga tudi, da je začela pripravljati reforme v smeri deregulacije gospodarstva, zmanjšanja birokracije, hitrejših postopkov ter lažjega poslovanja z davčnega in drugih vidikov.

V slabo pa vladi šteje, da je premalo zarezala v javni sektor in se še vedno zadolžuje za tekoče poslovanje ter da je šel precejšen del tega reza na račun gospodarstva. Kot je povedal, so ministrstva gospodarskim subjektom, zbranim na razpisih, začela pošiljati zahteve za znižanje cen za 15 odstotkov.

"Preveč krčenja gre na račun razvoja, izobraževanja, znanstvenoraziskovalne sfere," je dodal. Poleg tega je menil, da je vlada pri uveljavljanju napovedanih reform, denimo davčne, prepočasna, pri nekaterih odločitvah pa prehitra.

''Kako bo ta zvezda sijala prihodnja leta''

"Sam tudi menim, da v tem trenutku ni potrebna nobena ideologizacija slovenskega prostora," je poudaril. "Namesto tega, da se ukvarjamo s tem, ali je rdeča zvezda naš simbol ali ne, bi se morali ukvarjati s tem, kako bo ta zvezda sijala prihodnja leta," je dodal.

Na vprašanje, kako gleda na drugi sveženj zakonodajnih ukrepov za spodbujanje gospodarstva, je Hribar Milič odgovoril, da je marsikaj v njem potrebno, da pa ukrepi ne bodo odpravili ključnih trenutnih težav, denimo pomanjkanja finančnih virov in prezapletenosti pravnega okolja. Pogreša tudi spremembe, povezane s poseganjem v prostor in lažjim pridobivanjem dovoljenj.

V javnem sektorju so ostro nasprotovali varčevalnim ukrepom.
V javnem sektorju so ostro nasprotovali varčevalnim ukrepom. FOTO: Reuters

Spomnil je še, da je bila Slovenska turistična organizacija ob polovico sredstev za promocijo turizma in da se za pridobivanje tujih investicij ni naredilo praktično nič.

Glede ponovno vse glasnejših govoric o zvišanju davka na dodano vrednost (DDV) je Hribar Milič dejal, da bi bila to "najboljša rešitev med vsemi slabimi". "Še zmeraj mislim, da imamo rezerve pri javni porabi, pri številu zaposlenih in vodenju procesov v javnem sektorju, najemninah ipd. Mislim, da bi morali z varčevanjem prihraniti tisto, kar bi recimo prinesli v proračun z višjim DDV," je dodal.

Holding in fiskalno pravilo

Predsednik GZS je komentiral tudi napeto dogajanje okoli vladnega predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu in fiskalnega pravila, ki naj bi sicer po dogovoru voditeljev parlamentarnih strank epilog dobilo jeseni.

Novi holding po njegovem mnenju čaka enak problem, kot ga je imela Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). "Državno premoženje je zelo veliko in je zelo pomembno za to državo, zato mora biti izrazito profesionalno vodeno," je izpostavil in posvaril pred imenovanjem kadrov po političnih namesto profesionalnih merilih.

Odločitev, da se banke sanira prek t. i. slabe banke, je pozdravil. GZS je takšno rešitev po njegovih besedah predlagala že leta 2009. Kot je še dejal, so se že takrat zavedali težav z "nasedlimi terjatvami", ki bi lahko dušile bančni sistem in onemogočale gospodarski razvoj.

