Slovenija

Horvat ne bo evropski poslanec

Ljubljana, 29. 03. 2011 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Andrej Horvat se je odločil: odpoveduje se funkciji evropskega poslanca. Kot je pojasnil, si najbolj želi še naprej sodelovati pri izvajanju zakona o Pomurju. A Pahor je že dejal, da mora biti najprej opran vseh sumov korupcije.

Andrej Horvat se je odločil: ne bo evropski poslanec.
Andrej Horvat se je odločil: ne bo evropski poslanec. FOTO: Kanal A

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat je poslancem SD pojasnil, da se definitivno odpoveduje funkciji evropskega poslanca, sta sporočila poslanca SD Dušan Kumer in Miran Potrč. Horvat bo o zavrnitvi mandata v prihodnjih dneh tudi uradno obvestil državno volilno komisijo.

Še popoldan namreč ni bilo jasno, ali bo Horvat funkcijo evropskega poslanca dejansko zavrnil, kot so se dogovorili v SD. Tudi po današnjem sestanku s predsednikom vlade Borutom Pahorjem je namreč povedal, da se bo v dveh dneh odločil, ali bo ostal na mestu državnega sekretarja ali bo zasedel mesto evropskega poslanca namesto Zorana Thalerja.

Kot je pojasnil, si sicer najbolj želi še naprej sodelovati pri izvajanju zakona o Pomurju, vendar pa predsednik vlade vztraja, da tega ne bo počel, dokler ne bo opran vseh sumov korupcije. Dela na izvajanju pomurskega zakona si, kot je dejal, želi bolj kot poslanskega mandata v Bruslju, a da si bo vseeno za odločitev, ali bo mesto v Bruslju prevzel ali ne, vzel še dodaten dan ali dva časa za premislek.

Andrej Horvat se je po sestanku s Pahorjem odpravil še na pogovor v poslansko skupino SD, kjer pa je poslancem potrdil, da se bo funkciji definitivno odpovedal.

Vse skupaj je kot lov na čarovnice. Če bodo kakšno ujeli, dobro, ampak sam mislim, da nisem eden tistih. Andrej Horvat o delu in komuniciranju komisije za preprečevanje korupcije s kabinetom predsednika vl

Še dodaten dan ali dva za premislek

Horvat je sicer še pred tem dejal, da se je strinjal z odločitvijo stranke, da evropska poslanka postane Mojca Kleva. Ob tem pa dodal, da ga pri odločitvi za Bruselj ovira tudi dejstvo, da nad njim visi sum korupcije, saj je to breme, s katerim si ne želi kamorkoli iz Slovenije.

Pahor je Horvatu, po besedah slednjega, svetoval, naj ne gre v Bruselj, saj si želi, da bi kot državni sekretar še naprej delal na drugih projektih s področja regionalne politike, a Horvat poudarja, da so ga v kabinet povabili ravno zaradi Pomurja.

Komisija za preprečevanje korupcije opozarja na neprimeren besednjak, ki ga je v razmerju do postopkov komisije danes uporabil državni sekretar Andrej Horvat. Govoriti o neodvisnem državnem organu kot o "vrlih uradnikih" in "o lovu na čarovnice" je za visokega funkcionarja izvršilne veje oblasti nedostojno in v nasprotju z zahtevano osebno integriteto delovanja na takem položaju. Dr. Horvat bo pred komisijo vabljen, ko bo to primerno z vidika učinkovitega zaključka postopka; medtem pa bo moral kot javni funkcionar sprejeti dejstvo, da ne more preko medijev diktirati postopkov neodvisnih nadzornih organov ali organov odkrivanja in pregona, so sporočili iz komisije.

Horvat ne bo delal na projektu Pomurje

Iz kabineta predsednika vlade so po pogovoru Pahorja in Horvata posredovali tudi dopis, ki ga je premier Pahor danes poslal komisiji za preprečevanje korupcije in v katerem jih obvešča, da "Andrej Horvat do nadaljnjega ne bo več delal na projektu Pomurje". Še vedno bo ostal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in bo zadolžen za ostala območja z razvojnimi izzivi v okviru regionalne in kohezijske politike, je komisiji še sporočil Pahor.

