Tujina

EU poskuša izboljšati sledljivost hrane na naših policah in okrepiti zaupanje potrošnikov

Ljubljana, 15. 03. 2017 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski parlament je sprejel uredbo, ki bo okrepila sistem uradnih pregledov živil v prehrambeni verigi. Tako bodo izboljšali sledljivost hrane, preprečili goljufije in okrepili zaupanje potrošnikov. Po škandalu na Madžarskem in Slovaškem, ko so analizirali kvaliteto hrane in ugotovili nižjo kakovost od enakih izdelkov v drugih državah, bo primerjalno analizo kmalu dobila tudi Slovenija.

Evropski parlament je sprejel uredbo, ki krepi sistem uradnih pregledov živil vzdolž celotne prehranske verige. Z novo zakonodajo naj bi se izboljšala sledljivost hrane, preprečile goljufije in okrepilo zaupanje potrošnikov, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Pravila oblikujejo celovit, integriran in bolj učinkovit sistem uradnega nadzora varnosti hrane in živalske krme, vključno z veterinarskimi in fitosanitarnimi zahtevami, ob upoštevanju posebnosti ekološke pridelave in zaščitenih geografskih označb.

Zakonodaja predvideva nenapovedana preverjanja na podlagi ocen tveganja na vseh področjih pristojnosti, dosledno izvajanje ukrepov proti kršiteljem, opredelitev pogojev za uvoz živali in živil iz tretjih držav ter nadzor s strani Evropske komisije tako v članicah unije kot v tretjih državah.

Nedavni primeri goljufij s hrano so pokazali pomanjkljivosti pri izvajanju zakonodaje za zaščito potrošnikov in hitrejše odkrivanje kršiteljev predpisov o sledljivosti v prehranski verigi. Nova pravila predvidevajo okrepljen nadzor na podlagi analiz tveganja, kar pomeni, da bo več pozornosti namenjeno tudi težavam, ki niso nujno nevarnost za zdravje, so zapisali v parlamentu.

Ukrepi bodo začeli veljati z letom 2019.
Ukrepi bodo začeli veljati z letom 2019. FOTO: Reuters

Uredba po njihovih navedbah združuje dosedanje opredelitve inšpekcij in nadzora živil v celotni prehranski verigi iz 16 različnih uredb in direktiv v enotno besedilo. To preprečuje podvajanje in prekrivanje pristojnosti ter omogoča večjo prožnost nadzornih organov pri odkrivanju in ukrepanju ob nepravilnostih.

Evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni) je v razpravi poudaril, da živilska industrija "v svoji kompleksnosti predstavlja določena tveganja, kar so potrdili nekateri škandali in nepoštene trgovinske prakse, pa tudi obtožbe, ki se vrstijo v zadnjem času, da se istovrstni izdelki prodajajo pod različno kakovostjo po državah EU od vzhoda proti zahodu".

Tudi zato po njegovem prepričanju potrebujemo večji varnostni nadzor, učinkovita pravila in sankcije proti goljufijam ter višjo stopnjo varnosti prehrane. "Ni skrivnost, da nekatere korporacije v tem sektorju uporabljajo tudi določena sporna sredstva, ki so prepovedana in zdravju škodljiva. Če želimo povrniti zaupanje potrošnikov, moramo temu narediti konec," je poudaril Šoltes.

Ukrepi bodo začeli veljati z letom 2019, višina kazni za kršitelje pa bo odslej oblikovana na podlagi višine prihodkov, ustvarjenih s prometom spornih izdelkov. Ukrepi so posledica škandala iz leta 2013, ko so inšpektorji na Irskem v zamrznjenih govejih burgerjih odkrili konjsko meso. Do podobnih izsledkov so nato prišli tudi inšpektorji v nekaterih drugih evropskih državah, pri čemer so proizvajalci v nekaterih primerih goveje meso skoraj v celoti nadomestili s konjskim.

Šokantni rezultati raziskave so prebudili kmetijskega ministra Židana - tudi v Sloveniji bodo v prihodnjih tednih opravili analizo nekaterih izdelkov.
Šokantni rezultati raziskave so prebudili kmetijskega ministra Židana - tudi v Sloveniji bodo v prihodnjih tednih opravili analizo nekaterih izdelkov. FOTO: Reuters

Pred kratkim smo lahko prebirali, da ima Evropska unija Slovake in Madžare očitno za drugorazredne državljane, saj so prehrambeni izdelki v njihovih trgovinah slabše kakovosti kot enaki izdelki na avstrijskih policah. V Budimpešti in Bratislavi so se odločili, da bodo poskušali pritisniti na Bruselj in doseči, da sprejme pravila, ki bi vsem državljanom EU zagotavljala hrano enake kakovosti.