V zvezi z vnosom fiskalnega pravila v ustavo je poudaril, da bi bilo to tako doma kot v tujini pozitivno znamenje, da se zavedamo zakonitosti sodobnega tržnega gospodarstva, da na dolgi rok ne moreš porabiti več, kot ustvariš. Je pa proti temu, da bi zaradi fiskalnega pravila nastala politična kriza.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (351)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
30. 07. 2012 18.31
+1
problem vseh slovenskih vlad ,njihovo lastno preživettje
BogatunLOL
30. 07. 2012 14.18
+12
Če Milič resno misli, naj prvo vsem priseskom iz svoje Zbornice plačo zniža za 50%. Vključno z njim samim. Podjetja od nje nimajo nič. Vse zbornice samo bogato živijo na račun članov!!!
V3PI7D3
30. 07. 2012 13.34
+2
JU zmanjšat za 60%! Ne, da jih vsaka vlada dodatno zaposljuje in odpira nova delovna nepotrebna mesta.
kajnanaredim
30. 07. 2012 11.16
+14
Osebna in materialna odgovornost za vse managerje, pa bi bilo vse rešeno... Zafuraš firmo, zaradi nesposobnosti, ali pokvarjenosti = za vedno prepoved opravljanja dela na managerski funkciji
Vance
30. 07. 2012 09.29
+12
Kaj ne bi bilo bolje,da bi enkrat šli vsi tile iz razno raznih zbornic delat.Sedijo v klimatskih prostorih,dobivajo odlične plače,pobirajo visoke prispevke za svoje nedelo,obiskujejo zgolj le uspešne firme,podeljujejo gazele firmam,ki gredo takoj zatem v stečaj in v njega pahnejo še tistega,ki je brezskrbno posloval z njimi prav zaradi pridobljene gazele.Sramota!
Jimi1
30. 07. 2012 09.43
+13
Gazele so do delavcev najbolj mačehovske firme... Delati je potrebno v njih za nič, denar pa v žep GZS leti, da jim le ta podari ta "časten" naziv s katerim si takšno podjetje do zaupanja in posojil pride. Na koncu sledi veliko RAZOČARANJE. Vem ker sem selal kot črnc v enem od takih podjetij...
njofra47
30. 07. 2012 08.43
+20
Povem vam, da bo na koncu tako da za delo ne boš prejel plače, ker bo strošek dela previsok, ampak boš moral še kaj plačati da ti je bilo dovoljeno delati. Tega Miliča bi bilo potrebno vprašati kje je bil takrat ko se njegovi kolegi iz "menegerskih" krogov uničevali slovensko gospodarstvo, zakaj svoje kolege iz istih krogov ne vpraša zakaj so zanemarjali razvoj in vlagali v izdelke z večjo dodano vrednotjo, namesto da so si polnili lastne žepe. Ampak vrana vrani oči ne izkljuje......
urmek
30. 07. 2012 08.30
-2
Itak so premalo zarezali , sedaj bo pa zmankalo denarja za njih bo pa potrebno dvigniti DDV in bomo imeli vsi večje mesečne stroške. Višje položnice višji mesečne stroške za preživetje. Samo javni sektor se bo bohotil z visokimi plačami. Gospodarstvo pa naravnost navzdol!!!!!
Cherrylips
30. 07. 2012 09.34
+5
Javni sektor nima visokih plač....ne več...
Kozorog65
30. 07. 2012 10.30
-2
urmek
30. 07. 2012 10.38
-3
sikav
29. 07. 2012 21.48
+29
Nisem še slišal pametne besede iz Miličevih ust. kako lahko pridejo takšni, popolnoma brez pameti na take položaje??
JANZELJ
29. 07. 2012 21.50
+13
rdecimak
29. 07. 2012 21.22
+24
Dej,Hrabar :-) Milić, kozarec že enkrat iz rok!! Saj komaj še gledaš!! Potem se pa ljudje sprašujemo ,kako to,da take sekaš!
idrca
29. 07. 2012 21.19
+21
Takega kot je Milič je treba skenclati saj mlati prazno slamo samo zdraho dela .
Mr.JanHara
29. 07. 2012 20.55
-1
Bomo namesto rdečih paradižnikov jedli rdeče zvezde?
melona3
29. 07. 2012 20.27
-6