Pahor je tako upošteval ponedeljkova priporočila komisije za preprečevanje korupcije, naj Horvata umakne tudi z mesta vodje medresorske komisije za usklajevanje ukrepov razvojne podpore Pomurski regiji in Pokolpju. Po njihovem mnenju namreč ta skupina daje mnenja pristojnim ministrstvom pri izvajanju večjih javnih naročil in študij za izvedbo ukrepov iz pomurskega zakona, kar pomeni, da ima Horvat kot vodja te komisije stike z naročniki (ministrstvi), to pa so poleg preiskovanega suma njegove povezanosti s potencialnimi ponudniki okoliščine, ki lahko vplivajo ali ustvarjajo videz neobjektivnega opravljanja njegovih javnih nalog.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
30. 03. 2011 08.51
»Ob tem pa dodal, da ga pri odločitvi za Bruselj ovira tudi dejstvo, da nad njim visi sum korupcije, saj je to breme, s katerim si ne želi kamorkoli iz Slovenije.« LOOL :-))
lolipoly
30. 03. 2011 00.40
Kaksna politika je sploh to, da ministri lahko kradejo? Recite kar hocete, v Ameriki tega ni, da bi ministri- politicarji ki so demokraticno izvoljeni lahko kradli? Sistem je popolnoma drugacen .
matej962
30. 03. 2011 00.01
Res škoda mogoče bi v EU lahko kaj več nakradel kajti pri nas itak ni nič več za krajo.
fakinaza
29. 03. 2011 21.50
Ne morem, da ne bi dodal še te zgodbe. Pred časom sem vozil skozi Hrvaško in poslušal oddajo na njihovem radiu. Tematika je bila srbska politika. V debati sta po telefonu sodelovala tudi srbska doktorja znanosti. Ves čas poslušanja nisem bil prepričan ali govorita o Sloveniji ali Srbiji. Nato je eden rekel, da je ob izvolitvi verjel, da bo obstoječi oblasti uspelo in dodal, da zdaj ne verjame več, tudi zato, ker se je izkazalo, da je eden izmed ministrov lastnik več podjetij, ki poslujejo z državnimi službami in podjetji, hkrati pa ima podjetja v davčnih oazah in je mirno še naprej minister. V tem trenutku se mi je stemnilo pred očmi in moral sem ugasniti radio. Ne vem kaj se je zgodilo. Ne vem kaj je šel ves ta trud, kam je šla vsa ta evropskost, ... Povejte kdo od naših politikov je Thalerja zares kritiziral, kot mu gre? Še opozicija ne. To pa pove vse o Sloveniji ...
Leonardo09
29. 03. 2011 21.35
Kaj so mislili enega lumpa zamenjat zcrugim lopovom pa saj ne moreš tega verjet.zelo sem razočaran in jezen ker tudi najmanjšo stvar ne moraš urediti brez polne kuverte
fakinaza
29. 03. 2011 21.16
Za konec se vprašam še samo to. Zakaj si Horvat tako želi nazaj "Pomurja"? Morda zato, ker si je kupil molk prizadetih s tem, da jim je obljubil uspeh ob naslednji prijavi? Ja, je že tako, da ne bo konca, če ne bo šel ...
KlubPravilnoPretepenihŽena
29. 03. 2011 21.12
haarpo je s svojo valuto zmagovalec dneva, go haarpo
saintjozef
29. 03. 2011 21.06
Kdaj bomo začeli s prakso, da NIHČE NE MORE DELAT V DRŽAVNI UPRAVI in parlamentu, dokler obstoja kakršenkoli sum na kaznivo dejanje.
fakinaza
29. 03. 2011 20.49
Vendar to še zdaleč ni vse. Samo še en izsek. Birokratka iz pisarne, ki je bdela nad tem razpisom, je na vprašanje kdaj in kje bodo objavili rezultate razpisa dejala, da se še niso odločili, če jih bodo. Nepojmljivo. Niso se odločili, če bodo objavili rezultate javnega razpisa? Gospa, iz katere tragedije ste vi? Za konec pa še slovenska realnost. Birokrati, plačani več kot odlično, med službenim časom pijejo kavo dve uri na dan, malicajo eno uro na dan, dve uri urejajo privatne zadeve na internetu, eno uro urejajo privatne zadeve izven delovnega mesta. Preostali dve uri pa pridni in leni preživijo povsem drugače. Prvi delajo, drugi pa čakajo, da bo konec delovnika. Predvsem zato o svojem delu nimajo pojma. Če nič ne delajo, se tudi nič ne naučijo. Slovenijo hromijo birokrati, zdravstveni delavci in sodstvo. Samo razmislite v kateri državi so v času krize omenjenim (pa tudi nobenim drugim) dvignili plače. To je možno samo v Sloveniji. In potem zdravniki pošljejo nekoga na drugi svet, pa sami odločajo ali so za to krivi ali niso. In potem nas politika prepričuje, da so razlog za nekaznovanje kriminalcev krivi Čeferini in podobni. Ne, krivo je nesposobno sodstvo. Z Zidarjem so v Nemčiji baje opravili na hitro, pa ga tam tudi ni zastopala neka drugorazredna odvetniška