Slovenija

Hrana bo vse dražja: meso, mleko in zelenjavo bi si Slovenci lahko pridelali sami

Ljubljana, 10. 08. 2012 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nemogoče je napovedati, kdaj bomo na trgovskih policah na cenah hrane v Sloveniji začutili posledice slabe letine na svetovnih trgih, pravi agrarni ekonomist Aleš Kuhar. "Kdor je tako drzen, da napoveduje, kdaj in za koliko se bodo podražila živila, govori precej na pamet," meni.

nakupovanje
nakupovanje FOTO: Thinkstock

Kdor si upa napovedovati, kdaj in kako zelo bomo v Sloveniji čutili posledice slabe letine, napoveduje na pamet. Tako meni agrarni ekonomist Aleš Kuhar, ki opozarja na dve žarišči, ki bi utegnili vplivati na dvig cen hrane – ZDA, v katerih pustoši suša, in območje nekdanje Sovjetske zveze, na katerem se zaradi stoletnega vročinskega vala prav tako spopadajo s sušo.

ZDA, ki so največji izvoznik koruze, letos polovico zasejanih površin označujejo kot izrazito slabo letino. Na svetovnih trgih naj bi se to poznalo kot 25 odstotkov manj koruze. Poleg tega je letošnja poraba v ZDA za proizvodnjo biogoriv ponovno napovedana na rekordni ravni. Pridelek bo manjši, na domačem trgu pa bodo po napovedih za proizvodnjo bioetanola porabili največ koruze do zdaj, kar zagotovo pomeni eksplozijo cen koruze na svetovnih trgih.

"Ko se draži koruza, se draži po verigi vse navzdol – predvsem v živinoreji, perutnini, prašičereji –, pojavljajo pa se še posredni vplivi, saj se podražitev prenese tudi na sladkor. Ključni sladkorni nadomestek, glukozno-fruktozni sirup, ki se masovno uporablja v živilski industriji, se namreč prav tako proizvaja iz koruze," meni Kuhar.

Pridelek pšenice je suša oklestila predvsem v Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu. Rusi letos govorijo o 50-odstotnem izvoznem potencialu, to je približno toliko kot pred dvema letoma, ko je Rusija sprejela izvozni embargo. Rusija je sicer po 20 letih pogajanj postala članica Svetovne trgovinske organizacije, kar pomeni, da bo nekoliko omejena glede trgovinskih ukrepov. Pristopni sporazum Rusijo obenem zavezuje k zmanjševanju političnih transferjev, torej subvencioniranja domačega kmetijstva ter odpiranja ruskega trga evropski in ameriški živilski in kmetijski industriji. Rusija bo gotovo domačemu kmetijstvu skušala pomagati.

Kruh
Kruh FOTO: Thinkstock
Kljub težavam največjih pridelovalcev pa po Kuharjevem mnenju ni mogoče napovedati, kako se bodo v bližnji prihodnosti gibale cene hrane. "Oblikovanje cen poteka zelo zapleteno. Ko slišimo podjetnike napovedovati o podražitvah, so to napovedi na podlagi pričakovanj dogajanja v prihodnje. Podjetniki večinoma še ne vedo popolnoma natančno, po kakšnih cenah bodo kupovali surovine za potrebe letošnjega leta, ampak na podlagi signalov, ki jih sedaj dobivajo s trgov, napovedujejo, za koliko morajo dražiti. Napovedi so osnovane tudi na podlagi tega, ker vseh prejšnjih podražitev surovin niso uspeli prenesti na maloprodajne cene," meni Kuhar, ki dodaja, da je zviševanje cen v agroživilski verigi zelo neprijetna reč. "Trgovci ne želijo dražiti blaga, ker tako pri potrošnikih izgubljajo percepcijo kot ponudnika ugodnih cen. Zato stiskajo dobavitelje in ne želijo dražiti njihove dobave. Dobavitelji pa so prisiljeni kupovati surovine po višjih cenah. Na tnalu podražitev globalnih surovin je živilska industrija, ki kupuje dražje surovine, hkrati pa stežka te stroške prenese na končnega potrošnika. Cikel podražitev v Sloveniji traja okvirno tri mesece, zato je potrebno podražitve, tudi preko medijev, sporočati javnosti, da bi tako trgovci bili pripravljeni potrdili višje cenike," pravi.