Slovenija ima rekordne plače v javnem sektorju Ker je Sloenija država, kjer delavci delajo, javni sektor pa stavka, je treba odpreti tudi vprašanje, kakšne so pri nas sploh plače v javnem sektorju v primerjavi z drugimi državami - so v javnem sektorju res plačni reveži, ki baje nimajo niti za kruh, ali pa gre v resnici za prave plačne bogataše, ki tako kot sindikalista Branimir Štrukelj in Dušan Semolič razslojujejo Slovenijo. Rekordne plače v javnem sektorju Slovenski plačni svet je narobe plačni svet: delavci v zasebnem sektorju delajo, plačni rekorderji iz javnega sektorja pa stavkajo. Po izbruhu krize je v okviru Umarja izšla publikacija Ekonomski izzivi 2010, ki v poglavju Trg dela - posledice krize in odzivi države analizira tudi razmerje med ravnijo plač v javnem in zasebnem sektorju v Sloveniji v primerjavi z nekaterimi razvitimi evropskimi državami (Nemčija, Nizozemska, Španija, Irska, Norveška, Velika Britanija) in manj razvitimi državami (Ciper, Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Bolgarija). Podatki iz grafa o mednarodnih plačnih razmerjih med javnim in zasebnim sektorjem kažejo, da so povprečne bruto plače (nadalje plače) v izobraževanju leta 2006 v Sloveniji presegale plače v gospodarstvu kar za 36 odstotkov, v skupini razvitih držav za deset odstotkov, v skupini manj razvitih držav pa samo za sedem odstotkov (glej graf Mednarodna razmerja plač v javnem sektorju glede na zasebni sektor, 2006). Sindikalist Štrukelj ne govori resnice Podatki o rekordno visokih slovenskih plačah v izobraževanju glede na gospodarstvo demantirajo trditve glasnega sindikalista Štruklja o ubogih učiteljih in vzgojiteljih, saj so pri nas zaposleni v izobraževanju pravi plačni bogataši v primerjavi s šolniki v razvitih in manj razvitih evropskih državah. Spomnimo na študijo OECD, da je v Sloveniji kar 80 odstotkov funkcionalno nepismenega prebivalstva, kar nas uvršča med države z najbolj neučinkovitim izobraževalnim sistemom. To pomeni, da naši učitelji niso zgolj odlično plačani, ampak da svoje delo slabo opravljajo in bi jim morali že zato plače takoj znižati. Plačni bogataši tudi v zdravstvu Podatki iz omenjenega grafa tudi kažejo, da imamo v Sloveniji visoke plače tudi v javnem zdravstvu in socialnem varstvu, saj so bile leta 2006 pri nas višje od plač v zasebnem sektorju za 22 odstotkov, v skupini manj razvitih držav so bile enake plačam v gospodarstvu, v razvitih držav pa so bile nasprotno celo nižje za odstotek. vir : FINANCE Kljub nadpovprečno visokim plačam v zdravstvu glede na gospodarstvo se prebivalci v slovenskem javnem zdravstvenem sistem soočamo s težavo čakalnih vrst, kar je v knjigi To so bile svete krave lepo diagnosticiral ekonomist Mićo Mrkaić z besedami: »Eden glavnih simptomov neučinkovitosti našega javnega zdravstvenega sistema so seveda čakalne vrste« (2007). Tudi javni upravi ne gre slabo Podatki iz analiziranega grafa še sporočajo, da so v Sloveniji izstopale plače tudi v javni upravi in sodstvu, saj so bile pri nas višje za 28 odstotkov od zasebnega sektorja, v skupini manj razvitih držav za 27 odstotkov, v skupini razvitih držav pa samo za štiri odstotke. Po poročilu Svetovne banke Doing Business se denimo slovenska sodišča uvrščajo med najmanj učinkovite, saj je povprečen čas za rešitev gospodarskega spora pri nas tri leta in pol (1.290 dni!), kar nas med 183 državami uvršča na sramotno dno lestvice, to je na 177. mesto. Za primerjavo: v bolj razviti Nemčiji tak spor rešijo v 394 dneh, v manj razviti Slovaški pa v 565 dneh. Ob temu gre tudi opozoriti, da so v nekaterih državah, ki se tako kot Slovenija soočajo z velikimi javnofinančnimi težavami, že znižali nominalne plače v javnem sektorju (denimo Litva, Latvija, Estonija, Irska, Češka, Grčija, Španija, Portugalska). Rekordne plače, neučinkovit javni sektor Mednarodna plačna analiza prinaša predvsem tole spoznanje: v Sloveniji visoke plače v javnem sektorju v primerjavi z gospodarstvom niso posl