Šokantni rezultati raziskave so prebudili tudi našega kmetijskega ministra Dejana Židana, saj bo Slovenija v prihodnjih tednih na vsaj nekaterih segmentih naredila svoje testiranje in analizo, o čemer že potekajo dogovori z Zvezo potrošnikov Slovenije. Pregled trga bo financiralo kmetijsko ministrstvo.

Izdelki na čeških policah imajo različno vsebino od enakih v nemških trgovinah

Poleg Slovakov in Madžarov so primerjalno analizo naredili tudi Čehi. Rezultati so pokazali, da ima tretjina prehranskih izdelkov različno vsebino kot v Nemčiji.

Čehi so pregled trga glede razlik pri prehranskih izdelkih na njihovih policah in na trgovskih policah v Nemčiji opravili že leta 2015. Za STA so posredovali rezultate analize, ki kažejo, da so v 35 odstotkih testiranih prehranskih izdelkov odkrili bistvene razlike v vsebini.

Na Češkem so testirali 24 izdelkov. Za projekt so sestavili posebno neodvisno komisijo, ki je že v začetku predlagala izločitev enega testiranega izdelka, in sicer konzervirane tune, to pa zaradi nejasnosti, ali gre za enak izdelek, ki ga prodajajo v obeh omenjenih državah.

Od 23 testiranih izdelkov so jih osem ocenili kot različne, ostale pa kot enake oz. zelo podobne. Raziskovalci niso ocenjevali, kateri izdelki so višje ali slabše kakovosti, iskali so le razlike v izdelkih in jih odkrili v 35 odstotkih testiranih izdelkov.

Komisija je pregledala tudi cene na enoto izdelka. Večina, kar 15 izdelkov, je bila dražja na Češkem.

Testirane izdelke so nakupili v nemških trgovinah Kaufland, Edeka in Rewe ter v čeških Kaufland, Tesco in Albert. Izdelke je izbrala komisija, analizirali pa so jih v akreditiranih laboratorijih češke Univerze za kemijo in kemijsko tehnologijo ter v laboratoriju Eurofins. Pregledali so jih tudi izvedenci v senzorični analizi. Posebna komisija je potem pregledala rezultate in ugotavljala, ali gre dejansko za enake izdelke.

Največ razlik so po vseh analizah in ocenah našli v izdelkih Pepsi cola, Sprite, ledenem času z okusom limone proizvajalca Nestea, v kavi Kronung proizvajalca Jacobs, jogurtu activia z okusom jagode (Danone), margarini Rama (Unilever), ribjih palčkah Iglo in mesnih konzervah Tulip. STA se je za odziv obrnila na nekaj proizvajalcev, a ga še ni dobila.