Kuhar tako meni, da so podražitve hrane neizbežne. "Povečuje se populacija v razvijajočih se državah, ki imajo čedalje več razpoložljivih prihodkov. Svetovna populacija pritiska na prehranske trge, ker želi več in drugačno hrano. Drug pomemben element je tudi sprememba kmetijskih politik v najrazvitejših državah. Stare kmetijske politike so intenzivno posegale v delovanje globalnih kmetijskih trgov preko subvencioniranja kmetijske proizvodnje v EU, tudi pri nas in v ZDA. Svet je bil preplavljen z viški, ki so bili dumpinško plasirani, zato je bila globalna cena blaga kmetijskih surovin nižja. Pred več kot desetletjem pa so države začele umikati tovrstne oblike podpore domačemu kmetijstvu, kar je posledično pomenilo večjo negotovost na globalnih trgih. Po obdobju globalnih viškov po dumpinških cenah iz razvitih držav so sedaj trgi bliže prostemu delovanju ekonomskih silnic in zdaj smo v obdobju iskanja novih globalnih ravnovesnih razmer. Tu so tudi biogoriva, pomemben dejavnik dražitve hrane. Cene hrane se bodo povečevale, dokler se svetovni sistem na neki način ne uravnoteži," meni.

Krava
Krava FOTO: Thinkstock

Samooskrba ni politična tema

Kuhar je sicer kritičen do načina povečevanja samooskrbe v Sloveniji, saj meni, da večina drugih držav, ki urejajo to področje, predvsem deluje, ne pa izrablja tega področja za politične polemike.

"Naloga povečanja samooskrbe je predvsem v sektorju kmetijstva, živilske industrije in trgovine, ki mora še bolj okrepiti svojo konkurenčnost. Druga pa je naloga države, ki mora zagotoviti institucionalno okolje, ki bo preprečevalo izkrivljanja, dumpinške uvoze, nedovoljena tržna ravnanja v agroživilski verigi. Če vse to sestavimo in dodamo še učinkovito generično promocijo, da bi slovenske potrošnike osveščali, da bi bili bolj pozorni pri izbiri hrane, bo proces počasi krenil navzgor. Dokler pa bo energija usmerjena v populariziranje in spodbujanje fobij pred tujim, ne bo rezultatov," meni Kuhar.

