Slovenija

Hostel Celica: ljubljanski župan Zoran Janković delu mestne opozicije predlagal, naj vodenje hostla prevzame kar sama

Ljubljana, 18. 12. 2017 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanska svetnica Nataša Sukič je župana Zorana Jankovića v imenu Levice pozvala, naj nemudoma ustavi vse postopke prodaje Hostla Celica. Janković je bil v odgovoru kritičen do takšnih pozivov in delu mestne opozicije predlagal, naj vodenje hostla prevzame kar sama. Poudaril je, da za Celico ni bilo zanimanja, dokler zgodba ni prišla v medije.

Ljubljanska svetnica Levice Nataša Sukič je na današnji seji mestnega sveta župana Zorana Jankovića pozvala, naj ustavi postopek prodaje Hostla Celica.

Sukičeva je poudarila, da je Hostel Celica sestavni del Avtonomne kulturne cone Metelkova mesto in predstavlja zaščiteni objekt kulturne dediščine ter svetovno prepoznavni zgled kulturne in urbanistične prakse.

Pojasnila je, da so v ljubljanski Levici kritični do odločitve mestne oblasti, da nepremičnino proda in izstopi iz lastniške strukture, namesto da bi si prizadevala za ohranjanje svojega vpliva in stremela k takšni ureditvi, ki bi bila v interesu tako prebivalcev mesta kot tudi skupnosti Metelkove.

"Ločevanje Celice od preostanka kulturne cone ima lahko škodljiv vpliv na značaj in način delovanja Metelkove," je opozorila.

V ljubljanski Levici so kritični do odločitve mestne oblasti, da hostel proda in izstopi iz lastniške strukture.
V ljubljanski Levici so kritični do odločitve mestne oblasti, da hostel proda in izstopi iz lastniške strukture. FOTO: POP TV

Vodja mestnega oddelka za kulturo Mateja Demšič je na seji spomnila, da hostel ni bil prodan, prodaja pa je bila predvideva v vseh proračunskih dokumentih, tako za letošnje kot prihodnje leto. "Kar zadeva kulturno dediščino, jo mesto vzame kot svojo primarno nalogo," je izpostavila. Opozorila je tudi, da mora biti varovanje kulturne dediščine enotno ne glede na to ali je stavba v zasebni ali javni lasti.

Na očitke glede posega v avtonomijo Metelkove pa je pojasnila, da je ta zagotovljena v več strateških dokumentih, med drugim v kulturni strategiji in strategiji trajnostnega razvoja. "Prostor definirajo vsebina in aktivnosti, zato komercializacijo, ki jo poskušate implicirati, ostro zavračamo," je poudarila.

Janković je v odgovoru Sukičevi očital, da se v Levici za Celico niso zanimali, dokler zgodba ni prišla v medije.
Janković je v odgovoru Sukičevi očital, da se v Levici za Celico niso zanimali, dokler zgodba ni prišla v medije. FOTO: POP TV

Janković je pojasnil, da je hostel ves čas v najemu, glede česar sicer nima pripomb. Še lani, ko sta bila lastnika po Jankovićevih besedah dva, so se pogovarjali o tem, da bi hostel prevzela študentska organizacija ali občina. Na kritike iz vrst mestne opozicije se je odzval tudi s pozivom SMC, Levici in SDS, naj oblikujejo svojo skupino in prevzamejo hostel.

Poudaril je še, da je ljubljanska občina v zadnjem desetletju za kulturo namenila več denarja kot katerakoli občina, pri čemer je kot smešne zavrnil očitke, da gre občini le za dobičke. Janković je v odgovoru Sukičevi še očital, da se v Levici za Celico niso zanimali, dokler zgodba ni prišla v medije. Sukičevi je v bran stopilo več svetnikov mestne opozicije, a je Janković razpravo končal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alenka.NN
18. 12. 2017 22.41
+4
kaj zdaj metelkarji, a samo ti dve sliki si upate pokazat.....pakažite tiste barake znotraj celote, ki jo branite, polno igel, nesnage in na vrhu tega odpadniki, ki vsako jutro stojijo v vrsti v ZD čez cesto, ...čakajo na metadon in žicajo pred avtomatom za kavo v avli zdravstvenega doma......drugače pa, tisti neljubljančani, ki branite ''neko zgodovino'' samo zato, ker bi naš župan rad naredil red, pridite in si oglejte to ''kulturno znamenitost''.....samo 1x sem šla skozi dvorišče do parkirišča na sosednji ulici in....pridite na izlet in ogled, potem pa kritizirajte...
Sollerod
18. 12. 2017 22.05
+4
Ideja v osnovi ni bila slaba. Zal pa so se projekta lotili cisti amaterji, ki o poslovanju, vzdrzevanju, marketingu... "youth hostle" nimajo pojma. Zadeva je sedaj v zelo zalostnem stanju in hkrati nerazumljivo draga. Osebno bi predlagal resitvev po vzorcu avtonomne cone Christiania v Tivoliju. Potem, ko je mesto (drzava) zagrozila da lastniskeme neredu naredi konec (gre za bivso vojasnico, ki so jo v post-hipijevskem obdobju zgodnjih 70' zasedle razlicne avtonomne skupine), razpadajoce stavbe porusi in zemljisce v strogem centru nameni za gradnjo pre-potrebnih stanovanj. Stanovalci in uporabniki so v kratkem casu zbrali denar, kupili nepremicnine in sedaj z njimi vec ali manj uspesno upravljajo, kot lastniki. Placujejo zemljiski davek, elektriko, odvoz smeti, vodo... Nikakor pa ni pricakovati, da se tak "druzabni eksperiment" financira primarno iz davkoplacevalskega denarja.
vstajnik1941
18. 12. 2017 20.02
+3
Fajn je gledat ko se čarapanarji med sabo kolejo
alenka.NN
18. 12. 2017 22.46
+2
tu ne gre za čaraparje ampak za ''samooklicane boeme'' , ki se jim ne da delat....živijo od 20. do 20. ko SCD nakazuje transferje...izvzamem lahko 10 zaposlenih duš, ki vzdržujejo tisto kar prodajajo...
medo90
18. 12. 2017 18.40
+4
Kdo bo to kupil. Polno akademske nesnage v blagoslovljenem stanju raznih substanc