Kmetijski ministri EU so se v začetku marca dogovorili, da bodo te očitke preverili s testiranjem na evropski ravni. Ukrepe proti tej praksi je nedavno napovedala tudi evropska komisarka za varstvo potrošnikov Vera Jourova, ki je poudarila, da je dvojna kakovost hrane iste blagovne znamke zavajajoča, nesprejemljiva in nepoštena do potrošnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
16. 03. 2017 12.30
.pa dobro. ampak zakaj bo to šele leta 19 , do takrat lohk že odidem . / sicer pa že kar nekaj let buljim v tiste male črkice, in razen banan in kake pixne tune, in ne kupujem če ne piše(?) , da je naše.
jzkzfzmz
16. 03. 2017 11.06
+2
Sledljivosz? Glede na to da imamo v Sloveniji 3 razredno hrano, ki je bolj zastrupljena kot zdrava bo sledljivost ostala enaka. Saj farmnacija z boleznimi mastno služi a ne?
srecnii
15. 03. 2017 22.49
-1
Ljudje si bodo sami uničli zdravje, na stara leta pa si bodo izposojal denar in vzemal kredit za drage operacije,. Lahko bi že sedaj živel bolj zdravo in se več gibal.
srecnii
15. 03. 2017 22.46
+6
Hrana po trgovskih centrih se je v zadnjih letni močno poslabšala, spomija me kot na nekakšne pomije za prašiče.
komarec
15. 03. 2017 19.05
+2
Najprej je treba takoj inšpektorje odpustit in zaposliti mlade inšpektorje, ki so pripravljeni delati v prid potrošnika. Prodajalce pa strogo kaznovati, če prodajajo robo, ki ni pravilno označena. Č ega dobijo v drugo se trgovina zapre.
ServerAUTOMATIC
15. 03. 2017 17.42
+1
Še dobro, da imamo Čehe, Slovake in Madžare, da nam uredijo prehrano.
oježeš
15. 03. 2017 16.36
+4
Izdelano ali pridelano v EU ne pomeni nič. Treba je navesti državo izdelka ali pridelka. Kajti pod oznako EU se skriva kdo ve kaj.
rekapaka
15. 03. 2017 15.44
+6
Beri deklaracije. Če ni poleg držav tako imenovane vzhodne Evrope in Balkana omenjena še npr. Nemčija, Francija, VB potem si trgovci lahko tak izdelek vtaknejo v rit. Slabši prašek, Milka izdelki, jogurti, opevana nutella.... Slovenskim proizvodom še vedno zaupam in če se le da kupujem slovensko.
METKA102
15. 03. 2017 14.43
+11
Kaj so počeli do zdaj vsi inšpektorji? O tem se govori že leta, a se nihče ni zganil. Če pa želiš kaj izvedeti, moraš plačevati članarino ZPS. Bedno.
oježeš
15. 03. 2017 16.40
+3
Pri nas je vseeno, če bi inšpekcijske službe ukinili. So tako le porabniki javnega denarja, od njih pa nič od nič. Vedno najdejo izgovor, da jim ni treba ukrepati in kaznovati nebodijihtreba.
ServerAUTOMATIC
15. 03. 2017 14.30
+1
Mene zanima ali so izdelki v raznih drogerijah res original ( parfumi, mila, britvice, prehranska dopolnila......) .
grumf
15. 03. 2017 14.01
+8
Sper, končno se premika. Kar takoj jih moramo pozvati, naj se na podoben način lotijo še tehnične robe. Ste kdaj kupili kak nov stroj in njegovo oznako vpisali v Google? Takoj je jasno, da so narejeni za vzhodni trg. Zakaj že?
devlon
15. 03. 2017 13.56
-6
ker češki kupci zahtevajo in pričakujejo bolj sladko hrano in bolj prehransko revno
bizzli
15. 03. 2017 13.55
+2
bizzli
15. 03. 2017 13.54
+3
MIGLA
15. 03. 2017 13.52
+6
ja škoda, če bi se pred leti priklopili na pahorjev vlak v evropo, bi bili danes prva ne pa druga švica, druga švica je samo za čebelarja
darlok
15. 03. 2017 13.29
+20
Vpiknite se še v zlorabo besede "domače". "Domača" klobasa je ravno toliko domača, kot je "domač" polž španski lazar. Ali pa "po babičinem receptu". Me res zanima, čigava babica je imela tak recept, da je dodajala razne E-je not. :)
medo90
15. 03. 2017 13.32
+3
korintos23
15. 03. 2017 13.39
+9
Domače klobase iz uvoženega zamrznjenega mesa.
oježeš
15. 03. 2017 16.42
+1
darlok
15. 03. 2017 13.27
-4
To pač spet dokazuje, da smo v EU vsi enakopravni; eni bolj, drugi manj. :) Vendar pa ne vidim nič zakonsko spornega v tem, da so drugačni izdelki na Češkem kot so v Avstriji. Razen, če so sestavine na etiketi drugačene, kot so v izdelku. Kitajska hrana pri nas je tudi drugačna kot kitajska hrana na Kitajskem. :) Pizza v Italiji je spet drugačna kot pri nas.
nikhrast
15. 03. 2017 15.46
-1
Jasno, pizze, potice... niso vsepovsod enake, ravno tako kitajska hrana, pa kranjske, poglej po svetu, krainer v Severni Ameriki nisi enake slovenskim.
ServerAUTOMATIC
15. 03. 2017 13.24
+3
Važno, da je Škoda Octavia original.
korintos23
15. 03. 2017 13.40
+1
ServerAUTOMATIC
15. 03. 2017 13.43
+2
puspan
15. 03. 2017 13.51
-1
medo90
15. 03. 2017 13.23
+10
tudi pri nas naj testirajo domače izdelke v tako propagiranih akcijak. Pečenice krškopoljca v resnici pa uvoženi pujsi. ponudba enega od diskontnih trgovin ki pazi na kakovost.
NESDSU
15. 03. 2017 13.23
+11
Najbolje bi bilo, da Čehi bojkotirajo te izdelke, pa naj se multinacionalke .....
oježeš
15. 03. 2017 16.44
Če jih bodo Čehi bojkotirali, jih bodo takoj prodajali v naših trgovinah. Pri nas je važen le dobiček, potem pa, vseeno kaj se prodaja.