Zaradi posestne in tržne strukture, ki jo imamo, se po njegovem mnenju Slovenci ne moremo na široko lotiti pridelave poljščin. "Bliže nam je samooskrba v živinoreji, predvsem prireji mesa, goveda, tudi mleka, potem odprta zgodba na sadjarstvu, vinarstvu in vinogradništvu. Za pridelavo zelenjave imamo primerno velikostno strukturo, vendar bi za to, da pridelamo zelenjavo v ustreznem kakovostnem in cenovnem rangu, da bi izrinili konkurenčne tuje pridelovalce zelenjave, potrebovali zelo resen program izobraževanja, tehnološkega, marketinškega, logističnega profila. To so zahtevni procesi, ki jih s populizmom ne moremo rešiti. Zelenjadarstvo je ena najzahtevnejših kmetijskih panog v tem trenutku, gre za visokotehnološki sektor. Imamo tudi take potrošnike, ki želijo ob vsakem trenutku svežo, lepo solato, sočen paradižnik. Tega v Sloveniji še ne znamo pridelati dovolj, žal to za nas boljše naredijo tujci," je še prepričan Kuhar.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
10. 08. 2012 21.08
+1
Na taboljši zemlji v Sloveniji stojijo trgovski centri, tiste jejte!!!!!!!
korintos1
10. 08. 2012 21.12
ali pa bioelektrarne in delajo elektriko iz pšenice in koruze!
kawasakimen
10. 08. 2012 21.05
+1
Ko bomo preorali okrog parlamenta bo hrane za vse dovolj.
korintos1
10. 08. 2012 21.12
+1
kawasakimen
10. 08. 2012 21.03
Moj komentar ni primeren za objavo.ZAKAJ????????.Ker govorim resnico?
BojanMahr
10. 08. 2012 18.05
+4
živila ki nam jih vsiljujejo so Gensko Spremenjena in uvožena iz druge strani sveta. poleg tega so čisto predraga. ampak jih bodo dražili ker brez živil se ne da živeti.
comment123
10. 08. 2012 17.47
+4
Hrana bo vse dražja: meso, mleko in zelenjavo bi si Slovenci lahko pridelali sami ZEMLJO NAJ JIM RAZDELIJO, PA BODO PRIDELOVALI, Z VESELJEM.....
nikhrast
10. 08. 2012 16.55
+1
V zahodnih državah pomečemo ogromne količine hrane v smeti, polovico denarja za hrano pa zapravimo po restavracijah in za take-out, zdaj pa stokamo da je hrana predraga.
AB2
10. 08. 2012 16.27
+6
Ja, seveda, mi smo svojo rodovitno zemljo žrtvovali za AC, po katerih tujci smradijo in povzročajo prometne nesreče, fižol in drugo zelenjavo dobivamo pa s Kitajske. Važno, da smo odprta država ...
Komentiranje prepovedano
10. 08. 2012 14.28
+8
Prvi pogoj, da bi se lahko šli samooskrbo je ta, da sploh vemo, kaj hočemo z našo državo. Če jo sploh hočemo.
kolcamož
10. 08. 2012 13.56
+14
počas pa bo tud tajkunom odklenkal,ker od žretja denarja se ne da živet....
kolcamož
10. 08. 2012 13.55
+5
no sej počas bo slovenclnom kapnl,zakaj smo se leta 91 odcepili od yuge in hoteli sami živeti............
Komentiranje prepovedano
10. 08. 2012 14.20
+8
Potem slovenclnom mora še kapnt, da ni bilo potrebe iti takoj tako globoko v tazadnjo Bruslju.
volek
10. 08. 2012 13.52
+1
Bog ne daj, da bi imeli samo domačo hrano. Na domžalski tržnici kmetje prodajajo breskve po 2€, marelice po 3,50€, krompir po 1€,čebulo po 2€, zanikern česen po 5€, najcenejša solata po 2€, zelje po 1,50€, jabolka po 1,50€, paradižnik 2,50€, zanikrno papriko po 3€. Seveda je vse bio, hahaha. Če bi kupoval pri teh kmetih bankrotiram.
comment123
10. 08. 2012 17.52
+5
To je pa res. Slovensko sezonsko sadje in zelenjava,vse to je precenjeno.Opazujem jih, tudi njihovo obnašanje je tako vehamentno. Je pa tudi res, če bi bilo več domače predelave, bi se začela konkurenca in cene bi postajale vse bolj normalne.
haarpo
10. 08. 2012 13.45
+10
Sem kupil 200kg pšenice pr sosedu za 70evrotov... pa bo dost za letos, za kruh za pašto....vse polnozrnato ker meljem doma! 70 eurotov za celoletno potrebo??!!?? sam še kvas kupim....
comment123
10. 08. 2012 17.54
+1
indal
10. 08. 2012 13.13
+21