pisarna. In potem so tu še birokrati. Zadnjič je v Slakovi oddaji priznani strokovnjak predlagal, da se birokrata toži, v kolikor je naredil napako. S tem se seveda strinjam, hkrati pa se zavedam, da je to utopija. Zakaj? Če povzamem Thalerja. On ni kriv, mi smo krivi. Pojasnilo. On je naredil vse prav, samo mi narobe razumemo. Potem dodam še nesposobno sodstvo in zgodba je zaključena. Če pa že po nekem slučaju gre vse pravici na ljubo, potem odškodnino in stroške procesa na sodišču tako ali tako plačamo davkoplačevalci. Ne morejo izgubiti, česar se tudi zavedajo. Temu primerna je tudi njihova ignoranca … Morala zgoraj obravnavanih je vsega obsojanja vredna. Že res, da jih gospodarstvo potrebuje in jih zato mora plačevati. Vendar si le s težavo predstavljam ne empatičnega zdravnika. Je to, da boš vzel revežu še tisto malo res empatija? S polnimi zadnjicami nakladati po televiziji pa res ni težko, mar ne?
fakinaza
29. 03. 2011 20.22
Pa saj to ni res. Kaj je z nami Slovenci? Thaler nam je naredil nepopravljivo škodo. Poslanci v EP so stali in ploskali. Večletni trud naših športnikov, gospodarstvenikov, umetnikov, ... (za politike je bolje ne samo, da se nehajo truditi, naj se raje nehajo pojavljati v tujini) je šel v nič. Slika Slovenije v svetu je skrajno umazana. In potem nekdo, ki ga preiskuje komisija za preprečevanje korupcije še premišlja, če bo šel v EP zastopat Slovenijo. Narobe svet. In kje je njegove stranka, da mu prepove in ne svetuje? Če se mu ne da dopovedati, pa naj ga izključijo iz stranke in pokažejo kakšna je njihova morala. Zdaj pa bo Horvat še izsiljeval. Če mi ne vrnete "Pomurja", bom pa šel v Evropo, pravi. Saj ne morem verjeti. Adijo, grem na boljše - v Albanijo, morda v Belorusijo. "Pomurja" pa ne bo dobil nazaj. Zakaj? Novinarji, pa tudi "komisija" - pazljivo berite. Razpis bi morali razveljaviti, ker je bil čas od objave razpisa do zadnjega roka za oddajo prijave krajši od meseca dni. Zakonsko določen rok za izdajo gradbenega dovoljenja pa znaša mesec dni. Kar pomeni, da so bili favorizirani prijavitelji, ki so gradbeno dovoljenje že imeli. Pojasnila v smislu - tisti, ki niso imeli priložnosti urediti gradbenega dovoljenja, pa se bodo lahko prijavili na naslednji rok. Res je, vendar to še ne pomeni, da na prvem roku določena podjetja niso bila favorizirana. Pogledati je potrebno še zakaj so bila določena podjetja zavrnjena z obrazložitvijo, da v finančni konstrukciji niso upoštevali »financiranja DDV – ja«. Kljub temu, da so bili opozorjeni, da v primeru nakupa stroja v EU, podjetje ne plača DDV in si ga kasneje tudi ne odbija. Potemtakem tudi ni potrebno nikomur pojasnjevati kako bo zagotovilo denar za DDV, mar ne?
Danijel Fric
29. 03. 2011 20.06
Če je bilo kako zaznamovan v Bruslju nima kaj delati, podobnih ali še hujših je dovol gor, sicer pa, sedaj protikorupcijska komisija nekaj ružlja v temo, takrat ko bi pa bili morali kaj videti je bila zgleda direktiva SD-ja drugačna. Tem mafijašem ni več za zaupati, rezultati so na dlani, kdo jih še sploh jemlje resno ???
binmister
29. 03. 2011 20.02
Tale Horvat tudi ima maslo za ušesi
nightangel
29. 03. 2011 19.35
Kaj v SD-ju res ni niti enega,ki ne bi bil skorumpiran?
thc_4u
29. 03. 2011 19.25
haha aah ahahah.......eeee......jurij,jurij(LUKA).........,... si vse pripravlejn narediti da se pokazes v javnosti,ko pa ti Barbika zagrozi pa rep med noge in bejz.....hujsi si k tvoj fotr....en ki te res pozna.....hahahahhah
theta
29. 03. 2011 19.25
Kaka komedija je ta stranka, to ne morš verjet, najprej ga dajo na naslednjo mesto pr volitvah, pol ga vnaprej odstopijo, zdj morajo še mal razmislit. Pahor je ravno pravi voditelj za te komedijante.
odbogaposlan
29. 03. 2011 18.55
po thalerjevi sd poti....
haarpo
29. 03. 2011 18.38
nova enota za 100.000eur= 1 THALER
pkorosec
29. 03. 2011 16.27
hahaha, pa toti so ZAKON. Slovenija = Kosovo Republika. Vsak dan novi in novi dokazi,
major1
29. 03. 2011 15.58
Korupcija na višjem nivoju in več dam v žep.
Inspire
29. 03. 2011 15.39
Se pravi , da se je ga. Mojca Kleva preihitro veselila stolčka ? Pahor spet bolj zaupa Horvatu , ker je na " črni listi " pri protikorupcijski komisiji !