Slovenija

Hotelske sobe so polne

Ljubljana, 30. 12. 2011 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hotelske sobe v Sloveniji bodo na silvestrovo dobro zasedene. Naključni gostje, ki se za spanje v hotelu odločijo v zadnjem hipu, bodo morali imeti precejšnjo srečo, da jih bodo lahko sprejeli. Med gosti sicer prevladujejo Italijani, Hrvati, Nemci.

Slovenski hotelirji so zadovoljni z obiski za praznike.
Slovenski hotelirji so zadovoljni z obiski za praznike. FOTO: Reuters

V Kranjski Gori so zadovoljni z zasedenostjo med prazniki, saj so njihove kapacitete zasedene med 90 in 95 odstotki. Večina gostov je rezervirala vnaprej, pričakujejo pa tudi goste, ki se odločijo v zadnjem trenutku. Na Bledu je bil dober obisk prazničnih prireditev, kar pripisujejo predvsem lepemu vremenu. V primerjavi z lanskim božičem pa so ustvarili nekoliko manj nočitev. Tudi v blejskih hotelih sicer predvidevajo, da se bo marsikateri gost odločil za silvestrovanje pri njih v zadnjem trenutku. Glede na rezervacije kaže, da bodo prevladovali gosti iz tujine, med katerimi bo največ Italijanov, Nemcev in Hrvatov, pričakujejo pa okoli 10 odstotkov slovenskih gostov.

Piranski hoteli so bili za božič po pričakovanjih zasedeni 60-odstotno. Imeli so 1675 nočitev, kar je odstotek manj kot lani. Prevladovali so tuji gosti, ki jih je bilo 58 odstotkov, med njimi največ Italijanov, veliko pa je bilo tudi nemško govorečih. V primerjavi z lani je bilo za 25 odstotkov več domačih gostov. Za novo leto pričakujejo od 90- do 100-odstotno zasedenost. Med 24. in 26. decembrom je bilo v Ljubljani 1.300 nočitev, kar je za odstotek več kot lani. Pričakujejo, da bodo med novoletnimi prazniki več kot 70-odstotno zasedeni.

Precej se jih bo prvi dan v letu zbudilo v hotelski sobi.
Precej se jih bo prvi dan v letu zbudilo v hotelski sobi. FOTO: Reuters
Za silvestrovo bo na Mariborskem Pohorju nočna smuka do 21. ure. Pohorska vzpenjača bo na najdaljšo noč v letu vse zabave željne na Pohorje prevažala neprekinjeno do 1., s Pohorja pa do 3. ure.

Na destinaciji Maribor-Pohorje beležijo podobno zasedenost kot lani, večji ponudniki namestitvenih kapacitet poročajo o približno 65-odstotni zasedenosti. Med novoletnimi prazniki pa pričakujejo, da bodo njihove kapacitete skoraj polne. Pri njih prevladujejo gostje iz Hrvaške, Madžarske in Italije. Tudi manjši ponudniki, ki so večinoma na območju smučarskega središča Mariborsko Pohorje, pričakujejo za novoletne praznike skoraj polno zasedenost. Vendar pa navajajo nekoliko slabše podatke o zasedenosti med božičnimi prazniki, ko je bil upad za 10 do 30 odstotkov, kar pripisujejo neugodnim snežnim razmeram. Pri manjših ponudnikih prevladujejo slovenski, nemški in hrvaški gostje. Sicer pa v letošnjem decembru beležijo porast obiskovalcev za 60 odstotkov.

Slovenska naravna zdravilišča so bila med božičnimi prazniki različno zasedena: v nekaterih so bile hotelske kapacitete kar 100-odstotno zasedene, drugje je bila zasedenost med 65 in 90 odstotkov. Za novoletne praznike bodo glede na rezervacije od 80- do 100-odstotno zasedeni, pričakujejo pa še nekaj rezervacij v zadnjem hipu. Polovica gostov je iz Slovenije, med tujci pa prevladujejo Italijani, Avstrijci in Hrvati.

Preverite, kako bodo silvestrovali v slovenskih mestih ...

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
30. 12. 2011 21.55
Hotelske sobe so polne parazitov!
binmister
30. 12. 2011 20.05
+1
Članku bi lahko dodali tudi ----Hotelske sobe so polne ---BOLH ?
korintos1
30. 12. 2011 19.38
+2
to je laž, kaj pa kriza, recesija in siromaštvo v Sloveniji?
volek
30. 12. 2011 16.31
+1
jest sem glih hotu kam it, zdej pa vidm da bojo gostje sami desci, nobenih italjank, nemk, hrvatic. Je pa bol da doma ostanem pa Tv gledam.
Ton?ek Balon?ek 1
30. 12. 2011 15.48
-1
kaj pa čehi?