Jaz že precej časa govorim, da bo valuta HRANA! *zlato, denar,drage kamne...hrana,ki bo pridelana za mene in mojo družino ne zamenjam niti za 100gk zlata ko bo zares zaropotalo! Kaj ti nuca palača,najboljši avto itd, če pa nimaš nič za jest! Nekateri bodo imeli zelo trd pristanek na realna tla!
choco_muffin
10. 08. 2012 13.22
+17
Jaz pa mislim, da se motiš. Tisti, ki so zdaj bogati, bodo tudi potem imeli hrano, ostala raja pa bo stradala. Vprašaj se, a so bogatunarji kdaj v zgodovini človeštva bili lačni?
indal
10. 08. 2012 14.04
+2
elita se bo nazadnje sama med sabo požrla za hrano!
yarrick
10. 08. 2012 14.16
+6
@choco Povej tole: Če imaš ti 50 kil krompirja, ki pa ga jeravno dovolj zate in za tvojo družino, bi ga prodal za nek potiskan kos papirja ali pa ploščico plemenite kovine, ČEPRAV bi vedel da je problem za hrano in da obstaja velika verjetnost da z temi menjalnimi dobrinami NE BOŠ dobil nazaj tistih izgubljenih 50kilogramov krompirja? @indal hrana in voda.Kdor kontrolira to dvoje ima nadzor nad populacijo; lačna in žejna vojska se ne bo bojevala.... Sam trenutno urejam vse potrebno za hidro in akvaponiko, tako da bo vsaj zasilo poskrbljeno za hrano ;).
samanto
10. 08. 2012 13.03
+23
CE SI BOMO VSI ZACEL PRIDELOVAT HRANO NAM BOJO UVEDLI DAVEK NA ZELENJAVO PA TE FORE.
wild.spirit
10. 08. 2012 12.51
+28
škoda...prvo so kmete uničli, sedaj pa hočejo čudeže od njih...no, upam da bo kmet spet postal cenjen in spoštovan kot je nekoč bil
Ma Teja 1
10. 08. 2012 12.37
+25
Še malo pa bo postal poklic kmeta spet cenjen in spoštovan kot nekoč ... čas bo prinesel svoje.
tedo974P8medo
10. 08. 2012 12.48
+10
Res, pri nas nam manjka primarna gospodarska dejavnost, imamo samo trgovine in storitve, pa nobene proizvodnje.
periot22
10. 08. 2012 21.11
In kdo je kriv za to?????Se ve!!!!!!POLITIKA
est
10. 08. 2012 12.35
+16
Če kmetu za pšenico zbijajo ceno pod vsako razumno ceno in jo potem kmet proda na prostem trgu ( v H ali A), mlinarji pa potem kupijo žito pri borznih špekulantih za višjo ceno kot bi jo pod normalnimi pogoji odkupili od kmeta je to navadna pekarska mafija. Svoje dodajo še veletrgovci z bogato maržo in Slovenci jemo predrag kruh. Edina kratkoračna rešitev je bojkot izdelkov, da se gospodje malo spravijo k sebi.
yarrick
10. 08. 2012 14.18
+1
bojkot hrane je skor nemogoč, pa če si še tako želimo točno tega.NIHČE ne bo pljuval v svojo skledo oz tepel roke, ki ga hrani...
jure920
10. 08. 2012 12.15
-4
Samooskrba je predvsem politična tema.
luckyss
10. 08. 2012 12.14
+26
Popolni nadzor nad ljudmi je bistveno težje doseči, če so samooskrbni - v tem je bistvo in tako deluje svetovna politika - naši pa seveda pridno kimajo, v zameno pa lahko nekaznovano kradejo..
Hesus_Hristus
10. 08. 2012 12.11
+3
Meso? Cela delegacija kmetov je pri Slaku se strinjala da glede na majhne kmetijske površine, in visoko potratnost govedoreje in prašičjereje se ti dve ne splačata, in da se naj raje osredotočijo na poljedelstvo, kot glavno in najpomembnejšo panogo. Pa menda ne bomo zdaj objokovali neke dodatne dobrine, ko je pa kriza. Saj bomo že preživeli, saj stari rek pravi s trebuhom za kruhom, ne s trebuhom za pršutom. Kaj je to nek kvazi ekonomist, saj priimek že pove svoje, on ima v genih kuhanje, štedilnik, ne pa neke makroekonomske analize kmetijstva.
Logic Popeye
10. 08. 2012 12.26
+5
veliko kmetijskih površin v sloveniji se ne da orati in so primerne samo za pridelovanje trave=mesa in mleka. mi imamo njive in bi lahko pridelalli zelenjavo, če bi jo imeli kam prodati. seveda je pa tudi res da moraš izobraziti kako pridelati kvalitetno zelenjavo, je malo težje kot rasti travo, koruzo, ječmen ali krompir. :)
Komentiranje prepovedano
10. 08. 2012 14.26
+4
Kaj je že bilo z mesno industrijo v Prekmurju? A je bil kdo kaznovan za takšno plenjenje in uničevanje lokalne in širše mafije? Mi smo enostavno preneumni, da
Komentiranje prepovedano
10. 08. 2012 14.26
+3