Hugh_Mungus
29. 07. 2012 20.37
+22
Valda... če nas primerjaš s kosovom vsi živimo v raju, če nas primerjaš z EU smo pa pod povprečjem - žal. Nevem kako lahko posplošiš celotno zdravstvo? Ali nasploh celoten JS?! Očitno še nisi pogledal kako je v zdravstvu - SE DELA! so nekateri, ki vlečejo visoke plače, ampak tisti, ki zares garajo imajo neprestano nižje plače, šefi pa vse višje. absurd?
rdecimak
29. 07. 2012 21.23
+0
Tako je!! Pa še Albanija in Kosovo nas bosta kmalu prešibala...tako so nas tardeči izželi!!!
sikav
29. 07. 2012 21.47
+9
@melona3 ne vem na podlagi kakšnih podatkov si pisal tale zlagani pamflet. Ali lažeš ko pes teče ali pa sploh nimaš pojma o pojmu
nogomet12
29. 07. 2012 22.35
+13
urmek
30. 07. 2012 08.32
-5
Samo javni sektor ima čas viseti za računalniki ,ker itak bolj malo delajo!!!!
Kozorog65
30. 07. 2012 10.31
+3
Jaz moram fizčno garati za 600 eur... kaj mi preostane drugega...
Male?ka
29. 07. 2012 20.26
+26
On bo govoril, ki je Kordežu in podobnim je delil nazive menedžer leta in podpiral tajkunske prevzeme. Čimprej ukinit Gospodarsko zbornico, ker dela samo škodo slovenskemu gospodarstvu.
geny42
29. 07. 2012 19.40
+15
Milič, če nas boš kdaj rabil in te jaz pridem iskat, ti obljubim da boš pešačil zraven rešilca do urgence!!!
terran
29. 07. 2012 19.07
+23
če bi eden mal v Miliča zarezal tud ne bi bilo posebne škode ja? ;)
Mr.JanHara
29. 07. 2012 20.56
+9
rdecimak
29. 07. 2012 19.01
+33
Spelji se,Milić!! Ti bi tudi najraje videl,da bi vam slovenski delavci delali zastonj!! Potem si pa romune in bolgare uvozite!! Pa bošnjake!! Aaaa,to pa ne?? Ne znajo delat!!! Kene???
rdecimak
29. 07. 2012 18.56
+20
V bodoče naj znanstveniki na novo odkrite parazite imenujejo po slovenskih politikih!!!
melona3
29. 07. 2012 18.27
+23
csd. - glej link: Socialna pomoč za brezposelnega znaša maksimalno 260 eur; razpon od 100 do 26o eur. . Avstrijska socalna pomoč znaša na mesec 1.o5o eur,, toliko kot prejemejo naši sezonski delavci na delu v Avtriji tudi plače.
Felias
29. 07. 2012 18.29
+3
Za samsko osebo ja, če pa gre za družino so pa ponderji in se pomoč poveča. Tako so mi povedali. Je pa res, kar praviš. Žalostno.
rdecimak
29. 07. 2012 18.53
+11
Torej,takole je to!! Tole kar govoriš je navadno zavajanje! Samska oseba dobi 260 evrov,družini z otroci,ki prejemajo otroške dodatke in/ali dodatke za nego,ki niso namenski,se vse to odšteje od pomoči ,oziroma posojila(,ker ga bodo tako morali vračati brž,ko se bodo malce postavili na svoje noge ,oz.zlezni na zeleno vejo:pri tem se bodo najbrž,upravičeno,vprašali,če se jim pobrati na lastne noge sploh splača??? )torej so na istem,kot prej,mnogi celo na slabšem. Vse to je delo norega svetilkarja in oblasti,ki je že davno skregana z logiko!! Vsakemu bi morali dati po en cegu v vsak žep,da bi jih prizemljili!!!!
Felias
29. 07. 2012 19.23
-2
Ja, po novem zakonu se to odšteva, ja. Končno je državi potegnilo, da se jo izigrava. Velikokrat se je zgodilo, da je družina, katera starša sta bila brezposelna s socialnimi pomočmi presegla dohodek 2 staršev, katera je delala za minimalno plačo. Pa da ne zgubljam besed, kvazi samohranilkam je tudi odklenkalo, ko so šle na sodišče kao uredit preživnino. Posledično višja socialka, pa otroški pa subvencije vrtca…………….. sedaj je temu odklenkalo. Težko dobiš pričo, da ti bo pod kazensko in materialno odgovornostjo jamčila, za kar je pač potrebno jamčiti. Glede varstvenega dodatka: Če upravičenec nič nima (tega ne napišeš) ne bo nihče nič vračal. Če pa prejemnik VD ima nekaj, pa je prav, da se vrne. Zakaj? Glej zato: Veliko prejemnikov VD svojci za čas življenja tudi povoha ne, kaj šele, da bi jim pomagali. Ko pa le ta umre, se hitro najdejo dediči, da bi dedovali. In zakaj ne bi tle država dobila to nazaj? Edino pravilno. Je pa sistem sedaj krivičen do resničnih samohranilk, do srednješolcec, ker so jim ukinili otroške dodatke, štipendija pa ni dovolj visoka………… Lej, lahko me spljuvaš, ali pa miniusiraš kolikor hočeš, samo tako pač je.
Hugh_Mungus
29. 07. 2012 20.39
+2
Felias, zaključek si lepo zapisal, vendar preslabo poudaril... :/
rdecimak
29. 07. 2012 21.18
+10
Felias Srednješolci po novem sploh nimajo štipendije in večina nobenih informacij ,kako do nje!! Bistvo tega novega zakona po interventnem zakonu je šlamastika brez primere,kajti vzela je spet socialno najšibkejšim....tisti,ki so že do zdaj izigravali državo,jo bodo pa še naprej!! On prijavljen pri svojih,ona samohranilka z najmanjšo možno določeno preživnino,otroškimi dodatki,ko so otroci hodili v vrtec subvencije,subvencije pri malici v šoli...pa še in še.Živita skupaj!! Stavovanje,štirisobno kupljeno,trije avtomobili,dopust za vsake praznike,...pa še in še... En primer...poznam jih pa veliko več!!
Mr.JanHara
29. 07. 2012 23.05
-1
Kaj pa koruzniki, vsak na naslovu svojih staršev?
Felias
30. 07. 2012 09.41
+0
rdeci mak: V glavnem je odklenkalo, da vsak živi pri starših, dejansko pa živijo skupaj. V kolikor nimata poštimanih zadev na sodišču, sistem očeta lepo sam doda in obračuna. Se pa seveda najdejo izjeme in pripeljejo priče, klatere jamčijio s podpisom, da nekdo živi sam. Samo se še ne zavedajo teže te izjave. Imaš pa rav ja, stanovanje, avto, za vsak praznika se kam gre............še vedno se da, samo prav se je treba znajti.Nikoli pa ne bo sprejet takšen zakon, da se ne bodo našli posamezniki, kateri bodo našli lukjne in to s pridom izkoristili v svojo korist. Poznam pa tudi sam kar nekaj primerov, oba na zavodu, prejemnika soc. pomoči,pa na veselo delata na črno, ina tkih primerov, kot ga omenjaš ti, je veliko.
pferdo
29. 07. 2012 18.27
+25
Tudi Milič je parzit na Pezdirjevem seznamu Zajedalci raus
rdecimak
29. 07. 2012 21.20
+6
Oh,saj se Hado tudi hedi na naš hačun!! Kje pa je zdaj?? Uzela ga magla!!Al od bojazni za stolček ,ne upa več gobčka stegniti??!!
kledo
29. 07. 2012 18.12
+26
Milič je še en od tistih ki že 20 let nič ne dela, jemlje tako JS kot gospodarstvu. Do sedaj je bil po mojem neločljivo povezan s tajkunskimi prevzemi. Tako kot kompletna slovenska politika je tudi on popolnoma nekompetenten za razreševanje stanja v tej državi in je zanj tudi soodgovoren. V Sloveniji bi moral zapihati nov veter, na oblast in vodilne funkcije, tako v politiki kot v gospodarstvu, priti novi ljudje z novimi pogledi in zgodovinsko neobremenjeni. Dokler se to ne bo zgodilo se Sloveniji ne piše nič dobrega, pa lahko Janša še tako straši ali pa Križanič zanika potrebo po finančni podpori. Trenutno rešujemo banke, kjer so plače nadpovprečne, regresi ogromni in vse to na plečih državljanov. Naj država dokapitalizira banke, jih s plačami, regresi ipd. uskladi primerljivo z JS in nato, čez nekaj let, proda na trgu. Tako so to storili Američani, pa imajo nekaj bolj sposobnih ekonomistov kot mi...
tony_abcde@yahoo.com
29. 07. 2012 18.45
+12
Felias
29. 07. 2012 18.59
+4
Mr.JanHara
29. 07. 2012 23.07
+2
Tako kot vedno, se tudi danes brez KP nikamor ne pride.